tisdag 16 juni 2015

Basilikapotatis

God morgon! 
Efter att ha sovit bort nästan hela gårdagen ska jag försöka hålla mig vaken lite mer i dag och stor del av dagen kommer jag hålla till i tvättstugan. Sen ska jag även börja ta fram sommarkläder, kläder som vi tyvärr inte ha behövt använda något i år. Men snart… Men nu ska Ida väckas och skjutsas i väg till fotbollsskolan.

En underbart god potatis på sommaren och på buffébord är denna potatis med smak av basilika och vinäger - två favoritsmaker för mig.


Basilikapotatis
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. 
Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera ev. med några basilikablad.

Det här receptet är gammalt och jag tror att det kommer från Monica Ahlberg från början. Nu när jag skriver in receptet så ser jag att det står 35 gram basilikablad. Jag använde 35 stycken blad. Undra vad det blir i gram :) Tur att jag inte gjorde något större fel för det här blev gott trots receptmissen.

Jag gjorde i ordning potatisen kvällen innan och lät den stå i kylskåpet under natten. Innan servering tog jag fram potatisen lite i förväg så att den inte skulle vara kylskåpskall.

måndag 15 juni 2015

Trötter

Vilken dag!
Jag har varit så himla trött hela dan och jag har faktiskt hunnit med två sovstunder i soffan och nu längtar jag bara tills det blir kväll så jag får gå o lägga mig. Sena kvällar, tidiga morgnar och mycket jobb har satt sina spår. Vädret kanske gör sitt till också, det är ju inte världens mest uppiggande väder.

Till middag tog vi hand om lite rester och fixade en festmåltid. Av en baguette som blivit över fixade Olivia goda vitlöksbaguetter till förrätt. Vi hade även kvar stekta kycklingbitar och bacon i kylskåpet som jag gjorde en kyckling- och bacongryta av som serverades till pasta. Jag gjorde världens enklaste kycklinggryta, som ni hittar receptet på här.

Efter regn kommer sol

I dag känns det nästan som första semesterdagen eftersom det var fullt upp med skolavslutningarna i torsdags och fredags. I dag började även Idas fotbollsskola - i regn o rusk. Är så less detta väder. Känns bra att ha den här prognosen att se fram emot i slutet av veckan.


Leif steg upp före fyra i natt och åkte i väg på jobb, som vanligt vaknade jag till men lyckades tack o lov somna om. Men när klockan ringde halv åtta var jag såå trött så jag trodde jag hade ställt den fel, men så var det inte. Det var bara att stiga upp, fixa frukost och väcka Ida som skulle i väg på fotbollsskola. Efter lite ärenden och lunch ska jag nu slumra i soffan ett tag innan jag fortsätter med att-göra-listan.

söndag 14 juni 2015

Tomat- och hallonsallad

Efter flera dagar med matlagning och matplanering blev det ett restaurangbesök i dag. Tack för det! Skönt att slippa tänka på mat ibland. Efter en vecka med mycket matplanering blir det nu en vecka med mycket semesterplanering. Om fem dagar åker vi så det är mycket som måste handlas, fixas och packas inför vår Mallorcaresa. Eftersom vi dessutom ska låna ut huset när vi är borta måste det plockas undan och städas en hel del kommande vecka.

Vill ni ha en god sommarsallad och ett perfekt tillbehör så måste ni prova denna sallad med bland annat tomater och hallon.


Tomat- och hallonsallad
0,5-1 påse ruccola, à 70g
500 g tomater, blandade sorter och färger
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 mozzarellaboll
125 g färska hallon
balsamicokräm hallon
ev. färsk basilika

Skiva tomaterna tunt med vass kniv och lägg ovanpå en tunn bädd av gröna blad på ett stort fat.
Krydda med flingsalt, peppar och olivolja.
Toppa tomaterna med riven mozzarella och hallon.
Ringla över hallon-balsamicokrämen och strö ev. över basilika före servering.

Gott och annorlunda med hallon i en sallad. Sedan tidigare visste jag att ruccola, tomat och mozzarella var en perfekt kombination, nu var det kul att utöka salladen med hallon. I stressen när allt skulle dukas fram glömde jag strö över lite basilika, får försöka komma ihåg det nästa gång.

Kladdkaka med hallonmousse

Igår satt jag bänkad framför tv:n mest hela da'n för att titta på det fina bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia. Mitt i natten fick vi äntligen se den läckra och vackra bröllopstårtan, som jag gärna hade smakat. Att den innehöll pop rocks så att det sprakade i munnen var ju bara så läckert, vilken underbar idé.

På fredagens examensfest hade vi ingen tårta utan istället hade vi bland annat en chokladig kaka täckt med min favorithallonmousse.


Kladdkaka med hallonmousse
Kladdkaka
300 g smör
300 g mjölkchoklad
6 dl socker
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1,5 msk vaniljsocker
6 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa en form ca 25x35 cm, eller använd bakplåtspapper. 
Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
Låt kallna helt

Hallonmousse
200 gram hallon
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. 
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). 
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden och rör ned hallonblandningen i grädden. 
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Bred hallonmousse på chokladkakan.
Ställ i frysen ett tag för att kunna skära fina bitar.


Det bästa av smaker! Kladdkaka är aldrig fel och denna hallonmousse är såå god, dessutom är ju choklad och hallon en perfekt kombination. Till vår efterrättsbuffé med rosa tema blev detta så bra för en brun enkel kladdkaka hade ju inte passat på det buffébordet men täckt med ett lager rosa hallonmousse hörde den dit. Och att fira Olivia utan kladdkaka hade känts konstigt för det är inte bara jag i den här familjen som älskar choklad och kladdkakor.

lördag 13 juni 2015

Examensfest

Igår firade vi att vår stortjej har gått klart grundskolan och att de andra två också har sommarlov. Efter traditionsenligt firande i kyrkan hade vi en examensfest hemma hos oss. Kylan till trots tog vi välkomstdrinken ute på altanen innan vi flyttade in i värmen där vi fortsatte äta och dricka.


Välkomstdrink och tilltugg
alkoholfri bål
bruchetta med tomat o basilika
bruchetta med kronärtskockskräm
grissini
crostini
tapenade
oliver


Maten
honungs-och citronmarinerad fläskfilé
basilikapotatis
risonisallad
tomat- och hallonsallad

laponiabröd
brieost

citronfraiche
crème fraiche o thaichilisås
balsamicokräm vanlig och med hallon


Efterrätt
kokosmuffins med rosa frosting
kladdkaka med hallonmousse
rabarbersmulpaj
blåbär
grädde
Oatly vaniljsås

Nu har ni många goda recept att se fram emot de kommande dagarna. De kommer så fort jag hinner kolla kort, skriva recept och publicera inlägg. Nu ska jag duka fram lunch innan jag ska bänka mig i soffan för prinsbröllopet.

fredag 12 juni 2015

Sommarlov

Nu kommer det en kort rapport från soffan. 

Det har varit en helt underbar dag med tre skolavslutningar för mina älskade barn som nu har ett efterlängtat och välförtjänt sommarlov, tio veckor ledighet. Tre olika skolavslutningar i kyrkan hade kunnat bli tjatigt och tråkigt. Men med en helt suverän präst blir det verkligen inte tjatigt och tråkigt. Tre avslutningar och tre olika "tal", det är imponerande.

Mina hjärtan.
Solen kom fram o värmde oss ibland utanför kyrkan

När vi var klara i kyrkan och med betygsutdelning och fotografering åkte vi hem och förberedde kvällens examensfest. Jag hade hoppats på att få sitta ute för det hör till när det är skolavslutning, eller hur? Men kylan och regnet satte stopp för de planerna, men vi envisades med att ta välkomstdrink med tillhörande tilltugg ute trots att vädret försökte förstöra för oss.

Tack o lov för skyddande tak, varma jackor och filtar
Efter välkomstdrinken flyttade vi in där jag hade dukat upp en buffé med bl.a. kycklingsallad, kallskuret kött, tomat-och hallonsallad, laponiabröd, basilikapotatis och risonisallad. En utförlig meny kommer imorgon. Perfekt jobb i soffan samtidigt som man tittar på prinsbröllopet.