torsdag 26 mars 2015

Frasiga våfflor med kolsyrat vatten och utan ägg

Jag har hört från flera håll att vichyvatten ska göra underverk med våffelsmeten, så självklart var jag ju tvungen att prova. Fast jag tog vanligt kolsyrat vatten istället för vichyvatten och det blev riktigt goda våfflor som dessutom var enkla att grädda. Mitt tålamod klarar inte våffelsmet som fastnar i våffeljärnet, då blir jag tokig.


Frasiga våfflor
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1 dl kolsyrat vatten

Smält smöret och låt det svalna. 
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. 
Vispa ner hälften av mjölken till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken och det smälta smöret.
Vispa försiktigt ner kolsyrat vatten.
Grädda i våffeljärn.

Riktigt frasiga och krispiga våfflor, så det här receptet kommer jag fortsätta att använda. Självklart är de äggfria och vill man även ha mjölkfria våfflor byter man ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot t.ex. havremjölk.

Här skiner solen och det verkar vara underbart väder ute. Tänk om vi får så här fint väder hela helgen, så underbart det skulle vara. Tyvärr ser prognosen inte så positiv ut.

Det brukar inte finnas nå internet i Kåbdalis, dit vi ska, och jag brukar inte skriva mobilinlägg. Men nångång ska ju vara den första! Jag ska i alla fall skriva i ordning några inlägg i dag som publiceras under helgen så ni inte glömmer bort mig :) Dessutom kommer ni väl ihåg att följa mig på instagram @matro_sara heter jag där.

onsdag 25 mars 2015

Våffeldagen

Ingen kan väl ha missat att det är Våffeldagen idag?
Det var enkelt att göra barnen nöjda och glada genom att erbjuda våfflor till middag. Perfekt ansträngning för en sjuk mamma. Men våfflor är ju egentligen inte mat enligt mig, så för ett tag blev jag en hemsk mamma först. Jag "tvingade" nämligen barnen att först äta lite morotssoppa innan den fick mumsa i sig våfflorna.

Morotssoppa kryddad med ingefära, cayennepeppar och apelsin
Frasig våffla med hjortonsylt
När jag var liten var nog våfflor min favorit-maträtt och jag önskade mig det alltid på mina födelsedagar. Och det är fortfarande en favorit fast nu anser jag knappt att det är en maträtt, utan mer en efterrätt.

Jag tycker det är fint att duka med muggar när det är dags för soppa. Dessutom var jag lite snäll med barnen för det ryms inte lika mycket soppa i en mugg som i en tallrik eller skål. Så de blev fortare redo för att äta våfflor.

Dukat för soppa- och våffelmiddag

Tyvärr är det bara att ge upp alla tankar på jobb den här veckan. Jag är fortfarande inte tillräckligt frisk för att orka med en hel dags jobb så jag har bestämt mig för att stanna hemma även imorgon. Och på fredag har jag tagit ledigt sen väldigt lång tid tillbaka för då är det skidhelg i Kåbdalis som gäller. Håll tummarna att jag är piggare i helgen, men frisk luft och familjemys gör nog susen :)

Bönsallad

Till lördagens goda limekyckling åt vi jag en snabbgjord bönsallad, som jag har glömt att visa er. Hemma hos oss är det bara jag och Ida som tycker om bönor och eftersom hon inte var hemma var det bara jag som smakade bönsalladen.


Bönsallad
1 burk kidneybönor
1 msk rapsolja
2 msk sweet chilisås
1 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar

Det här var en snabbfixad bönsallad med endast en sorts böna och med ingredienser man ofta har hemma. Jag brukar göra limemarinerade bönor som också är gott. Kanske hade det passat till limekycklingen eller så hade det blivit för mycket lime. Vad tror ni?

Nu ska jag ta och vila lite igen, nästan så att jag börjar bli lite less soffan. Igår på eftermiddagen mådde jag hyfsat bra och hade bestämt mig för att gå till jobbet i dag (med lite värktabletter klarar man det mesta), men på kvällen kom både febern och värken tillbaka. Så det var bara till att fortsätta att vara hemma för att bli riktigt frisk. Och det var ett klokt val, för jag är inte så frisk som jag trodde. Och till helgen måste jag vara frisk när det är dags för Astma- och Allergiföreningens årliga slalomhelg i Kåbdalis.

tisdag 24 mars 2015

Köttfärspytt

Jag och soffan är fortfarande bästa kompisar :) Oj vad jag har vilat/sovit de tre senaste dagarna, men nu börjar jag, peppar, peppar…, känna mig lite piggare. När man inte är helt pigg är man glad att det har varit helg och man har extra mycket mat och rester i kylskåpet. Gårdagens kylskåpsrensning resulterade i en snabbfixad köttfärspytt.


Köttfärspytt
köttfärs
kokt potatis
salt
peppar
paprikapulver

Bryn köttfärsen, krydda med salt och peppar.
Dela potatisen i småbitar och stek tillsammans med köttfärsen.
Pudra över lite paprikapulver.
Servera med rödbetor och sallad.

Det var bara Ida och Isak som åt middag i går och de åt flera portioner så det verkade ha varit en helt ok middag trots att det "bara" var rester. Har man inte kokt potatis kan man råsteka potatis men då tar det betydligt längre tid. Paprikapulvret tillsatte jag bara för att det skulle bli lite roligare färg.

Nu ska jag ta och vila lite till innan jag väntar hem Ida som ska gå hem själv från skolan. Skönt att barnen börjar bli stora och klarar sig rätt bra själva när jag inte orkar så mycket. (Ja, jag vet att hon alltid går själv, dvs ingen bär henne, men det låter så konstigt att säga att hon går hem ensam. Är det ett tal- o skrivfel som har blivit rätt?! På samma sätt som att folk säger "Vi syns" istället för "Vi ses"? Vi är väl aldrig osynliga, så vi syns väl alltid)

måndag 23 mars 2015

Mugcake - kladdkaka i mikro mjölk- och äggfri

Efter middagen igår blev jag så sötsugen (som alltid när jag är sjuk och tycker synd om mig själv) men pga febern orkade jag inte börja baka nå avancerat. Istället gjorde jag en snabb-bakad kladdkaka i mikron (mugcake). Farligt enkelt! Jag har gjort mugcake tidigare men den innehöll ägg och då kunde inte Isak smaka.

Nu var det dags att testa ett äggfritt recept och det blev minst lika gott som varianten med ägg.


Mugcake - kladdkaka i mikro mjölk- och äggfri 1portion
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
2-2,5 msk kakao
2 msk rapsolja
3 msk vatten

Blanda alla torra ingredienser i en mugg.
Rör ner olja och vatten.
Rör till en jämn smet.
Grädda på full effekt i mikron i 1-2 minuter.

Håll koll på tiden, för det varierar mellan olika mikrovågsugnar, vilken typ av mugg man använder och hur kladdig man vill ha kakan. Det här blir en ganska stor portion, jag gjorde dubbel sats som jag istället delade upp i tre muggar. Det blev perfekt på söndagkvällen till hockeyn. Vi åt den precis som den var ur muggen, vill man kan man garnera med grädde och bär. Eller så kan man piffa till den genom att finhacka choklad och tillsätta till smeten.

Den fick toppbetyg av både Ida och Isak. Jag blir så glad när jag bakar äggfritt och det blir lika bra som när jag använder ägg.

Kladdkakesmet på väg in i mikron.
Kladdkaka färdig på nån minut.

söndag 22 mars 2015

Potatismos och röding

Morgonen (förmidda'n) började med kalas för Ida, och eftersom kalaset var på andra sidan stan stannade jag kvar på skateboardhallen där kalaset hölls. Jag satt o frös i två timmar men tänkte inte så mycket på det för det brukar vara kallt i den lokalen. Men när de andra började säga att det var ovanligt varmt där misstänkte jag att febern hade kommit tillbaka. Väl hemma duschade jag varmt och sen somnade jag i soffan.

Vilken tur att vi hade tagit upp röding från frysen för röding-middag innebär att det är Leif som lagar mat. Och gör det riktigt bra dessutom :) Det passade perfekt idag då jag knappt orkade sätta mig o äta. Leif steker fisken på hög värme så de blir krispiga och goda. Istället för kokt potatis och en kall sås, som vi oftast gör till röding, åt vi potatismos till fisken idag. Riktigt, riktigt gott. Jag blir mer o mer förtjust i potatismos.


Potatismos
potatis
mjölk
smör
salt 
vitpeppar

Koka potatisen mjuk. Häll bort vattnet.
Tillsätt en riktigt stor klick smör och mjölk.
Mosa potatisen med en potatisstöt till moskonsistens.
Späd ev. med mer mjölk till bra konsistens.
Krydda med salt och vitpeppar.

Röding
röding
salt
citronpeppar

Filea rödingen.
Stek filéerna krispiga i smör på hög värme.
Krydda med salt och citronpeppar.




Hur gör ni potatismos? 
Jag använder aldrig grädde, men jag hör fler och fler som blandar grädde i sin mos. Jag tycker det räcker med mjölk, det blir tillräckligt gott ändå. Fast jag tar en stor klick smör, de som använder grädde kanske inte använder smör, eller? Sen ska det vara vitpeppar i mos, oftast föredrar jag svartpeppar i matlagning men till potatismos måste det vara vitpeppar.

Nu är hockeyn slut för i dag och tyvärr blir det en ny match på tisdag. Då måste Luleå vinna! Nu ska jag och febern gå o lägga oss. Sen hoppas jag att en massa sömn gör mig frisk tills i morgon.

Limekyckling

För ca en månad sedan publicerade jag receptet på Astrids ugnskyckling Ketjap Manis. Ett recept jag älskar eftersom man slipper steka kycklingen, kycklingen tillagas i en god sås i ugnen istället. Superenkelt o supergott!

Efter det inlägget fick jag ett annat recepttips på en god kycklingrätt där man inte heller behöver steka kycklingen först. Ett recept som innehåller mina favoriter - ingefära och lime. Igår var det äntligen dags att prova receptet och vi blev inte besvikna. Tack Ann för receptet!


Limekyckling
1 kg kycklingfiléer
Marinad
2 klyftor vitlök
2,5 cm ingefära
2 lime
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
1 msk soja
Salt och peppar

Skala och finhacka eller riv vitlöken och ingefäran.
Riv skalet från limefrukterna och pressa juicen från dem.
Blanda alla ingredienserna i en liten skål eller plastpåse.
Skär kycklingen i bitar och lägg den i marinaden. Marinera minst 1 timme (gärna över natten).
Häll kycklingen och marinaden i en ugnssäker form. 
Gratinera i ugn ca 20 min på 225°C.
Servera med ris, förvälld broccoli och bönsallad.

Den här kycklingen kommer definitivt dyka upp fler gånger hemma hos oss. Jag älskar ju mat man kan förbereda och/eller tillaga i ugnen, och här kan man göra både ock. Att marinaden sen innehåller såna smaskiga ingredienser som vitlök, ingefära och lime är bara bonus.

Perfekt att lägga kycklingen i marinad på kvällen och sen när man kommer hem trött o hungrig från jobbet är det bara att hälla upp allt i en ugnsform och ställa in i ugnen. Under tiden kycklingen tillagas i ugnen kokar man ris, fixar grönsaker och dukar och mindre än 30 minuter senare har man en god middag på bordet.

Marinerad kyckling på väg in i ugnen