lördag 29 mars 2014

Ut i solen

Så underbart att vakna upp till strålande sol och ännu bättre känns det när jag vet att dagen kommer tillbringas utomhus. 


Men nu är det först dags för frukost innan vi ska klä på oss o gå ut. Medan övriga familjen åker slalom ska jag fixa korv o fika till lunch för alla deltagare på vårt familjeläger. 


Hoppas solen skiner på er också!

fredag 28 mars 2014

Fullastat

Nu är bilen fullastad för våra två dagar i Kåbdalis. Man skulle kunna tro att vi ska vara borta flera veckor. Men jag har med mig en massa roliga saker till goodie bags och en massa fina vinster till vårt lotteri. 


Vi (Astma- och Allergiföreningen i Luleå) upprepar alltså fjolårets succé med familjeläger i Kåbdalis med skidåkning, goodie bags, fredagsmys, lunch i backen och en massa annat skoj. Jag ska försöka hålla er uppdaterade under hela helgen. 

onsdag 26 mars 2014

Tidsbrist

Märker ni att jag har fullt upp? Det blir inte så många nya recept den här veckan. 

Jag har precis kommit hem från ett intressant möte där jag blev så ledsen över att förståelsen för allergiker är så låg. Jag tror det beror på okunskap och hoppas att alla vill lära sig mer om detta dolda handikapp som jag hatar.

Tro mig, jag vill nog mer än många andra att alla ska kunna äta nötter och ägg, ja allt, överallt. Tänk vilken underbar värld det skulle vara för det skulle innebära att det inte finns några allergier. Men i väntan på en värld utan allergier kan vi väl försöka underlätta livet för de som är allergiska. Allergier kan visa sig på så många olika sätt och ingen vet hur en annan reagerar. Det bästa tipset jag kan ge är att "Fråga istället för att gissa vad som går bra och vad som inte går bra".


Nej nu är det dags för dagens middag (en kopp chai-te och en macka) och se hockeyn. Men nu får Luleå se till att vända detta, de ligger under med ett mål och förlorar de så är det slutspelat för i år.

tisdag 25 mars 2014

Våffelbrist

Har ni ätit våfflor i dag? Det har inte jag! Tyvärr, för det är ju bland det godaste som finns. 

Men jag åt gott och hade trevligt, trots uteblivna våfflor, för jag hade middagsdejt med en kompis. Vi hann med en grillad kyckling-panini, en godsak, flera koppar te och en massa surr innan det var dags att åka hem. Jag får passa på att ha kvällsaktiviteter nu när Leif är hemma för de veckor han jobbar på annan ort är det lite svårare/besvärligare.


I går ugnsstekte vi två hela kycklingar till middag där vi satte mycket vitlökssmör under skinnet som gav ordentlig smak till kycklingen (receptet finns här). Det tar lite väl mycket tid att helsteka en kyckling på en vardag då man kommer hem hungrig, speciellt eftersom jag inte hade förberett nånting. Men när middagen väl står på bordet är det så värt väntan för det blir så saftigt o gott och hela familjen äter med god aptit.

måndag 24 mars 2014

Tacogryta VV

Nu är middagen bortplockad och jag blev sååå trött. Måste nog lägga mig på soffan i några minuter för att orka göra nå vettigt i kväll. Annars är risken stor att jag fastnar framför tv:n eller datorn och då blir inget gjort. Mina kvällsplaner var att röja i tvättstugan för det kan inte skjutas upp nå mer. Men först två minuter i soffan.

Nu är det dags för ännu ett viktväktarrecept, den här gången är det en god köttgryta med smak av tacos som vi åt i lördags.


Tacogryta VV 
(4 portioner 11 propoints/portion)
500 g bog/märgpipa nöt
3 msk soja
1 msk margarin flytande 80%
1 röd lök
1 röd chilipeppar
1 burk krossade tomater
1 påse taco kryddmix
Tillbehör
2 dl ris okokt
sallad
paprikor, olika färg
banan
2 dl majs
Dressing
2 dl matlagningsyoghurt 8%
1 klyfta vitlök

Strimla köttet och blanda med sojan.
Bryn det i margarin och lägg över i en gryta.
Strimla löken, kärna ur och finhacka chilin, lägg det i grytan.
Tillsätt tomater, kryddmix och låt grytan sjuda 25-30 minuter tills köttet är mört.
Koka riset.
Blanda samman dressingen och krydda med salt och peppar.
Servera grytan med ris, sås och grönsaker.

Alltså det här var riktigt gott och det lär inte dröja innan det står på bordet igen. Barnen älskar när jag serverar tillbehör i småskålar på sidan om, precis som man gör till tacos, och köttgryta går ju också oftast hem hos oss.

söndag 23 mars 2014

Matsedel v.13 mars 2014

Det blir en annorlunda matvecka. 
Till helgen åker vi slalom i Kåbdalis, så fredag och lördag vill jag ha nå som är lättlagat men ändå helg-gott. Jag vill inte göra det helt klart hemma heller, utan vill ha nå nylagat. Kycklinggryta är perfekt för då steker jag klart kycklingen hemma och sen är det enkelt att få till en god gryta med få ingredienser.

Vardagskvällarna fram till helgen är fulla med möten, hockey och dans, men som det ser ut nu jobbar Leif i Luleå hela veckan, tack o lov.


Matsedel v.13 mars 2014
Må: Helstekt kyckling och rotsaker i ugn med hemmagjord mangoraja
Ti: Ravioli 
(Isaks matdag och jag har middagsdate på stan)
On: Stekt korv, potatis och ägg
To: Chili med tillbehör
Fr: Pasta och kycklinggryta
Lö: Planksteksgratäng
Sö: Pizza

Chokladmousse äggfri och lchf

Nu ska ni få tips på en superenkel och supergod efterrätt/godsak som inte innehåller speciellt mycket socker, lite beroende på vilken choklad ni använder. Jag ger er receptet så här tidigt på da'n så hinner ni köpa ingredienserna och avsluta helgen med en smarrig efterrätt. Jag har ett annat lchf-recept på chokladmousse som innehåller ägg. Gissa om jag blev glad när jag lyckades med den här varianten som är både socker- och äggfri.


Chokladmousse äggfri och lchf
100 g mörk choklad
2 dl grädde
250 g kvarg (10%)
1 tsk vaniljsocker/pulver

Finhacka chokladen. Vispa grädden. 
Blanda kvarg och vaniljsocker med drygt hälften av chokladen. 
Använd elvispen på låg hastighet. 
Rör ihop kvargblandningen med den vispade grädden till en fluffig mousse. 
Fördela smeten i portionsglas. Strö över resten av chokladen. 
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Garnera ev. med bär innan servering.


Jag var lite rädd att det skulle smaka för mycket kvarg/yoghurt om chokladmoussen men tack vare mycket choklad blev den perfekt och så underbart med det krispiga av all choklad. Vanligtvis smälter man ju chokladen och får en len mousse.

Jag använde Marabous mörka choklad som bara har en kakaohalt på drygt 44%, för den hade jag hemma, och då behövde man definitivt inte söta moussen något mer. Nästa gång ska jag använda en 70%-ig choklad och se om det blir lika gott eller om man vill ha lite florsocker för att tona ner den syrliga kvarg-smaken.