måndag 27 januari 2014

Löksås till fläsk, korv och potatis

Nu är det inte många minuter kvar tills vårt favoritprogram har säsongspremiär. Vad vi har väntat! Barnen har tagit plats i soffan, filtarna är framplockade, ljusen tända, popcorn ska poppas, te ska bryggas, ja nu ska det mysas och skrattas till Familjen Annorlunda.

I går var det Leifs tur att laga mat och han gjorde den gamla (bortglömda) klassikern Fläsk med löksås. Vilken tur att Leif lagar mat i bland så det blir lite såna här gamla godingar och inte bara mina "ny-modigheter". Men nu lär det inte dröja lika länge innan vi äter det nästa gång.


Löksås
1 gul lök
50 gram smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
peppar

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. 
Strö över mjölet och rör om. 
Späd med mjölken under omrörning. 
Låt såsen koka på svag värme i ca 10 min. 
Smaka av med salt och peppar.

Nu var det ju Leif som lagade maten men jag tror att han gjorde ungefär så här. Eftersom vi hade en sån liten bit sidfläsk stekte vi lite falukorv också. Mums!

söndag 26 januari 2014

Matsedel v.5 januari 2014

Nu börjar vår kalas-söndag att lida mot sitt slut och vi är alla rätt trötta. Det är ingen rolig ljudnivå på Leos lekland men trots det hade även jag en trevlig stund där, surrandes med de vuxna medan barnen lekte. Men först var vi på ett härligt ett-årskalas med världens gladaste 1-åring som charmade alla och firades med goda mini-semlor och tårta. Heter man Selma är det lätt att man kallas Semlan och då är det klart att det måste finnas semlor på kalaset.


Matsedel v.5 januari 2014
Må: Olivias risotto (Olivia lagar maten)
Ti: Ugnstekt hel kyckling och pommes
To: Skink- och pastagratäng
Fr: Kycklingtortillatårta
Lö: Småplock och mellomys
Sö: Lax, potatis och ruccolasås

Snurrkakor

God morgon, här har vi vaknat upp till en kalas-söndag, där Ida (och jag) ska på två kalas Olivia nöjer sig med ett. Först ska en ett-åring firas och sen är det dags för ett sjuårskalas på Leos lekland. Isak har hockeymatch (heja, heja) så han och Leif missar tyvärr allt firande, men de får ju göra de roligaste de vet - tillbringa dagen i en ishall.

I torsdags bakade jag och Ida snurrkakor. En rolig kaka, av mördeg, som gör succé på barnkalas om man har valt fina färger, för istället för att göra flera olika sorters kakor kan man bara variera färgen på snurrkakorna.


Snurrkakor
4,5-5 dl vetemjöl
drygt 0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör (eller mjölkfritt margarin)
valfri färg (eller kakao)

Blanda snabbt ihop alla ingredienser, för hand eller i maskin.
Dela degen i två lika stora delar.
Blanda ordentligt in färg i ena halvan.
Låt degarna vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Kavla ut degarna till lika stora plattor, 
mellan bakplåtspapper med en blöt handduk under så ligger allt stilla.
Lägg degplattorna på varandra och rulla ihop till en rulle.
Låt rullen vila i kylskåp ett tag så är den lättare att skära.
Skär i halvcentimeter skivor och lägg på plåt.
Grädda i 150-175 grader i ca 15 minuter.

En rolig småkaka som är fin att servera på kakfat. Jag hade kvar orange färg från halloween som jag använde mig av den här gången. Till Idas kalas i sommar lär dessa återkomma men med nån annan färg (får Ida välja lär det bli rosa eller lila).

Fin rulle redo att skära i skivor
Kavla under bakplåtspapper på en blöt handduk, precis som pepparkakor

lördag 25 januari 2014

Städat, pizza och tävlingstips

Äntligen! Ja, äntligen har jag bytt gardiner i vardagsrummet. Julgardiner bort och ljusa fina gardiner upp. Jag känner mig så nöjd. Trots att jag har en förkylning som lurar i kroppen har jag även orkat storstäda både kök och badrum. Men nu känner jag att nån timme vila mitt på da'n hade inte varit helt fel. Men nu har jag jobbat klart för i helgen, i morgon ska jag bara glida runt på kalas och ha det bra.


För att få städa i lugn o ro och slippa avbryta för matlagning blev det hämtmat efter hockeyn i dag. Det blev pizza och chicken Vindaloo. De två senaste pizza-köps-gångerna har vi provat två olika pizzerior och ingen av dem håller måttet. För brända kanter, fel orientdressing, för lite ananas, konstig krydda är några av felen. Undra vilken pizzeria vi ska prova nästa gång? Lulebor - vem gör godaste pizzorna?

Ruby Zin och Laila Bagge har en tävling på instagram som jag vill tipsa om.

Bak och lek med marsipan

Här har vi en städlördag och min förhoppning var att alla skulle hjälpa till och sen belönas med lite semlor. Men så blev det riktigt inte. Isak åkte till hockeyrinken och det tycker jag är helt ok nu när det äntligen är lite varmare (bara -14 grader). Tjejerna däremot verkar ha en riktig pyjamas-lördag, kanske dags att "köra ut" dem också, eller hota med städning :)


När jag och Ida var hemma i torsdags ville hon baka och då plockade jag fram lite marsipan från Odense som Ida fick göra figurer av. Roligare än Play-doo eftersom man kan äta upp det man gjort. Vi valde den gröna med päronsmak och hon gjorde snögubbe/pelikan, ödla, soffa, tärning och en massa annat. Trots Idas nötallergi kan hon, tack o lov, äta mandelmassa och marsipan.

Ida visar några av sina fina figurer
Marsipanen finns i en massa färger och smaker och Ida har redan bestämt att den rosa ska hon ha till sitt kalas. Få se vad vi gör för fina figurer då. Det är ju över fem månader kvar så vi har ett tag på oss att fundera.

fredag 24 januari 2014

Vinprovning

I måndags var det alltså dags för mig att prova Systembolagets "Lär dig prova röda viner". De hade dukat bord mitt i butiken bland alla hyllor. Kändes lite lustigt att vara på ett tomt systembolag. De började med att gå igenom lite allmänt om röda viner, tillverkning, historia osv.

Sen fortsatte de att berätta om deras smaktyper, dvs hur de brukar dela in viner. Jag trodde det var något allmänt vedertaget, men det är Systembolagets sätt att kategorisera viner, t.ex. vintidningar har andra grupper.


Mjuka och bäriga: Är oftast lätta, mjuka och friska och passar till lättare maträtter som t.ex. kyckling och stek fisk.

Kryddiga och röda: Oftast fatlagrade och passar till mustiga grytor gärna med mycket örter och/eller svamp.

Fruktiga och smakrika: Fruktdrivna viner från länder i nya vinvärlden, så som Sydafrika, Australien och Chile hamnar oftast i denna smaktyp. Passar till grillat.

Strama och nyanserade: Smakrika viner som i regel är både sträva och friska. Här hittar du ofta viner från klassiska vindistrikt som Bordeaux, Toscana och moderna klassiker från exempelvis Priorat. Passar till kötträtter av lamm, nöt och vilt, gärna med feta såser.


Sen började själva provningen då vi skulle titta på färgen, lukta o känna dofter och till sist smaka o känna smaker. Vi hade ett protokoll framför oss för att kunna fylla i allt eftersom vi provade oss fram. Mellan varje vintyp åt vi lite vitt bröd och drack lite vatten för att rensa munnen från smaker. Annars är det risk att alla viner smakar lika.

Tidig fredag

God morgon! Efter en vab-dag hemma är jag nu på väg till jobbet för en kort arbetsdag och sen är det HELG. En helg som börjar med en lugn lördag utan planer och fortsätter sedan med en kalas-söndag där två kalas står på agendan.


Jag och Ida hann med en del bakande i går när vi fick en extradag hemma och inomhus. Isak (och vi andra) har längtat länge nog efter semlor och det kändes alldeles för länge kvar till fettisdag så vi började med att baka semlor.


Sen var jag lite sugen att testa baka snurrkakor som jag har sett på bild några gånger. En enkel kaka som säkert uppskattas på barnkalas. En av kakorna blev till ett hjärta istället för en rund kaka.


Ida var inte nöjd med det utan ville baka mer så då tog jag fram smaksatt färgad marsipan som hon fick använda till att göra olika figurer. Bättre än Play-Doo!


Ha en bra fredag, nu ska jag sätta igång morgonruschen här hemma så att vi alla kommer i väg till jobb och skola i tid.