söndag 13 juli 2014

Lunchtallrik

Härliga, härliga sommar!

Här njuter vi till fullo, kanske lite för mycket emellanåt. Det är lätt att man jag äter lite för gott när man är ledig. Man "unnar" sig en bulle, en glass, en drink, ett glas vin, god mat, efterrätt osv. Håller ni med, eller?

Vi har dessutom många sommarkalas med fika, tårta och god mat, så det är verkligen lätt att det blir lite för mycket av det goda.


Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att fixa vettiga luncher hela sommaren när alla är lediga. Oftast blir det rester till barnens stora besvikelse. I dag skärpte jag i alla fall till mig och gjorde en god lunchtallrik, till mig och Olivia, som bestod av äggröra, sallad, melon, stekt broccoli och tomat. Enkelt, lätt, fräscht och gott.

5 propoints (2 ägg + ngt att steka i)

Jag ska försöka lägga upp fler ViktVäktar-recept nu igen om det är fler än jag som måste skärpa till sig lite. Ikväll ska vi grilla de goda chiliburgarna, jag ska räkna ut hur många propoints det är så återkommer jag med det senare.

Äppeltzatziki

God morgon! Om mindre än en vecka ska jag in o jobba några da'r. Undra hur jag ska klara att kliva upp? Hela familjen har vänt dygnet, i morse vaknade jag strax efter nio och då var jag ändå den som vaknade först. Svårt att tänka sig att Olivia och Isak sällan sov längre än sex när de var små och att det var så i många år.

Ännu en dag med stålande sol innebär ännu en dag med grillat till middag, eller hur? Här kommer ett recept på ett gott tillbehör till grillat! Äppeltzatziki - har ni smakat det tidigare? Vi åt det till fetafylld fläskfilé och citronpotatis. En perfekt kombination!


Äppeltzatziki
1 syrligt äpple
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt o peppar

Skala och riv äpplet, krama ur saften ordentligt.
Blanda med yoghurt och pressad vitlök.
Smaka av med salt o peppar.

Så fräscht och gott det här var! En ny favorit. Vanlig tzatziki har alltid varit en sommarfavorit för mig, men det här kändes snäppet godare med det syrliga äpplet.

lördag 12 juli 2014

En sommardag

Go'kväll på er! 
Tänk att det redan är kväll. Dagen har gått jättefort trots att vi knappt har gjort nå...förutom att njuta av dagen. Fast det är inte så lite kanske, utan precis vad man ska göra.

Härliga sommar!

Efter lunch cyklade vi ner till stranden vid mormor o morfar, perfekt att ha nära till bästa stranden. Det blåste som bara den så jag satt på stranden o småfrös medan modiga Ida badade och hade det skönt i vattnet. Efter ett kortare tag än vanligt var hon dock nöjd och vi gick upp till mormor o morfar där vi bjöds på fika.

Sen kom Ida på att det var lördag så då åkte vi till Ica Maxi där vi förutom godis handlade lite annat smått o gott, bl.a. Brämhults goda apelsinjuice. Och gissa vad jag använde den till?


Precis! En god Campari o juice med en massa is blandade jag i ordning till mig i väntan på maten.

Maten som i dag var grillad älg-högrev och sallad. Köttet var riktigt gott, Leif hade verkligen lyckats med marinaden. Men som vanligt blandade han lite allt möjligt han hittade och har ingen aning om hur han gjorde så det blir svårt att göra om. Det är så härligt med sallader på sommaren för man kan ha så mycket gott i den. I dag blev det bl.a. ruccola, nektariner, galiamelon och körsbärstomater.


Ida avslutade middagen med ett dopp i poolen. Oj, vad jag drömmer om en större pool till vår badtjej (och oss andra). Det första hon gör på morgonen och det sista på kvällen, det är att ta ett dopp. Tänk vilken lyx jag hade när jag var barn, vi hade en 6x3-meters pool på baksidan där jag bodde hela somrarna.

Citronpotatis

Är det bara jag som är dagvild, eller? Man får tänka till både en och två gånger innan man kommer på vilken dag det är. Till slut kom jag på att det är lördag i dag och vi måste nog tyvärr åka en sväng in till stan och Luleå hamnfestivals tivoli. Vi har lovat Ida att hon ska få åka och nu är det ju inte många dagar kvar. Tivolin är bland det tråkigaste jag vet, skitigt och dyrt och jag förstår inte det roliga i att åka runt, runt, runt.

Till den grillade fetafyllda fläskfilénIdas kalas åt vi denna syrliga goda potatis.


Citronpotatis
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
salt, peppar
citronmarinad
1 citron
2 msk olivolja
0,5 dl hackade persilja
0,5 dl hackad gräslök

Skrubba potatisen och dela stora.
Blanda med olja, salt och peppar.
Rosta i 250 grader i ca 25 minuter.
Marinad
Riv citronskalet och pressa ur saften.
Blanda pressad citron och olja.
Ringla det över potatisen.
Strö över örtkryddor och citronskal.


För mig som älskar citron i mat var det här en riktig höjdare. Så mycket roligare än att bara servera rostad potatis kryddad med salt o peppar. Och så mycket vackrare med allt det gröna.

fredag 11 juli 2014

Fetafylld fläskfilé

Ännu en dag i solen och värmens tecken! 

Jag har tagit det lugnt hemma på altan förutom en sväng till Kvantum för att fylla på med lite frukt och grönsaker. Ida har för andra dagen i rad följt med en kompis i båt till en badstrand för bad o lek. Och för oss andra innebär det att det är väldigt tyst och lugnt här hemma hos oss :)

Nu är det så varmt ute så jag måste in o svalka mig lite och då passar jag på att skriva ner receptet på den goda fyllda fläskfilén vi grillade i måndags då Ida fyllde år och vi hade kalasgäster.


Fetafylld fläskfilé
800 g fläskfilé
150 g fetaost
10 körsbärstomater
1 dl basilikablad
salt, peppar

Putsa köttet och skär ett längsgående snitt.
Vik ut och fyll snittet med fetaost, delade tomater och basilika.
Krydda och bind ihop filén med snöre.
Grilla filén runtom till fin färg.
Grilla klart under lock ca 30 minuter.
Låt köttet vila i 10 min innan det skivas.

Fetaost är perfekt att grilla eftersom den inte smälter som annan ost gör. Vi förberedde genom att fylla och binda ihop alla tre köttbitar dagen före och sen fick de stå i kylskåpet tills de var dags att grilla dem. När man har gäster är det perfekt att bjuda på mat som går att förbereda så mycket som möjligt.

En platt köttbit med fetaost, tomater och basilika.
Fylld ihopbunden filé, redo för grillen.
Färdiggrillad och uppskuren filé redo att njuta av.

Idas 7årsmiddag

Jag har fått frågor om vad Idas födelsedagsmiddag bestod av. I väntan på att jag skriver in recepten får ni menyn här. Det blev riktigt gott och allt passade så bra ihop. När jag ser bilderna blir jag sugen att äta allt igen :)


Idas 7årsmiddag
grillad fläskfilé fylld med fetaost, körsbärstomater och basilika

ugnsrostad potatis med en dressing av olivolja, citron och färska kryddor

tzatziki med äpple istället för gurka

sallad
blandsallad, gurka, tomat, paprika och vattenmelon

vattenmelon
en varm sommardag är det gott med extra vattenmelon

Recepten kommer de närmaste dagarna. Så fort jag vill komma undan solen lite så går jag in och skriver lite på datorn :)
Uppdaterat: Nu har jag skrivit in alla recept så det är bara att klicka på namnen så kommer ni till respektive recept.

torsdag 10 juli 2014

7-kakor eller annat mönster

Vet ni vad jag ska göra nu efter att jag har publicerat det här receptet? Jag ska faktiskt lägga mig i solsängen med en bok. När hände det senast hemma i Luleå? Här hemma ska det alltid småplockas, fixas med mat/fika, tvättas, diskas och framför allt är det alltid nån som ropar "mamma". Men nu är det bara jag och Olivia hemma så då ska jag passa på. Ännu mer Vardagslyx! Verkar bli en kanondag det här...

Det var mycket pillerjobb med dessa kakor. Eftersom jag inte hade nån pepparkaksform att stansa ut sjuor med (som är det enklaste sättet) fick jag forma hela den rosa degen till en sjua och det gick lite sisådär som ni ser. Vissa ser ut som sjuor i alla fall.


7-kakor eller annat mönster
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
karamellfärg

Arbeta ihop ingredienserna till degen i t ex en matberedare eller på arbetsbänk. 
Ta en tredjedel av degen och blanda med karamellfärg 
tills den har den färg du vill ha och är jämn i färgen.
Forma den färgade degen till en rulle och gör sedan en sjua av hela. Det liknade mer ett liggande L.
Om man har en pepparksform att använda så blir det lättare.
Då kavlar du ut degen och stansar ut mönstret med pepparkaksformen.
Stapla sedan alla hjärtan/stjärnor eller vilken form du nu använder ovanpå varandra 
och pressa ihop dem lite.
Fortsätt tills du har använt upp hela den färgade degen.

Kavla den ofärgade degen och linda om den färgade. 
Var försiktig så att du inte förstör formen på den färgade degen. 
Eventuellt får du ta lite i taget och fylla ut runt den färgade degen.
Se till att du får ofärgad deg överallt.
Rulla lite försiktigt så att det blir en avlång rulle med bra form.
Plasta in rullen och låt vila i kyl minst 30 min. 
Skär i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på plåt.
Grädda i 175° 8-10 minuter

Om man har knådat degen mycket för att få in färgen kan det vara svårt att kavla degen för den är för mjuk. Sätt i så fall in den i kylskåpet några minuter.

Det blev fina effektfulla kakor och tack var det så var det värt allt pyssel med att få till dem. Ska bli kul att prova stansa ut t.ex. stjärnor nästa gång och se om det sättet är enklare. Jag har fått för mig att det blir mycket enklare då.