lördag 3 maj 2014

Grillade burgare

I morse när vi bestämde dagens middag var det soligt och fint så vi bestämde att vi skulle grilla våra goda smaksatta hamburgare. Men när grillen väl var tänd då började det snöa….och när vi hade grillat färdigt då sken solen igen. Är det inte typiskt?


Grillade burgare
400 gram köttfärs
1 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika
100 gram riven Västerbottensost
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma färsen till burgare.
Grilla åtta till tio minuter. 
Burgarna kan även (i nödfall) grillas i ugnen på 200 grader.

Alltid när det är dags att grilla köttfärsbiffar använder vi oss av detta recept. De blir så otroligt smakrika och goda så vi vågar aldrig testa nå annat. Tidigare gjorde vi hamburgare med endast salt o peppar till barnen men nu verkar de också föredra dessa godbitar.

Hur smaksätter ni köttfärsen när ni grillar biffar? Dessa måste ni prova nästa gång!


Nu är det inte länge kvar tills det är beach-14 sommar på riktigt så nu blir det mycket sallad och lite kolhydrater ett tag framöver. Dagens burgare serverade jag till stekta grönsaker och en grönsallad och alla tyckte det var gott och saknade inte bröd, potatis eller liknande.

Machésallad, gurka och babyplommontomater

Salladen serverade jag i min nya fina skål med vågad kant som jag köpte nu senast jag var i Stockholm. Är riktigt nöjd både med utseendet och storleken.

fredag 2 maj 2014

Majkalas

Nu har vi firat pappa i flera timmar med en massa mat och fika. Det känns som att jag inte behöver äta på flera dagar. Fast så lär det inte kännas i morgon när jag vaknar. Vi började med bullar, kakor och tårtan jag hade bakat. Och fyllningarna då? Jo, underst är det hallonmousse, sen är det kolagrädde och på översidan är det chokladganache och runt om hela tårtan är det chokladfingrar.


Ser ni vad pappa är försiktig och koncentrerad när han tar tårta. Jag gav han stränga order om att jag ville ha en foto-fin bit. Och det fick jag!

Innan middagen provade vi min påskpresent Platino Pink Moscato, ett halvtorrt lättdrucket vin - perfekt sommarvin. Till det serverades det lite ost o kex.


Sen var det dags för den gooda ugnslaxen som blir så saftig och god, till den hade mamma gjort en gul sherrysås och en grön basilikasås som båda var så goda. Och det blev så snyggt på tallriken. I salladen var det bl.a. kokta rödbetor - jättegott!

Kalasdags

Nu är vi på väg på kalas till min pappa som fyller år i dag. 
Jag återkommer senare med fler bilder på tårtan och omdöme om smakerna. 
Det är alltid så spännande och se om fyllningarnas smaker passar ihop.


Festbyxorna är på och kameran nerpackad. Ha en trevlig fedagkväll så hörs vi senare!


Uppdatering: Här hittar ni receptet på tårtan.

torsdag 1 maj 2014

1-maj-grillmiddag

Söndagkväll - höll jag på att skriva, men det är ju torsdagkväll. Men eftersom jag har varit ledig i dag och ska jobba i morgon är det väl inte så konstigt att det känns som söndagkväll. Efter några arbetstimmar i morgon är det åter igen helg. Det har varit många "konstiga" veckor nu ett tag. Fast ganska härliga, eller hur?


I dag åt vi grillat eftersom vår grillmiddag igår blev inställd då vi åkte till en mini-majbrasa och grillade korv och hade en riktigt mysig valborgsmässoafton. Och tack vare det fick vi en god grillmiddag i dag. Den som spar han har….

Vi grillade fläskfilé, sparris och majskolvar och till det åt vi stekta grönsaker (vitkål, zucchini och morot), potatishalvor och sallad. Och det viktigaste av allt: Det var Olivia som grillade sparrisen :)


Till efterrätt fixade Olivia en god efterrätt av lite tårtfyllning som blev kvar när jag monterade ihop morgondagens tårta. Dessutom hackade hon lite mörk choklad och strödde överst. Perfekt avslutning på en perfekt middag.

Tårta på gång

Snart ska vi åka till Idas dans men först ska jag städa undan i köket efter dagens tårt-tillverkning. Min pappa fyller år i morgon och jag har lovat honom en tårta i present. Lovat och lovat, jag tvingade honom att få göra en :) Jag ser så mycket tårtbilder på Facebook i alla bak-grupper jag är med i så jag blev så sugen att göra tårta.

Nu får den stå i kylskåpet och gotta till sig tills i morgon då den ska täckas och garneras.

Jag är ingen som modellerar i sockerpasta och gör värsta kreationerna, det har jag inte tålamod till. Men jag hoppas ändå att den blir fin….och god. Fyllningarna var otroligt goda var för sig, jag hoppas de blir lika goda tillsammans i tårtan också. Vad tror ni det är för smaker?

Zucchinisoppa

God morgon! Hoppas ni alla mår bra och hade en bra Valborgsmässoafton. Ska ni ut och demonstrera i dag? Vi ska vara hemma och njuta av denna extradag ledigt. Jag hade ju tänkt vara hemma i morgon också men eftersom jag vabbade med Ida hela måndag och tisdag ska jag in på jobbet några timmar i morgon för att jobba undan lite.

I tisdags kokade jag en god soppa till våra nybakade frallor - a perfect match.


Zucchinisoppa
2 zucchini/squash
1 lök
2 buljongtärningar (eller samma mängd fond)
1 liter vatten
salt o peppar
ev. 1 dl crème fraiche eller grädde

Skala zuchinin och löken.
Finhacka löken.
Halvera zucchinin och ta bort kärnorna 
(om den har några, det skiljer rätt mycket mellan olika zucchini).
Skär zucchini i skivor och sen i kvartar.
Stek lök och zucchini i några minuter.
Tillsätt buljong/fond och vatten.
Koka i 10-15 minuter.
Mixa till en slät soppa med stavmixer.
Krydda ev. lite mer.
Om man vill kan man tillsätta grädde eller crème fraiche, men jag tyckte det var godare utan. 


Jag och Ida, vi som gillar soppa, åt riktigt mycket och tyckte det var gott. Ida var skeptisk till soppan för hon tycker inte om zucchini i mat men i soppa älskade hon det. Isak och Olivia, som har fått för sig att de inte tycker om soppa, åt inte lika mycket. Mina barn vill alltid ha bröd (helst nybakat) till soppa som de kan doppa i soppan. Tips!!

När soppan var klar hällde jag över hälften i en annan kastrull och kokade upp med lite crème fraiche. Men som jag skrev i receptet så tyckte jag att soppan var godare utan grädde/crème fraiche.

onsdag 30 april 2014

Härliga Valborg

Vi hade inget speciellt planerat för i kväll, vi visste ju inte om Ida skulle orka med något efter förkylningen. Men när hon kom på att det var majbrasekväll så ville hon så klart se en majbrasa och grilla korv.

Fort ändrade vi planerna! Istället för en mysig fläskfilémiddag inne i värmen, blev det en minimajbrasa och korvgrillning utomhus. Trots, eller tack vare, improvisering på högsta nivå blev det bästa Valborgsmässoafton på länge.

Coola tjejer….
…som är mycket sötare när de ler.
Ida med vår fina majbrasa
Gott med grillad korv
Men lite jobbigt att äta när grillpinnen är så lång

Fotograf till alla dessa fina bilder: Olivia Edman