onsdag 18 mars 2015

Pasta- och tacogratäng

Gårdagens pastagratäng med tacoköttfärs blev populär och den var väldigt enkel att fixa. Det bästa var nog dock att den kunde förberedas. Resterna åkte ner i matlådor och en av dessa åt jag till lunch i dag och då kunde jag konstatera att det var en perfekt lunchlådemat för gratängen var lika god i dag som i går. Det gäller verkligen inte alla mat.


Pasta- och tacogratäng
500 gram köttfärs
tacokrydda (hemmagjord eller köpt)
liten burk majs
500 gram krossade tomater
1 dl vatten
300 gram pasta
riven ost

Koka pastan enligt anvisning på paketet, men med ca 2 minuter kortare koktid än anvisningarna.
Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda.
Tillsätt krossade tomater, majskorn och vatten, låt puttra ihop 2-3 minuter.
Blanda köttfärsen och pastan i en ugnsfast form. 
Strö över ost och sätt in i 200 grader ca 10 min eller tills osten har fått fin gyllenbrun färg.

Ofta använder jag överbliven pasta till pastagratänger, men de gånger jag vet att pastan ska användas till gratäng så ser jag till att koka den ett par minuter kortare tid än vad som står på paketet. Eftersom den ska tillagas i ugn ett tag också, så slipper man överkokt pasta utan tuggmotstånd om man gör så.

Eftersom det blev en stor gratäng som hade stått i kylskåpet hela dan så behövdes det ca 30 minuter i ugnen för att bli genomvarm.

Nu måste jag återgå till hockeyn, som Luleå leder med 3-2. Spännande, spännande…. Och nu blev det periodpaus, vilket betyder te-dags.

tisdag 17 mars 2015

Slut

Oj, vilken dag. Jag började med vab åt en astmasjuk Ida, eller rättare sagt var det vobb (vab + jobb). Vid lunch skjutsade jag henne dock till mormor o morfar medan jag själv åkte till jobbet och kom hem för ca en timme sedan. Halv nio kom jag hem! Usch inte kul att jobba så mycket och hinna så lite på hemmaplan med familjen.

Jag tror att nån lånade min kamera i morse när vi var hemma. Eller vad tror ni?

Medan jag var hemma på förmiddan hann jag fixa i ordning en pasta- och tacogratäng till övriga familjen som de bara behövde ställa in i ugnen när de kom hem. Alltså det är ju så himla smidigt med gratänger som man kan förbereda. Måste bli bättre på att komma på bra och goda gratänger som jag kan fixa i ordning kvällen före.


Nu är det i alla fall sängen som gäller för att orka upp till en ny arbetsdag i morgon. Vilken tur att vi har Olivia, nu när både jag o Leif har fullt upp på jobbet. Ida ska till skolan imorgon men tack vare Olivia behöver hon inte ha en lång dag, utan får gå hem direkt efter skolan och behöver inte vara på fritids.

måndag 16 mars 2015

Älg och whisky

Älgstek tillagad på låg värme i ugnen är så himla gott och hela familjen älskar det. I går gjorde vi det enkelt för oss och brynte bara på köttet lite innan vi sen lät den stå i 150 graders ugnsvärme tills köttet nådde en innertemperatur på 70 grader.

När köttet var klart fick det vila i folie och under tiden tillagade vi potatisklyftor i ugnen. Till det åt vi whiskysås och kokt broccoli och morötter. Det blev en riktigt god söndagsmiddag...och måndagslunch. Enkel mat att göra, enda problemet är att man måste komma ihåg i tid att ta fram köttet från frysen. Men i helgen kom vi ihåg att ta fram en stor köttbit redan på lördag som fick tina i kylskåpet fram till tillagning.

söndag 15 mars 2015

Bananbröd

Jag hade lovat er ett nytt recept i dag och här kommer det till slut. 
Vi har ofta bruna bananer i fruktskålen och oftast bakar jag banankakor av dem, antingen med choklad eller utan. Jag hoppas att ni alla har provat något av de recepten så mycket som jag har tjatat om hur goda de är. Eftersom det nu bara var nån vecka sedan jag bakade banankaka ville jag prova något nytt i dag, så jag satte mig och googla. På facebook hittade jag då ett recept på bananbröd som nån tipsade om.

Det var ett bikarbonat-bröd och enklare bröd får man leta efter. Jag brukar baka en fillimpa med bikarbonat och ganska mycket sirap så det blir lite väl sött (men gott) så jag blev lite nyfiken på det här brödet som får sin sötma från bananer istället för sirap.


Bananbröd
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 mogna bananer
2 dl filmjölk

Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en skål.
Mosa bananerna.
Blanda ner de mosade bananerna och filen och rör ihop till en smet.
Fördela smeten i en smord och bröad eller bakplåtspappersklädd form.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen  i 200 grader i ca 45-50 minuter

Det var gott, men lite annorlunda - var både mitt och Olivias omdöme. Smakade lite banankaka men är ändå en macka. Ni måste prova och som jag sa, enklare bröd är svårt att hitta.

Nygräddad limpa
Mosade bananer, fil, mjöl, havregryn, bikarbonat och salt.
Men framför allt solen som skiner in. Så underbart!
Ihopblandat och på väg in i ugnen.

Grillade mackor

Det blev grillade varma mackor till lunch trots allt!


Vi struntade dock i isen och grillade dem hemma på gården istället. Sjuklingen Ida kunde ligga inne i sängen, jag fick njuta av sol ute och alla fick njuta av nygjorda goda grillade mackor. Det gäller att göra det bästa av situationen.

Vilket underbart väder vi har och det verkar vara samma härliga värme i hela Sverige, eller hur? Det är sån underbar tid här uppe nu med Luleås härliga isväg, sol o värme. Men det får gärna vara kallare på nätterna så inte isvägen tinar bort för tidigt för den vill vi ha kvar ett tag till.

Älskar vårt grill-mackjärn
Funkar bra att grilla hemma på gården också.

Sol, snö o sjuk

Solen skiner ute från en klarblå himmel och jag är ledig.
Så underbart….om det inte hade varit för att Ida är sjuk och vi måste hålla oss inne. Astman har slagit till igen och vi har haft en vaken-natt, Ida o jag. Så istället för att njuta av grillade varma mackor ute på isen blir det en dag inne.

Kommer ni ihåg när snön vräkte ner över Luleå och vi nästan blev insnöade? Här kan ni se de bilderna. Vi har fortfarande stora snöhögar kvar på gården, men de har sjunkit undan rätt bra. Fast det lär dröja innan vår altan har tinat fram och ännu längre tills vi har gröna gräsmattor. Asfalten har dock kommit fram på gatan som ni ser på den nedre bilden.


När planerna nu ändrades och det blir en inne-dag tror jag att jag ska passa på att baka ett bananbröd, för vi har återigen bruna bananer i fruktskålen. Så i dag kan ni se fram emot nytt recept lite senare…om jag lyckas med bakningen.

lördag 14 mars 2015

Mellomeny

Och vinnaren blev….

...Måns Zelmerlöv med Heroes.
Vad tyckte ni om den? Det var min favorit medan Ida höll på Isa, vars dans hon redan har lärt sig. Samir och Victor var också en favorit hos Ida och den låten lär ju bli en sommarplåga, som alla nynnar med i. Magnus Carlsson har sedan Barbados-tiden varit en liten småfavorit så självklart höll jag lite på honom med, men förstod att han inte skulle räcka till. 


Jag började TV-kvällen med att se Luleå hockey vinna andra kvartsfinalen mot Frölunda i en bråkig match, så ett tag var jag osäker på om den skulle hinna sluta i tid. Men det hann den och jag hann även se några intervjuer innan det var dags att byta kanal.

Melodifestival-final innebär fest med glitter och glamour och kan inte gå obemärkt förbi. I år dukade jag upp lite smått och gott som vi avnjöt med ett glas cava (spanskt mousserande vin).

Mellomeny
Serranoskinka
Salami Milano
rökt skinka
vitlöksbröd
krämig pestopasta
Tuc-minikex
melon, gurka, päron, passionsfrukt
sallad med babyspenat, körsbärstomater och mini-mozzarella.


Stackars Ida som är förkyld och somnade i soffan och missade vem som vann. Vilken tur att SVT-play finns. Vi vill inte vara sjuka nu så jag hoppas att en hel natt med mycket sömn gör henne frisk. Och eftersom det är astman som är det största problemet hoppas jag extra mycket på en hel natts sömn. Det brukar ju vara lite si o så med det för Ida och mig när astman spökar.