tisdag 28 april 2015

Broccoli o blomkål i röd curry o kokosmjölk

I går ville jag äta något vegetariskt och med lite kolhydrater, dvs jag ville äta något gott där grönsaker var huvudingrediensen. Eftersom vi hade både broccoli och blomkål hemma som behövde ätas upp var det ganska naturligt att det fick bli huvudingredienserna. Sen var jag sugen på röd curry och koksmjölk, så då blandade jag de fyra ingredienserna och helt plötsligt hade jag en underbart god middag.

Det ser inte mycket ut för världen, men skenet bedrar. Det här lär serveras i vårt kök snart igen.


Broccoli o blomkål i röd curry o kokosmjölk
500 g färsk broccoli (2 buketter)
500 g färsk blomkål (1 litet huvud)
2-3 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
salt

Dela broccolin och blomkålen i mindre buketter.
Koka någon minut i saltat vatten så att de blir lite mjuka men ändå med tuggmotstånd.
Koka upp currypasta och kokosmjölk.
Lägg i broccoli och blomkål i curry- och kokosmjölksblandningen.
Koka ihop något.
Smaka av med salt.

Oj, så gott det här var. Längtar redan till lunch då jag får äta resterna, men tyvärr blev det inte så mycket rester. Jag serverade grytan som den var, men den lär vara minst lika god till ris. Men det var verkligen inget jag saknade.

Isak och Leif vågade inte ens smaka, stackarna. Fast då fick ju vi tjejer mer för alla vi älskade detta. Röd curry och kokosmjölk är ju så gott, förstår inte varför jag inte äter det oftare. Skulle inte vara nå problem att äta det flera gånger i veckan :)

måndag 27 april 2015

Loppi Vårpepp

I lördags hade jag velat vara på LoppiEvents Vårpepp i Stockholm. Men eftersom jag just nu har lite svårt att planera min egna tid så kändes det inte som det var läge att boka en Stockholmstripp. Men vad är väl en bal på slottet…. Har varit på Loppis bloggevent tidigare och de är riktigt bra så nästa gång hoppas jag att jag är på plats. Men i väntan på det får jag trösta mig med ett paket från Loppi.


Ett paket med 

En väldoftande hårskölj med ekologiska hallon för ny, frisk glans och en underbart krämig, djupt återfuktande 24-timmarscrème från Yves Rocher.

Edet Ultra Soft, ett mjukt men starkt 3 lags toalettpapper som skämmer bort din hud. Med Edet Ultra Soft behöver du inte kompromissa mjukhet med tillförlitlighet. Dermatologiskt testad, perfekt även för den mest känsliga hud. 

RFSU Easy Shavin´ som är genomskinlig och löddrar inte för att du ska se var du rakar dig och Nice n’ cool som motverkar röda prickar och ger återfuktande svalka efter rakning. 

Friggs riskakor Linfrö & Rosmarin och Hampafrö & Svartpeppar som är tunna och krispiga med superfrön och naturens egna smaksättare. Innehåller 90% fullkornsmajs men även råris, vilket gör riskakorna extra fiberrika. 

DVD Pingvinerna. De är söta, de är goa och de är tillbaka! Skaparna till Madagaskar visar i denna galna film att fåglar kan vara de perfekta spionerna. Ett team av superspioner slår sig samman med Nordanvinden för att rädda världen. Ett hysteriskt roligt globetrotter-äventyr som hela familjen kommer älska! Release 27 april.

Hockeybullar utan ägg

Vilken tur att jag har en dotter som tycker om och är duktig på att laga mat och baka annars hade det varit ännu sämre med uppdateringar på bloggen. När hennes, och hela klassens, favoritlärare tyvärr slutade överraskade klassen henne med gott fika och ett fint avskedstal på rim. Olivia bakade då hockeybullar, smarriga vaniljbullar med marsankräm som bakas i långpanna.


Hockeybullar utan ägg
Bulldeg
50 g jäst
3,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
9 dl mjöl

Fyllningar
marsankräm av 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker

Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt socker, salt och mjöl.
Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
Kavla ut resten av degen.
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar. 
Lägg bitarna lite glest på degen och marsankrämen i långpannan.
Låt jäsa i ca 40 minuter. 
Strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
Skär i bitar när den kallnat.

De här bullarna är så himla goda så har ni inte provat dem än är det dags nu! Det svåraste är att få till bullarna i övre lagret fint...och det hade Olivia lyckats perfekt med. Man vill inte ha dem för glest och man vill inte sätta dem för tätt så att de jäser ihop för mycket. Ofta när jag bakar har jag för få bullar kvar, dvs jag tar för mycket deg till botten.

För att göra bullarna mjölkfria används mjölkfritt margarin och t.ex havremjölk. Marsankräm som ska kokas brukar vara mjölkfri så den går att använda tillsammans med havremjölk. Annars kan man använda Oatlys vaniljsås tillsammans med gelatin för att få till en fastare konsistens.


Kortvecka på jobbet betyder oftast full fart för att hinna med fem dagars jobb på 3,5 dag :) Men tack vare lite ledigt längre fram i veckan hinner jag planera kommande kalas och fester. Love it! Det är 80-årskalas, tjejfest, planeringsdag och examensfest som ska fixas innan sommarens alla kalas drar igång.

söndag 26 april 2015

Angusburgare

Här lyser solen även i dag och visst blir man lite gladare och piggare med strålande sol från klarblå himmel. Det är inte så varmt i luften och det blåser en del, men solen värmer skönt när man är i lä.

Grillsäsongen har inte kommit i gång på allvar för oss, vi har grillat några gånger men på sommaren då grillar vi mest varje dag. Har tagit upp en fläskfilé och jag är lite sugen att grilla den. Men hos oss, som i så många andra familjer, är det mannen som grillar och jag vet ju inte när han kommer hem från skidresan. Det kanske blir en gryta eller gratäng i stället. Ni lär bli uppdaterade i kväll ;)


Hamburgare brukar inte vara något jag längtar efter, men när man grillar dem blir det nå helt annat. Om man dessutom struntar i vanliga hamburgerbrödet och grillar något lantbröd istället blir det riktigt gott och något jag kan längta efter. Till vardags har man kanske inte alltid tid att göra egna hamburgare då får man försöka hitta goda köpesvarianter.

I veckan provade vi Lindströms Angusburgare, en tjockare och saftigare hamburgare. Många andra köpesvarianter har en tendens att bli tunna och torra, men inte den här. Den var lite okryddad men det var lätt fixat med lite extra salt och peppar.

lördag 25 april 2015

Vitlöksfyllt lantbröd

Nu har familjens stora slalomåkare, dvs Leif, Isak och Ida, åkt till Dundret för två dagars slalomåkning så här i slutet av säsongen. De klev upp tidigt för att åka de cirka 20 milen, hoppas de har samma kanonväder som vi har. Mina egna planer för dagen har ändrats något men kvällens roligheter står kvar på agendan - sånt planerar man inte bort :) Nej, nu är det hög tid för mig att dricka upp teet, fixa till mig och sen promenera in till stan för kvällens planeringsmöte och kick-off. Kom ihåg att följa mig på Instagram där jag heter matro_sara

Till gårdagens fredagsmys gjorde jag ett vitlöksfyllt lantbröd till min vitlöksbröds-tokiga familj.


Vitlöksfyllt lantbröd
grekisk lantbröd
75-100 g smör, rumstempererat
2-3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost

Skär brödet i rutor, nästan helt igenom.
Mosa ihop smör och pressade vitlöksklyftor. 
Smöra sedan i skårorna, försök att täcka alla sidor av bitarna så gott det går.
Tryck sedan ner ost i skårorna så gott det går.
Gratinera i ugnen i 200 grader ca 10-13 minuter. 
Servera!

Jag använde ett grovt grekiskt lantbröd därför är det så brunt, jag har alltså inte haft inne det i ugnen så länge så att det har bränts :) Det här var ett roligt sätt att servera vitlöksbröd på, så det kommer jag göra fler gånger. Men nästa gång ska jag göra lite större rutor för det var så himla krångligt att komma åt överallt och jag rev nästan sönder bröd-rutorna innan jag var klar.

fredag 24 april 2015

Guldfirande

Efter en kanonarbetsdag där vi äntligen hade tid att planera och fokusera på våra arbetsuppgifter åkte jag till stan med familjen där vi firade de svenska mästarna Northland basket. Klockan hann bli så mycket innan vi kom hem så vi fixade snabbt ihop lite plockmat. En gammal fredagsfavorit, men nu känns det som det var länge sen vi hade en plockmatsfredag.


Vi dukade fram sallad, grönsaker, vindruvor, pepparsalami, heta räkor i aioli, brieost, Tuc-kex och ett nygjort vitlökslantbröd. Snabbfixat och gott! Sen satt vi ganska länge vid köksbordet och plockade, åt o pratade innan det var dags att se Let's Dance-finalen.


Nu ska jag luta mig tillbaka i soffan, invänta att barnen kommer hem och njuta av helgen vi har framför oss. En helg med utbildning, kick-off, matlagning, bakning och vila.

Krispiga dajmhavrekakor

F-R-E-D-A-G
Vaknar till en solig fredag och vetskapen om att det kommer bli en bra arbetsdag då vi ska ha planeringsmöte hemma hos en kollega med god mat i trevlig miljö. Vi har länge tänkt att vi måste ha ett planeringsmöte men det har varit så mycket löpande jobb så det har inte funnits tid, men nu äntligen är det dags. Och då flyr vi jobbet, telefoner och mejl för att få sitta ostört.

Självklart måste vi ju fika nå gott i dag också så jag bakade krispiga, kolasmakande havrekakor igår som jag tar med mig. (Ska till tandläkaren nu på morgonen så få se om jag vill/får äta sötsaker efter det besöket)


Krispiga dajmhavrekakor
125 g smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjöl
2 dubbeldaim

Smält smöret. 
Blanda socker, havregryn, kokos, vaniljsocker och mjöl i en skål. 
Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en jämn deg. 
Hacka daim och blanda dem i smeten. 
Klicka ut smeten i ca 25 folieformar. 
Grädda i 175 grader i ca 12 min tills de får färg. 
Låt svalna helt innan de lossas ifrån formen.

Jag älskar havrekakor och när de dessutom får smak av kokos och dajm blir det perfekt. Jag lämnade ganska stora bitar av daimen för att den inte skulle smälta ner för mycket.

De här kakorna måste ju vara perfekta när man ska baka glutenfritt - använd glutenfria havregryn och använd något glutenfritt mjöl (specialmix? mandelmjöl? kokosmjöl? potatismjöl?) istället för den lilla mjölmängden som ingår. Kolla sen innehållsdeklarationen på daim också så klart. Men inte innehåller den väl gluten, eller?

Receptet som jag hittade hos Bakverk&Fikastunder innehöll ägg men det vill jag ju inte använda för Isaks skull så jag tog helt enkelt bort ägget och fick ändå en god kaka. Undra om hennes kakor med ägg blev något mjukare/segare för mina blev väldigt krispiga.

Härlig havresmet på väg in i ugnen...
…för att bli krispiga dajmhavrekakor
Daimen grovhackar jag bara.
En plåt full med aluminiumformar