söndag 3 augusti 2014

Röding-recept-test

Usch nu är Leifs semester slut och i morgon i natt åker han upp till Svappavaara för jobb. Men han kommer ju hem redan på torsdag och jag har roligheter inbokade både måndag och tisdag så jag kommer nog knappt hinna sakna honom :)

I dag har vi försökt testa fram nya recept med röding. Jag och Leif hade lite olika idéer som vi testade. Med lite småjusteringar så blir nog båda smaksättningarna riktigt bra och användbara framöver.


Nu ska jag stänga ner datorn för det är hög tid att planera morgondagens vinprovning som jag ska anordna. Jag som aldrig har gjort något liknande :) Men det är inte så allvarligt, mest en kul grej för att se hur olika vin kan smaka till olika saker. Ska bli kul att se om vi känner nån skillnad. Jag börjar i liten skala med två olika mousserande viner som vi ska prova och med bara två gäster.

lördag 2 augusti 2014

Pesto- och färskostfyllda champinjoner

I dag har det varit mycket fotboll. Isak har haft två matcher som det ska skjutsas till, föreberedas inför, hejas på och fixas efter, så vi har inte hunnit så mycket mer. Tack o lov har det varit strålande sol och härligt väder även i dag. Det är ju så mycket roligare att vara fotbollspublik då.

Jag som hade tänkt baka i dag men det hann vi inte eftersom planerna ändrades då Isak fick hoppa in i dagens sista match pga sena avbrott/skador på lagkamrater. Och självklart väljer jag att heja på Isak och hans lag, baka kan jag göra imorgon, eller dan efter det, eller….

Jag rensade lite bland korten i kameran och insåg då att jag inte har gett er receptet på detta goda tillbehör som jag bjöd på när jag fyllde år. Passar perfekt på ett buffébord.


Pesto- och färskostfyllda champinjoner
färska champinjoner
färskost, naturell
(röd) pesto

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Blanda ihop färskost och pesto.
Fyll färskoströran i champinjonhattarna. 
Gratinera i 225 grader i 5-10 minuter, tills champinjonerna mjuknat något.
Eller grilla dem på grillen några minuter.

Dessa var riktigt goda och de går ju att variera hur enkelt som helst genom att smaksätta osten på olika sätt eller använda smaksatt ost. Det var ett populärt tillbehör på buffébordet eftersom det passar de flesta, lchf:are, vegetarianer, allergiker osv :)

fredag 1 augusti 2014

Kvällsfika

Är bara in en snabb sväng innan jag ska sätta mig tillrätta i tv-soffan för att se Poirot. Till det blir det lite kvällsfika - te och finn crisp med ost och paprika. Favoritmackorna just nu!


Jag har varit så otroligt trött i dag så jag somnade till och med i soffan på eftermiddan. Och sen orkade jag knappt vakna utan somnade om hela tiden. Så jobbigt, men skönt att jag lyckades vila.

Dagen började med frukost på altanen (yes, värmen är tillbaka på allvar) och sen var det dags för fotbollsmatch som började med att Isak och hans lag släppte in två mål på några minuter i början av matchen. Men de kämpade och slet som ett lag och lyckades faktiskt kvittera. Nu fortsätter cupen i morgon och vi hoppas på ännu bättre matcher och resultat. Heja Notas!

Trevlig fredagkväll!
Imorgon hoppas jag orka och hinna med lite bakning, 
så har ni tur kommer det något nytt roligt recept här på bloggen också. Vad är ni sugna på?

torsdag 31 juli 2014

Grillad lax med bulgursallad och nektarinsalsa

Go'kväll på er! Det känns som jag har varit en dålig bloggare på sista tiden. Men det har varit fullt upp med allt möjligt nu när det är Leifs sista semestervecka. Jag har ytterligare två veckor kvar på min semester och om tre veckor börjar jag på nytt jobb. Nu börjar jag bli lite nervös över det. Vad har jag gett mig in på :) "Man vet vad man har men inte vad man får"

Jag höll aldrig på att kunna sluta äta av dagens middag för den var så god. En perfekt sommarmiddag. Och efter regnskurar lite då och då under hela dagen så fick vi sitta ute o äta i strålande solsken. Så underbart!


Grillad lax med bulgursallad och nektarinsalsa
Bulgursallad
1,5 dl bulgur (okokt)
vatten och salt (att koka bulgur i)
isbergssallad
ruccolasallad
tomat
paprika

Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar.
Låt svalna.
Skär sallad och grönsaker i mindre bitar.
Blanda ihop med bulgur.

Nektarinsalsa
2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med sweet chili.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken.  
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.

Grillad lax
4 portionsbitar lax
salt
citronpeppar

Krydda laxbitarna runt om.
Grilla några minuter.

Lägg upp bulgursalladen på ett fat. 
Bryt laxen i bitar och lägg den ovanpå. 
Toppa med lite av salsan och servera resten till. 
Skär ev. 1 lime i klyftor och servera till.

Oj, så gott och fräscht det här var. Precis så här vill jag att sommarmat ska vara, lite grillat, lite sallad och mycket smak. Kan inte bli bättre. Dessutom är det perfekt att använda nektariner så mycket som möjligt i maten nu när de är billiga och goda.

Se nu till att göra det här innan sommaren är slut! Och självklart kan du ta vilken sallad och grönsaker som du vill och tycker om.

onsdag 30 juli 2014

Vernissage

I fjol (eller om det var året innan) testade jag Vernissage vita vin, mycket pga den fina boxen som ser ut som en handväska. Nu har de lanserat en mindre box/väska som rymmer 1,5 liter så då passar jag på att prova rosévinet, innan sommaren är slut, som är förpackad i en rosa leopardmönstrad väska/box. Så snyggt på bordet eller som gå-bort-present. (Även det vita Chardonnay-vinet finns numera i 1,5 liters-box/väska)

Snyggaste vinboxen?

Smaken beskrivs som torr med en fin fruktig ton av smultron, röda vinbär och granatäpple med en frisk eftersmak av hallon. Visst låter det somrigt och läskande? Vernissage Rosé är en allroundrosé som passar bra som aperitif och sällskapsvin men också utmärkt till fisk, skaldjur och en fräsch sallad med t.ex. kyckling.

Ganska ljust vin, precis som rosé ska vara enligt mig.

Kallt men gott och trevligt

God morgon!
För första gången på flera flera veckor satt vi inne och åt frukost i dag. Kändes lite konstigt faktiskt och jag hoppas att det inte är slut på sitta-på-altan-till-frukost-dagarna.

Igår, blåsigaste o kallaste dan på länge, hade jag o två kompisar bestämt oss för att träffas på stan för att äta o dricka gott och surra mycket. Vi satte oss på en uteservering vid vattnet och började med ett glas rosé (är det sommar så är det), sen fortsatte jag med en god, men liten, Toast Skagen.

Vi hade hoppats på att blåsten skulle lugna ner sig på kvällen men det gjorde den inte, tyvärr, så det blev till att ta på sig filtar. Ganska mysigt det också men nog väljer jag hellre solen som sommar-värmare. Tänk för bara någon dag sedan var det så varmt så man satt ute i tunna sommarkläder långt in på natten.

Hela sommaren har Instagram svämmats över av bilder på Strawberry daiquiri och nu äntligen var det min tur att få dricka en sån och även (så klart) lägga ut en bild på Instagram (visst kommer ni ihåg att följa mig @matro_sara). Efter den minst sagt svalkande men otroligt goda drinken frös vi så mycket så vi gick till ett annat ställe där vi satte oss inomhus och värmde oss med en kopp te och fortsatte surra.

Gott men ganska sött rosévin som var god som fördrink men för söt till maten.
Smaskig Toast skagen
Svalkande och god Strawberry daiquiri, tyvärr blev vi lite för kalla pga den kalla vinden.

tisdag 29 juli 2014

Sommarbär

Jag rensade landet och plötsligt såg jag att det lyste alldeles rött bredvid mig och där fanns det fullt av alla goda sommarbär. Så jag plockade in en skål med jordgubbar, hallon och smultron. Såå gott! Vilket bär är er favorit?


Vi har ett pyttelitet land så det blir inga mängder för oss. Vi plockar in en skål lite då och då som vi äter upp på en gång. Bästa sättet att äta solvarma bär. Ska jag baka använder jag andra bär än våra trädgårdsbär.


Nu ska jag byta om och cykla in till stan för att träffa två kompisar och äta gott. Tyvärr drar det in moln just nu och det blåser en del men förhoppningsvis håller regnet sig borta så att vi kan sitta på en uteservering och surra hela kvällen.