torsdag 13 augusti 2015

Beercan Burgers-försök

Nu börjar jag känna det bästa med att jobba - känslan att det snart är fredag :)
Trots att jag är väldigt van nästan less lediga dagar och det har varit två lugna och roliga arbetsdagar så är det ändå något speciellt med fredagar.

Dagens middag blev sommarens hetaste burgare - beercan burgers - som "alla" skriver om. Har ni provat? Vi gjorde ett försök för någon månad sedan men de blev inte riktigt bra så vi var tvungna göra ett nytt försök. Och i dag lyckades vi bättre. Vi kryddade köttfärsen mer och hade godare fyllning (enligt mig), men de är inte helt lätta att äta.

Jag åt den med salladsblad och tomat
Olivia åt den som den var
Leif åt den med bröd. Inte det lättaste...
Trots flera koppar te efter (och före) maten så börjar jag bli riktigt trött nu och längtar till att få gå och sova. I morgon ska jag dessutom stiga upp ännu tidigare för att flexa in en timme tidigare och på så sätt kunna flexa ut en timme tidigare inför helgen. Jag passar på eftersom Leif har en ledig fredag så jag behöver bara fixa i ordning mig själv på morgonen. Riktig lyx :)

Chicken Thai

Jag älskar röd curry och kokosmjölk och använder ofta de ingredienserna när jag ska göra en thai-inspirerad kycklingrätt. Men det här gamla receptet som ursprungligen kommer från min bror (fast jag har modifierat det en aning) är otroligt gott trots att det varken innehåller röd curry eller kokosmjölk. Dessutom blir det så vackert med röd paprika och gröna sockerärter till den ljusa kycklingen.


Chicken Thai
Marinad
3 msk olja
1 dl thaichilisås
3 vitlöksklyftor
1 tsk soja
6-10 droppar sesamolja
3 cm färsk ingefära (riven)
0,25-0,5 citron, saften av
övrigt
1 kg kycklingfiléer
röd paprika
sockerärter
3 dl mellangrädde
salt

Blanda alla ingredienser till marinaden.
Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg dem i marinaden.
Låt stå i några timmar.
Stek kycklingen och marinaden tills kycklingen är genomstekt.
Dela paprikan och sockerärterna i mindre bitar.
Tillsätt grönsakerna till grytan.
Häll grädden i grytan.
Koka i 3-5 minuter.
Salta.
Servera till ris.

En god kycklingrätt som jag har lagat i en massa år, förmodligen sen jag flyttade hemifrån. En klassiker som jag gör lite då och då, mer sällan nu än tidigare. Grönsakerna kan man variera efter tycke och smak, men den här kombinationen blir så färgglad och fin. Minimajs och broccoli är andra grönsaker som passar till den här kycklingen.


Oj, oj, oj, det var inte lika lätt att kliva upp i morse, men upp tog jag mig och nu sitter jag med morgon-teet och halvsover men försöker bli piggare. Först hade jag problem med att somna och sen sov jag uruselt och har vaknat till flera gånger under natten som när man ska i väg med morgonflyget och är rädd att försova sig. Men det skulle ju verkligen inte vara hela världen om jag försov mig till en vanlig jobb-dag och varför skulle jag göra det just nu? Jag tror helt ärligt att jag aldrig har försovit mig.

Nu är det dags att väcka Ida, spännande att se om hon är lika trött som jag i dag eller om hon är piggare.  

Ha en bra dag så hörs vi i kväll!

onsdag 12 augusti 2015

Bananhavrekakor - 2 ingredienser och inget socker

Nu när semestern är slut för många, och även för mig, så tror jag att många vill skärpa till sig med maten. Har jag rätt eller? De här kakorna som har dykt upp överallt den här sommaren kan vara ett alternativ på hyfsat nyttigt fika. Har ni provat dem redan, eller?



Bananhavrekakor - 2 ingredienser och inget socker
2 mogna bananer
2,5 dl havregryn (ev. glutenfria)
Ev. valfri smaksättning: 
chokladbitar, kanel, blåbär, kakao eller något annat gott

Mixa havregrynen en aning.
Mosa bananerna.
Blanda ihop ingredineserna. 
Tillsätt valfri smaksättning (om du vill).
Forma till platta kakor, jag tog hjälp av en gaffel.
Grädda i ugnen i 175 grader ca 15-20 minuter. 
Låt svalna!

Har lite svårt att bestämma mig vad jag egentligen tyckte om dessa. De var goda på nå konstigt sätt, men man får verkligen inte vara inställd på att det är en kaka man ska äta. Den är ju ganska osöt, trots sötman från bananen.

De är ju jätteenkla att göra så prova gör en egen omgång och avgör själva. Hiss eller Diss?

Mixade havregryn och mosad banan blir tillsammans en sockerfri kaka.

Första arbetsdagen efter en två månaders lång ledighet är nu avklarad! Det gick riktigt bra att stiga upp i morse, både för mig och Ida, men nu börjar vi bli lite trötta och jag hoppas på en tidig kväll för ovanlighetens skull. Det känns riktigt bra att vara tillbaka på mitt gamla jobb efter ett års frånvaro, det känns inte som jag har varit borta mer än en vanlig sommarsemester :) Fast i dag har jag mest kopplat in datorer o telefoner, läst gamla mötesanteckningar och möblerat om rummet så det har inte blivit något "riktigt" jobb än. Men imorgon kanske...

tisdag 11 augusti 2015

Redo

Nu är det bara några timmar kvar av årets sommarsemester och det känns faktiskt riktigt bra. 
Få se om jag tycker likadant om nån månad….

Matlådan är fixad (chicken thai o ris), temuggen och vattenkokaren nerpackad (vill slippa ta halvvarmt vatten från kaffemaskinen), kläder framtagna (till både mig och Ida) så nu är jag så redo jag kan bli. Morgondagen lär gå åt till en massa praktiskt såsom skaffa behörighet till alla system o dörrar och få igång datorn o telefonen, men även till att gå runt och surra (ha ha jag skrev sura först, tur att jag korrekturläste) med alla nygamla kolleger.

Sista semestermiddagen var vi tvungna att äta inomhus för nu regnar det igen (har vi hört det förut?). Jag gjorde det enkelt för mig genom att steka lite zucchini, vitkål, morötter och broccoli sen kryddade jag med röd curry och hällde på en skvätt grädde. Otroligt enkelt och underbart gott, jag älskar verkligen röd curry.

Glutenfri kladdkaka med dajmfudge

Sista semesterdagen började jag på Sunderby sjukhus, suck. Det har blivit några besök där den senaste tiden pga Idas spricka i armen. Igårkväll gick gipset sönder och hon kunde röra handleden igen, inte bra med tanke på att det är där sprickan är och handleden ska vara stilla. Ganska skönt faktiskt att få nytt, fräscht och rent gips. Det gamla var rejält smutsigt vid handen. Det är bara en vecka kvar tills det ska tas bort men det var lite småspännande att ha armen utan gips i någon minut.

Maria bjöd på en riktigt god glutenfri kladdkaka när hon bjöd på grillmiddag senast och jag har nu tiggt till mig receptet.


Glutenfri kladdkaka med dajmfudge
Kladdkaka
4 ägg
3,5-4 dl socker
6 msk kakao
2 dl glutenfri mjölmix 
(jag tror hon hade Sempers finmix)
250 g smält smör

Rör ihop ägg och socker.
Sikta ner kakao och mjölmix.
Rör smidigt.
Rör ner det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form och grädda i 175 grader 25 min.

Fudge
1,5 dl vispgrädde
200 gram choklad
Dajmbitar

Finhacka chokladen.
Koka upp grädden, ta bort kastrullen från värmen och häll när chokladen.
Rör tills fudgen blir slät och bred sedan ut den på kladdkakan. 
Är den för lös och rinnig kan du låta den stelna i kylskåp ett tag först.
Strö över dajmbitarna.
Ställ in i kylen att stelna. 

En god och smarrig kladdkaka som ingen kan tro är glutenfri. Den här måste jag prova göra själv snart för den var underbart god.

måndag 10 augusti 2015

Ny vecka, nytt jobb och nya vanor!


På onsdag börjar jag jobba igen efter en lång härlig ledighet, en välbehövd ledighet efter ett år med mycket jobb och lite ledighet. Men nu är jag redo för jobb igen och jag är även redo att ta hand om min kropp igen. Nu är det slut på semestervanor som har bestått av lite för mycket vin, mat, fika och vila.

Nu ska jag återgå till mina gamla vanor med lunchpromenader och viktväktarmat. Hänger ni med?

Semester i all ära, men ärligt talat så ska det bli skönt att återgå till lite rutiner, stiga upp på morgonen istället för att ha ständig sovmorgon, komma i säng på kvällarna istället för att vara vaken till efter midnatt, äta vid fasta tidpunkter istället för lite nu och då, dricka vin nån gång per månad istället för var och varannan dag, promenera varje dag istället för ibland.

Vattenmelon-slush

Känns som jag vaknade lite för tidigt i dag men eftersom jag börjar jobba på onsdag så var det kanske lika bra. Nu gäller det bara att gå och lägga sig i tid i kväll. Inte det enklaste när man har sommarlovslediga barn.

Tänk att vi fick vakna upp till ännu en dag med sol, så härligt! Så snart ska jag ta mig en kopp te och gå ut och sätta mig i vår sköna loungemöbel. Men eftersom Leif jobbar och barnen lär sova ett tag till får jag äta frukost i ensamhet i dag. Men om jag tar med mig datorn eller ett gäng tidningar går det ingen nöd på mig.


På sommaren och framför allt när det är varmt då äter vi vattenmelon i massor. I år har alla pratat om vattenmelon-slush som man gör direkt i melonen med hjälp av en elvisp. Jag har för mig att videos på det kom redan i fjol, men i år har det exploderat. Även Isak har sett detta och ville så klart prova.

Fast vi blev lite besvikna! Det blev inte så gott som vi trodde så i fortsättningen kommer vi nog äta vattenmelon istället för att dricka den. Ida älskade det men jag och Isak tyckte att den kändes mycket sötare som dryck istället för i bit. Konstigt!

Gör ett hål så att en visp går ner i hålet
Tryck ner vispen och slå igång den så att den börjar vispa.
Häll upp den färdiga slushen i ett glas. Vi tyckte det var lättast att bara hälla utan hjälpmedel,
men vissa använder en halverad plastmugg för att få till en pip som gör det enklare att hälla.
Färdigt!