tisdag 18 februari 2014
Sjukstuga
Jag, Isak och Ida ligger nedbäddade med febertoppar på 39-40 grader, usch vad dåliga vi är. Vilken tur att vi har världens bästa Olivia som tar hand om oss eftersom Leif inte är hemma. Återkommer när jag mår bättre!
måndag 17 februari 2014
Banankaka med mörk choklad och crumble
För någon dag sedan gjorde jag en ny variant av min favorit-banankaka. Jag la lite crumble/strössel på smeten innan jag gräddade i ugnen. Det brukar vara gott med lite krispig yta och jag har många olika favoritkakor som har crumble/strössel.
Det här strösslet blev lite torrt tycker jag och det förhöjde inte kakan som är sååå god i sitt originalutförande utan crumble. Om jag provar nån mer gång tar jag nog lite mer smör och lite mindre mjöl för att den inte ska vara så torr utan bli krispigare.
Banankaka med mörk choklad i långpanna
200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad
Crumble
100 g smör, rumstempererat
2 dl vetemjöl
6 msk strösocker
2 dl havregryn
1 tsk kanel
Vispa ihop smör och socker.
Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna.
Blanda ihop alla ingredienser till crumble och smula över den ogräddade kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter.
Det här strösslet blev lite torrt tycker jag och det förhöjde inte kakan som är sååå god i sitt originalutförande utan crumble. Om jag provar nån mer gång tar jag nog lite mer smör och lite mindre mjöl för att den inte ska vara så torr utan bli krispigare.
Etiketter:
baka i långpanna,
choklad,
frukt o bär,
mjuka kakor
söndag 16 februari 2014
Älgvingryta
Dagens middag var en långkokt köttgryta som jag förberedde redan igår då älggrytbitarna fick koka i vin i ett par timmar. Så skönt i dag att bara behöva koka upp grytan igen medan riset kokade. Jag älskar när jag har varit duktig och förberett saker :)
Älgvingryta
5 hg grytbitar av älg
2 morötter
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk råsocker
3 dl rött vin
4 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan
1,5 msk kalvfond
2,5 dl vatten
salt och peppar
Skala och dela morötter och lök i bitar.
Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i smör och olja i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén och sockret i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut.
Häll allt över köttet och grönsakerna.
Tillsätt vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Låt grytan sjuda under lock 1,5 timme.
Tillsätt sedan kalvfond och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs.
Grytan fick koka länge så köttet var så mört och gott med en god vinsmak. Rödvin är verkligen en god krydda. Jag serverade ris, broccoli och sallad till grytan.
Nu ska jag ta en Alvedon och bädda ner mig och hoppas jag är pigg o kry i morgon. Man får vara glad så länge alvedon/panodil hjälper och man känner sig hyfsat pigg med det i kroppen. Men jag lär få koppla bort telefonen på jobbet i morgon för jag är alldeles för hes för att prata. Så fort jag börjar prata så börjar Ida att skratta och säger "Mamma du låter som en kille".
God natt!
Matsedel v.8 februari 2014
I dag bjuder jag på en ganska tråkig matsedel med mycket snabbmat och enkel mat, dels för att jag känner mig hängig och inte vet hur mycket energi jag har till matlagning och dels för att barnen ofta ska i väg vid 5-6-tiden. Det är en utmaning att komma på god och relativt näringsriktig mat när tiden är knapp och energin bortblåst. Får ställa fram ordentligt med frukt och grönsaker till middagarna.
Men efter en tråkig vecka slår vi på stort till helgen och äter en massa gott då vi både har tid och är friska (förhoppningsvis).
Men efter en tråkig vecka slår vi på stort till helgen och äter en massa gott då vi både har tid och är friska (förhoppningsvis).
![]() |
Så här känner jag mig i dag. |
Matsedel v.8 februari 2014
Må: Köttbullar, potatis och gräddsås (Isaks matdag)
Ti: Hamburgare/parisare
On: Varma mackor
To: Skink- och broccoligratäng
Fr: Kyckling i röd curry o kokosmjölk
Lö: Fläsfilégryta
Sö: Chililax
Enklaste pepparsåsen
God morgon!
Såg ni Melodifestivalen igår? Ida prickade rätt på båda finalisterna och båda som gick till andra chansen. Imponerande! Tyvärr har förkylningen nu slagit till ordentligt på mig och jag känner mig riktigt risig med lite feber, hals- o huvudont och hosta. Vilken tur att jag inte har så mycket mer planer än att ligga i soffan hela dan. Jag hoppas nämligen få se ett till stafett-guld idag. Tror ni jag får det?Leif blev bjuden på en god pepparsås i veckan som han försökte, och lyckades, efterlikna igår och bjöd oss på till middag tillsammans med kött, klyftpotatis och sallad.
Enklaste pepparsåsen
1 liten gul lök
1 ask cantadou fyra peppar
1 dl crème fraiche
1-2 dl (matlagnings)grädde
svartpeppar
Finhacka löken, bryn den mjuk.
Tillsätt pepparosten, crème fraiche och grädde.
Koka ihop och smaka av med nymalen svartpeppar.
En god pepparstark sås som är så enkel att göra. Vi använder ofta ost som smaksättare till såsen. Förutom att man på ett enkelt sätt kan variera smaken blir det en bra konsistens också. Jag brukar bara använda mig av grädde och det går nog bra här också om man inte har nå crème fraiche hemma. En av våra favoriter är kantarellsåsen där vi använder stekta kantareller och kantarellost.
lördag 15 februari 2014
#NorrbottenVinner
Charlotte Kalla!
Behöver man säga nå mer?
Vilken skidåkare, vilken vinnarskalle och vilket otroligt lopp!
Nu lugnar vi ner oss med lite lördagsgodis och planerar för en guldmiddag
så vi orkar med en ny stafett och ett nytt bragdlopp imorgon.
Mackor för hjärtat
I går på Alla hjärtans dag behövde vi ett litet mellanmål eftersom middagen skulle bli sen pga Isaks hockeyträning (som vanligt). Istället för att bara ta te och mackor gjorde jag en lite roligare och finare uppläggning och kallade det för förrätt :)
Nej, nu är det dags att bänka sig i framför OS igen. Blåsigt, grått och tråkigt väder gör nog att jag lär stanna i soffan mest hela dan :)
Jag smörade o la skinka på vissa och ost på andra polarkakor,
dessutom skar jag skivor av gurkan.
Sen tog jag vanliga pepparksmått i olika storlekar
och tog ut hjärtan av både gurkan och mackorna.
Lite småpyssel men inte det minsta svårt.
Nej, nu är det dags att bänka sig i framför OS igen. Blåsigt, grått och tråkigt väder gör nog att jag lär stanna i soffan mest hela dan :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)