fredag 28 augusti 2015

Cosmopolitan

HAPPY FRIDAY!

Inte ens regnrusket kan göra mig på dåligt humör i dag. Efter de senaste veckornas kanonväder känns det faktiskt lite mysigt när regnet smattrar mot fönsterrutorna.

Vi börjar denna fredagsmorgon med ett drink-tips - nämligen Cosmopolitan. En riktigt god, syrlig och läskande drink helt i min smak. Jag drack en i Stockholm i fredags men jag tyckte min variant var godare :) Den i Stockholm var sötare och det borde ju bero på vilken tranbärsjuice man använder, eller?


Cosmopolitan
2-3 cl vodka
1 cl Cointreau
3-6 cl tranbärsjuice
1,5 cl färskpressad lime

Mät upp alla ingredienser i en shaker med is. Skaka och fördela i glas.

En Cosmopolitan är så vacker med sin rosa färg, eller hur? I en "riktig" Cosmopolitan tror jag att det ska vara citronvodka, men eftersom jag inte hade det hemma använde jag vanlig vodka och det blev riktigt gott så jag lär inte köpa hem citronvodka för det här.

Perfekt sommardrink!
Vacker drink i vackra glas.
Slurp!

torsdag 27 augusti 2015

Lätt och gott

Åh vilken god middag vi åt i dag och lättfixad var den också. Perfekt, eller hur?

På en salladsbädd med tomater la jag skivad rostbiff och sen hällde jag på lite hemmagjord vitlöks- och dragonsås innan jag serverade tillsammans med ugnsrostad potatis och morötter. Eftersom jag är så otroligt trött orkar jag inte skriva hela receptet nu utan det kommer i helgen nångång för nu ska jag skynda mig i säng.


I morgon bitti, innan jobbet, planerar jag att ge er tips på en god och läskande fredagsdrink som ni sen kan blanda ihop efter jobbet. Jag önskade att jag hade receptet på den goda alkoholfria drinken jag drack i fredags innan Cono Sur-eventet, men eftersom ingen flaska hade nån etikett blir det svårt att försöka sig på att göra en likadan. Jag vet att han använde lite tranbärsjuice och pressade i färsk passionsfrukt, men sen har jag ingen aning vad det mer var för smarrigt i drinken.

God alkoholfri drink!
Jag som älskar passionsfrukt blev barnsligt glad över att få smaska i mig en passionsfrukthalva också.

Kondenserad eller karamelliserad mjölk

Det är mycket förvirring mellan kondenserad och karamelliserad mjölk i bakvärlden.
Vilken ska man använda till vad?
Är den redan kokad eller inte? 
I bakgrupper på Facebook verkar det vara den vanligaste frågan.

Kondenserad mjölk är den som har funnits längst och som man använder som den är i t.ex. Key Lime pie. Den är väldigt rinnig i konsistensen och ganska vit. Vanligare är nog att man vill använda den som kolasås, s.k. Dulce de Leche, då kokar man en oöppnad burk i en kastrull med vatten i ca 3 timmar. Då blir mjölken brunfärgad, trögflytande och med en god kolasmak.



Om man inte vill koka en burk kondenserad mjölk så kan man köpa karamelliserad mjölk, dvs färdig Dulce de Leche. Den har samma konsistens och smak som den kondenserade mjölken får efter att ha kokat i vattenbad i några timmar, dvs en brun, trögflytande kolasås. Denna goda kolasås kan ätas som den är till glass eller användas i bakverk t.ex. i denna kladdkaka.

 
 
Tänk det är redan torsdag och i morgon är det F-R-E-D-A-G och sen en välbehövlig helg efter en väldigt hektisk vecka. Känns som hemmet håller på att förfalla så det blir det nog en städhelg till barnens stora förtjusning (Not!). Det märks att jag var borta förra helgen och att det har varit fullt upp varje kväll i veckan = ingen tid till att ta hand om hemmet.

onsdag 26 augusti 2015

Glutenfri havredryck

Havredryck, eller havremjölk som vi kallar det, har vi använt sedan Olivia var liten då vi upptäckte att hon var mjölkallergisk. Och sen fick vi Isak som också var mjölkallergisk och sen kom Ida som inte har varit mjölkallergisk men som alltid föredrar havremjölk framför "vanlig" mjölk. Mååånga år alltså och vi har använt den i te, till o'boy, matlagning och framför allt till bakning för min del.

Nu när jag även vill baka glutenfritt lite då och då så kan jag inte använda havremjölk (trodde jag). Havre i sig är glutenfritt men eftersom den oftast hanteras i samma lokaler och maskiner som t.ex. vete är det inte helt glutenfritt. Nu börjar det komma mer och mer glutenfritt havre, t.ex. havregryn och havremjöl men även havredryck, som alltså hanteras i en glutenfri miljö. Så nu kan jag använda havremjölk även när jag bakar glutenfritt. Perfekt!

tisdag 25 augusti 2015

Rågkrustader

Att jag älskar Finn Crisp är ingen hemlighet och till drinktilltugg älskar jag krustader som man fyller med olika goda fyllningar. Tänk nu kan man kombinera dessa två godsaker. Krustader med rågsmak! Kan det bli bättre?

Här gjorde jag det enkelt för mig då jag använde en färdig skagenröra som jag klickade i krustaderna och sen garnerade jag med handskalade räkor och vindruvor.


Nu får ni försöka hitta den här påsen innan det är dags för fredagsdrinkens tilltugg. Jag har sett den både på Ica Maxi och Kvantum. Har inte sökt den på någon annan affär, så kanske finns den även på Coop, Lidl, Willys och allt vad de heter.


Mmm vad sugen jag blir nu när jag ser de här bilderna. Vilken tur att jag har kvar lite i påsen så kan jag fixa gott tilltugg på fredag i väntan på maten.

Nu ska jag ta min efter-middagen-kopp-te och gå ut o sätta mig i kvällssolen. Så underbart! Känner mig extra glad o peppad för jag har varit på två underbara föreläsningar med mycket igenkänning och mycket tänkvärt om bland annat lycka och kroppsspråk. Erik Fernholm och Charlotte Lindmark heter de två föreläsarna. Erik har jag hört tidigare en gång och var lika imponerad då som nu, så har du chansen att lyssna på honom måste du göra det. Lova!

måndag 24 augusti 2015

Höstnytt

Efter en härlig men intensiv helg är vi nu tillbaka i vardagen på riktigt och redo för hösten. 


I dag är det första skoldagen efter ett långt sommarlov och alla lyckades ta sig upp i tid i morse. Ida och Isak börjar tvåan och åttan så det var inga konstigheter för dem, men för Olivia som börjar gymnasiet var det desto nervösare i morse.
Nu när vardagen är tillbaka med jobb, skola, möten och aktiviteter ska jag återuppta veckomatsedlarna som jag kommer publicera på söndagar. Men jag funderar på att bara göra en vardagsveckomatsedel, dvs med mat måndag till fredag. Vad tror ni om det? Helger brukar inte vara det stora problemet utan det är vardagarna som det är svårt att hinna med och hitta inspiration till.

Jag tänkte även försöka bli duktigare på att räkna ut propoints och ge er det till något recept varje vecka i alla fall. Jag har fått några mejl av människor som saknar det. Tack för att ni hör av er, det är så kul att ha kontakt med sina bloggläsare.


Det var nån som önskade sig mer vintips. Jag ska bli duktigare på att skriva ut vad jag dricker för vin till de olika maträtterna. Men eftersom jag inte anser mig alltför vinkunnig blir jag lite nervös när det gäller att skriva om vin. Jag kanske dricker helt fel vin, enligt de kunniga :)

Är det något annat ni saknar? Nu har ni chansen att komma med önskemål. Ni kan nå mig genom att kommentera här på bloggen, skriva på Instagram (@matro_sara), Facebook, eller skicka ett mail till mat-ro@hotmail.se.

Alla bilder har jag hittat på internet och lånat.

söndag 23 augusti 2015

Mat och dryck med Cono Sur

Fredagens event på Restaurangakademien anordnad av Spring Wine and Spirits (f.d Spendrups vin) för matbloggare som är med o tävlar i Cono Surs recepttävling var lika trevlig i år som i fjol. Vi började med mousserande vin och lite mingel. Så underbart att umgås med fler nördar som älskar att prata mat och vin och som har kameran i högsta hugg hela tiden.


Sen delades vi in i olika grupper för att slutföra de fyra olika maträtterna som de på Restaurangakademien hade förberett. Den första rätten var en ank- och kycklingleverterrin med portvinskokt lök och äpple serverad på surdegskrutong. Till detta drack vi Con Sur Gewurztraminer.


Jag hamnade i första tallriks-förrätten som bestod av krondillsrimmad gös, fårticka, krondillsmajonäs, kavringskrutonger, spritärter, forellrom och ärtskott. Riktigt gott där krondillsmajonnäsen fick mest beröm och den kommer nog dyka upp på många kräftskivor hos oss bloggare. Vinet som serverades till detta var det vita vinet som man kunde tävla med, Cono Sur Chardonnay (jag valde ju att tävla med det röda vinet).


Första kötträtten var en råbiff av sotad innanlår med bondbönor, krasse, picklad schalottenlök och ett lent och gott potatisskum som serverades ur en sifon direkt vid bordet. Nu var det dags för det första röda vinet och det var Ocio Pinot Noir.


Kvällens höjdpunkt och största wow-känsla var kantarellrisotton med tryffel, så len, så smakrik och så god. Till risotton var det dags att dricka det röda "tävlingsvinet" Cabernet Sauvignon Carmenere.


Råvarorna som min grupp jobbade med var krondillsrimmad gös som skulle skäras i tunna skivor på snedden, fårticka som skulle skivas och spritärter som skulle blancheras och skalas. Forellrommen, kavringskrutongerna, dillmajonnäs och lite annat var redo att användas på en gång.


Min syssla blev att blanchera och skala spritärter. Inte så svårt, men det var inget av de olika momenten eftersom Restaurangakademien hade förberett det mesta.


Vår förättstallrik blev riktigt vacker tycker jag med de olika färgerna. Där gjorde vi ett bra jobb!


Tack alla inblandade för en trevlig kväll!