tisdag 9 juni 2015

Städdag = hämtmat

I dag fanns det inte tid för matlagning så vi lyxade till det med en kebabpizza till middag. Istället för matlagning ska vi storstäda övervåningen. Inte lika kul men nödvändigt. På fredag är det dags för Olivias examensfest och då vill vi ha fint. Tyvärr ser det ju inte ut som att det kan bli en utefest, vädret tvingar oss nog till att vara inne.


Jag smet hem lite drygt en timme tidigare från jobbet och hann då vila på soffan i 5 minuter innan maten så nu orkar jag vara vaken (och städa) länge i kväll. Så himla skönt det var att få slumra lite.

Imorgon är det sista da'n på jobbet och sen ska jag vara ledig i två månader. Underbart! Undra hur det ska firas? På något sätt måste det firas för man måste ta varje tillfälle i akt att få fira - stort som smått.

måndag 8 juni 2015

Nedräkning

Nu har nedräkningen börjat på allvar!


Ni som följer min blogg har nog märkt att jag har jobbat för mycket, gnällt för mycket och varit hemma alldeles för lite. Jag hatar att gnälla så nu har jag sett till att göra något åt problemet istället. Jag har sagt upp mig från jobbet och efter en lång sommarledighet börjar jag i augusti att jobba i Luleå igen och slipper därmed pendlingen.

Idag bjöd jag på avskedsfika för det är faktiskt bara två dagar kvar att arbeta i Boden. Jippi! Inte helt överraskande var det rabarberpaj jag bjöd på. Tredje pajen på fyra dagar. Den här veckan är det full fokus på skolavslutningen och Olivias examensfest men sen ska jag ta det hyfsat lugnt och samla energi i nästan två månader.

söndag 7 juni 2015

Rabarberpaj till många

I fredags bjöd jag gamla...och nya kolleger på rabarberpaj med smak av kanel och kokos och fick så mycket beröm så igår när vi skulle på grillfest hos grannen gjorde jag en ny stor paj och tog med mig som efterrätt. Paj är perfekt att göra till många för det blir inte mycket mer jobb och utseendet på en paj är inte så viktig. Värre vore det om man skulle göra bakelser till många :)


Rabarberpaj till många
1 kg rabarber
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
Pajsmet/deg
300 gram smör
2 dl socker
3 dl kokos
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn

Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kanel.
Smörj en ungsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.


Det är så enkelt att göra paj när man smälter smöret och bara behöver blanda ihop med en slev. När man blandar i hårt eller rumsvarmt smör till en smulig deg tar det mycket längre tid och är mycket krångligare och grisigare. Det här sättet däremot med smält smör är helt i min smak.

Jag använde en mellanvariant av ugnsform, inte ugnens långpanna och inte en liten, utan Ikeas rostfria med ett medföljande galler (som jag inte använder när jag gör paj :) ) Jag tror att många kök har just den formen i nån låda eller något skåp.

Halverar man receptet så blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men onödigt att göra en sån liten när pajen är så god :)

Felnavigerat

Har det inte regnat lite för mycket nu?
I morse promenerade en and förbi ute på gatan istället för att vara nere i vattnet och då kändes det verkligen som att nu får det vara nog med vatten här hos oss.

Rosévinet med den snygga etiketten

Igår, på nationaldagen, tänkte jag inviga sommaren med sol, värme, grillkväll och rosévin. Det blev dock lite ändrade planer för vi fick klara oss utan solen och värmen ännu en gång. Men det blev en trevlig kväll i alla fall och trots att det spöregnade ute så invigde jag rosésäsongen.


Rosésäsongen invigdes med det goda vinet med den snygga etiketten - Petite Faiblesse Rosé, som finns i Systembolagets beställningssortiment. Visst kommer ni ihåg det vita vinet med lika snygg etikett? Här kan ni se det. Etiketten föreställer den unga fransyskan Collette som njuter av livet till fullo. När hon minglar på modevisningar och möter nya bekantskaper i St Tropez, vill hon hänföras av dryck som tilltalar alla sinnen. Illustrationen av Collette är tecknad av modeillustratören Yoco Nagamiya från berömda Masa Mode Academy of Art i Japan. 

Och inget vintips utan lite fakta: Petite Faiblesse Rosé är gjord på druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon och har liksom det vita vinet en lätt, aromatisk och fruktig stil. Det passar utmärkt som apéritif eller tillsammans med lättare tapas, sallader och asiatisk mat.


Ett gott fräscht vin som jag kommer dricka fler gånger i sommar. Både etiketten och den snygga färgen på vinet gör att det blir extra snyggt att ställa fram på bordet. Dricker ni rosévin på vintern? Inte jag, nån gång kanske det har hänt men det hör inte till vanligheten. Men på sommaren byter jag för det mesta ut rödvinet mot en glas rosé, som jag helst dricker på vår altan.

Igår hade jag en dag på vift med lite tid hemma och ännu mindre tid för bloggen. Men i dag blir det en dag hemma i köket för nu är det hög tid att baka och laga mat inför Olivias examensfest på fredag. Dessutom kommer jag tillbringa tid vid datorn och bloggen för jag har en massa att dela med mig av till er, t.ex. så ska ni få receptet på ännu en rabarberpaj som jag bjöd på, och fick beröm för, både i fredags och i går. Men nu ska det färdigjästa brödet in i ugnen.

Ha en bra söndag så hörs vi lite senare!

lördag 6 juni 2015

Sverige-pannacotta

6 juni och Sveriges nationaldag!

Har ni inte förberett någon Sverigebakelse så får ni här ett snabbfixat alternativ för att fira nationaldagen på ett gott sätt. En gul o blå pannacotta. Kanske inte helt rätt färger, men med lite fantasi så är det gult och blått istället för blekgult och lila.


Blåbärspannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl blåbär

Mixa blåbären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner blåbärsmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i ca en timme, så att den stelnat något innan du gör mangopannacottan.


Mangopannacotta
5 dl grädde 
150 g mango (går bra med fryst)
0,75-1 dl gelésocker multi

Mixa mangon till en puré.
Koka upp mangopurén, grädde och gelésocker under omrörning.
Koka i ca 30 sekunder.
Häll i glasen på blåbärspannacottan som stelnat.
Låt stå kallt några timmar innan servering för att stelna.


Här har två av mina favoritsmaker på pannacotta samsats i ett o samma glas. Pannacotta med gelesocker måste vara enklaste efterrätten att fixa. Jag har helt slutat att använda gelatinblad när jag gör pannacotta, det är inte bara enklare utan då kan även vegetarianer äta. Och visst vet ni att det går alldeles utmärkt att göra pannacotta på havregrädde?

Ha en bra nationaldag!

fredag 5 juni 2015

Lax med fetaosttopping med soltorkade tomater

En stressig fredag med pressat program börjar nu lida mot sitt slut. Det har varit tider att passa mest hela da'n men det har varit många roliga saker så det har inte känts alltför betungande, förutom bilresan t.o.r till Boden för ett en-timmes-möte. Men nu är det soffan och en massa koppar te som gäller resten av kvällen och ladda för imorgon då vi ska på två kalas/fester :)

I onsdags åt vi fisk igen och som oftast är det lax som gäller när det är fiskmiddag. Och som oftast tillagas den i ugn.


Lax med fetaosttopping med soltorkade tomater
500 g laxfilé
5-10 st soltorkade tomater
150 gram fetaost
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 st vitlöksklyfta, pressad
svartpeppar
salt

Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Rör ner yoghurten.
Skär tomaterna i bitar och tillsätt dessa. 
Tillsätt pressad vitlök och svartpeppar.
Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra.
Bred toppingen ovanpå. 
Gratinera i 200 grader 20 minuter.

En god lax med många godsaker. Jag var lite sugen att tillsätta lite halverade svarta oliver också men då hade jag nog inte fått så bra betyg av övriga familjen :) Jag åt mitt favorittillbehör just nu - stekta grönsaker till fisken, men jag tror att pressad potatis skulle ha varit ett perfekt tillbehör.