I fjol gjorde jag ett recept till det vita vinet men i år valde jag det goda röda vinet istället. Vinet som denna maträtt ska passa till är Cono Surs Organic Cabernet Sauvignon Carmenere.
Det är många moment i detta recept, men låt dig inte avskräckas. Det är många lätta moment och både chutneyn och balsaomicosåsen kan du göra i förväg.
Börja med att göra svartvinbärschutneyn som ska användas till köttet och koka balsamicosåsen som ska reduceras och behöver kokas ett tag. Dessa två moment kan förberedas någon dag i förväg.
Svartvinbärschutney
3,5 dl rensade svarta vinbär
1 tsk finhackad rosmarin
1 rosmarinkvist
0,75 dl muscovadosirap
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
0,5 spansk peppar
1 finhackad schalottenlök
Lägg samtliga ingredienser i en vid kastrull.
Låt koka på svag värme i 15–20 minuter eller tills nästan all vätska kokat bort.
När allt kokat samman ordentligt, ta av kastrullen från plattan och låt kallna.
Ta sedan bort rosmarinkvisten.
Chutneyn ska vara både söt o sur och du kan eventuellt behöva smaka av med mer sirap eller balsamvinäger.
Balsamicosås
0,25 st gul lök, finhackad
0,5 msk smör
1 msk tomatpuré
0,25 dl brun farin
0,5 dl balsamvinäger
1,5 dl Cono Surs Organic Cabernet Sauvignon Carmenere
1,5 dl vatten
2 msk kalvfond
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 msk maizena, majsstärkelse
Finhacka löken och fräs i smör.
Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg.
Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften.
Rör ner kalvfond, salt och peppar.
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Samma dag som det ska ätas är det dags att tillaga det övriga. Börja med köttrullen som sen kan vila lite medan du fortsätter med potatisen. Jag använde såklart älgkött eftersom det är det vi har en massa av i frysen, men vinet sägs passa bäst till nötkött.
Svartvinbärsfylld köttrulle
1 kg kött t.ex. fransyska, rulle
3 dl Norrlandsost (något mildare variant av Västerbottensost)
0,5 dl hackad schalottenlök
1 dl svartvinbärschutney
svartpeppar
salt
Skär upp köttet så att det blir en platta.
Blanda ihop riven ost, hackad lök, svartvinbärschutney och nymalen svartpeppar.
Bred ut blandningen över köttplattan.
Rulla ihop som en rulltårta och knyt med steksnöre.
Salta och peppra köttet på utsidan och stek i smör så att det blir en stekyta.
Stek färdigt på låg värme i ugnen på galler över potatisen (gärna 100 grader om du inte har bråttom så blir köttet mört o gott).
Potatisskivor
Potatis
rosmarin, både torkad och färsk
salt och peppar
Skiva potatisen.
Lägg den i en smord ugnsform.
Salta och peppra.
Smula över torkad rosmarin och lägg färska kvistar av rosmarin på potatisen.
Tillaga i ugnen under köttet tills potatisen är mjuk och god.
Strax innan det är dags att äta och medan kött och potatis är i ugnen är det dags att börja med shiitakegrönsakerna och värma på balsamicosåsen.
Jag använde shiitakesvamp eftersom den är god men även för att den odlas på Mjölkuddsberget i Luleå inte långt ifrån där jag bor. Lite exotiskt och mycket kul.
Lite info: Shiitake svampen kommer från Japan där den anses ha många positiva medicinska effekter. Denna kryddiga svamp, med bra proteiner, rikligt med fiber och b-vitamin, har en tydlig umamismak. Prova några Shiitakesvampar och upplev något annorlunda! Svamp av god kvalitet skall vara fast med hattkanten inrullad.
Shiitake-grönsaker
schalottenlök
shiitakesvamp (eller annan svamp)
sparris
sockerärter
Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör. Ta upp den från stekpannan.
Skär sparris i mindre bitar och stek bitarna mjuka i smör. Ta upp den från stekpannan.
Skär sockerärter i mindre bitar.
Stek svampen i torr stekpanna, tillsätt sen en klick smör. Salta och peppra.
Tillsätt lök, sparris och sockerärter.
Vänd runt för att allt ska bli varmt. Men kom ihåg att grönsakerna ska ha kvar lite krispighet.
Dags att äta!
Skiva upp köttet.
Servera med potatisskivor, shiitake-grönsakerna, svartvinbärschutney och lite balsamicosås.