måndag 8 september 2014

Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär

God morgon till en ny måndag. Efter en underbar helg med sommarvärme, som gjorde det så mycket enklare att tanka ny energi, känner jag mig nu redo för en ny arbetsvecka. Hoppas ni känner detsamma.

Jag börjar måndagmorgonen med att ge er receptet på dessa sötsaker som jag bjöd på efter lördagens surströmmingsmiddag. Kanske inte bästa sättet att börja en ny vecka på men ni får väl se till att spara receptet till helgen.

De har länge legat på min att-göra-lista och nu äntligen dök rätt tillfälle upp. Originalreceptet (jag har gjort vissa justeringar) kommer från Halv åtta hos mig och hon som bjöd på dem fick full pott. Ett sånt recept måste man ju prova, eller hur?


Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär
Maräng
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl rice crisps

Smörkräm
2 äggulor
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör

Garnering
3 dl vispgrädde
hallon och blåbär

Maräng
Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.
Vänd ner flingorna i marängen. 
Spritsa eller klicka ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper. 
Grädda i 125 grader i 60 minuter.

Smörkrämen
Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde i en kastrull. 
Låt sjuda, under omrörning, på svag värme till den tjocknar. 
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills smöret smält.
Låt krämen svalna i kylen.

Bred smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden. 
Garnera med färska bär.


Jag har tidigare gjort liknande men som tårta. Tårta är ju bra om man är många men är man få är det vackrare att servera dessa portions-pavlovor. Det är ett enkelt recept och jag gjorde 12 stycken (dubbel sats) utan problem. 

Enligt originalreceptet skulle man göra fyra maränger, men jag gjorde sex stycken av en sats och de blev tillräckligt stora tycker jag. Jag gräddade två plåtar samtidigt i varmluftsugn och det gick jättebra. Var lite orolig för att marängen inte skulle blir bra med varmluft, men det hade jag inte behövt vara.

Jag serverade marängerna, smörkrämen, grädde, blåbär, jordgubbar och hjortron var för sig och sen fick var och en bygga ihop sin egna bakelse.

söndag 7 september 2014

Extras veckomatsedel

Som ni kanske redan har sett så var jag med i tidningen i torsdags där jag tipsade om goda och enkla vardagsmiddagar. Här kommer matsedeln som jag hade planerat inför tidningsbesöket. Så den här veckan blir det en mer genomarbetad veckomatsedel eftersom jag även kommenterar lite mer hur jag har tänkt när jag planerade den och ger små tips att tänka på.


Extras veckomatsedel
god och nyttig vardagsmat

Måndag: Persisk köttgryta 
som man kokar redan på söndag för att bara värma upp i kastrull medan bulgur, kamutvete, ris eller liknande kokar klart.

Tisdag: Tortillapizza 
med valfri fyllning, alla gör sin egen och sen ska varje plåt med två pizzor på varje bara vara inne i ugnen 5 minuter.

Onsdag: Morotssoppa
går fort att koka ihop dessutom använder man linserna som blev över från köttgrytan. Blev det över några tortillas från pizzorna kan man göra quesadillas att äta till soppan.

Torsdag: Lax på spenatbädd med tagliatelle. 
Kom ihåg att lägga portionsbitarna av lax och spenaten i kylskåpet på morgonen så är det tinat och färdigt att använda till middagen.

Fredag: Dags för fredagsmys och då passar Djungelkyckling perfekt 
som serveras tillsammans med småskålar av gurka, banan, mango, tomat osv à la taco-style. 
Lägg ett paket kycklingfilé i kylskåpet på morgonen så är de redo att skäras och stekas när det är dags för middag. Har man mycket tid över på torsdagskvällen kan man steka kycklingen redan då så går det riktigt fort vid fredagsmiddagen.

Gör dessutom en råkostsallad på söndagkvällen så har du sallad för en hela veckan, eller låt barnen skära grönsaker medan du gör klart maten :)

Sen är det dags för helg, men helgmat brukar de flesta tycka är enklare att planera så det var inte med i tidningen. Men självklart bjuder jag er på två helgtips även denna vecka.

Frukost på säng

I morse lyxade jag till det med lite sovmorgon. Så skönt och så välbehövligt! 

Gulliga Ida kom sen ner med en frukost-på-säng-bricka till mig. Jag älskade omtanken men jag har faktiskt aldrig förstått tjusningen med att äta i sängen så jag tog med mig brickan och gick upp i köket.


Och i köket fick jag en kanonfrukost med mitt favoritsällskap och med mina favoritmackor (som jag då slapp göra själv). En hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos och en hårdbrödmacka med ost och paprika. Och till det blev det så klart en stor kopp te.


Även i dag skiner solen från en klarblå himmel så nu ska jag ta mig ut på en promenad innan jag ska åka med Isak och handla lite måste-saker nu inför hösten. Ida ska följa med en kompis ut med båten och fiska lite, hon lär få en riktigt mysig dag.

Senare i dag kommer nästa veckomatsedel. Missa inte den!

lördag 6 september 2014

Årets försenade premiär

Nu har jag redan sjunkit ner i tv-soffan trots att klockan bara har passerat sju. Det känns som det är mycket senare och det beror nog på att vi åt redan klockan fyra idag. Vi ville sitta ute o äta och ville då passa på medan det var soligt och varmt och då kan man inte äta så sent som vi brukar äta på helgerna.

Vi åt en riktig delikatess som man dock helst äter utomhus eftersom det luktar en hel del om maten. Men för er som tror att det smakar som det luktar - Ni har fel, fel, fel. Ni förstår väl vad det är för delikatess jag pratar om? Precis, det var äntligen dags för årets surströmmingspremiär för mig.


I dag åt vi två lyxvarianter på strömming, märken som man inte kan hitta på affärerna. Det var Grand Kallax och Bocköns, meningarna gick isär runt bordet om vilken som var bäst. Dock var vi rörande överens om att båda var riktigt goda.


När maten var uppäten blev det lite småkyligt ute och vi flyttade in i köket där jag bjöd på goda efterrättsbakelser - Rice cripies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär. En höjdare och de var så enkla att göra så de kommer jag definitivt göra igen.

Ute i god tid

Vilket härligt väder! Vi har jobbat lite i trädgården och känner oss nu ganska redo för hösten. Jag tycker inte att trädgårdsarbete är speciellt kul men det är så skönt när det väl är gjort. Det är dock ingen idé att tvätta fönster för de håller på att gräva upp gatorna i hela området och de tippar all jord och asfalt bakom vårt hus som verkar vara en tillfällig lagringsplats. Och det dammar!

Nu har jag tagit en lunchpaus och njuter av årets godaste macka - drygt tre månader i förväg :) Vad tror ni det är?


Ja, just det en hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos. Kan inte bli så mycket godare. När jag rensade frysen inför älgjakten "hittade" jag en stor skinka i frysen som det var hög tid att tillaga och äta upp.

Den har legat i saltlag i några dagar och sen stekte vi den på låg temperatur i ugnen nästan hela dan igår innan vi till slut griljerade den. Den absolut godaste skinkmackan det är när man tar ut den ur ugnen och den fortfarande är varm. Åh så gott det är. Här hittar du receptet på hur du gör egen skinka från grunden.

Självklart gjorde jag eget äppelmos för det är så enkelt att göra egen och dessutom smakar det äpplen om den. Så är inte alltid fallet med de köpta varianterna. Här hittar du mitt enkla recept på äppelmos.

fredag 5 september 2014

Matmarknadsmiddag

Medan jag var på utbildning åkte Leif och Ida in till stan för att handla lite middagsmat på den internationella matmarknaden. Vi åt där i tisdags men det finns ju så mycket mat där så i dag var det dags igen och nu provade vi andra maträtter.

Ida hade hört många kompisar prata om marknaden så hon ville följa för att handla. Vid lunch och middag är det hemska köer på uppemot en timme. Därför valde Leif att åka in vid 3-tiden och hoppades att det skulle vara rätt lugnt eftersom det inte är nån speciell mat-tid. Hans plan fungerade nästan.

I dag kom han hem med tysk bratwurst, polsk surkål med nån sorts korv, polska piroger, fajita, kyckling och potatis i tomatsås och en riktigt stark Chicken Vindaloo. Jag tog en tugga av Vindaloon och sen brände hela munnen.


Nu är middagen bortstädad (det gick fort) och jag har krupit ner i soffan och myser o njuter av fredagen. Huset är alldeles tyst för jag är ensam hemma - Leif är på hockey, Isak på fritidsgården, Olivia hos en kompis och Ida är ute o leker med kompisar. Jag tror jag ska fira med en till kopp te och nå sött :)

Nattgräddat bröd

Fredagen är här, men fredagskänslan hade jag redan igår. Men den kanske kommer tillbaka i kväll. I dag har jag en jobba-och-läsa-ikapp-dag hemma på förmiddan och på eftermiddan ska jag gå kurs. När man ska läsa in saker är det så mycket bättre att kunna sitta hemma och läsa i lugn o ro där det inte finns något som stör. Skönt när även arbetsgivare förstår det :)

Vi började denna fredagsmorgon med nygräddat bröd som jag bakade i ordning igårkväll och sen har den fått stå i ugnen hela natten. Vilken lyx!


Nattgräddat bröd
50 gr jäst
13 dl vatten 
2 dl brödsirap
2 dl rågkross
2 dl linfrön
5 tsk salt
nätt 2 kg rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. 
Värm vattnet till 37 grader, häll det på jästen och rör om till jästen har löst sig helt. 
Häll på resten av vattnet. 
Tillsätt sirap, rågkross, linfrön och salt. Rör om.
Tillsätt rågsikten och knåda ordentligt till en smidig deg. 
Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter. 
Häll sedan över den i en smord långpanna och jäs i ytterligare 30 minuter. 
Nagga brödet och sätt in det i en 225 grader varm ugn. 
Grädda i 25 minuter och stäng sedan av ugnen. 
Låt nu brödet stå kvar i ugnen fram till morgonen. Öppna alltså inte luckan.
Mitt bröd stod 8-9 timmar i avslagen ugn.

Väldigt lyxigt med nygräddat bröd en vardagsmorgon. Helt ok bröd som både Olivia och Isak tyckte om, men jag kommer göra vissa justeringar nästa gång. Jag kommer nog dra ner lite mer på sirapen och sen kommer jag nog ha ugnen på 250 grader och ev. i 30 minuter för att försöka få en liten skorpa på brödet innan ugnen stängs av.

Har man övernattningsgäster är det ju perfekt att imponera med lite nygräddat bröd på morgonen, eller kanske vill ni inleda lördagen på bästa sätt. Långpannebröd är ju så enkelt att baka så det går ju fort att slänga ihop en deg ikväll (om ni inte somnar i soffan efter en lång arbetsvecka).

Nygräddad god morgonmacka en vardag!
En korg full med godsaker