onsdag 15 juli 2015

Chokladbollar till alla

Vid barnkalas, och även vuxenkalas, är det väldigt vanligt att det finns minst en allergiker. Det kanske finns olika typer av allergier/överkänslighet på kalaset dessutom, vissa mot mjölk andra mot gluten. Det absolut enklaste att baka när man inte är van att baka allergivänligt är då att göra chokladbollar. De är alltid nöt- och äggfria, men om man tänker till lite när man köper (och använder) ingredienser så blir de även mjölk- och glutenfria.

Om man inte använder mjölkfritt margarin i vanliga fall så kan det vara bra att använda upp hela paketet på en gång så att det inte bara blir liggande i kylen. Därför kommer här ett recept anpassat för ett paket margarin. Semper har länge varit ensam på marknaden med glutenfritt havre och deras paket är på 500 gram så till detta recept använder man hela havregrynspaketet också om man använder Semper. Nu har även Axa glutenfritt havregryn och deras paket är större.

Till vänster guldskimrande chokladbollar till alla och till höger lyxchokladbollar (recept kommer)

Chokladbollar till alla
500 g mjölkfritt margarin
500 g ren glutenfri havre
7,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
5 msk vaniljsocker
5 msk kaffe
Garnering
råsocker eller pärlsocker

Blanda ordentligt ihop alla ingredienser. Gärna med hjälp av en maskin eftersom det är sån stor sats.
Har smeten blivit för mjuk kan du ställa den i kylskåpet ett tag för att stelna något.
Rulla bollar i valfri storlek som du sen rullar i valfri garnering. 
Går bra att frysa.

Numera rullar jag alltid chokladbollar i råsocker. De blir så guldskimrande och vackra och dessutom blir de inte lika söta som med pärlsocker. Visst vet ni att det går alldeles utmärkt att frysa chokladbollar? Ännu en anledning till att göra en stor sats när man ändå håller på att rulla.

Kinasnittar

Efter flera dagar med sol är himlen i dag täckt med moln. Få se om det håller i sig hela dagen eller om det bara är tillfälligt. Jag tänkte i alla fall börja städa nu på morgonen (förmiddan), lika bra att passa på för när väl solen skiner vill man vara ute. På söndag är det dags för kalas igen och tyvärr verkar det bli ett inne-kalas igen så då är det ju bäst att hinna städa lite så att man vågar vara inomhus. Jag och Ida brukar ha tur med vädret på våra födelsedagar men i år verkar vi inte ha vädret på vår sida. Surt!

Baka med godis blir mer o mer populärt. Ibland har det en tendens att bli för sött tycker jag när man har godis i kakor. Men dessa kina-godisar/choklad/puffar är inte så söta så de provbakade jag med för någon vecka sedan.


Kinasnittar
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kina-choklad (gula påsen med de små godisarna är att föredra)

Vispa smör, socker, sirap och vaniljsocker poröst. 
Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner i smeten. 
Arbeta med händerna till en deg. 
Blanda sist ned kinachokladen.
Forma tre längder och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Platta ut längderna något.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 min.
Skär i snittar.

Kakan i sig var god med bra chokladsmak och rolig grej med kina-godiset, men jag valde fel påse med kina så jag tog den stora varianten och fick jobba på rätt bra för att få in dem i degen. Jag ska snart provbaka med den gula påsen istället där kina-chokladen är mycket mindre. Jag tror då att det blir lättare både att jobba in godiset i degen och att skära snittar.

tisdag 14 juli 2015

Mangosalsa

Oj vad det tog tid att publicera det här inlägget. Jag började med det vid lunchtid men sen skulle jag "bara" göra en sak, det verkade dock som att denna "sak" tog några timmar. Men nu ska jag försöka publicera det så fort som möjligt för snart ska jag börja fixa middagen, eller rättare sagt ska jag börja fixa tillbehören. Vi ska grilla så Leif fixar köttet och jag gör resten :)

Ett gott somrigt grilltillbehör är denna vackra gul-orange-röda mangosalsa som jag gjorde för några veckor sedan.


Mangosalsa
250 g tärnad mango (fryst tinad går jättebra)
2 tärnade tomater
1 liten finhackad röd lök
0,5 finhackad orange paprika
1 lime, pressad saft och halva mängden rivet skal
salt och svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser till salsan.
Låt den stå kallt någon timme så att smakerna mognar.
Smaka av med mer salt o svartpeppar
Servera som tillbehör till kött eller fisk.

Fräscht, enkelt och gott - kan det bli bättre? Den här slängde jag ihop på några minuter till en spontan-grillkväll, med ingredienser vi ofta har hemma. Icas mango har vi alltid i frysen, den här gången tog jag hjälp av micron för att snabbt få den tinad. Oftast äter jag mangon fryst som lösgodis. Har ni provat? Det är såå gott!

Key lime pie

Över midnatt och jag, som är så kvällstrött i vanliga fall, är vaken o har knappt börjat fundera på att gå och sova. Det är inte bara husets tonåringar som har vänt på dygnet den här sommaren. Hela familjen är uppe länge på kvällen/natten och sover halva da'n. Det är bäst att jag ställer väckarklockan så att jag, som är handledare, är vaken när sommarjobbarna (Olivia o en kompis) ska sätta igång med bakningen.

Jag har ju fortfarande inte hunnit med att ge er alla recept från Idas kalas och snart är det dags för ett nytt kalas, så nu är det bäst att jag rappar på. Den här goda pajen bjöd jag på och jag använde glutenfria digestivekex för att få en glutenfri paj.


Key lime pie
Pajskal
100 g smör
200 g digestivekex ev. glutenfria
2 msk strösocker
Limefyllning
400 g kondenserad mjölk (1 burk)
1,25 dl pressad limesaft (ca 4 limefrukter) + skal från 2 limefrukter
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
2 ägg

Pajskal
Smält smöret. 
Mixa kexen väl i en matberedare och blanda med sockret i en bunke. 
Tillsätt smöret och blanda ordentligt. 
Fodra en pajform med löstagbar kant med blandningen. 
Grädda i 175 grader i 8-10 minuter. 
Låt pajskalet svalna helt.
Limefyllning
Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker med en slickepott i en bunke.
Vänd ner äggulorna och sedan äggen. 
Rör försiktigt ihop till en slät blandning. 
Låt stå och dra i 15 minuter, sila av limeskalen och häll sedan fyllningen i formen.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter, eller tills ytan har fått en anings lite färg. 
Låt svalna helt och toppa ev. med grädde samt limeskivor.

Syrligt men ändå sött. Kan det vara det? God och vacker efterrättspaj som passar perfekt att bjuda glutenintoleranta på eftersom det finns bra glutenfria digestivekex.

Det är denna burk med kondenserad mjölk som jag använder i Key lime pie

måndag 13 juli 2015

En dag att fira

Ännu en solig dag som avslutades på altanen med grillmiddag och gäster. I love it!

Vi började med rosa bubbel och jordgubbar för att fira att det i dag är första dagen på mitt nya jobb. Det känns så himla bra att åter igen få börja jobba hemma i Luleå och slippa sitta i bilen en timme per dag. Allt blir så mycket enklare - ärenden, inköp, läkarbesök, utvecklingssamtal, sjuka barn och framför allt kan jag nu återuppta mina härliga lunchpromenader vid (eller på) vattnet. Jag kan fortsätta rabbla fördelar med ett Lule-jobb hela kvällen, men jag tror ni förstår. 

Att jag dessutom har semester en månad till är ju också värt att fira :)


Till det mousserande rosévinet åt vi baconlindad halloumi som är ett perfekt drinktilltugg på sommaren inför en grillmiddag då grillen ändå ska användas. Visst har ni provat det redan? Annars är det dags, så enkelt och så gott!


Till huvudrätt grillade Leif röding som vi bara använde salt och citronpeppar på. Till det serverade vi kokt potatis, hjortronsås, sambalkrämörtostsås, sallad och bröd. Enklare festmiddag på sommaren finns knappt. 

Grillmiddag

Här bakas det för fullt! 
Olivia och hennes kompis har nu börjat sitt sommarjobb som innebär att baka allergivänligt till Astma- och Allergiföreningen. Detta "fika för alla" kommer sedan att säljas på Musikens makt, ett populärt musikevenemang som varje år hålls helgen innan skolstarten på en av de vackraste platserna i Luleå.

Igår fixade vi en riktig god middag med mycket smått o gott från grillen. Populärast blev vitlöksbrödet som blev fantastiskt gott. Det kommer vi göra många fler gånger i sommar. Längtar redan till nästa gång.


Grillmiddag
Från grillen serverade vi
ribs (tunna revbensspjäll)
majskolvar
fyllda paprikor
zucchini
vitlöksbröd
sparris
vi serverade även
potatisgratäng
sallad


Nu hoppas vi att finvädret fortsätter så att vi får äta fler såna här goda grillmiddagar ute. Grillat är ju lite extra gott när man kan äta det ute på min älskade altan.

söndag 12 juli 2015

Kaka med kanelhavreströssel

Trots att solen äntligen visar sig är jag inne o storstädar köket så att det är rent och fint i morgon när Olivia och hennes kompis ska baka allergivänligt hela dagen. Då vill vi inte ha ägg-, mjöl- eller mjölkrester i köket, nötrester är ingen risk att det finns eftersom vi aldrig har nötter hemma hos oss nå mer. Leif och Ida har åkt in till tivolit med några kompisar, gäller att passa på nu när det är tivolits sista dag. Jag är mer än nöjd med att få vara hemma och pyssla på, tivoli är inte riktigt min grej.

Den här kakan är supergod och jag gjorde den ofta tidigare då Isak var både ägg- och mjölkallergiker eftersom den blir precis lika god utan dessa två ingredienser.


Kaka med kanelhavreströssel i långpanna
Kaka
3 dl mjölk
100 gr margarin (smält)
3 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Fyllning
200 gr margarin (smält)
2 dl socker
4 tsk kanel
3 dl havregryn

Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord eller bakpappersklädd långpanna
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

Eftersom den blir så himla god även när den är mjölk- och äggfri så har jag ofta bakat den till Astma- och Allergiföreningens "Ett fika för alla". Oftast bakar jag den då i folieformar för att slippa flytta över rutorna från ugnsformen till lådor inför infrysning. Det är det absolut tråkigaste jobbet med bakning :)

Nu senast när jag skulle baka så kom jag inte ihåg om jag använder samma recept eller om jag halverar det eller hur jag har gjort. Jag letade helt febrilt både på min egna blogg och på föreningens men hittade ingen ledtråd. Så jag testade att två tredjedelar av receptet för att krångla till det lite extra och det blev bra i engångs-aluminiumformarna jag använder.

Så receptet här nedanför är för min egen skull till nästa gång jag ska baka i dessa formar. Den som spar han har...


Mjölk- och äggfri kaka med kanelhavreströssel i aluminumform
Kaka
2 dl havremjölk
65 gr mjölkfritt margarin (smält)
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,75 tsk bakpulver
4,75 dl vetemjöl
Fyllning
130 gr mjölkfritt margarin (smält)
1,25 dl socker
2,75 tsk kanel
2 dl havregryn

Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord och bröad aluminiumform.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min