måndag 7 juli 2014

Firat 7 i dagarna 2

Nu har Ida blivit firad i dagarna två. 

Igår hade hon kompiskalas och bjöd på våfflor med en massa gott och i dag var det dags för släkten att fira vår 7-åring och vi började med fika i den härliga och varma sommarsolen.


Hela fikabordet bestod av sjuor!
Ida är född 070707 och i dag fyller hon alltså 7 år. Så läckert, så jag kunde inte motstå ett 7-tema.


Sen bjöd vi på grillat, en fylld fläskytterfilé, och citronpotatis med en äppeltzatziki som vi njöt av ute i den varma härliga kvällssolen. Som vi har längtat efter varma sommarkvällar. Nu när de är här njuter vi för fullt.

söndag 6 juli 2014

Köttfärsgratängpaj

Vilken härlig dag det ser ut att bli i dag. Perfekt eftersom vi har planerat för att Ida ska ha sitt kompiskalas utomhus, hade blivit jobbigt om det spöregnade. Men nu är det inte ett regnmoln i sikte, så vi kan köra kalaset enligt plan. Tur det eftersom vi inte hade någon reservplan.

Jag har ju glömt att ge er receptet på köttfärsgratängpajen vi åt tidigare i veckan, en regnig kall dag. Olivia som tror att hon inte tycker om köttfärs var inte glad när hon såg att det skulle bli något med köttfärs till middag. Men sen såg hon kronärtskockshjärtana och då blev hon genast på bättre humör och hon tyckte faktiskt att det blev en riktigt god middag till slut.


Köttfärsgratängpaj
1 rulle smördeg
4 hg köttfärs
salt o peppar
1 burk färdig tomatsås, ca 400 g
grönsaker
1 rödlök
10 körsbärstomater
20 oliver utan kärnor
1 burk kronärtskockshjärtan
ostsås
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven ost
ev 1 msk maizena
salt o peppar

Degen
Kavla ev. ut smördegen något så att den passar en gratängform.
Smöra formen och klä med degen.
Ställ i frysen.
Köttfärsen
Bryn köttfärsen tills den får fin färg, salta och peppra.
Blanda ner tomatsåsen.
Låt puttra medan du fortsätter med det övriga.
Ostsåsen
Koka upp grädde och mjölk.
Blanda ner osten och låt smälta under omrörning.
Red ev. såsen med maizena utrört i mjölk. Tillsätt lite i taget till bra konsistens.
Smaka av med salt o peppar.
Grönsakerna
Skala och dela löken i klyftor.
Dela kronärtskockshjärtan i fyra delar.
Halvera tomaterna.
Gratängpajen
Ta ut formen ur frysen och förgrädda i 200 grader i ca 3 minuter.
Fyll pajskalet med köttfärsen.
Fördela alla grönsakerna över köttfärsen.
Häll över ostsåsen.
Gratinera i 200 grader i ca 15 minuter.

Mycket godsaker samlade i en och samma maträtt. Jag tog dock lite för mycket maizena så ostsåsen blev lite för tjock, enligt mig. Men det är ju lätt åtgärdat :)

lördag 5 juli 2014

Thaichilipastasallad

Puh nu har vi sjunkit ner i soffan efter en dag full med kalasfix. Vi har städat inne och ute, vispat ihop nästan 4 liter våffelsmet, bakat tårtbotten, klippt gräset, ställt i ordning för 7-kamp, fixat bord, bänkar och stolar, blåst ballonger och fyllt vattenballonger. Nu är det lite småfix som att duka, pynta och grädda våfflor kvar att göra imorgon, så det känns som att läget är under kontroll.

Till gårdagens grillade kött åt vi en krämig pastasallad med smak av thaichilisås.


Thaichilipastasallad
300 g pasta
2 dl lätt crème fraiche
1 paprika
0,5-1 rödlök
1-2 avokado
2 msk thaichilisås
tabasco
salt o peppar

Koka pastan och låt svalna.
Skär paprika i bitar.
Skala och strimla rödlöken.
Blanda pasta, crème fraiche, thaichilisås, paprika och rödlök.
Smaka av med salt, peppar och tabasco.
Skär avokado i bitar och vänd försiktigt ner den i pastasalladen.


Perfekt med avokado i en pastasallad eftersom den gör så att det blir en extra krämig sallad. Nästa gång tar jag nog mindre crème fraiche och en extra avokado. Ta de grönsaker du tycker om, men jag tycker det blev riktigt gott med rödlök och paprika till avokadon och pastan. Sen serverade jag tomat (såå gott till lök) på sidan om för jag var rädd att pastasalladen skulle blir för vattnig annars.

Ett tips är att tillsätta crème fraiche lite åt gången, inte allt på en gång, för att det inte ska bli för mycket. Jag, personligen, vill inte ha för mycket crème fraiche i mina sallader, det här var nästan på gränsen. Men det är ju så individuellt hur man vill ha det.

Alla ballonger som är redo att hängas upp imorgon.

fredag 4 juli 2014

Glass o grill

Efter en småseg morgon kom vi i alla fall igång efter lunch och fick lite gjort. Medan Leif, Isak och Ida var nere vid älven och provade sina nya fiskespön åkte jag o inhandlade lite mer till söndagens barnkalas. Mycket att fixa, men snart är vi nog redo för våffelkalas med 7-kamp.


Som vanligt blev det en sen grillmiddag och i väntan på den tog jag en glasspinne-drink. En rolig grej som jag har varit sugen att prova ett längre tag, men det har aldrig blivit av. Men med en glasstokig liten tjej i huset gäller det att passa glassen ordentligt, för det är inte en barnvänlig glass.

Vi grillade närproducerade ekologiska fläskkotletter som vi bara torrkryddade innan vi la dem på grillen. Till det åt vi en krämig pastasallad med avokado, rödlök och mycket annat gott.


Är det fler än jag som ska bänka sig framför tv:n nu för att se vm-fotboll? 
Kvartsfinal mellan Brasilien och Colombia! 

Vem hejar ni på? Det skulle ju vara kul om Brasilien går hela vägen i sitt hemma-vm. Men samtidigt håller jag lite på Colombia för en av Isaks bästa kompisar är från Colombia. Isak håller på Brasilien för att kunna reta sin kompis, men "skrattar bäst som skrattar sist…." som svensk ska man kanske inte vara så kaxig just nu i fotbolls-sammanhang :)

Olivfyllda ostbollar

Känner mig lite trött i dag, men inget som inte några koppar te kan fixa till (hoppas jag). 
Är redan inne på min andra. 

Kom hem lite sent, men inte jättesent, från gårdagens fest dit alla föräldrar till Idas klasskompisar var bjudna, men vi blev inte så många. Men vi som kom hade en väldigt rolig kväll. En kväll med väldigt mycket surr och skratt, ibland skrattade jag så tårarna sprutade. Så härligt!

Till gårdagens fest hade jag bland annat med mig dessa olivfyllda ostbollar som var ett salt o gott tilltugg.


Olivfyllda ostbollar
100 g smör
2 dl riven västerbottensost
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
cayennepeppar
1 burk gröna oliver 

Blanda smör, mjöl, ost, vatten och en gnutta cayennepeppar till en deg i en matberedare. 
Låt oliverna rinna av väl. 
Ta en liten bit deg och platta ut i handen. 
Lägg på en oliv och vik över deg och forma till en boll.
Lägg över på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 10 min. 
Låt kallna och servera till en god drink.


Ett riktigt gott tilltugg med mycket sälta både från osten och oliven. Jag vet att det är många som inte tycker om oliver så det är kanske bra med en lite varning eftersom oliverna göms så bra i ostdegen.

Det blev en lätthanterlig deg så de var väldigt enkla att göra, jag "slängde ihop" dem strax innan vi skulle åka till festen. 

Ta en bit deg, lägg på en oliv och rulla sedan till en boll.
Olivfyllda ostbollar redo för ugnen.

torsdag 3 juli 2014

Föräldrafest på gång

Är in en snabb sväng för att visa att jag lever :) Vi ska alldeles snart cykla iväg på fest med Idas klass föräldrar - bara föräldrar inga barn! Har ni bra sammanhållning mellan föräldrarna i era barns grupper och klasser? Det har varit lite olika genom åren för våra barn. Men det är guld värt när de växer upp att man då även känner föräldrarna. Tips till er som har små barn fortfarande!

Man skulle inte ha med sig något förutom egen dryck och sen beställer vi pizza, men jag har ju lite svårt för att inte bidra med något ätbart. Så på eftermiddagen i dag slängde jag ihop lite enkla drinktilltugg.


Nu måste jag rusa, men recept kommer i morgon…om det går att äta vill säga. Jag lär väl få se och höra det i kväll.

Hjortronpannacotta

Jag hade tänkt ge er det här recept-inlägget redan igår men jag hann inte, helt plötsligt var klockan efter midnatt och jag var alldeles för trött för att sätta mig vid datorn. Hela eftermiddan röjde, rensade, städade och sorterade jag och Olivia i källaren. Detta källar-projekt tar sin lilla tid men vi är ordentliga och låter det ta tid så att det blir riktigt bra.

Här kommer ännu ett gott recept på pannacotta, den här gången med smak av hjortron.


Hjortronpannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl hjortron

Mixa bären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner bärmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i minst en timme men gärna fler.

En len, krämig pannacotta med tydlig smak av hjortron. Den stelnade inte ordentligt men för mig gjorde det inte så mycket för den var otroligt god i alla fall och var väldigt krämig. Vill man att den blir hårdare får man nog öka på sockret. Jag har gjort denna pannacotta två gånger redan och första gången serverade jag den med dajmsnittar (se bilden) och andra gången med en klick hjortronsylt.

Vi det är här laget vet ni att det går bra att göra pannacotta på mjölkfria alternativ, t.ex. Oatlys iMat, för det skriver jag varje gång jag publicerar ett pannacotta-recept (och nu börjar det bli några). Men för säkerhets skull skriver jag det igen.