fredag 17 januari 2014

F-R-E-D-A-G

Efter en hektisk vecka är det ännu mer underbart med mina korta jobb-fredagar. I dag hann jag även med en massage innan det var dags att åka hem o äta lunch och som vanligt när jag äter ensam hänger datorn med.


Efter att ha haft nollgradigt och t.o.m plusgrader större delen av vintern har vi nu haft minus 20 alldeles för länge och det verkar inte bli varmare än på ett tag. Men i väntan på värme och sommaren har jag beställt lite sommardryck på Vinvaruhuset.se. En box rosévin och en flaska Campari åkte ner i varukorgen innan betalning. Det blir perfekt på vår nya altan som vi planerar att bygga till sommaren.

torsdag 16 januari 2014

Skära, fylla, rulla och knyta

Efter vår nyårsmat har jag fått lite frågor om hur vi gick tillväga med att skära köttet, fylla, rulla och binda ihop. Så jag tänkte försöka visa hur det går till. För det första är det bättre att använda fläskytterfilé istället för fläskfilé eftersom den är tjockare.

Börja med att göra ett snitt längs med filén. Rulla sen ut köttbiten/rullen sakta medan du fortsätter att skära försiktigt så att det blir en platt bit.
Skär försiktigt samtidigt som du försöker rulla upp köttbiten.
Till slut har ni en fin platt fläskytterfilé.
När man har en platt köttbit är det bara att fylla med valfria godsaker.


Att rulla ihop den går till på samma sätt som när man bakar kanelbullar. 
Var bara lite försiktig så att all fyllning hålls på plats.

Börja rulla!

Sen är det bäst att knyta ihop köttbiten så att den håller ihop och inte öppnar sig under tillagning. Börja i ena änden och dra snöret runt köttet och gör en knut.

Början!
Lägg sedan snöret längs med köttbiten en bit och sen ska den runt köttrullen och en ny knut ska göras på översidan.

Lyft lite på snöret så du kan göra en knut.
Knuten är gjord! Dra åt!
Snöret ligger rakt och fint med en knut på bra avstånd.
Fortsätt göra knutar på samma sätt med samma avstånd.

Sen fortsätter man så hela köttbiten. Efter tillagning i ugn så tar man bort snöret och man har en fin fläskfilérulle som håller ihop så fint och det är bara att börja skära upp i lagom stora skivor.


Här hittar ni hela receptet med fyllning, tillvägagångssätt, ugnstemperatur och tid.
Kanske blir det er lördagsmiddag!

onsdag 15 januari 2014

Vegetarisk lasagne

I går hade vi styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen där vi planerade vårens och sommarens evenemang och jag kom hem alldeles för sent för att orka höra av mig till er. Jag prioriterade att komma i säng i tid för jag börjar få lite halsont. Ofta kan det bero på för lite sömn istället för en förkylning och jag hoppas att så är fallet även denna gång.

Äter ni ofta vegetariskt? Vi äter det alldeles för sällan! Jag tänker ofta att vi ska bli bättre på det, men det går lite sisådär. Men i helgen åt vi faktiskt en god vegetarisk lasagne, fick ett tips av en på jobbet som hade sett den på SVTs Go'kväll.

Vegetarisk lasagne

Rostade rotfrukter
700 g blandade rotfrukter 
(jag använde palsternacka, kålrot, morötter och sötpotatis)
3 vitlöksklyftor med skal
0,5-1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
olja

Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar.
Lägg rotfrukter och vitlök i en långpanna ringla över olja. 
Strö på salt, peppar och timjan. 
Rosta i 250 grader tills rotfrukterna är gyllene cirka 20 min.


Tomatsås
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar krossade tomater á 400 g
rostade vitlöksklyftor (se ovan)

Fräs den finhackade löken i smör, tillsätt buljongtärning och tomater.
Skölj ur burkarna med lite vatten. 
Koka ihop, smaka av med salt, peppar och den skalade, rostade vitlöken från rotfrukterna.

Ostkräm
2 dl crème fraiche, valfri fetthalt, men kokbar
200 g naturell färskost
0,5 dl mjölk
100 g lagrad hårdost, riven
1-2 vitlöksklyftor, pressade

Blanda crème fraîche, färskost, mjölk, gräslök, vitlök och den rivna osten, salta och peppra. 


Övrigt
lasagneplattor
200 g färska champinjoner, i bitar
1 squash, riven
2 dl kokta linser
10 st cocktailtomater, skivade
100 g lagrad hårdost, riven

Fräs svamp i smör, rör ner squash, salta och peppra. 
Varva tomatsås, plattor, rotsaker, linser, ostkräm och svampröra i en ugnsform. 
Avsluta med plattor och ett lager ostkräm. 
Toppa med tomater och riven ost. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 225° ca 30 minuter eller tills ytan är gyllene och plattorna är mjuka.


Det blev väldigt god smak, men jag förstår inte riktigt vitsen med rotsakerna. Jag hade i alla fall förstora bitar av dessa rotsaker, så nästa gång gör jag mindre bitar eller så mosar jag ihop dem lite grann innan jag tillsätter dem till lasagnen. Det blev många moment, först rotsakerna, sen tomatsåsen och ostkrämen och sen skulle man steka ihop svamp och zucchini innan det var dags att montera ihop lasagnen. Men inget moment var särskilt svårt eller tidskrävande. Jag som älskar att förbereda saker gjorde rotsakerna och tomatsåsen nån dag i förväg.

måndag 13 januari 2014

Dilltorsk VV

Tvättstugan är städad precis enligt planen och jag känner mig så duktig. Så nu tänker jag sitta i soffan resten av kvällen, dricka te och bara mysa på. Har ni följt mig på Instagram (@matro_sara) idag? Jag är nu uppe i sju koppar te på en dag och eftersom klockan inte är så mycket lär jag hinna med en till kopp innan jag går och lägger mig.

Idag var det dags för fisk till middag och då får jag sällan stående ovationer.


Dilltorsk VV (2 portioner 7 propoints)
2 tsk margarin flytande 80%
1 msk vetemjöl
2 dl lättmjölk 0,5%
300 g torsk
1 msk dill, hackad
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl räkor skalade

Smält margarinet, tillsätt mjöl och rör om, häll på mjölken.
Koka upp under omrörning.
Lägg i dill, salt, svartpeppar och fisken i mindre bitar.
Låt sjuda på svag värme under lock ca 15-20 minuter.
Lägg i räkor och låt allt bli varmt. 
Servera med pressad potatis och sallad.


Jag använde ett torskpaket på 400 g och sen gjorde jag en och en halv sats av såsen. När jag smakade av var det en god dillsmak men när man sen åt fisken till potatis så tog potatisen bort ganska mycket av dillsmaken. Så nästa gång tar jag ännu mer dill. Jag hade inga räkor hemma men däremot hade jag en förpackning kräftstjärtar i lag som jag serverade på sidan om. Isak tycker inte om fisk och Olivia tycker inte om torsk så detta var inte speciellt populärt.

Matsedel v.3 januari 2014

Dags för årets andra jobbarvecka och det känns som man aldrig har varit ledig. Tänk vad fort man anpassar sig. Nu njuter jag av dagens första kopp te och en knäckemacka, snart är det dags att väcka barnen och sätta igång morgonruschen. Undra hur många koppar te jag dricker på en dag? Följ mig på Instagram så får ni veta! Ni hittar mig som matro_sara där.

Ny vecka innebär ny matsedel och den här gången var det väldigt svårt att komma på sju middagar. Jag vet inte vart min inspiration försvann. Men till slut lyckades jag i alla fall komma på några middagar.

Matsedel v.3 januari 2014
Må: Dilltorsk och pressad potatis
Ti: Korv och makaroner
To: Köttbullar, potatis och sås
Sö: Porterstek

Eftersom jag kom igång så bra med att röja och städa i Idas rum igår tänkte jag fortsätta hela veckan med ett rum i taget så är det kanske riktigt fint till helgen. Hänger ni på?

Städlista v.3 januari 2014
Må: Tvättstugan och hallen
Ti: Möte hela kvällen så ingen städning hinns med
On: Toaletter och duschar
To: Köket
Fr: Klädkammaren och garderober
Lö: Gamla tvättstugan (förråd)
Sö: Vila :)

söndag 12 januari 2014

Nattjästa frukostbullar

Så fint Ida har i sitt rum nu. Få se hur länge det varar. I flera timmar har jag sorterat, slängt, torkat, dammsugit och bäddat rent, medan hon var på badhuset med en kompis. Undra vilket rum ska jag ta tag i nu? Tvättstugan står nog på tur. Men det får bli morgondagens projekt för nu ska jag ta det lugnt resten av kvällen och förbereda en veckomatsedel. En matsedel som måste innehålla två snabbmatsdagar då vi knappt hinner hem o vända efter jobbet.

Morgonen började vi på bästa sätt - med en riktigt god frukost med nygräddade frallor som har jäst i kylskåpet under natten.


Nattjästa frukostbullar
25 gr jäst
6 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt

Lös upp jästen i vatten tillsammans med olja, honung och salt.
Arbeta in rågsikt och vetemjöl.
Täck bunken och ställ i kylen över natten.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, strö mjöl över den och dela i bitar.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda på 225 grader ca 20 min.


Alltså det här är ju så gott och så enkelt. Varför gör man det inte oftare? Perfekt start på dagen!

På kvällen gör man en väldigt kladdig deg, men låt den vara kladdig. På morgonen har den jäst till nästan dubbel storlek och är fortfarande ganska kladdig. Men om man mjölar bakbordet och sen på degen så går det jättebra att göra frallor med hjälp av en degskrapa. Jag gör inget mer med dem än att ta ut bitar med degskrapan, dvs inget rullande.

En kletig deg på mjölat bakbord
Strö mjöl på degen och använd sen en degskrapa.
Frallorna blir lite olika storlekar och olika form,
eftersom jag inte arbetar med dem nå mer än att ta ut dem med hjälp av degskrapan.

Familjefrukost

Familjen sovmorgon har fortfarande jullovstider i kroppen. Så skönt! Idag steg jag och Ida upp vid nio, vilken lyx att inte behöva stiga upp före sju även lediga dagar som jag har gjort de senaste 14 åren. Skönt att vi till slut fick ett barn som i tidig ålder förstår att man ska sova på morgonen.


Igårkväll blandade jag ihop en deg som fick kalljäsa i kylskåpet under natten, som jag sen bakade ut och gräddade i morse. Så gott att äta nygräddade frallor till frukost.

Att ordna något speciellt till frukost är bästa sättet att få upp Olivia i tid annars sover hon bort halva da'n. Hon tar väl igen alla tidiga morgnar hon har tvingat upp mig före sex. Inte kunde jag tro då att det skulle komma en tonårstid då hon kunde sova och sova och sova...


Nu ska jag sätta igång att röja och städa i Idas rum som helt har förfallit under julen. Men nu ska det bli ordning så hon jag vågar ta hem en kompis. Oj vad det ska kastas!

Återkommer senare med lite recept och en veckomatsedel ska jag sätta mig o planera också. 
Ha en bra söndag!