onsdag 13 augusti 2014

Glasspaus

Har legat ute i solen o planerat morgondagens jobb och läst mattidningar för inspiration. Men nu blev det så varmt, underbara sommar, så jag måste ta en glasspaus. Jag som brukar hävda att jag inte tycker om glass har nu hittat två nya favoriter i sommar, dels GBs variant av Cookies & Cream (som jag skrev om här) och dels den här lakritsglassen från Triumfglass.


Det var den här glassen jag blev bjuden på i lördags och den var så god så jag var tvungen köpa hem ett paket så att även Leif (familjens stora lakritsfantast) skulle få smaka. Men nu är paketet snart slut och Leif är fortfarande borta på jobb :) Nån chilismak känner jag inte, men en god och lagom saltlakrits-smak är det på glassen.


För några många år sedan tyckte jag att glassarna hade en tendens att bli sötare o sötare. Det var mer fryst godis än glass. Både Snickers och Mars fanns i en glass-variant. Finns de kvar? Nog var de väl ganska goda, men jag skulle knappt vilja kalla det glass. Men nu verkar trenden ha vänt och det finns fräscha glassar igen.

En annan sak som är viktig med glass det är att den serveras kall direkt från frysen. Jag vet att många vill ha varm och nästan rinnande glass, men det är inget för mig då avstår jag hellre. Hur vill ni ha er glass och vilka favoriter har ni?

tisdag 12 augusti 2014

Löpande band

Vet ni hur less jag är?

Jag har bakat sex formar chokladhavrerutor utan mjölk, ägg, nötter eller gluten (här hittar ni receptet på dessa smarriga rutor som är alldeles för goda). Att göra samma sak hela tiden à la löpande-band-principen är inte min grej, steka plättar/pannkakor är bland det tråkigaste jag vet till exempel. Att baka en hel dag är ok, men att baka samma kaka en hel dag är ur-tråkigt. Men nu är det gjort i alla fall.


Förutom dessa chokladhavrerutor som tog några timmar att baka har jag även gjort två vardagsmiddagar inför ett kommande projekt. Jag hoppas att det blev rätt nu när jag höll på med så mycket samtidigt i köket. Tänk om jag rev ner vitlök i kaksmeten eller satte flera deciliter socker i soppan.

Regn hos mig

God morgon! Här sitter jag ensam med min frukostmacka och kopp te medan barnen fortfarande sover. Redan på torsdag ska Ida vara på fritids klockan åtta. Hur ska det gå? Så tidigt har hon inte varit vaken på flera månader. De stora barnen har ytterligare en vecka på sig innan de måste upp tidigt.


I dag vaknade vi upp till ett regnigt Luleå och det passar alldeles utmärkt just idag för då kan jag vara inne med gott samvete och utan att längta ut. Och just i dag måste jag vara inomhus och ha en inne-i-köket-och-jobba-dag för att hinna med att laga fem olika middagsrätter och baka 100 allergivänliga chokladhavrerutor. Puuh! Hoppas att Olivia kommer ihåg att hon igår lovade att hjälpa mig.

måndag 11 augusti 2014

Kvällsjobb

Har precis kommit hem från Idas fotbollsträning och har satt mig med en kopp te på altan för att jobba undan lite. Jag har ett matuppdrag att planera, några mejl att besvara, en resa att fixa med och några sidor att inspirationsläsa. Och det passar alldeles utmärkt att göra det i kvällssolen på altanen med datorn framför mig.

Trots att det är varmt o skönt så är det inte samma magiska värme som vi haft nästan hela juli, men det kan man kanske inte förvänta sig i mitten på augusti.


Dagens middag blev den goda och enkla pizzalasagnen med lasagneplattor, rökt skinka och en hemmakokt tomatsås full med grönsaker. Mycket godsaker och väldigt mättande med få propoints.

Jag invigde min nya ugnsform som jag fick av familjen när jag fyllde år. Kan man ha för många ugnsformar? Inte enligt mig, i alla fall :)


På dagens agenda stod mathandling, men eftersom solen kom fram efter lunch struntade jag i Kvantum och valde altanhäng istället hela eftermiddan. Bra och skönt val! Men det innebär att jag måste ta en tur till affär'n i kväll istället. Men om jag åker i väg ensam när Ida har lagt sig går det rätt fort.

Matsedel v.33 aug 2014

God morgon måndag och god morgon höst. För oj vad det är höstlikt ute - grått, blåsigt och bara 15 grader. Men enligt väderprognosen ska det bli sol och 20 grader i dag. Om några timmar får vi se om det stämmer. Känns skönt att vi inte har några planer i dag utan kan ta dagen som den kommer i riktig semesteranda. Gäller att passa på innan skola, jobb och alla aktiviteter sätter igång och man är mer styrd av tider och måsten. Nu ska jag i alla fall börja med lite frukost, sen blir det nog en tur till Kvantum för lite mathandling nu när jag har lyckats göra en veckomatsedel.

Oj vad det kändes ovant och konstigt att planera en hel veckas middag på en gång. Men nu känner jag mig riktigt duktig :) och jag vet hur skönt det är när det väl är dags att börja laga mat.


Matsedel v.33 aug 2014
On: Spagetti och köttfärssås
To: Kyckling med ananas och chili
Fr: Grillade hamburgare med tillbehör
Lö: Tacogryta och ris
Sö: Toast Skagen och sen Fläskfilégryta

söndag 10 augusti 2014

Ny vecka på gång

Söndagskvällen är här och nu är det nog ytterligare några fler som börjar jobba till veckan, eller hur? Jag har semester en vecka till fast i slutet av den här veckan ska Ida börja vara några timmar på sitt nya fritids, så nu är det hög tid att försöka vända tillbaka dygnet. I morse vaknade jag klockan åtta och det kändes om jag gick upp jättetidigt, nästan mitt i natten. Kommer nog bli några jobbiga dagar när allvaret sätter igång.

I dag har vi roat oss med att städa hela övervåningen och typiskt nog var det nå fel på fjärrvärme-leveransen så vi hade inget varmvatten. Så när det var dags för att skura då fick jag koka vattnet på gammalt hederligt sätt. Men nu har vi ett nyskurat hem i alla fall. Bättre känsla finns knappt!


Till middag blev det grillade fläskkotletter med ugnsrostade rotsaker och grönsaker. Grillar ni lika ofta nu för tiden? För oss blir det inte lika mycket grillat nu när hösten närmar sig men nån grillmiddag per vecka lär det bli några veckor/månader till.

Är lite sugen att baka matbröd, bland annat ett som ska stå i ugnen över natten. Men nu när jag har ett nyskurat kök vill jag inte damma ner det mjöl. Men i morgon kanske… Det kanske börjar bli dags att planera lite middagar också. Saknar ni mina veckomatsedlar? Det gör jag när det är dags att sätta igång med midda'n och inspirationen och idéerna inte infinner sig :)

Vinprovning

I måndags ordnade jag en liten vinprovning av två vita mousserande viner. Jag har ingen erfarenhet av detta utan gjorde det bara som en kul grej och det blev väldigt väldigt lyckat och roligt. Och jag längtar redan till nästa gång. Tips inför er nästa kompisträff!

Det var Freixenets Mia-viner vi provade, det torra Mia Fresh & Crisp (grön etikett) och det söta Mia Moscato (orange etikett), två olika mousserande viner från samma leverantör. Så lika men så olika!

Snygga flaskor till goda viner
Vi började med att smaka de olika vinerna, utan tillbehör, och skulle försöka förklara hur de smakade med några ord. Dessa ord associerade vi med de olika vinerna.

Mia Fresh & Crisp (grön)
svalkande, somrigt, lättdrucket, bubbligt, krusbär, fräscht, friskt, omogen nektarin och läskande.

 Mia Moscato, Fruity & Sweet (orange)
mogen persika, sött, godis, ciderkaraktär, blommigt, päron, lättdrucket och friskt

Sen hade jag gjort i ordning en liten provsmakningstallrik för att se hur olika de två vinerna smakar till olika saker. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara sån stor skillnad som det faktiskt var. Nu blir jag än mer angelägen om att lära mig mer om viner och mat.



Till salta tacochips passade det torra vinet bra medan det blev helt fel med det söta vinet.

Sen tog vi lite salsa på tacochipsen och vi blev nog alla förvånade att vinerna då smakade helt annorlunda mot för när vi bara hade tacochips. Det torra vinet "försvann" och det passade inte alls. Medan det söta vinet var helt ok (men lite tråkigt) och vinet mildrade styrkan i salsan.

Efter det var det dags för brieost och där tyckte ingen av oss att det var nå gott med det torra vinet, 
men det var ok med det söta vinet som dock tog över lite.

Sen tog vi lite söt fikonmarmelad på brieosten och då passade det torra vinet bättre, men inte helt bra. Det söta funkar men var dock bättre utan marmeladen.

Sen provade vi hur vinerna smakade till choklad(fingrar) och det torra vinet passade inte speciellt bra, medan det söta passade riktigt bra.

Sist provade vi vinet tillsammans med söta hallon och det passade bra både till det torra och söta vinet. 

För att neutralisera och få bort alla smaker från munnen drack och åt vi vatten och baguetter mellan provsmakningarna.


Efter själva vinprovningen dukade jag fram räkor med tillbehör och till det passade båda vinerna riktigt bra.


Mia Moscato, det söta vinet med orange etikett, känner nog många av er igen för det finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Det kostar 59 kr och har en alkoholhalt på 7%.

Mia Fresh & Crisp, det torra vinet med grön etikett finns i Systembolagets beställningssortiment, kostar 69 kr och har en alkoholhalt på 11,5%

Vi hade en trevlig kväll och vinprovningen var ett riktigt roligt inslag, mycket skratt blev det när vi försökte oss på att vara vinkännare. Jag kommer nog anordna fler vinprovningar framöver för det var så himla kul och intressant att se att man själv känner sån skillnad på vin. Nästa gång blir det nog två eller fler olika sorters röda viner som ingår i mitt test.