torsdag 25 september 2014

Duni och bak-tv

Nu har jag bänkat mig framför favoritprogrammet Hela Sverige bakar. 
Det är så kul med de mat- och bakprogram där man även lär sig något och inte bara ser dem laga mat och/eller baka.

På väg hem från jobbet idag hämtade jag ut mitt paket från Duni. Visst kommer ni ihåg rabattkoden som gäller i några dagar till? Se till att beställa innan den 30 september så får ni rabatt. Allt om rabatten (rabattkod, datum mm) kan ni läsa här.

Jag beställde småglas på fot, glöggmuggar (snart är det jul!), presentpåsar och servetter.

Litet smakprov av vad som fanns i mitt paket från Duni

onsdag 24 september 2014

Blåbärs- och mandelformar

Så skönt att onsdagen snart är slut. Onsdagar är min stora stress-dag och inte-tycka-om-dag och i dag var det värre än vanligt med extra skjutsningar och hämtningar. Men nu är det de bästa dagarna kvar av veckan. Torsdag, fredag, lördag och söndag - underbara dagar!

Äntligen är det dags att ge er receptet på den goda efterrätten vi åt i lördags på Olivias födelsedag. Den var enkel att göra och perfekt för de som inte äter gluten eftersom botten består av endast mandelmassa och inget mjöl.


Blåbärs- och mandelformar 6 st
300 g mandelmassa
300 g frysta tinade blåbär
2 dl crème fraiche
1 ägg
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Riv mandelmassa och tryck ut den i 6 portionsformar.
Förgrädda formarna i 200 grader i ca 10 minuter.
Lägg bären i ett durkslag så att vätskan rinner av.
Blanda ihop blåbär, crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker.
Häll fyllningen i formarna och grädda tills fyllningen stelnat, ca 12 minuter.
Låt svalna något.

Fyllningen är liknande som denna och denna, men här i en portionsform och annorlunda botten. Jag älskar verkligen den sortens fyllningar. De blir så krämiga och goda så grädde känns överflödigt (i alla fall för mig som inte är så förtjust i grädde, men jag vet många andra som inte väljer bort grädden).

Ta inte för mycket mandelmassa till botten för då blir det för sött. Några formar fick lite extra mandelmassa i sig (lätt hänt eftersom det är så gott) och de blev alldeles för söta.

Förgräddad mandelmassebotten
Blåbärsfyllning innan gräddning
Paj redo att serveras

tisdag 23 september 2014

Orange - höstens färg

Oj vad kallt det är nu! Tur att raggsockar och mysbyxor är mina favoritplagg.

Och vad härligt att mycket av det bästa med hösten har färgen orange som lyser upp höstmörket. Orange är verkligen höstens färg, heller hur? 


Löjfisket har satt igång och det innebär att det snart är dags för ny färsk löjrom. Jag har redan lagt in en beställning av havets guld. Åh så gott det är.

Har ni ätit nån morot nyss? Just nu är de som godast. Jag skalar några morötter och gör stavar av dem och äter som godis om kvällarna, så gott. Prova!

Löven på alla träd skiftar i fina orangea färger just nu och snart är det Halloween och då är det mycket pumpor och pynt i färgen orange.


Det som inte är lika kul med hösten är att man jag är extra trött. Jag tycker att jag sover riktigt många timmar på nätterna och ändå är jag helt slut när jag kommer hem från jobbet och skulle kunna somna i soffan. Det är en massa jag borde ta tag i hemma på kvällarna men jag orkar inte börja med nå. Det är sååå tråkigt!

Har ni några tips på vad man ska göra för att bli piggare? 
Många pratar om Chi San. Det är kanske dags att ge det en chans, eller?

måndag 22 september 2014

Pratello Nero per Sempre

Pratello Nero per Sempre
Lägg det namnet på minnet! Det är nämligen namnet på vinet vi drack i lördags och det är ett av de godaste vinerna jag druckit. Leif går ett steg längre och säger att det är det absolut godaste vin han druckit. Han har redan bestämt att vi snarast ska köpa en flaska till. Det är stora ord från en som oftast/alltid väljer öl framför vin. (Ni som följer matro_sara på Instagram har redan sett vinet)


Det känns extra bra att vinet är helt ekologiskt liksom alla andra viner från samma producent. Vinet framställs av torkade Rebodruvor som om jag har förstått det rätt är en lokal druvsort i området som ligger sydöst om Gardasjön.

Det första ordet jag tänkte på när jag drack vinet var "lent", det kändes så himla lent och gott i munnen. Maten vi åt till detta goda vin var älgrostbiff, kantarellsås, balsamicosås och potatishalvor. Perfekt mat till ett perfekt vin!

När jag väl hade smakat vinet glömde jag bort kameran och därför har jag tyvärr ingen bild på vinets färg.
Hittade lite bilder från vingården. Visst ser det mysigt ut?
Ett besök där är nog min nya drömsemester, det finns ju t.o.m pool där

Sista grillmiddagen?

Undra om vi åt årets sista grillmiddag i går? 
För nu börjar det blir lite väl kallt ute. Det känns som det är dags att ställa undan grillarna nu i några månader för att sen tas fram till påsk igen.


Vi grillade kycklingfilé och majskolvar 
som vi åt tillsammans med potatishalvor och råkostsallad
En riktig kanonmiddag på söndagkvällen.


Nu är det snart dags att väcka Ida och åka i väg till skola och jobb, sen håller jag tummarna att de stora barnen tar sig upp på egen hand även i dag så att de kommer i tid till skolan. Det värsta med att jag måste åka iväg så tidigt är att de stora barnen måste klara sig helt själva på morgonen. Fast de är så duktiga och klarar det utan problem och klagomål.

söndag 21 september 2014

Matsedel v.39 september 2014

Klockan är bara kring ett men vi har hunnit så mycket i dag så det känns som det närmar sig middagstid. Dessutom har solen och det fina vädret försvunnit och bytts mot gråväder och blåst och då blev det mycket mörkare inomhus. Nu ska jag fortsätta med min råkostsallad som jag bara påbörjade och sen tog en paus ifrån. Perfekt att ha i kylskåpet inför kommande vecka med långa arbetsdagar.

Dags för ännu en veckomatsedel som jag hoppas ger er lite tips och inspiration inför kommande vecka. Om ni klickar på maträtts-namnen så kommer ni till recepten.


Matsedel v.39 september 2014

Olivias 15-årsmiddag

Efter gårdagens hotellfrukost på morgonen hade vi sen en lugn och skön dag hemma innan det var dags för mormor o morfar att komma till middagen och fira Olivia med oss. Födelsedagsmiddag bestod av många gamla favoriter till varmrätt och en nyhet till efterrätt. Klicka på namnen så kommer ni till recepten.


Olivias 15-årsmiddag
självklart ugnsstekte vi den på riktigt låg värme

gjorde de goda potatisformarna som vi första gången åt på vår bröllopsdag 

den enklaste och godaste kantarellsåsen

perfekt sås till kött och god att kombinera med kantarellsåsen

och till det drack vi ett otroligt gott ekologiskt rödvin från Pratello.


När det är kalas och fest måste man ha efterrätt, eller hur? 
Jag hade en väldig beslutsångest gällande efterrätten innan jag till slut valde att göra en krämig blåbärspaj med mandelbotten. Som visade sig vara ett bra val.


Mamma/mormor kom med söta och fina luktärter, från trädgården, som luktar ljuvligt. Luktärtslukt är verkligen något utöver det vanliga.