tisdag 1 september 2015

Tacopaj VV

Trots en dag med längre arbetstid lyckades jag fixa i ordning en riktigt god middag till oss...och i bra middagstid dessutom. Mycket tack vare att jag gjorde pajskalet redan i söndags och tacoköttfärsen var rester från fredagens tacomiddag. Men lite planering fixar man det mesta! 


Tacopaj VV (6 portioner 11 pp/portion)
Pajskal
4 dl vetemjöl 
0,5 tsk salt 
2 tsk sakpulver 
0,5 dl margarin flytande 80% 
1,5 dl lättmjölk 
Köttfärsblandning
400 g nötfärs 10% 
1 gul lök 
2 paprika 
1 påse Taco kryddmix 
1 dl vatten 
Topping   
2 dl Fraiche 5% 
2 msk majonnäs lätt 32% 
1 krm Svartpeppar 
1 dl riven ost 17% 
4 tomater   
8 feferoni 

Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg. 
Kavla ut den och lägg i en smord pajform. 
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter. 
Hacka lök, skär paprika i små bitar. 
Bryn färs och lök i en fettsnål stekpanna. 
Häll på tacokrydda, paprika och vatten, låt det småkoka 10 minuter. 
Lägg det i pajskalet. 
Rör ihop fraiche, majonnäs och peppar. 
Bred det över pajen. 
Skiva tomaterna och lägg ovanpå tillsammans med feferoni. 
Strö över ost och grädda ca 20 minuter. 


Alltså vilket pajskal - helt i min smak. Det här kommer jag ofta att använda mig av. Som en hårdare/fastare variant av pizzabotten men lite tjockare men inte så tjock som pan pizza. Helt perfekt enligt mig. Men om man älskar "vanligt pajskal" kanske man blir besviken. Men jag tycker helt klart att ni ska prova.

Degen var jätteenkel att blanda ihop. Jag använde ingen maskin (me like) utan blandade ihop allt med en slickepott.

Som ni kanske ser använde jag inga tomater i toppingen, pajen blir förmodligen både godare och vackrare med en röd färgklick men jag hade inga tomater hemma så det fick bli en tacopaj utan tomater.

Trött lyx

Oj så trött jag var i går, ingen rolig början på veckan. Jag lär ju inte bli piggare nu när jag dessutom ska börja jobba en timme längre varje dag. Hoppas jag snabbt kommer in i det för just nu känns det som en evighet att jobba till 17.

Helt plötsligt var jag ensam till middag i går och då struntade jag i att laga mat, istället lyxade jag till det med lite sallad, löjromsmackor och te. Jag hade sån tur att det fanns kvar löjrom från i lördags (då vi åt den goda förrätten med äggkräm och löjrom).


I dag hoppas jag att vi blir fler till middag och att jag har mer ork för jag planerar att göra en ny variant på tacopaj. Pajdegen hittade jag hos Viktväktarna och jag tycker det verkar mer som scones- eller pizzabotten än pajdeg och det är helt i min smak. Ska bli spännande och se om jag har rätt.

Men först några timmars jobb och lunchdejt innan det är dags att fundera på middagen!

söndag 30 augusti 2015

Äggkräm med löjrom o räkor

Då var denna soliga helg över och vi är redo för en ny arbetsvecka. En vecka som innebär längre arbetsdagar :( På mitt jobb har vi sommar- och vintertid och från den 1 september jobbar vi till 17 på dagarna istället för till 16. Lite småkämpigt, men jag hoppas att jag snart kommer in i det. Tack o lov har vi flextid så bara jag är i tid på morgonen kan jag smita hem lite tidigare.

Gårdagens förrätt var så himla god och helt i min smak!


Äggkräm med löjrom o räkor
3 ägg
3 msk majonäs
3 msk crème fraiche
3 msk finskuren gräslök
Salt och svartpeppar

Garnering:
Räkor
Löjrom

Koka äggen mellankokta, mer åt löskokta än hårdkokta så blir det krämigare. 
Skala och hacka äggen grovt. Jag mosade lite försiktigt med en gaffel
Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i fyra fina förrättsglas eller skålar.
Garnera med räkor och löjrom.


Oj så gott det här var, en perfekt förrätt med underbara smaker. Extra kul med något gott som passar till löjrom för de som inte vill äta kolhydrater. Det vanligaste är ju annars att man äter löjromstoast (dvs med bröd).

Och när det är fest då dricks det bubblor, eller hur? Och vet ni vad? Den här smarriga äggkrämen passar perfekt till goda bubblor.

Matsedel v.36 september 2015

Nu är det dags för höstens första veckomatsedel och som jag berättade tidigare blir det en ny variant med matförslag måndag till fredag och sen en godsak till helgen. Tror ni det blir bra?

Meat free Monday är ett vedertaget begrepp nu för att försöka få oss att minst en dag i veckan utesluta kött och äta vegetariskt. Så det kommer jag också använda mig av.
Matsedel v.36 september 2015
Meat free Monday 

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Godsak till helgen

lördag 29 augusti 2015

7årsmiddag

För elva dagar sedan hade jag och Leif bröllopsdag men vi har knappt setts sen dess så vi har väntat med firandet tills i dag. Bättre sent än aldrig…för inte vill man gå miste om ett tillfälle att fira. Vi åt många favoriter så som löjrom, räkor, älgfilé och balsamicosås. Säkra kort när man vill äta något gott.

7årsmiddag

Förrätt
Äggkräm med räkor och löjrom
Prosecco


Varmrätt
Älgfilé fylld med kantarellost, bacon och kantareller 
V90 Nero D'Avola


Efterrätt
Mammas blåbärskaka
Chai-te

Jag hade inte planerat eller fixat nån efterrätt, men ibland har man lite extra tur för strax innan det var dags att äta kom mamma förbi med en nybakad blåbärskaka. Bättre efterrätt kunde vi inte få. Så bra tajming!

Cream cheese med thaichilisås

Här städar vi för fullt! Så välbehövligt, det märks att det har varit finväder riktigt länge och att vi har prioriterat altanhäng istället för att vara inomhus. En självklarhet när man vet att man har en lång höst och vinter framför sig. Men nu var det dags att ta hand om kaoset inne och jag hade hoppats på samma regnoväder som igår, men i dag skiner solen igen.

Jag tar en lite paus för att tipsa er om ett enkelt drinktilltugg eller kanske bara tilltugg i väntan på maten eller framför tv:n på kvällen med ingredienser man ofta (alltid) har hemma. Perfekt, eller hur?


Cream cheese med thaichilisås
1 ask Cream Cheese, t.ex. philadelphiaost
thaichilisås

Klicka ut osten på ett fat med liten kant eller i en skål.
Häll mycket thaichilisås över. Rör Inte om.
Ställ fram på bordet och servera med tacochips, rågkex, salta kex eller annat gott.

Detta gör ofta succé när man dukar fram det. Det är otroligt gott och går så fort att fixa, gästerna hinner knappt sakna en. Tar inte mycket längre tid än att öppna och hälla upp en chipspåse. Och vad äter man hellre?

Cream cheese och thaichilisås, serveras till….
...tacochips….
...och/eller kex.

fredag 28 augusti 2015

Rostbiff med dragon- och vitlökssås

Nu har fredagslugnet börjat infinna sig i vårt hem. Underbar känsla! 
Vi åt en tidig tacomiddag så jag har även hunnit ta en kopp te efter maten trots att klockan inte ens är sju. Så nu är det soffhäng, tv, fredagsmys och vila som gäller resten av kvällen. Precis som jag vill ha det på fredagar.

Jag har även hunnit skriva ner receptet på gårdagens middag. Så här kommer detta lättgjorda och välsmakande recept som jag hittade hos Matplatsen.


Rostbiff med dragon- och vitlökssås
Dressing
1 st ägg
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad färsk dragon
1 dl olja
1 msk hett vatten
salt och peppar

100 g ruccola
1 ask coctailtomater
400 g rostbiff i tunna skivor

Dressing
Blanda ägg, vitlök, senap, vinäger och dragon med en stavmixer.
Tillsätt oljan lite försiktigt och mixa till en tjock sås.
Tunna ut såsen med vatten och smaka av med salt och peppar.

Lägg sallad och tomater på ett serveringsfat.
Lägg rostbiffskivorna på salladsbädden och ringla över lite av såsen.
Servera resten i en kanna vid sidan av.

Eftersom jag ville ha en riktigt enkel och snabb maträtt använde jag köpt rostbiff och det var ändå så här gott. Så undra hur gott det då blir med hemmagjord rostbiff? Måste prova snart. Här hittar ni ett kanonrecept på en mör och god rostbiff.

Jag använda två ganska stora vitlöksklyftor och dressingen smakade otroligt mycket vitlök så nu hoppas jag att alla förkylningar håller sig borta. Tack vare den vitlöksstarka smaken tyckte Leif att det här var riktigt, riktigt gott.

Varma ugnsrostade morötter och potatis passade perfekt till den kalla rostbiffen. Tack vare det så kan man även äta denna maträtt under vintern då man inte gärna äter bara kall mat. På ugnsplåten kan man ju slänga in hur mycket gott som helst förutom potatis och morötter, t.ex. broccoli, zucchini, paprika och/eller lök.