lördag 14 juni 2014

GT i väntan på maten

Det är inte ofta jag dricker drinkar, oftast blir det ett eller flera glas vin. Men en GT (Gin&Tonic) sitter sällan fel och nu helt plötsligt är jag lite trendig för efter många år i skamvrån är gin helt rätt igen. Gin och särskilda gin & tonicbarer är en av 2014 års heta trender.


I väntan på maten dricker jag nu en god klassisk GT med gin, tonic och en citronskiva. Fräscht och gott.

London Dry Gin tillkom 1863 på uppmaning av William Banting som bad sin sprithandlare ta fram en gin med mindre socker så han kunde gå ner i vikt. Den kalorisnåla drinken, en föregångare till LCHF, blev inte minst populär vid det brittiska hovet – den gamla drottningmodern drack gin varje dag och levde tills hon blev 102 år gammal. Det låter ju bra med kalorisnålt och leva länge.


Gibson's London Dry Gin är en krispig, frisk och torr gin. Kryddig i doft och smak med tydliga inslag av citrus, koriander och enbär och är perfekt att blanda klassiska sommarcocktails som gin & tonic, Negroni och Martini.

Vad använder ni Gin till? För mig blir det alltid en Gin & Tonic.

Balsamicoyoghurt

Det är två veckor sedan jag hade min försommarfest och jag har fortfarande inte gett er alla recept. Det är nog bäst jag skyndar på lite. Jag provade en ny sås som bara är att blanda ihop och servera kall. Min storfavorit balsamvinäger blandade jag med turkisk yoghurt. Smaken blev god men färgen blev inte speciellt rolig.

Världens tråkigaste bild, men den lyckas i alla fall visa den tråkiga färgen.

Balsamicoyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
2 msk balsamvinäger
salt o peppar

Rör ner balsamvinäger i yoghurten.
Smaka av med salt och peppar.

God smak men tråkig färg. Och utseendet gör ju rätt mycket så den här såsen måste man piffa till på nå sätt för att få mer färg. Kanske lite soltorkade tomater eller färsk basilika på toppen skulle hjälpa?

Vet ni vad? Nu lyser äntligen solen så jag ska passa på att gå ut och jobba lite i trädgården. Dock är det inte speciellt varmt, utan det är mest solen som värmen. Men just nu är man glad åt det lilla :)

fredag 13 juni 2014

Semesterbuffén

Nu har min sommarsemester börjat och det firade vi så klart med bubbel och buffé. 
Två av mina favoriter :)


Jag tycker jag fick ihop en riktig bra och smakrik buffé trots att det mesta var rester från kyl och frys. Så mycket roligare och godare att göra i ordning ett buffébord istället för att bara ställa fram maten och kalla det rester. Lite småfix här och där kan behövas men inte mycket matlagning.


Semesterbuffén
rostbiff
räkor
ägg
aioli
Rhode Island-dressing
pasta- och köttbullssallad
medelhavspaj
sallad caprese
fruktfat med melon, jordgubbar och physallis
sommarsallad med nektariner
oliver
baguetter
kex
brieost och andra ostar


Vad har ni för sommarplaner och när börjar ni er semester? Vi har inga resplaner den här sommaren utan det blir en arbetssommar hemma i Luleå med förrådsstädningar och altanbygge högst upp på agendan.

Sen ska jag vila och tanka energi inför hösten och vintern som kommer bestå av långa arbetsdagar på nytt jobb och pendling till grannstaden. Det blir en omställning mot för att jobba 75% några minuter hemifrån, som jag gjorde i vintras.

I väntan på sol och värme

God morgon!
I dag är det sista da'n på jobbet innan semestern. Jag hade tänkt ta sovmorgon dagen till ära, men istället vaknade jag tidigare än vanligt. Så kan det gå! Jag får vänta med sovmorgon till i morgon istället eller dagen efter det eller dagen efter det eller…. Det bästa med semestern är nog att slippa morgonstressen.

Jag vaknade till ännu en kall, mulen och blåsig dag som mer känns som höst än sommar. Värmen och solen känns långt borta. Men den som väntar på nå gott….


Nu är teet uppdrucket och jag ska göra mig i ordning innan det är dags att väcka Ida och vi ska ge oss i väg till skola och jobb för sista gången den här terminen. I kväll ska vi fira att 4 av 5 i familjen nu har en långledighet framför sig.

Ha en bra fredag så hörs vi senare!

torsdag 12 juni 2014

Enkla choklad- och jordgubbsbakelser

Nu är det nedräkning även för mig. Det är bara en arbetsdag kvar till min sommarsemester börjar. Fast det är kanske fel att kalla det för sommarsemester när sommarvärmen vägrar komma hit för att stanna. Men eftersom min plan för nästa vecka är att städa ett av våra förråd ska jag väl vara glad om värmen uteblir. Vi har precis kommit hem med några bokhyllor som jag hittade på en köp-sälj-bortskänkes-sida, så nu ska det bli organiserat och fint i förrådet. Jag är riktigt laddad!

Såg ett recept med choklad och jordgubbar som såg så enkelt ut så jag var tvungen att provbaka och proväta dem i dag.


Enkla choklad- och jordgubbsbakelser
4 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
0,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
110 g smör
1 ägg
1,5 dl mjölk

grädde
jordgubbar

Blanda vetemjöl, kakao, strösocker och bakpulver i en skål.
Tillsätt smöret i bitar och blanda/nyp ihop.
Vispa ihop ägg och mjölk lite lätt för hand.
Blanda ner äggblandningen i de torra ingredienserna.
Rör ihop till en smet.
Klicka ut smeten i ca 10 högar på bakplåtspapper. 
Grädda i ca 10 minuter i 225 grader. 
Låt svalna.
Vispa grädden och skiva jordgubbarna.
Skär av toppen av varje bulle, spritsa eller klicka på vispad grädde och lägg på några skivor jordgubbar. Eventuellt kan du lägga på locket sen, men jag tycker det blir finast utan. 


De är inte speciellt söta, du får själv avgöra om det är en fördel eller nackdel. Jag som försöker dra ner på socker men ändå älskar bakverk och efterrätter tycker att det är en stor fördel. Man känner sig lite nyttig trots att man äter godsaker. Fast jag lurar nog bara mig själv :) och nog hade det varit godare med en kladdkakemuffins.

Det var jätte-enkla bakelser att baka som jag slängde ihop medan jag kokade pasta. Allt ska bara röras ihop och ingen elvisp behövs, sånt gillar jag.

Utklickade blivande bakelser innan gräddning

onsdag 11 juni 2014

Årets sista och Idas första skolavslutning

Vi vaknade till dimma och tråkigt väder men innan vi cyklade iväg till kyrkan kom solen fram och vi har haft en underbar dag. Det var dags för Idas första skolavslutning och det var en förväntansfull tjej som vaknade i morse och längtade efter att äntligen få ta på de nyinköpta kläderna.

Här kommer ett bildregn från dagen.
Ida väntar på att få cykla iväg till sin första skolavslutning. Olivia hade varit snäll och gjort en fin fläta dagen till ära.
Gissa om jag är en stolt mamma till dessa tre fina?
Mormor och morfar bjöd på lunch och i väntan på den passade Isak på att träna lite...
…och Ida körde lite yoga.
Syskonkärlek
Go'fika hos mormor och morfar på deras underbara altan.
Bästa utsikten

Fetaostsås med soltorkade tomater

Allt firande i samband med skolavslutningarna verkar ta på våra krafter. Jag, Olivia och Isak har alla tagit en eftermiddagslur medan Ida har varit hos en kompis. Så skönt det var! Det var riktigt jobbigt att vakna, men efter en kopp te piggnade jag till något. Jag hade gärna haft sovmorgon i morgon men det är två dagar kvar att stiga upp tidigt. Det lär jag nog klara :) Nästa vecka får vi lite sovmorgon när Ida ska gå fotbollsskola som börjar först 9.30.

Nu när sommaren är här lär det grillas en hel del, så här kommer ännu ett recept från min försommarfest, som passar perfekt till grillat kött.


Fetaostsås med soltorkade tomater
1 brk crème fraiche,
200 g fetaost
2 tsk torkad basilika
6-7 soltorkade tomater

Skär tomaterna i mindre bitar.
Mosa fetaosten.
Blanda ihop alla ingredienser.

Det här var en riktigt god röra med många av mina favoritsmaker så den kommer jag definitivt ha på vårt bord fler gånger under sommaren.