onsdag 12 augusti 2015

Bananhavrekakor - 2 ingredienser och inget socker

Nu när semestern är slut för många, och även för mig, så tror jag att många vill skärpa till sig med maten. Har jag rätt eller? De här kakorna som har dykt upp överallt den här sommaren kan vara ett alternativ på hyfsat nyttigt fika. Har ni provat dem redan, eller?



Bananhavrekakor - 2 ingredienser och inget socker
2 mogna bananer
2,5 dl havregryn (ev. glutenfria)
Ev. valfri smaksättning: 
chokladbitar, kanel, blåbär, kakao eller något annat gott

Mixa havregrynen en aning.
Mosa bananerna.
Blanda ihop ingredineserna. 
Tillsätt valfri smaksättning (om du vill).
Forma till platta kakor, jag tog hjälp av en gaffel.
Grädda i ugnen i 175 grader ca 15-20 minuter. 
Låt svalna!

Har lite svårt att bestämma mig vad jag egentligen tyckte om dessa. De var goda på nå konstigt sätt, men man får verkligen inte vara inställd på att det är en kaka man ska äta. Den är ju ganska osöt, trots sötman från bananen.

De är ju jätteenkla att göra så prova gör en egen omgång och avgör själva. Hiss eller Diss?

Mixade havregryn och mosad banan blir tillsammans en sockerfri kaka.

Första arbetsdagen efter en två månaders lång ledighet är nu avklarad! Det gick riktigt bra att stiga upp i morse, både för mig och Ida, men nu börjar vi bli lite trötta och jag hoppas på en tidig kväll för ovanlighetens skull. Det känns riktigt bra att vara tillbaka på mitt gamla jobb efter ett års frånvaro, det känns inte som jag har varit borta mer än en vanlig sommarsemester :) Fast i dag har jag mest kopplat in datorer o telefoner, läst gamla mötesanteckningar och möblerat om rummet så det har inte blivit något "riktigt" jobb än. Men imorgon kanske...

tisdag 11 augusti 2015

Redo

Nu är det bara några timmar kvar av årets sommarsemester och det känns faktiskt riktigt bra. 
Få se om jag tycker likadant om nån månad….

Matlådan är fixad (chicken thai o ris), temuggen och vattenkokaren nerpackad (vill slippa ta halvvarmt vatten från kaffemaskinen), kläder framtagna (till både mig och Ida) så nu är jag så redo jag kan bli. Morgondagen lär gå åt till en massa praktiskt såsom skaffa behörighet till alla system o dörrar och få igång datorn o telefonen, men även till att gå runt och surra (ha ha jag skrev sura först, tur att jag korrekturläste) med alla nygamla kolleger.

Sista semestermiddagen var vi tvungna att äta inomhus för nu regnar det igen (har vi hört det förut?). Jag gjorde det enkelt för mig genom att steka lite zucchini, vitkål, morötter och broccoli sen kryddade jag med röd curry och hällde på en skvätt grädde. Otroligt enkelt och underbart gott, jag älskar verkligen röd curry.

Glutenfri kladdkaka med dajmfudge

Sista semesterdagen började jag på Sunderby sjukhus, suck. Det har blivit några besök där den senaste tiden pga Idas spricka i armen. Igårkväll gick gipset sönder och hon kunde röra handleden igen, inte bra med tanke på att det är där sprickan är och handleden ska vara stilla. Ganska skönt faktiskt att få nytt, fräscht och rent gips. Det gamla var rejält smutsigt vid handen. Det är bara en vecka kvar tills det ska tas bort men det var lite småspännande att ha armen utan gips i någon minut.

Maria bjöd på en riktigt god glutenfri kladdkaka när hon bjöd på grillmiddag senast och jag har nu tiggt till mig receptet.


Glutenfri kladdkaka med dajmfudge
Kladdkaka
4 ägg
3,5-4 dl socker
6 msk kakao
2 dl glutenfri mjölmix 
(jag tror hon hade Sempers finmix)
250 g smält smör

Rör ihop ägg och socker.
Sikta ner kakao och mjölmix.
Rör smidigt.
Rör ner det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form och grädda i 175 grader 25 min.

Fudge
1,5 dl vispgrädde
200 gram choklad
Dajmbitar

Finhacka chokladen.
Koka upp grädden, ta bort kastrullen från värmen och häll när chokladen.
Rör tills fudgen blir slät och bred sedan ut den på kladdkakan. 
Är den för lös och rinnig kan du låta den stelna i kylskåp ett tag först.
Strö över dajmbitarna.
Ställ in i kylen att stelna. 

En god och smarrig kladdkaka som ingen kan tro är glutenfri. Den här måste jag prova göra själv snart för den var underbart god.

måndag 10 augusti 2015

Ny vecka, nytt jobb och nya vanor!


På onsdag börjar jag jobba igen efter en lång härlig ledighet, en välbehövd ledighet efter ett år med mycket jobb och lite ledighet. Men nu är jag redo för jobb igen och jag är även redo att ta hand om min kropp igen. Nu är det slut på semestervanor som har bestått av lite för mycket vin, mat, fika och vila.

Nu ska jag återgå till mina gamla vanor med lunchpromenader och viktväktarmat. Hänger ni med?

Semester i all ära, men ärligt talat så ska det bli skönt att återgå till lite rutiner, stiga upp på morgonen istället för att ha ständig sovmorgon, komma i säng på kvällarna istället för att vara vaken till efter midnatt, äta vid fasta tidpunkter istället för lite nu och då, dricka vin nån gång per månad istället för var och varannan dag, promenera varje dag istället för ibland.

Vattenmelon-slush

Känns som jag vaknade lite för tidigt i dag men eftersom jag börjar jobba på onsdag så var det kanske lika bra. Nu gäller det bara att gå och lägga sig i tid i kväll. Inte det enklaste när man har sommarlovslediga barn.

Tänk att vi fick vakna upp till ännu en dag med sol, så härligt! Så snart ska jag ta mig en kopp te och gå ut och sätta mig i vår sköna loungemöbel. Men eftersom Leif jobbar och barnen lär sova ett tag till får jag äta frukost i ensamhet i dag. Men om jag tar med mig datorn eller ett gäng tidningar går det ingen nöd på mig.


På sommaren och framför allt när det är varmt då äter vi vattenmelon i massor. I år har alla pratat om vattenmelon-slush som man gör direkt i melonen med hjälp av en elvisp. Jag har för mig att videos på det kom redan i fjol, men i år har det exploderat. Även Isak har sett detta och ville så klart prova.

Fast vi blev lite besvikna! Det blev inte så gott som vi trodde så i fortsättningen kommer vi nog äta vattenmelon istället för att dricka den. Ida älskade det men jag och Isak tyckte att den kändes mycket sötare som dryck istället för i bit. Konstigt!

Gör ett hål så att en visp går ner i hålet
Tryck ner vispen och slå igång den så att den börjar vispa.
Häll upp den färdiga slushen i ett glas. Vi tyckte det var lättast att bara hälla utan hjälpmedel,
men vissa använder en halverad plastmugg för att få till en pip som gör det enklare att hälla.
Färdigt!

söndag 9 augusti 2015

Till slut...

Jaha är det dags för sommaren att komma nu!

Men vi passar på att njuta för fullt och sitta i vår nya loungemöbel, perfekt för frukost och vila. Efter två års letande hittade jag äntligen en som jag ville ha. Den som väntar på nå gott….

Extra nöjd är jag med att den passar våra stolar som vi köpte för några veckor sen. Med två nya (matchande) utemöbler vill jag att sommaren varar länge än trots att det snart är dags för jobb. Men även jobbet brukar kännas lättare när det är sol och varmt.

Frukost smakar extra bra utomhus...
…och nu får vi ju sitta så skönt också.
Loungemöbeln placerade vi i paviljongen i år. Vi får se vart den hamnar nästa år.
Vårt nya stora härliga bord med stolar där vi vill äta grillmiddagar i sol och värme
Det vänstra är loungemöbelns armstöd och det högra är baksidan på stolen. Samma lika :)

lördag 8 augusti 2015

Nektarinsalsa

Har ni saknat mig? :)

Jag tog semester från bloggen igår efter att ha skrivit två inlägg per dag nästan hela sommaren. Nu när Leif har börjat jobba borta på veckorna igen är det ofta så mycket som ska göras när han väl kommer hem. Dessutom var det ju riktigt härligt väder (på da'n) igår så jag passade på att vara ute en del också. Så jag kände faktiskt inte för att öppna datorn nånting…och det hör inte till vanligheterna. 

På måndagens tjejmiddag bjöd jag på lax- och bulgursallad toppad med denna nektarinsalsa. Men den är god även till annat än fisk. Grillad kyckling tror jag den skulle vara perfekt till, eller vad tror ni?


Nektarinsalsa
2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med sweet chili.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken. 
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.

Fräsch och god salsa med både nektariner och thaichilisås - två favoriter. Den är sur, söt, stark och salt, allt i en perfekt blandning. Det blir inte så jättemycket av denna sats och eftersom den är så god är det nog lika bra att göra dubbel sats på en gång.