måndag 23 februari 2015

Måndagslyx

I dag var det ytterligare en dag då hela familjen var på vift på var sitt håll vid middagstid. Börjar bli lite för många sådana dagar nu. Var och en tog sig något att äta när man väl var hemma och hungrig. Själv valde jag att äta rester från lördagens melloplocktallrik, när jag kom hem från jobbet. Måndagslyx!

Mosad avokado, serranoskinka och körsbärstomater på knäckemacka.
Baguette med pepparsalami och brieost och en annan med serranoskinka.

Morgondagens middag för mig blir på restaurang med mina gamla kolleger. Ska blir himla gott och trevligt och framför allt kul att höra hur de har det numera. Det är ganska precis ett halvår sedan jag bytte jobb, men det känns som att det är flera år sedan.

söndag 22 februari 2015

Duscha eller bada utan kläder

God morgon!
Måste visa er den här roliga skylten som jag såg på ett av Luleås badhus. 


Nog tycker jag att man ska duscha även om man tänker bada med badkläder. Och undra om det verkligen är tillåtet att bada utan badkläder.

Frukost, jobb, isvägspromenad, lunch, jobb, veckoplanering, middagsmys, bastu och soffhäng.
Så ser min dag ut. Hur ser din dag ut?

lördag 21 februari 2015

Melloplock

Nu kör vi!

Dags för deltävling 3 i årets melodifestival och vi sitter redo vid tv:n med lite melloplock. Det är serranoskinka, gravad lax, spanska räkor, indiska räkor, brieost, avokado, vindruvor, körsbärstomater och baguetter. Perfekt mat att sitta framför tv:n och äta.


Nu längtar vi efter en riktigt bra låt, en vinnare. Eller hur?

Nystart

Det har väl inte undgått någon att jag nu jobbar alldeles för mycket och därmed jämt är trött på kvällarna. Så det var ett välkommet paket som damp ner i brevlådan förra veckan. Full med vitaminer och nystartprodukter. Känns som att de försöker säga mig något :) Tack Loppi!


Ida la direkt beslag på Kids Zoo-mulitvitamin, goda gele-nallar fulla av vitaminer som det är svårt att bara ta en av.

Själv blev jag nog gladast över Floradix Blutsaft, som jag hoppas ska göra mig piggare. Jag tror det räcker med lite extra järn för att åstadkomma det. Under alla mina graviditeter har jag druckit Blutsaft istället för att äta järntabletter, så jag vet att min kropp kan tillgodogöra sig det på ett bra sätt.


Andra spännande produkter i paketet var bl.a detta:
Castus fruktstänger utan tillsatt socker har vi inte hunnit prova men de verkar spännande. Hoppas de är lika goda som de ser ut. 
Chiafrön som är väldigt inne just nu har jag inte provat men nu får jag chansen att prova det i riskakor. Får dock se till att skynda mig innan barnen har ätit upp alla.
Friggs Sockerbalans är något för mig för det ska minska sötsuget. Ska genast prova och hoppas det hjälper.

fredag 20 februari 2015

Vardagsköttfärssås

Det blev en ensam-middag i dag eftersom jag blev kvar på jobbet längre än planerat. Leif och Olivia mötte jag i dörren och Isak o Ida är på språng. Med mitt numera stressade liv är det faktiskt ganska skönt med en stund i ensamhet. Så jag njöt medan jag åt spagetti o köttfärssås framför tv:n och datorn - multitasking.

Undra hur många recept det finns av köttfärssås? Många i alla fall. Mina blir aldrig samma från den ena till den andra gången. Det här receptet hittade jag på Bong Touch of Tastes hemsida och blev lite sugen att prova. Ett enkelt vardagsrecept på en god köttfärssås.


Vardagsköttfärssås
400 g köttfärs
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 dl vatten
2 msk Kalvfond
2 tsk oregano, torkad
1 krm timjan, torkad
1 st lagerblad
Nymalen svartpeppar 

Finhacka lök och riv morot, fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan.
Riv ner vitlöksklyfta och tillsätt kryddorna. Låt fräsa med en minut.
Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med .
Häll i kalvfond, vatten och krossad tomat.
Låt puttra under lock i minst 20 minuter till en simmig konsistens.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Många kanske tycker att spagetti och köttfärsås är snabbmat, men köttfärssås mår bra av att få koka länge. Jag försöker alltid koka den längre än de 20 minuter som stod i det här receptet. Oftast gör jag köttfärssåsen nån dag innan vi ska äta den för att sen bara värma på den vid matdags.

Snöras

Kommer ni ihåg när det såg ut så här (klicka för att se bilderna från förra veckan). Det har hängt så i ca en vecka, men nu har det varit plusgrader och i natt rasade det, så när vi vaknade såg det ut så här:


Jag misstänker att jag hörde smällen i sömnen för jag drömde i natt att ett våningshus jag skulle in i rasade ihop så man tog sig inte upp till andra våningen.

Dagen började med lite sovmorgon, så skönt trots att det bara handlar om lite drygt en halvtimme. Efter lite jobb och lite matshopping är den sen dags för veckans bästa timmar - fredagkväll! Det blir nog bara jag och Ida hemma för det är hockey på hemmaplan så då lär Leif och Olivia gå dit och Isak lär vara på fritidsgården som vanligt.

En lugn och skön hemmakväll i soffan låter som en perfekt plan för mig :)

torsdag 19 februari 2015

Potatishjärtan

Dessa smarriga potatistimbaler har jag gjort tidigare några gånger och visat på bloggen, t.ex. här. Men nu har jag förenklat dem och lägger därför upp det förenklade receptet.

På Alla-hjärtans-dag ska man frossa i hjärtan. Så självklart fick potatistimbalerna form av hjärtan.


Potatistimbaler
8 medelstora potatisar
gräslök, persilja och/eller basilika
salt
svartpeppar
1 msk rapsolja

Skala och koka potatisarna. Låt svalna.
Riv potatisen grovt på rivjärn.
Blanda potatisen med färska örter, salt, svartpeppar och olja.
Platta ut potatisen på en plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Använd pepparkaksformar för att ta ut fina figurer.
Lyft över till faten med en stekspade.

Det var jätteenkelt att ta ut formar från potatisplattan. Jag var lite rädd att de skulle falla sönder, men de höll ihop utan problem. När vi hade pepparkaksformar med potatisen i ugnen var det jättevarmt och ganska krångligt att få lös potatistimbalerna. Så i fortsättningen kommer jag använda mig av det här sättet. För jag kommer definitivt göra dessa igen för jag älskar smaken av örtkryddor och potatis.

Denna potatisrätt går att förbereda. Sånt gillar jag! Redan på förmidda'n kan man koka och riva potatisen och blanda ihop med kryddorna. Förvara sen detta i kylskåpet tills det närmar sig matdags. Tidigare har jag använt gräslök och persilja, men den här gången använde jag mig av favorit-kryddan Basilika och självklart blev det hur gott som helst även den här gången.

Enkla att lyfta över från plåten till tallriken.
Platta ut på plåt, värm i ugnen...
…ta ut fina figurer med pepparkaksformar.
Ni som följer mig på instagram (@matro_sara) såg tidigare i dag vilken fin energi-bricka vi hade på bordet i vårt konferensrum. En hel dag med möten då behövs det energi-påfyllning för att orka vara effektiv och kreativ även när klockan har passerat fyra. Undra vad vi ska hitta på för smarrigt och nyttigt till morgondagens möten?

Och ni har väl inte glömt att i morgon är det FREDAG!

Potatishjärtan är goda till en god köttbit och sås.