tisdag 3 februari 2015

Köttfärsbiff med dill och basilika

Vilken tv-sport-kväll vi har framför oss! 
Just ni är det alpina VM med damernas super-G, men alldeles alldeles strax är det dags för något ännu roligare - hockey. Luleå är i CHL-final och nu hoppas vi att de är Europamästare innan kvällen är slut. Matchen spelas på hemmaplan men jag väljer att se den hemma i tv-soffan under en filt och med en kopp te. Det känns som det är min dags att åka på förkylningen (vill inte, vill inte, vill inte) så nu är det dags för ingefära och c-vitamin i massor för att skrämma bort alla baciller.

I dag fick jag snabbt ändra middagsplanerna. Jag hade planerat kyckling och ris men fick höra att det var precis vad som serverades på skolan idag. Vilken tur då att jag har fryst ner köttfärs i platta paket så det går fort att tina. Sen stekte jag EN stor köttfärsbiff istället för flera små, för att spara in ytterligare lite tid. Men vad klantigt av mig att inte kolla skolmatsedeln.


Köttfärsbiff med dill och basilika
Köttfärsbiff
500 g köttfärs
1 dl mjölk
1,5 msk potatismjöl
1 msk dill (fryst)
1 msk basilika (fryst)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
1 burk krossade eller passerade tomater
1,5 dl grädde
torkad basilika
salt o peppar

Köttfärsbiff
Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsen.
Smält smör i en stekpanna.
Platta ut all köttfärs i stekpannan. 
Stek i ca 5 minuter.
Dela biffen i 4 delar, vänd på bitarna och stek i ytterligare 5 minuter.

Sås
Blanda tomater och grädde i en kastrull. 
Krydda.
Låt koka några minuter.

Det är nog fler än jag som tycker att dill är en annorlunda krydda till köttfärs. Men det var faktiskt väldigt gott. Sen tycker jag om detta enkla sätt att steka köttfärsbiffar. Jag som i vanliga fall inte tycker om att stå länge och steka saker brukar ju ofta ugnssteka köttfärsbiffar men det här sättet är också smidigt.

Innan servering kan man lägga ner köttfärsbiffarna i såsen eller så lägger man biffarna på ett fint fat och häller såsen över och garnerar med lite färsk basilika.

Utplattad köttfärs i stekpannan.
Fjärdedelar av köttfärsbiffen upplagd på ett fat, utan sås. Varje fjärdedel ser ut som ett hjärta.
Kanske blir det detta du serverar på Alla hjärtans dag.

SNÖ

Facebook och instagram fylls med snöbilder från alla Lulebor och det är kanske inte så konstigt för snö är det enda man ser var man än tittar. Vi har visst slagit ett nästan 50-årigt snörekord i dag, ett rekord jag gärna hade varit utan.

Hallå huset. Var är du?
Snö upp till taket! Hoppas vår nybyggda altan klarar trycket.
Ny typ av insynsskydd! Vi har rejält mörkt inne i kök och hall just nu. 
I vardagsrummet ser man ut litegrann i alla fall, men mest ser man snö.
Även från trappfönstret ser man snö.

måndag 2 februari 2015

Tomat- och kycklingsoppa

Helt otroligt, men det snöar fortfarande! Hur mycket snö finns det :) 

Eftersom Leif är hemma med en krasslig Ida, som håller på att bli bättre, passar jag på att ta bussen när jag inte har nå tider att passa hemma. Skönt att slippa köra själv i snöröken och skönt att slippa sopa eller skotta fram bilen när jag ska hem från jobbet. Det tar lite längre tid men ibland är det skönt att bara sitta o ta det lugnt på en buss.

När vi hade nybakat bröd blev jag, som vanligt, sugen på soppa så gårdagens middag blev en tomat- och kycklingsoppa med nybakade morotsfrallor. Mums!


Tomat- och kycklingsoppa
400 g kycklingfilé
1 äpple
1 gul lök
1 msk curry
2 förp passerade eller krossade tomater (à 500 g)
2 dl vatten
1,5 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar

Strimla kycklingen tunt. Skala och tärna äpplet. Skala och hacka löken.
Fräs löken mjuk i lite smör.
Tillsätt kycklinen och fräs tills den är genomstekt. 
Krydda med salt, peppar och curry.
Tillsätt äpple.
Blanda ner tomater, vatten, grädde och buljongtärningar.
Låt soppan koka 5 minuter. 
Smaka av.

Hela familjen förutom Ida tyckte att vi åt en riktigt god middag. Ett topp-betyg eftersom varken Olivia eller Isak har soppa som favorit-rätt. Vill man ha en tunn soppa kan man späda med mer vatten och/eller grädde, men jag valde att ha soppan ganska tjock idag.

söndag 1 februari 2015

Vabruari är här

Vi börjar vabruari, förlåt februari, på samma sätt som januari slutade. 

Med vab och en sjuk dotter, hon mår bättre men har fortfarande problem med astman och blir hemma från skolan även imorgon. Även snön fortsätter vräka ner nu i början av februari på samma sätt som slutet av januari. När ska det sluta?!

När snön yr utanför fönstret är det mysigt att vara inne o baka, så vi tog en liten bakdag idag inne i värmen. Vi har bakat morotsfrallor o bananmuffins och nu funderar jag på vad jag mer ska hitta på när köket ändå är stökigt.

Smarriga bananmuffins med smak av bl.a. kokos.
Morotsfrallor med linfrön.

lördag 31 januari 2015

Godismaskin

Lördag innebär lördagsgodis. 
Fast ska jag var riktigt ärlig så är det långt ifrån varje lördag vi äter godis. Men denna sjuklördag efter två nätter med alldeles för lite sömn känns det extra gott med godis.

Så nu är roligaste julklappen fylld till bredden och vi kan börja leka. För inte ska det bara vara att vräka i sig, lite ska man få jobba för godsakerna. Fast som många leksaker så låter den lite för högt, så man kan inte smygta nån godis utan att resten av huset hör det.

Vilket godis föredrar du?
Lägg i en peng och försök få en godis.
Det blev lite väl mycket godis i maskinen i dag så det lär räcka till nästa helg också.

Efter en orolig natt med få sömntimmar har vi nu kommit igång. Mitt rensa-i-röran-projekt fortsätter och i dag har jag rensat ut lite varma ytterkläder som jag tänker skänka till behövande. Det finns flera eldsjälar här i Luleå som förmedlar allt möjligt till de som behöver. Ett beundransvärt jobb!

fredag 30 januari 2015

Nu är det förkylt

Tyvärr räckte det inte med lite sömn för att Ida skulle bli bättre, utan det blev en vab-dag för mig med en snorig och hostig Ida. Nu på kvällen blev hon även sämre i andningen och fick dessutom feber. Tycker så synd om min lilla plutt. Men nu har hon äntligen somnat och får förhoppningsvis en lugn natt med mycket sömn, det skulle både hon och jag behöva.

Själv har jag sjunkit ner i soffan med en kopp te och lite tid för mig själv. Så skönt efter en dag med många "mamma-rop" från min sjukling.

Är så nöjd med vår nya lamp-boll som ger ett mysigt sken. Måste dock få tag i vita kedjor så att jag kan hänga upp den.

När jag insåg att det skulle bli en dag hemma hade jag en massa planer vad jag skulle hinna med. Men det blev inte mycket mer än att tycka synd om och passa upp Ida. Och egentligen är det väl just det man ska göra när man är hemma för vård av barn.

Men en middag lyckades jag göra i alla fall och det blev en favorit i repris. Den heta räkgrytan vi åt i december har vi alla längtat efter och nu var det dags igen för den. Alltså ni måste göra den! Här hittar ni receptet.

Favoritmat just nu!

torsdag 29 januari 2015

Semmeltårta

Ida nyser o snörvlar och mitt huvud har värkt hela dan. Jag hoppas det bara är nå tillfälligt för jag varken vill eller har tid med nå sjukdomar just nu. Lite sömn brukar kunna fixa det mesta så jag ska alldeles strax krypa ner under täcket och sova bort det onda.

Nu glömmer vi alla sjukdomar och all snö som vräker ner utanför och istället börjar vi planera helgens godsaker. Mycket roligare, eller hur? I söndags bakade jag en smarrig semmeltårta och jag är faktiskt lite sugen på att göra en till i helgen. 


Semmeltårta
50 g smör
1,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
5 dl vetemjöl

200 g mandelmassa
0,5-1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. 
Tillsätt degspad, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör degen smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Baka ut till en rund bulle, ca 22 cm i diameter. 
Lägg på en bakpappersklädd plåt eller i en rund springform, smord eller med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda längst ner i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.

Skär av locket och gröp ur en del av inkråmet.
Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. 
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålet på bullen.
Vispa grädde. Spritsa eller bred ut den över mandelmassan.
Lägg på locket och pudra med florsocker.
Ät o Njut!


Oj, så gott det här var! Det var ju dessutom mycket enklare att göra En semmelbulle än flera och sen får var och en ta den storlek de vill och deras samvete tillåter. Jag har tidigare gjort semmelrutor men den här tårtvarianten är både vackrare och enklare att göra.

Jag gjorde dubbel sats av degen och bakade ut vanliga semmelbullar av halva satsen så att Isak kunde göra sina älskade vemlor. För visst kommer ni ihåg vad en vemla är? En semmelbulle fylld med endast vaniljsås.

Urgröpt semmeltårta redo att fyllas med smarrig mandelmassa och toppas med grädde och lock.
Redo att avnjutas!