fredag 4 juli 2014

Glass o grill

Efter en småseg morgon kom vi i alla fall igång efter lunch och fick lite gjort. Medan Leif, Isak och Ida var nere vid älven och provade sina nya fiskespön åkte jag o inhandlade lite mer till söndagens barnkalas. Mycket att fixa, men snart är vi nog redo för våffelkalas med 7-kamp.


Som vanligt blev det en sen grillmiddag och i väntan på den tog jag en glasspinne-drink. En rolig grej som jag har varit sugen att prova ett längre tag, men det har aldrig blivit av. Men med en glasstokig liten tjej i huset gäller det att passa glassen ordentligt, för det är inte en barnvänlig glass.

Vi grillade närproducerade ekologiska fläskkotletter som vi bara torrkryddade innan vi la dem på grillen. Till det åt vi en krämig pastasallad med avokado, rödlök och mycket annat gott.


Är det fler än jag som ska bänka sig framför tv:n nu för att se vm-fotboll? 
Kvartsfinal mellan Brasilien och Colombia! 

Vem hejar ni på? Det skulle ju vara kul om Brasilien går hela vägen i sitt hemma-vm. Men samtidigt håller jag lite på Colombia för en av Isaks bästa kompisar är från Colombia. Isak håller på Brasilien för att kunna reta sin kompis, men "skrattar bäst som skrattar sist…." som svensk ska man kanske inte vara så kaxig just nu i fotbolls-sammanhang :)

Olivfyllda ostbollar

Känner mig lite trött i dag, men inget som inte några koppar te kan fixa till (hoppas jag). 
Är redan inne på min andra. 

Kom hem lite sent, men inte jättesent, från gårdagens fest dit alla föräldrar till Idas klasskompisar var bjudna, men vi blev inte så många. Men vi som kom hade en väldigt rolig kväll. En kväll med väldigt mycket surr och skratt, ibland skrattade jag så tårarna sprutade. Så härligt!

Till gårdagens fest hade jag bland annat med mig dessa olivfyllda ostbollar som var ett salt o gott tilltugg.


Olivfyllda ostbollar
100 g smör
2 dl riven västerbottensost
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
cayennepeppar
1 burk gröna oliver 

Blanda smör, mjöl, ost, vatten och en gnutta cayennepeppar till en deg i en matberedare. 
Låt oliverna rinna av väl. 
Ta en liten bit deg och platta ut i handen. 
Lägg på en oliv och vik över deg och forma till en boll.
Lägg över på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 10 min. 
Låt kallna och servera till en god drink.


Ett riktigt gott tilltugg med mycket sälta både från osten och oliven. Jag vet att det är många som inte tycker om oliver så det är kanske bra med en lite varning eftersom oliverna göms så bra i ostdegen.

Det blev en lätthanterlig deg så de var väldigt enkla att göra, jag "slängde ihop" dem strax innan vi skulle åka till festen. 

Ta en bit deg, lägg på en oliv och rulla sedan till en boll.
Olivfyllda ostbollar redo för ugnen.

torsdag 3 juli 2014

Föräldrafest på gång

Är in en snabb sväng för att visa att jag lever :) Vi ska alldeles snart cykla iväg på fest med Idas klass föräldrar - bara föräldrar inga barn! Har ni bra sammanhållning mellan föräldrarna i era barns grupper och klasser? Det har varit lite olika genom åren för våra barn. Men det är guld värt när de växer upp att man då även känner föräldrarna. Tips till er som har små barn fortfarande!

Man skulle inte ha med sig något förutom egen dryck och sen beställer vi pizza, men jag har ju lite svårt för att inte bidra med något ätbart. Så på eftermiddagen i dag slängde jag ihop lite enkla drinktilltugg.


Nu måste jag rusa, men recept kommer i morgon…om det går att äta vill säga. Jag lär väl få se och höra det i kväll.

Hjortronpannacotta

Jag hade tänkt ge er det här recept-inlägget redan igår men jag hann inte, helt plötsligt var klockan efter midnatt och jag var alldeles för trött för att sätta mig vid datorn. Hela eftermiddan röjde, rensade, städade och sorterade jag och Olivia i källaren. Detta källar-projekt tar sin lilla tid men vi är ordentliga och låter det ta tid så att det blir riktigt bra.

Här kommer ännu ett gott recept på pannacotta, den här gången med smak av hjortron.


Hjortronpannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl hjortron

Mixa bären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner bärmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i minst en timme men gärna fler.

En len, krämig pannacotta med tydlig smak av hjortron. Den stelnade inte ordentligt men för mig gjorde det inte så mycket för den var otroligt god i alla fall och var väldigt krämig. Vill man att den blir hårdare får man nog öka på sockret. Jag har gjort denna pannacotta två gånger redan och första gången serverade jag den med dajmsnittar (se bilden) och andra gången med en klick hjortronsylt.

Vi det är här laget vet ni att det går bra att göra pannacotta på mjölkfria alternativ, t.ex. Oatlys iMat, för det skriver jag varje gång jag publicerar ett pannacotta-recept (och nu börjar det bli några). Men för säkerhets skull skriver jag det igen.

onsdag 2 juli 2014

Rösta på mitt grillrecept

Som jag skrev redan i det inlägget så är det mitt bidrag i Icas grilltävling. En tävling som nu har börjat och där det gäller att rösta på "bästa" grillreceptet. Tävlingens alla bidrag hittar ni här och det är även där ni röstar på er favorit.


Ni får gärna gå in och rösta på mitt bidrag! 
Man kan rösta en gång per dag och ip-adress. Så nu är det bara in o rösta hela juli månad.

Jag tävlar i årets grillmästare 2014

Visst kommer ni ihåg rabattkoden hos Duni? Nu kan ni handla fina och praktiska dukar, servetter, tallrikar, glas, uppläggningsfat, ljus, skålar, ja en massa har de. Gå in och titta! Jag blev förvånad att de hade ett så stort sortiment. Här hittar ni rabattkoden.

tisdag 1 juli 2014

Sommar- och kalasmånad

1 juli - nu har kalasmånaden börjat! Vi börjar med Idas två kalas, ett för klassen och ett för släkten och sen mindre än två veckor senare är det dags för mig att fylla år. Men jag nöjer mig med ett kalas :)

Det blir en månad full av besök också - det börjar med Leifs tremänning med fru som stannar några dagar (alldeles för få tyckte barnen), sen kommer Leifs föräldrar och när de har åkt hem då kommer brorsan med familj. Jag förstår att alla vill till Luleå för nu har ju äntligen sommaren kommit hit :)


Mamma kom förbi en sväng och vi satte oss ute i kvällssolen med ett glas jordgubbsvin. Vilken sommarkänsla! Strawberry Blush är ett lågalkolholvin (5,5%), perfekt på sommaren då det har en tendens att bli ett glas vin lite då och då - vardag som helg.

När man säger jordgubbsvin tänker de flesta på nå sötsliskigt vin, men det är helt fel när det gäller Strawberry Blush som är friskt och gott. Vill man ha det sötare häller man i lite Sprite eller liknande och vill man ha det lite festligare häller man i lite mousserande vin. Eller så gör man det enkelt för sig och lägger i nån jordgubbe och lite is och serverar, precis som jag gjorde i dag.

Krämig potatissallad

Solen fortsätter skina och jag fortsätter njuta!
Jag är så van att vi alltid grillar när det är fin-väder, men grillningen står Leif för och nu när han är borta kommer jag inte på en enda rolig sommar-maträtt som inte ska grillas. Vad äter ni för god sommar-mat? För visst är det skillnad på vad man äter när det är sommar eller vinter?

Nu när ni har fått alla recept på första middagen - chiliburgarna - från Linas matkasse ska ni få receptet på den goda potatissalladen. Den passar perfekt till grillad lax eller röding.


Krämig potatissallad
1 kg färskpotatis
0,5 purjolök
1 gurka
1 citron
35 g (fryst) dill
2,5 dl gräddfil
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Dela potatisen och koka i lättsaltat vatten. Låt svalna något.
Finhacka purjolöken, finriv citronskal.
Grovriv gurkan och pressa bort saften.
Blanda purjolök, gurka, citronskal, dill, gräddfil, salt och svartpeppar i en bunke.
Vänd ner potatisen i bunken.

Istället för att servera såsen och den kokta potatisen var för sig är det lite roligare att servera det som en krämig potatissallad. Första da'n åt vi den till grillad gravad lax men eftersom vi bara var tre som åt middag då blev det kvar en hel del så da'n efter åt vi den till grillade röding. Perfekt till grillad fisk!