fredag 8 augusti 2014

Ost- och örtfylld fjällröding

Nu är det dags för en recepttävling igen. Jag som inte är någon tävlingsmänniska är nu med i tredje tävlingen på kort tid. Men egentligen är det inte själva tävlandet som lockar utan det är allt runt omkring och äran att bli inbjuden. I och med den här tävlingen ska jag få laga mat med likasinnade (och en riktig kock) om två veckor i Stockholm. Gissa om jag ser fram emot det!

Till den här tävlingen är vi några matbloggare som har blivit inbjudna till att komma på ett recept till  Cono Surs vita vin Bicicleta Gewürztraminer eller till det röda Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Jag var lite sugen att tävla med ett fiskrecept den här gången så jag valde Bicicleta Gewürztraminer.

Röding är ju så gott i sig så ofta grillar vi den bara som den är och serverar med en god sås. Men nu kände vi att vi ville göra nå lite roligare av den, så vi fyllde den med ost och örter innan vi grillade. Och det blev väldigt lyckat med en smakrik, krämig fisk som alla tyckte om. Om det passar till vinet? Ja, det får andra avgöra :)


Ost- och örtfylld fjällröding
små rödingfiléer
cream cheese, smaksatt med örter
färska örter, 
t.ex. gräslök, persilja, dill eller andra favoriter
salt
citronpeppar

Filea fisken och ta bort skinnet.
Finhacka örtkryddorna.
Bred osten på skinnsidan 
(dvs där skinnet har suttit eftersom det nu ska vara borttaget)
Strö på örtkryddorna.
Lägg ihop filéerna två och två.
Knyt ihop med steksnöre.
Krydda med salt och citronpeppar.
Grilla några minuter på varje sida.
Ta bort steksnöret och servera med kokt potatis och sallad.

Jag tycker det blir bäst och finast om man använder små rödingfiléer för då kan varje person få varsitt fiskpaket. Vill ni inte grilla fisken kan ni tillaga den i 175-200 grader i ugnen i ca 10 minuter, eller steka den i stekpanna för att få en lite krispig yta.


Jag har tidigare gjort en beskrivning av hur man knyter ihop en köttbit, man gör på samma sätt med fisk. Klicka här så får ni en liten förklaring.


Fisken blir så krämig och god med fyllningen så det behövs ingen sås till fisken tycker jag. Men om ni är en "sås-människa" och ändå vill ha sås så skulle jag blanda ihop lite av osten jag använder i fisken tillsammans med crème fraiche och örtkryddor.

torsdag 7 augusti 2014

Krämig Västerbottensostpaj

Tänk att det redan är torsdag och Leif kommer hem i kväll. Den här festveckan har verkligen gått i raketfart, kanske det är alla roligheter som gjort det. "Tiden går fort när man har roligt". Vinprovning och räkfrossa här hemma i måndags, grillkväll hos en kompis tisdags, kalas för mamma i morgon och bortbjuden på middag på lördag. Vilken vecka!

Både till kräftor och räkor är det så himla gott med en västerbottensostpaj, antingen med kantareller, sparris eller som här - helt naturell men extra krämig.


Krämig Västerbottensostpaj
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
2,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
200 g västerbottenost
lite salt o peppar

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. 
Förgrädda 10 min i 225 grader.
Vispa samman ingredienserna till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i 200 grader, ca 20-30 min. 
Den ska vara lite lös i mitten för den stelnar ytterligare lite när den svalnar. 
Servera den ljummen eller kall.

Nu hade jag en 2,5 dl-förpackning med grädde och använde därför dessa mått. Har du en "trea" grädde så kan du använda hela den och minska ner på crème fraichen.

Märke efter en gaffel i mitten på pajen. Bästa sättet att se om den stelnat tillräckligt.
Hur gör ni för att se om pajen är klar?

onsdag 6 augusti 2014

Chiliräkor

Jag som hade tänkt städa i dag, men det är för varmt man orkar ju inte röra sig. Framför allt inte inomhus där det inte svalkar nånting. Skuggan på altanen där det blåser lite är bästa platsen (även) idag. Några maskiner har jag i alla fall hunnit tvätta och det var nästan det viktigaste för det går mycket kläder och handdukar i denna värme.

Det är många som har efterfrågat receptet på de goda räkorna jag bjöd på i måndags. Passar perfekt även vid en kräftskiva om det är nån som inte vill ha kräftor. Man kokar en smakrik lag som får svalna och sen lägger man ner frysta räkor, som då får tina i lagen i kylskåp över natten.


Chiliräkor
ca 1,5 kg oskalade frysta räkor
lag
2 liter vatten
1,5 dl öl
0,5 dl salt
2 tsk strösocker
2-3 tsk Coriander & Chili (Santa Marias)
1 knippe färsk timjan
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 röd chili

Skala och klyfta rödlöken, pressa vitlöken, finhacka chilin.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull.
Koka ihop i ca 10 minuter.
Låt lagen svalna. 
Plocka bort timjankvistarna och rödlökbitarna (främst för att inte räkorna ska trassla in sig i det).
Lägg de djupfrysta räkorna i lagen och ställ i kylskåpet över natten.
När det är dags att äta silas räkorna och får rinna av ordentligt i ett durkslag.

Coriander och Chili är en kryddblandning från Santa Maria som även innehåller lite lime. Om ni inte har den kryddan eller nån liknande skulle jag använda vanlig chilipeppar och riva ner lite limeskal i lagen. Men med kryddblandningen blir det lite enklare :)

Dessa räkor blev väldigt populära och det var roligt att göra lite mer med räkorna än att bara tina dem. Det var ju inte speciellt ansträngande heller. Vill man kan man garnera med lite färsk timjan och chili vid servering (men det hade inte jag tid till).

Räkor med goda tillbehör

Räkor och lag på väg in i kylskåpet.

Grillkväll deluxe

Annan mat, annan plats, andra vänner, annan kock 
men samma härliga tropiska värme och en lika trevlig kväll som i måndags. 

Jag kan verkligen inte klaga på starten på den här veckan :) Men nu ska det blir skönt att vara hemma i dag och städa, tvätta och försöka få lite ordning i huset. Livets kontraster - vardag o fest - och båda är lika uppskattade.

Vi började kvällen med att bli bjudna på en god räkcoctail med räkor, mango, avokado och en massa koriander. Till det drack vi en läskande Virgin Margarita som svalkade perfekt i sommarvärmen.


Sen satte vi oss till bords där det var uppdukat en massa goda grillade godsaker - kycklinglårfilé, majs, champinjoner, parmalindad sparris och till det åt vi ugnspotatis och tzatziki. Jag behöver väl inte berätta hur gott det var?!


Efter några timmar när maten hade sjunkit ner och vi orkade äta lite mer var det dags för kladdkaka, vaniljglass och chai-te. Perfekt avslutning på en perfekt kväll!

tisdag 5 augusti 2014

Krämig vinbärspaj

Åh värmen fortsätter! Är det inte otroligt?!

Idag var det lite väl varmt dock, eftersom jag har suttit i en frisörstol i två timmar och inte kunnat svalka mig. Gissa om det sen var skönt att sätta sig i skugga och blåst? Då äntligen fick jag lite svalka. Nu vilar jag mig lite för att orka med kvällens festligheter då det är dags för vår årliga tjejgrillmiddag som Maria alltid bjuder på. Lyx!

Till gårdagens efterrätt plockade jag vinbär direkt från busken och ner i formen, också det är lyx.


Krämig vinbärspaj
Pajdeg
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
2 dl crème fraiche
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vinbär

Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner socker, vetemjöl och bakpulver i kastrullen.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Häll fyllningen i pajformen.
Strö över röda vinbär.
Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

En riktigt god sommarpaj som är så enkel att göra. Det är en variant av den klassiska ananaspajen men man använder vinbär istället för ananas. Det är en ganska söt paj och då är det gott med de syrliga vinbären som bryter av allt det söta. Eftersom pajen är så krämig och god tycker jag inte att man behöver servera grädde eller glass till, men det är ju en smaksak.

Kanten på formen blir alltid brunprickig och ser inte så vacker ut. Jag tror det beror på att vinbären går sönder i ugnsvärmen och att det då stänker på pajformskanten. Eller vad tror ni?

Pajen på väg in i ugnen och kanten är alldeles ren o fin.

Vinprovning och räkfrossa

Vilken kväll vi hade i går!

Det är såna man lever länge på. Underbart väder med 20 grader även sent på kvällen, trevliga vänner med mycket surr och god mat och dryck, ja det var helt enkelt en perfekt kväll. Jag hade hängt fram filtar på stolarna med de behövde vi aldrig använda trots att vi satt ute långt in på kvällen/natten.

Ett torrt och ett sött

Vi började med en liten vinprovning, där vi åt lite olika saker för att känna hur olika det smakar med olika sorter viner. Vi hade ett sött och ett torrt mousserande vin. Riktigt kul och vilken skillnad det kan vara. I en första anblick tänker man nog mousserande vin som mousserande vin. Men så är det verkligen inte. Även amatörer som vi kände stor skillnad.

Vi skrev ner våra åsikter och tankar kring vinerna, när jag har sammanfattat dem kommer det i ett speciellt inlägg.

Redo för vinprovning

När vinprovningen var avklarad dukade jag fram räkor med tillbehör och vi fortsatte sitta ute i den varma kvällen. Räkor är så perfekt mat att bjuda på - lätt att förbereda och man sitter länge och plockar, rensar o äter.


Efter ett tag fick vi tyvärr besök av getingar som nu verkar ha hittat hit. Usch jag hatar verkligen envisa, småtrötta och närgångna getingar som man är rädd ska flyga in i munnen när man tar en tugga mat. Men när vi dukade bort maten försvann även getingarna, tack o lov.

Här ser man en geting som har lyckats få med sig lite (vit) mat som den sitter o mumsar på.

måndag 4 augusti 2014

Altanjobb

God morgon eller god förmiddag eller vad är det för er?! 

Här har vi precis dukat bort frukosten och nu sitter jag och planerar kvällens vinprovning och räkfrossa. Härligt att kunna sitta ute och jobba, men nu börjar det nog bli dags att söka lite skugga. Det mesta är färdigplanerat, förutom efterrätt som jag inte har en aning om vad jag ska göra. Olikt mig!

Dator och te - viktigaste jobbtillbehören

I väntan på en kräftskiva bjuder jag alltså på räkor med tillbehör i kväll. Vad är era "måsten" till räkor? Här blir det lite sallad, lite paj, lite bröd, lite såser och en massa räkor….om jag inte kommer på nå mer i sista sekunden som jag vill bjuda på :)

Chiliräkor på gång...