lördag 21 juni 2014

Sockerkaka med jordgubbar och rabarber

Ledighetslunken fortsätter här hemma med långfrukost, soffhäng och datorjobb. Men vi gör även lite nytta. Leif bygger altan och jag passar på att vara inne o städa och tvätta lite eftersom vädret inte är det bästa. Skönt att ha gjort bort lite sånt när vädret sen vänder. Vad gör ni denna midsommardag?

I onsdags bakade jag en riktig sommarkaka med både rabarber och jordgubbar.


Sockerkaka med jordgubbar och rabarber
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 lime, både saft och skal
Fyllning
2 dl färska jordgubbar
2 dl rabarber
0,5 dl florsocker
1 msk vetemjöl

Smör och kokos till formen

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Tillsätt rivet limeskal samt limesaft i smeten.
Skär jordgubbar och rabarber i tunna skivor.
Blanda dem med florsocker och vetemjöl och sedan med smeten.
Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. 
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den.

Det blev ganska mycket lime-smak, som jag älskar. Men är man inte så förtjust i lime ska man nog bara använda en halv lime. Som vanligt, nu för tiden, bröar jag formen med kokos men det går lika bra att använda ströbröd. Men jag tycker det blir så gott med lite kokossmak på kakor, framför allt bärkakor.

Inte ens en mat- och bakbloggare lyckas alltid….om nu nån trodde det. När jag bakade den här kakan dubblade jag receptet och använde två formar och det var tur. För den ena kakan tok-fastnade i formen och när den väl släppte så satt nästan halva kakan kvar. Så då kändes det bra att ha en hel och fin kaka i alla fall.

Inte vacker, men god

Midsommarmiddagen

Även i dag började jag morgonen med att gå på en morgonpromenad och på slutet gå förbi och köpa nybakade frallor för att äta en go'frukost. Börjar bli en ganska bra vana :) Men det var betydligt lugnare på dagens promenad såg knappt en människa på hela rundan och på affären (där det alltid är mycket folk) var jag i stort sett ensam.


Trots den kylslagna dagen/kvällen blev det, som vanligt, grillat till midsommaraftonsmiddagen. Vi fyllde en fläskytterfilé med lite smått och gott och sen grillade vi den på indirekt värme. Till det åt vi färskpotatis och en sommarsallad.

Till efterrätt blev det sommarens efterrätt - pannacotta. Undra hur många gånger jag har gjort pannacotta den senaste månaden?! I går blev det med smak av hjortron - även det en höjdare. Går det att göra en dålig pannacotta?

fredag 20 juni 2014

Hipp hipp hurra för Matro

Tänk att i dag är det på dagen 6 år sedan jag började blogga


Även för 6 år sedan var 20 juni midsommarafton och vi hade lunchpicnic på Hägnan. Det var samma då som nu, men så mycket annat har förändrats på dessa sex år.

Till en början var bloggen ett sätt att sortera och hålla ordning på mina recept. Inläggen hade nästan aldrig några kort och jag skrev knappt nå personligt utan det var i stort sett bara receptet. Hade jag fortsatt så hade jag nog inte haft så många läsare som jag nu faktiskt har. Tack alla ni som följer mig och vill ha Matro.

Lite svårt att förstå att ni är flera tusen per dag som läser det jag skriver. Tack vare er är det så kul att tillbringa alla dessa timmar vid datorn och i köket med att leta inspiration på nätet, i böcker och i tidningar, komma på nya recept att prova, ta kort och redigera och sen skriva alla dessa inlägg.

Under dessa 6 år har det blivit över 2200 inlägg. De första åren skrev jag inte ens ett inlägg per dag medan jag nu har minst ett inlägg per dag men försöker ofta skriva ytterligare ett, i alla fall på helgerna då jag har mer ledig tid.

Midsommarafton är här

Enligt väderprognosen skulle det regna i dag men vi vaknade upp till en solig dag så jag började med en morgonpromenad. På vägen hem gick jag förbi Kvantum och köpte med mig nybakat bröd till frukosten. Dagen började på bästa sätt!


Varje midsommar brukar vi ta med oss pastasallad o fika och åka till friluftsmuseet Hägnan i Gammelstads kyrkby utanför Luleå (tillsammans med resten av Luleås befolkning). Men i år hade vi räknat bort det pga regnet, men eftersom regnet uteblev fick vi snabbt omdisponera dagen. Tur att det går fort att göra en pastasallad!

När solen var framme hade vi det riktigt skönt på vår picnic-filt och vågade ta av oss extrajackor, sjalar och filtar. Tyvärr så var inte solen framme hela tiden. Sötast var nog kon med en midsommarkrans runt halsen.


Nu ska jag snart börja med middagen som blir grillad fylld fläskfilé och färskpotatis. Nån efterrätt har vi inte planerat…än.

Trevlig midsommar på er alla!

torsdag 19 juni 2014

Bullbakardag

Nu har jag bakat bullar för hela sommaren. Ja, början av sommar i alla fall :) I det här huset vet man aldrig hur länge en omgång bullar blir kvar. Jag tror jag ska gömma några så att det finns kvar till de båda kalasen vi ska ha i juli.

Den här gången använde jag riktigt mycket kardemumma i degen och ännu mer kanel i fyllningen. Favoritkryddorna i bullar. Vad har ni för favoritbullar?


Jag använde så fina bullformar ;)

Nu är det bara det tråkiga kvar - städa o diska bort allt och paketera bullarna. Sen måste jag fixa lite presenter för Isak ska fira en kompis ikväll och vi andra ska på kalas till kusin Lukas. En riktig kalasdag i väntan på midsommarafton.

Bäst att gå för nu kallar diskvattnet! Vi hörs senare med receptet på sockerkakan med jordgubbar och rabarber som jag bakade igår.

onsdag 18 juni 2014

Fotboll, fotboll och fotboll

Nu har en trött fotbollstjej äntligen kommit i säng. Det tar på krafterna att spela fotboll hela dagarna. Dagens gemensamma parad med efterföljande fika var en rolig upplevelse och vi har fått höra många nya hejaramsor.


Till vår sena middag åt vi en långkokt chili (med kött, inte köttfärs och utan bönor) med goda tillbehör - gurka, tomat, sallad, majs, rödlök, salsa, vitlöksdressing, tortilla och taco-chips.


I väntan på middagen bakade jag med rabarber, men alldeles för lite rabarber för det syns inte i landet. Men många bäckar små…. Till efterrätt mumsade vi på sockerkakan med smak av lime, jordgubbar och rabarber. Många favoritsmaker i en och samma kaka.

Till midsommar tar jag kanske en skiva kaka, en klick grädde och en jordgubbe på toppen och simsalabim så har jag fixat en midsommarbakelse. Svårare än så behöver det inte vara.


Det är mycket fotboll nu för tiden. Idas fotbollsskola på dagarna och fotbolls-vm på kvällarna. Men visst saknar man Sverige? Tänk vad mycket roligare VM hade kunnat vara.

Kulturfil med Björksav

Semestern fortsätter i kylans och slöhetens tecken. 
Lunchen är precis bortplockad och vi ska åka i väg och se stans alla fotbollskolors parad. Ida har berättat att hon ska vara målad i ansiktet med gult och svart och det ska stå NIK :)


Lunchen bestod av en tallrik kulturfil med Björksav och müsli. Jag tyckte Kulturfil var ett litet lustigt namn men sen läste jag nånstans varför den hette så och namnet var ju ingen tillfällighet. Kulturfil är Norrmejeriers sätt att uppmärksamma att Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014, men det är också en lek med orden matkultur och mjölksyrakultur, som enkelt uttryckt är det som gör mjölken till fil.

Nu när jag får i mig björksav kan jag ju hoppas på att björksaven lindrar min björkpollenallergi, enligt homeopatins "lika botar lika".