torsdag 8 januari 2015

Idas muffins

Sådan mor sådan dotter eller sådana döttrar rättare sagt. 
Jag är inte så mycket för pyssel med papper, pennor och lim och sånt. Men pyssla med bakning det tycker jag om och det verkar ha gått i arv till Olivia och Ida. I söndags ville Ida så gärna baka för hon hade hittat en massa smarriga recept på svt.se som hon ville provbaka. Till slut föll valet på muffins, som Olivia var snäll och hjälpte till att baka. Än dröjer det nog några år innan Ida klarar av det själv.

När muffinsarna var färdigbakade var det en lång väntan för Ida innan de kallnade så pass mycket att det var dags att dekorera dem - det roligaste med att baka enligt Ida. Förutom att Ida hittade receptet, bakade (lite i alla fall) och dekorerade så är det också hon som har tagit korten. Hon vet hur viktigt det är att fotografera allt man bakar :)


Idas muffins
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Garnering
Philadelphia Marabou
strössel
bär

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 15 minuter. 
Låt svalna.
Garnera efter eget tycke och smak

En lättbakad kaka/muffins utan mycket smak som passar perfekt till att ösa på med garnering och pynt i en massa olika färger, former och smaker.

onsdag 7 januari 2015

Räksalsa med avokado och mango

Jippie, både jag och Ida orkade oss upp i tid trots att vi båda hade svårt att somna i går kväll. Jag satt o jobbade vid datorn och det är det absolut sämsta man kan göra innan läggdags om man vill somna fort. Men vi tog oss upp och är nu redo att åka i väg till jobb och skola, eller fritids rättare sagt för det är lovdag även i dag. Storbarnen har jullov veckan ut pga vattenskada på skolan och börjar först på måndag. Vissa har tur!

Eftersom receptet på måndagens varmrätt, Delizie, efterfrågades gav jag er det receptet först. Men trettondagsafton började med en förrätt - en räksalsa.


Räksalsa med avokado och mango
500 gram räkor med skal
1 paket fryst mango
1-2 avokado
0,5 rödlök
1 lime
1 röd chilifrukt
salt o peppar
ev. 0,5 kruka färsk koriander

Skala räkorna.
Finhacka lök och chili.
Skär avokado i bitar. 
Tina mango.
Blanda mango, avokado, lök, chili och räkor i en skål.
Pressa i lime.
Rör runt och smaka av med salt o peppar.
Vill man kan man även tillsätta en halv kruka hackad färsk koriander.

Så mycket gott i ett och samma glas. Söt mango, sur lime, småstark chili och krämig avokado blir en perfekt kombination till skaldjur. Jag vet att många inte tycker om koriander och eftersom jag inte riktigt hade koll på vad mina gäster tyckte så struntade jag i koriander och det var tur visade det sig. Jag serverade smörstekt bröd till salsan men det var helt onödigt för den var så god i sig själv så inget bröd behövdes.

Jag tycker att Icas mango är bäst, ordentligt mogen och bra storlek på bitarna. Jag har nästan helt slutat använda färsk mango för jag har köpt alltför många som inte har varit bra. Med frysta bitar blir jag aldrig besviken.


tisdag 6 januari 2015

Soff- och pizzadag

Som jag trodde redan i morse blev det pizza till middag. Jag är ingen stor pizza-fantast men ibland är det riktigt gott och ibland är det även skönt att slippa stå i köket. Jag valde kebabpizza, en pizza som de flesta svenskar verkar välja. Vad har ni för pizzafavorit?


Det har blivit en hel del soffhäng i dag, mer beroende av bristen på sömntimmar än mängden vin i går (om nu  nån skulle tro det). Både jag och Ida måste se till att komma i säng i tid i kväll så vi orkar upp och i väg i morgon. Tack o lov är det bara tre tidiga morgnar på rad innan det är helg igen.

Jag har faktiskt inte bara legat i soffan utan vi har varit iväg och köpt nya köksstolar också. Det var hög tid för det (redan för flera år sedan) och nu äntligen hittade jag några jag tyckte om. Nu ska de bara monteras ihop. Olivia som tycker om sånt pyssel håller faktiskt på med det just nu, hoppas hon lyckas med den första så att hon vill fortsätta. Bilder kommer….

Delizie - pastastubbar med skinka, zucchini och ost

Nu har vi söndagskänsla här i huset trots att det är tisdag, men eftersom det är sista dagen med ledigt är det kanske inte så konstigt att vi tror att det är söndag. Gårdagskvällen innebar mycket surr och nästan lika mycket vin så det blir nog en dag i soffan i dag och vi kanske till och med slår till med en pizzamiddag. Övriga familjen lär jubla om jag kommer med det förslaget.

Till gårdagens middag gjorde jag en pastarätt med skinka, zucchini, ost och vit- o tomatsås.


Delizie - pastastubbar med skinka, zucchini och ost
200 g färska lasagneplattor
200 g kokt skinka
200 g emmentalerost
riven ost (resterna av emmentaler om det blivit över, annars parmesan)

1 zucchini
Bechamelsås
Tomatsås

Bechamelsås
50 g smör
0,75 dl vetemjöl
5 dl mjölk
salt o vitpeppar

Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. 
Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. 
Låt koka 3-5 minuter
Smaka av med salt och vitpeppar.

Tomatsås
1 liten lök
olivolja
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1-2 tsk torkad basilika
salt o peppar

Finhacka löken, stek den mjuk i lite olivolja.
Häll i krossade tomater.
Skölj ur burken med lite vatten och häll även det i kastrullen.
Låt koka ca 15 minuter.
Krydda med basilika, salt o peppar.

Delizie
Bred ut lasagneplattorna. 
Täck med ostskivor. 
Skär skivor längs efter zucchinin med osthyvel och lägg ovanpå osten. 
Toppa med skinka. 
Rulla ihop rullarna hårt från kortsidan och plasta in i plastfolie och låt ligga kallt i en stund (då är det lättare att skära dem i fina bitar som håller i hop).
Häll ett lager med bechamelsås i botten på en ugnsform. 
Skär pastarullarna i 3 bitar var. 
Lägg ”stubbarna” med snittytan uppåt i formen. 
Häll över resterande bechamelsås.
Toppa med tomatsås.
Strö riven ost på toppen.
Ställ in formen i 225 grader ca 20 min.

En pysslig rätt som känns genomarbetad och med en massa goda smaker. Pasta, skinka, ost och zucchini i två olika såser - det kan ju inte bli fel, eller hur? Själva tillagningen innebär några olika moment men inget moment är svårt och mycket går att förbereda. Så låt er inte avskräckas av det långa receptet.

De två såserna gjorde jag dagen innan och pastarullarna gjorde jag några timmar innan vi skulle äta så fick de vila i kylen en stund. Om man inte vill göra egen tomatsås kan man köpa en färdig pastasås och använda istället. Älskar mat som går att förbereda och älskar mat som tillagas i ugn.

Lägg skivor av ost, zucchini och kokt skinka på lasagneplattor.
Rulla ihop, plasta in och låt ligga i kylskåpet ett tag.
Skär rullarna i tre delar och ställ dem i en form med bechamelsås på botten
Häll över resten av bechamelsåsen och tomatsåsen.
Strö över ost och gratinera i ugn.
Voilà, en god pastagratäng är klar!
Till maten drack vi ett av mina favorit-rödviner Caravan Durif, ett vin från Australien som sägs passa perfekt till viltkött med gräddiga såser gärna med lite sötma från t.ex. gelé. Vi har ofta druckit vinet till älgstekar av olika de slag och alltid varit nöjda. Gårdagens mat var dock långt från vilt, grädde och sött men ändå passade vinet perfekt. Kul! På Systembolaget tipsade de mig om detta vin med kommentaren "Sjukt mycket vin för pengarna" och jag kan bara hålla med för det är ett relativt billigt vin och vi ser alltid till att ha några flaskor hemma.

måndag 5 januari 2015

Trettondagsaftonsmiddag med vänner

Vilken härlig dag jag har haft!
Jag fick en extradag hemma, eftersom det är en förkortad arbetsdag jobbade jag hemifrån och det var såå skönt. Jag kunde stiga upp klockan åtta istället för klockan sex och det var precis vad jag behövde.

Dagen avslutades med mat, vin och en massa surr med två tjejkompisar. Oj, vad jag uppskattar våra middagar. Och så kul att få planera middag med passande dryck, duka fint och sen bara mysa och surra en hel kväll.

Trettondagsaftonsmiddag med vänner
Förrätt
Het räksalsa med mango och avokado serverad med smörstekt bröd
Mia Fresh & Crisp


Varmrätt
Delizie -
Pastastubbar med skinka, ost och zucchini med tomatsås och bechamelsås
Caravan Durif


Efterrrätt
Chokladpavlova med chokladkräm, grädde och blåbär
kaffe o te


Alla recept kommer de närmaste dagarna för nu ska jag städa bort i köket och sen går jag nog ner o lägger mig. Det känns som jag ligger på minus på sömnkontot och på onsdag är vardagen tillbaka igen med tidig uppstigning för stora delar av familjen. Olivia och Isak har ju sån tur att deras skola är vattenskada och skolstarten har förskjutits till på måndag så de får sova i ytterligare en vecka.

söndag 4 januari 2015

Kött i ugn - perfekt till många

I dag har det varit en perfekt dag då jag har hunnit lite smått o gott. 
Jag har vilat i soffan o sett skidåkning och alpint på tv, jag har förberett morgondagens festmiddag, jobbat lite och röjt lite i ett förråd, jag har haft trevligt spontan-fika-besök och jag har hunnit ta bort lite tomtar. Vila och jobb blandat och än är inte dagen över för nu sitter vi bänkade för att se juniorkronornas semifinal och hoppas på final om nån dag, eller natt rättare sagt eftersom vm är i Canada. Inte kul med tidsskillnaden.

Dagens middag blev en gammal klassiker som är perfekt att göra när man är många. Enklare kan det knappt bli….och gott är det också.


Kött i ugn - perfekt till många
ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2,5-3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
0,5 dl soja

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris.

Få och vanliga ingredienser till såsen ändå blir den så otroligt god. Eftersom man inte behöver försteka köttet något, såsen tillagas samtidigt som köttet och allt går att förbereda så är det en perfekt bjudrätt när man är många. Det kanske inte är den snyggaste bjudrätten men eftersom den är så otroligt god så väger det upp.

Toast Skagen med hetta

God morgon! Klockan är tio och jag skulle ha kunnat sova längre men nu gäller det att vända dygnet för både mig och resten av familjen. Trots att jag var trött så var det inte så svårt att stiga upp i dag för jag förflyttade mig bara från sängen till soffan där jag kommer tillbringa stora delar av dagen tillsammans med Vinterstudion.

Igår när vi hade fika-gäster bjöd jag på Toast skagen eftersom jag hade läst på Facebook att hon hade gravid-cravings på just det. Av egen erfarenhet vet jag att dessa cravings kan variera från dag till dag, men hon verkade ha kvar en liten sväng av just skagen-cravings. Och de flesta i vår familj har alltid längtan efter skagenröra - gravida eller ej :)


Toast Skagen med hetta
200 g kräftstjärtar, räkor eller en blandning av båda
0,5 dl majonäs
1 dl crème fraiche
1 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar
smörstekt bröd

Blanda alla ingredienser.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera på smörstekt bröd och garnera med grönsaker

Den här skagenröran smaksatt med både dill och sambal är en favorit, dill är ett måste i en skagen och det blir extra gott med sambal-hettan. Skagenröra är en storfavorit för många i vår familj och det är konstigt att vi inte gör det oftare än vi gör.

Jag garnerade med gurkskivor, romanticatomater och machésallad, som är en favorit när det ska garneras för jag tycker om formen (och smaken) på denna sallad. Den här skagenröran är även god i krustader, på crostini eller som tillbehör till ugnsstekt lax.