Till Idas kalas gjorde jag förutom vanliga chokladbollar även denna lyxvariant med digestivekex och doppade i mörk choklad.
Lyxchokladbollar
100 g mjölkfritt margarin
65 g ren glutenfri havre
35 g glutenfria digestivekex
0,5-1 dl strösocker
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk kaffe
garnering
mörk mjölkfri choklad
Mixa sönder digestivekexen något men låt det vara kvar lite småbitar det blir gott med lite crunch.
Blanda ordentligt ihop alla ingredienser.
Har smeten blivit för mjuk kan du ställa den i kylskåpet ett tag för att stelna något.
Rulla bollar i valfri storlek ställ kallt.
Smält chokladen.
Doppa bollarna i den smälta chokladen.
Går bra att frysa.
Den här varianten av chokladbollar blev riktigt goda och bra. Känns lite lyxigare än vanliga chokladbollar och gott med lite crunchiga smulor i. Tack vare chokladtäcket blir de extra chokladiga och det är alltid en fördel.
Behöver man inte ha glutenfritt använder man vanliga digestivekex och vanligt havregryn. Behöver man inte ha mjölkfritt använder man smör och valfri choklad.
Jag förenklade momentet med att doppa i choklad: Jag höll i chokladbollen och drog lite choklad runt om den med hjälp av en sked med smält choklad på. Eftersom bollen och chokladen har samma färg fungerar det här sättet utmärkt. När man gör t.ex. Bountybollar som är vita vill man ha ett heltäckande chokladlager och då fungerar det tyvärr inte lika bra.