måndag 7 april 2014

Hallonbellini

Då var denna vecka igång och som den rivstartade. Det har gått i ett på jobbet och telefonen har ringt hela tiden och det var ovanligt många konstiga frågor idag dessutom. Vissa dagar ringer knappt telefonen men i dag var det ingen sån dag. Isak skulle ha gjort spagetti o köttfärssås till middag men vi var så trötta o hungriga när vi kom hem så vi värmde rester istället. Snabbt o smidigt! Men då har vi kvar att steka köttfärsen :( Måste bara vila en stund först.

Måndag är inte min favoritdag men vi kan muntra upp den med dessa härliga bilder på lördagens goda drink. En riktig Bellini innehåller persikojuice, men i brist på det så använde jag hallon och gjorde en hallonbellini. Och det var ingen nackdel, så gott det blev.


Hallonbellini
5 dl hallon (blir ca 2,5 dl hallonsaft)
5 tsk florsocker
Prosecco eller annat vitt mousserande vin

Pressa ur hallonen i en sil för att bara få saften.
Rör ner florsocker och rör tills det löst sig.
Ställ kallt tills det är dags att servera.
Häll hallonsås i ett glas fyll på med vin.
Proportionerna ska vara ca 1/3 hallonsås och 2/3 mousserande vin.
Garnera ev. med några frysta hallon.

Visst har jag vackra glas? Jag älskar dem!

Jag skulle inte bli förvånad om detta blir sommarens drink. Den var så fräsch, vacker och god så den är definitivt värd att bli det.

Tycker du om sött så kan du ta mer florsocker till hallonsåsen eller använda ett sötare vin. Men jag vill inte ha så söta drinkar så det här blev perfekt för mig.

Sponsrad video - För nya Alcro Bestå finns inget dåligt väder

Ni som följer mig har väl inte missat att vi har renoverat köket, anledningen till det är två. Dels var det ganska gammalt och behövde en uppfräschning men framför allt så beror det på att vi har byggt ut huset och köket har då blivit några kvadratmeter större.


Förutom att vi har byggt ut huset har vi även bytt panel på "gamla" huset från liggande till stående. Så då förstår ni att vi har varit tvungen att måla en hel del. Självklart valde vi Alcro Bestå när det var dags att måla utomhus. Husfasaden får utstå rätt mycket, så som vind, regn, snö och sol, då känns det skönt att Alcros nya färger klarar det mesta när det kommer till väderförhållanden.

Vi fick mycket välbehövlig hjälp, inspiration och råd inför målararbetet. Det finns många kulörer att välja på men med hjälp av färgsättnings-förslag valde vi till slut en vit-grå nyans på huset och mörkgrå färg på knutarna och runt fönstrena. Jag är sååå nöjd.


Sponsrat inlägg

söndag 6 april 2014

Matsedel v. 15 april 2014

Så skönt det har varit med en hemmahelg med bara småsaker inplanerade. Precis vad vi behövde! Som det ser ut nu verkar även nästa helg bli en lugn och skön helg. I love it! Nu när Isaks hockeysäsong är slut så har vi även mer tid på veckorna, skönt, ja nästan ett måste, eftersom Leif jobbar borta på veckorna numera.


Matsedel v. 15 april 2014
Må: Spagetti och köttfärssås (Isaks matdag)
Ti: Jag äter på stan
On: Balsamkyckling och bulgursallad
To: Älgstek och potatismos
Lö: Köttgryta och ris
Sö: Grillad röding

Söndagsfrukost

Söndag och solen skiner! 
Undra vad man då ska hitta på. Ida som tog fram cykeln igår vill ut och cykla. Tyvärr har de inte sopat gatorna än och efter denna isiga vinter är det hur mycket grus som helst på gatorna så man måste vara väldigt försiktig.

Isak behöver nya fotbollsskor och vill att vi åker och köper det och jag har ett möte på eftermiddan så vi verkar ha fullt upp även denna "lediga" dag.


Vi började i alla fall dagen med en mysfrukost med hela familjen, t.o.m Olivia orkade sig upp men när frukosten var klar var hon snabbt tillbaka i sängen och där lär hon förbli ett bra tag. Det går inte att ta miste på att hon är en tonåring :) Vaken på nätterna och sover på dagarna.


Nä nu är det dags för tekopp nummer två och planera dagen för att hinna med både nytta och nöje.

lördag 5 april 2014

Lördagsmiddag

Jag lovade er kvällens meny och här kommer den. 
En nyhet bjöd jag på, i övrigt blev det gamla beprövade receptfavoriter.

Välkomstdrinken var en fräsch hallonbellini med lite crostini och röd pesto eller tapenade. Hallonbellini var en nyhet för mig men jag tror den kommer drickas en hel del i sommar.

Varmrätten var gamla godingar (klicka på namnen så kommer ni till recepten)
och till det drack vi ett gott rödvin från Sydafrika.
Sallad

Till efterrätt blev det lite smått o gott. Vi vuxna åt den äggfria chokladmoussen som vi även åt för någon vecka sedan. Ida ville hellre ha hallon och vaniljsås och Isak ville ha en vemla 
(semmelbulle med vaniljsås) och då fick de det.

Middag på gång

Vi ska ha middagsgäster i kväll så större delen av dagen har jag tillbringat i köket. Det var så länge sen jag gjorde nån festmiddag så det har varit så kul att ha en heldag i köket igen. Jag ska inte avslöja menyn än för jag vet att gästerna är in och läser här. Men här kommer lite bilder så kanske ni kan gissa er till några saker i alla fall.


Men nu har jag nog förberett det som kan förberedas så nu ska jag ta min kopp te och gå ut o sätta mig i solen, som precis kom fram. Bra tajming!

Vi hörs senare då ni får veta hela menyn.
Ha en bra lördag så länge!

Balsamstekt kyckling i ugn

Härliga lördag är här och jag ska tillbringa större delen av dan i mitt favoritrum - köket! Vad har ni för planer i dag? Idas planer verkar vara att äta godis hela da'n :)

Vad har ni för favoritkryddor och smaker? Något av de godaste jag vet är balsamvinäger. Allt blir lite godare med en skvätt, eller två, balsamvinäger. Till såser, marinader, sallader, ja till det mesta. Så då förstår ni att jag tyckte att gårdagens middag var såå god - kyckling stekt i balsamvinäger.


Balsamstekt kyckling i ugn
1 kg kycklingfilé
1-2 paket bacon eller lufttorkad skinka
färsk salvia
salt o peppar
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
0,75 dl olivolja
0,75 dl balsamvinäger

Dela kycklingfiléerna i 2 delar.
Krydda runt om med salt o peppar.
Lägg några salviablad på kycklingen och vira bacon eller lufttorkad skinka runt om.
Lägg i en ugnsfast form.
Lägg skalade hela vitlöksklyftor och lagerblad runt om.
Blanda olja o vinäger och häll över kycklingen i formen.
Stek mitt i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
Kontrollera att kycklingen är genomstekt.


Jag använde 1,5-2 baconskivor till varje kycklingbit. Jag som älskar lufttorkad skinka hade hellre valt det, men nu hade vi bacon hemma och då var det smidigare att använda det. Jag åt kycklingen till en sallad som jag hällde lite av balsamvinäger-skyn över. De övriga åt risoni, men jag tror att det skulle ha varit riktigt gott med bulgur.

Härlig Salvia