fredag 5 september 2014

Nattgräddat bröd

Fredagen är här, men fredagskänslan hade jag redan igår. Men den kanske kommer tillbaka i kväll. I dag har jag en jobba-och-läsa-ikapp-dag hemma på förmiddan och på eftermiddan ska jag gå kurs. När man ska läsa in saker är det så mycket bättre att kunna sitta hemma och läsa i lugn o ro där det inte finns något som stör. Skönt när även arbetsgivare förstår det :)

Vi började denna fredagsmorgon med nygräddat bröd som jag bakade i ordning igårkväll och sen har den fått stå i ugnen hela natten. Vilken lyx!


Nattgräddat bröd
50 gr jäst
13 dl vatten 
2 dl brödsirap
2 dl rågkross
2 dl linfrön
5 tsk salt
nätt 2 kg rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. 
Värm vattnet till 37 grader, häll det på jästen och rör om till jästen har löst sig helt. 
Häll på resten av vattnet. 
Tillsätt sirap, rågkross, linfrön och salt. Rör om.
Tillsätt rågsikten och knåda ordentligt till en smidig deg. 
Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter. 
Häll sedan över den i en smord långpanna och jäs i ytterligare 30 minuter. 
Nagga brödet och sätt in det i en 225 grader varm ugn. 
Grädda i 25 minuter och stäng sedan av ugnen. 
Låt nu brödet stå kvar i ugnen fram till morgonen. Öppna alltså inte luckan.
Mitt bröd stod 8-9 timmar i avslagen ugn.

Väldigt lyxigt med nygräddat bröd en vardagsmorgon. Helt ok bröd som både Olivia och Isak tyckte om, men jag kommer göra vissa justeringar nästa gång. Jag kommer nog dra ner lite mer på sirapen och sen kommer jag nog ha ugnen på 250 grader och ev. i 30 minuter för att försöka få en liten skorpa på brödet innan ugnen stängs av.

Har man övernattningsgäster är det ju perfekt att imponera med lite nygräddat bröd på morgonen, eller kanske vill ni inleda lördagen på bästa sätt. Långpannebröd är ju så enkelt att baka så det går ju fort att slänga ihop en deg ikväll (om ni inte somnar i soffan efter en lång arbetsvecka).

Nygräddad god morgonmacka en vardag!
En korg full med godsaker

torsdag 4 september 2014

Extra med mig

I morse när jag, nyvaken och småtrött, gick ut till brevlådan för att ta in tidningen blev jag lite småchockad då denna glada tjej stirrade tillbaka mot mot mig.


Det var ett tag sedan tidningen Extra var hemma hos mig för att göra detta reportage och då blev jag "förvarnad" att det nog skulle dröja ett tag tills jag och min mat skulle vara med i tidningen. Därför var jag inte alls förberedd på att det var idag jag var med.

Reportern ville att det skulle handla om vardagsmat, dvs hur man lyckas laga god, näringsriktig och varierad mat på veckorna som ofta är fulla med jobb, skola och aktiviteter. Bra vardagsmat är ju det jag helst vill inspirera mina läsare till, så självklart ställde jag upp på det ämnet. Det viktigaste är planering - det är mitt huvudbudskap. Här kan ni läsa hela reportaget på sidan 14 och 15.

Lunchlasagne

Nu har jag precis kommit tillbaka från lunchen som i dag var en god lasagne som Leif gjorde till middag igår. Vissa da'r är resterna godare än andra. Väldig lyx att ha en hemmaman och komma hem till dukat bord med god mat. Tyvärr är den lyxen snart slut. De har slutat jaga rätt tidigt om dagarna så han har hunnit hem långt före mig hela veckan. Vilken synd att de nu i fortsättningen bara kommer jaga på helgerna.


Nu ska jag sätta igång och arbeta så jag får komma hem nån gång idag. Det är mycket kvar på dagens att-göra-lista som jag vill ha gjort innan jag beger mig hemåt.

Ikväll kommer ni få se vad som mötte mig i morse när jag klev upp, nyvaken och trött.

onsdag 3 september 2014

Rabattkod på Duni

Kommer ni ihåg min Försommarfest då jag dukade så fint med produkter från Duni? Nu har jag fått tag i en rabattkod igen så då har jag köpt in lite billigare muggar, tallrikar, bestick och servetter i glada färger. Perfekt att ha hemma till kommande barnkalas.


Duni har allt från billiga enkla produkter till lyxvarianter med bl.a. linnekänsla på servetter. Produkter som passar på stora stökiga barnkalas likaväl som på fina fester. Sortimentet är enormt och jag hittar alltid nå nytt jag vill ha.


Om du uppger koden MATRO14 får även du 20% på ditt köp 
och den rabattkoden gäller till 30 september
Så in och spana o shoppa på shop.duni.se

Mina favoriter! Passar till förrätter, efterrätter, buffér
Serien Amuse är nog min favorit bland allt fint som finns på shop.duni.se och de kan användas till allt möjligt. Sås, pannacotta, gräddklick är bara några av användningsområdena till dessa fiffiga saker.

Internationell matmarknad

Nu är den internationella matmarknaden tillbaka i Luleå och efter fjolårets succé är den ännu större i år. Här kan ni läsa om fjolårets marknad. Efter jobbet i går åkte jag och Leif in till stan och köpte med oss tre olika matlådor som vi sen delade och provsmakade hemma. Köerna ringlade sig långa vid de flesta matstånden så man får se till att inte vara alltför hungrig.

Vi hade inte tid att titta och handla så mycket utan vi får åka in nån annan dag för att köpa hem lite parmesanost, parmaskinka, salami och annat gott. Tur att de är kvar i stan till på lördag så vi har många dagar på oss. Bor ni i Luleå eller i dess närhet måste ni ta en sväng in till stan, så värt det!

Av en tillfällighet eller för att kyckling alltid är gott blev det faktiskt tre olika kycklingrätter till middag i går.
Chicken Tikka Masala
Blue Cheese Chicken
Paella med kyckling
Äppel-, körsbär- och nötstrudel
Leif blev lite sugen att prova strudel så han köpte med sig tre olika varianter hem, en med äpple, en med körsbär och en med hasselnötter. Jag smakade en liten bit av äppelvarianten men jag tror att det är mandel och/eller nötter i alla varianter så jag avstår gärna (dessutom saknade jag lite vaniljsås).

tisdag 2 september 2014

Dags att handla

När tiden är knapp är man glad över allt man kan köpa på nätet. Jag brukar vara dålig på att näthandla, jag vill klämma o känna lite på grejerna innan jag köper dem. Men nu inser jag att jag nog måste börjar surfa runt på nätet lite för att hitta bra affärer. Jag kommer ju sällan/aldrig hem före fem och då ska Ida hämtas och middag fixas innan jag har tid för att handla och då har de flesta affärer redan stängt (och även min ork).

Eftersom vi nu har två födelsdagsbarn inom en månad och det sen inte är länge kvar till jul får jag nog förlita mig på de dygnet-runt-öppna-affärerna som internet erbjuder.


Den senaste jag hittade var Prylgrossen, som erbjuder en hel del till baby och barn - leksaker, filtar, gosedjur, nappflaskor osv. Men nu har ju mina bebisar blivit stora så jag får rikta in mig på de andra menyerna.

Där jag bl.a. hittade mobiltillbehör och skal står alltid högt på önskelistan hos Oliva och Isak. Menyn jag dock fastnade i var, inte helt oväntat, julbelysning. De hade jättemånga granar, lyktor, stjärnor och adventsljusstakar. Men nu var det ju inte till mig det skulle handlas utan det var ju presenter jag skulle hitta. Men drömma om jul och all härlig belysning och pynt det får jag göra.

måndag 1 september 2014

Ädelsostsås

Då är vi igång med en ny arbetsvecka och här i norr är älgjakten nu igång till mångas stora glädje. I år jagar Leif här i närheten så han sover hemma hela tiden. Vilken lyx att få ha min man hemma en hel vecka :) det är jag inte van vid. Själv är jag snart på väg till jobbet och det känns fortfarande lika roligt och lätt trots halvtimmen i bilen som jag verkligen inte är van vid.

Gårdagens middag var klyftpotatis, sallad och underbart goda, möra och grillade älgytterlårskivor som vi alla blev positivt överraskade av. Vi var rädda att de skulle bli torra o sega, men de blev raka motsatsen. Till allt detta serverade vi en lättgjord ädelostsås.


Ädelsostsås
50 g Danablu classic eller annan blåmögelost
2,5 dl grädde
svartpeppar
lite cayennepeppar
lite salt

Mosa osten i en kastrull. Häll i grädden.
Koka upp på svag värme.
Krydda med nymalen svartpeppar, lite cayennepeppar och lite salt.

"Det här måste du göra snart igen" var Leifs ord när han åt såsen. Men eftersom han älskar all ost med lite extra smak skulle jag ha blivit besviken om han inte hade tyckt om detta. Styrkan på såsen avgör man själv genom att ta mer eller mindre ost. Osten i sig är ganska salt så man behöver inte salta alltför mycket tycker jag.