söndag 6 april 2014

Matsedel v. 15 april 2014

Så skönt det har varit med en hemmahelg med bara småsaker inplanerade. Precis vad vi behövde! Som det ser ut nu verkar även nästa helg bli en lugn och skön helg. I love it! Nu när Isaks hockeysäsong är slut så har vi även mer tid på veckorna, skönt, ja nästan ett måste, eftersom Leif jobbar borta på veckorna numera.


Matsedel v. 15 april 2014
Må: Spagetti och köttfärssås (Isaks matdag)
Ti: Jag äter på stan
On: Balsamkyckling och bulgursallad
To: Älgstek och potatismos
Lö: Köttgryta och ris
Sö: Grillad röding

Söndagsfrukost

Söndag och solen skiner! 
Undra vad man då ska hitta på. Ida som tog fram cykeln igår vill ut och cykla. Tyvärr har de inte sopat gatorna än och efter denna isiga vinter är det hur mycket grus som helst på gatorna så man måste vara väldigt försiktig.

Isak behöver nya fotbollsskor och vill att vi åker och köper det och jag har ett möte på eftermiddan så vi verkar ha fullt upp även denna "lediga" dag.


Vi började i alla fall dagen med en mysfrukost med hela familjen, t.o.m Olivia orkade sig upp men när frukosten var klar var hon snabbt tillbaka i sängen och där lär hon förbli ett bra tag. Det går inte att ta miste på att hon är en tonåring :) Vaken på nätterna och sover på dagarna.


Nä nu är det dags för tekopp nummer två och planera dagen för att hinna med både nytta och nöje.

lördag 5 april 2014

Lördagsmiddag

Jag lovade er kvällens meny och här kommer den. 
En nyhet bjöd jag på, i övrigt blev det gamla beprövade receptfavoriter.

Välkomstdrinken var en fräsch hallonbellini med lite crostini och röd pesto eller tapenade. Hallonbellini var en nyhet för mig men jag tror den kommer drickas en hel del i sommar.

Varmrätten var gamla godingar (klicka på namnen så kommer ni till recepten)
och till det drack vi ett gott rödvin från Sydafrika.
Sallad

Till efterrätt blev det lite smått o gott. Vi vuxna åt den äggfria chokladmoussen som vi även åt för någon vecka sedan. Ida ville hellre ha hallon och vaniljsås och Isak ville ha en vemla 
(semmelbulle med vaniljsås) och då fick de det.

Middag på gång

Vi ska ha middagsgäster i kväll så större delen av dagen har jag tillbringat i köket. Det var så länge sen jag gjorde nån festmiddag så det har varit så kul att ha en heldag i köket igen. Jag ska inte avslöja menyn än för jag vet att gästerna är in och läser här. Men här kommer lite bilder så kanske ni kan gissa er till några saker i alla fall.


Men nu har jag nog förberett det som kan förberedas så nu ska jag ta min kopp te och gå ut o sätta mig i solen, som precis kom fram. Bra tajming!

Vi hörs senare då ni får veta hela menyn.
Ha en bra lördag så länge!

Balsamstekt kyckling i ugn

Härliga lördag är här och jag ska tillbringa större delen av dan i mitt favoritrum - köket! Vad har ni för planer i dag? Idas planer verkar vara att äta godis hela da'n :)

Vad har ni för favoritkryddor och smaker? Något av de godaste jag vet är balsamvinäger. Allt blir lite godare med en skvätt, eller två, balsamvinäger. Till såser, marinader, sallader, ja till det mesta. Så då förstår ni att jag tyckte att gårdagens middag var såå god - kyckling stekt i balsamvinäger.


Balsamstekt kyckling i ugn
1 kg kycklingfilé
1-2 paket bacon eller lufttorkad skinka
färsk salvia
salt o peppar
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
0,75 dl olivolja
0,75 dl balsamvinäger

Dela kycklingfiléerna i 2 delar.
Krydda runt om med salt o peppar.
Lägg några salviablad på kycklingen och vira bacon eller lufttorkad skinka runt om.
Lägg i en ugnsfast form.
Lägg skalade hela vitlöksklyftor och lagerblad runt om.
Blanda olja o vinäger och häll över kycklingen i formen.
Stek mitt i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
Kontrollera att kycklingen är genomstekt.


Jag använde 1,5-2 baconskivor till varje kycklingbit. Jag som älskar lufttorkad skinka hade hellre valt det, men nu hade vi bacon hemma och då var det smidigare att använda det. Jag åt kycklingen till en sallad som jag hällde lite av balsamvinäger-skyn över. De övriga åt risoni, men jag tror att det skulle ha varit riktigt gott med bulgur.

Härlig Salvia

fredag 4 april 2014

Veckans bästa timmar

Fredagkväll är nog de bästa timmarna på hela veckan. 
Det är så härlig känsla, man är lite småtrött efter en hel veckas jobb, lite god mat och kanske ett glas vin men det är ingen stress att få barnen och mig själv i säng för vi kan sova imorgon. Underbar känsla!


Kvällens goda middag blev balsamstekt kyckling med god smak av balsamvinäger, vitlök och salvia som jag åt tillsammans med en sallad och ett glas vin. Mums!

Förutom att sova funderar jag på att baka imorgon, jag har samlat på mig några många recept som jag är sugen att testa. Vad har ni för helgplaner?

torsdag 3 april 2014

Underbara produkter

Jag älskar goodie bags! Både att ge och få. 

När vi i Astma- och Allergiföreningen i Luleå började planera årets familjeläger i Kåbdalis sa jag på en gång "Vi måste fixa goodie bags". Jag var nog mest ivrig så det blev min uppgift att skaffa fram bra produkter till alla deltagare. Oj så jag njöt varje gång jag fick ett "Ja vi är gärna med" och vår bag började växa fram.

Jag utgick från produkter och företag som jag själv tycker om och jag är väldigt nöjd med mixen av produkter. Familjerna som fick ta del av produkterna verkade också uppskatta våra goodie bags för jag fick så mycket beröm för dem.

Matmagasinet och Elle Mat&Vin från Aller media
Matmagasinet har jag prenumererat på i flera år men Elle Mat&Vin har jag aldrig läst.
Av nån konstig anledning har jag trott att det är en tidning med mycket reklam och få recept,
men så fel jag hade. Den innehöll en massa inspirerande recept och fina bilder.
Jag har inte ens hunnit läsa ut den än. Den kommer jag definitivt att köpa fler gånger.
Så kul att bli glatt överraskad!

Dryck från Vitamin Well
Vitamin Wells goda vitamindrycker är en favorit här hemma och vi är glada att få prova ytterligare några smaker. De finns både med eller utan kolsyra och sötade med eller utan Stevia och i en massa goda smaker. Vilken är din favorit?

Skogaholms Frukostlimpa från Fazer Bageri
Frukostlimpan var en annan positiv överraskning för jag hade inga större förhoppningar på limpan eftersom köpeslimpa inte brukar vara någon favorit. Men det här är ingen vanlig limpa utan den innehåller även lite nyttigheter. Den var god som den var men underbar att rosta (och sen med ost och paprika som pålägg, mums) och kommer finnas på vårt frukostbord fler gånger.

Solstift, solkräm och hudkräm från Apotek Hjärtat
Från Apotek Hjärtat fick alla familjer tre olika produkter som passar nu när solen börjar visa sig mer och mer. Solskyddskräm/spray spf 30, solstift spf 50 och en hudkräm. Hudkrämen provade jag på en gång för jag blev så torr om händerna i stugan. Perfekt att på en gång kunna plocka upp hjälpen från min Goodie bag.

Plamils mjölk- och nötfria choklad från Kung Markatta
Plamils choklad använder vi i Astma- och Allergiföreningen ofta när vi bakar,
t.ex. när vi gjorde våra populära tryfflar, eftersom de är garanterat mjölk- och nötfria.
Annars innehåller nog all choklad spår av både mjölk och nötter.

Disktrasor med scrub från Flower Scrub
Jag är så glad att fler får prova dessa fiffiga disktrasor med inbyggd scrub som jag har skrivit om här. Jag kommer nog inte övergå till vanliga trasor nå mer, nu när jag har vant mig vid dessa.

Nötfri müsli från Frebaco kvarn
Jag har redan skrivit om denna goda müsli som tillverkas i en helt nötfri miljö.
Här kan ni läsa om det.
En familj hade glömt att packa ner flingor till sitt fil inför resan,
så de blev väldigt nöjda att de fick ett paket müsli. Bra tajming!

Tusen tack alla sponsorer för era underbara produkter 
som gjorde vår goodie bag så variationsrik och populär. 
Jag hoppas på fortsatt bra samarbete med er!