fredag 27 december 2013

Frukost på hög höjd

Nu är jag åter hemma efter en hotellnatt, en god frukost och några timmars jobb. Det har varit väldiga kontraster det senaste dygnet. Från väldig avkoppling på spa till stressen på jobbet. Men nu är jag åter ledig några dagar innan vardagen drar igång på allvar.


I morse innan jag skulle gå till jobbet hann vi med en hotellfrukost med underbar utsikt. Men jag hade svårt att orientera mig i min hemstad för jag är inte van att se alla husen uppifrån. Frukostrestaurangen är nämligen på våning nio på nybyggda Clarion Hotel Sense.

torsdag 26 december 2013

Incheckad

Det har varit tyst från mig idag men det bero på att efter en skön sovmorgon tog vi det jul-lugnt i tv-soffan i några timmar och sen gick jag på hockey för ovanlighetens skull. Efter hockeymatchen som Luleå förlorade åkte jag och Leif till nyöppnade Clarion hotel Sense där vi har lyxen att få bo i natt. Eftersom vi inte har med några barn så passar vi på att äta nötter av alla de slag på hotellrummet.


Vi har även hunnit med ett par timmar på deras Spa, där den 38-gradiga "poolen" blev min favorit.


Nu ska jag stänga ner datorn och längta till morgondagens frukost. För helt ärligt nog är det väl det bästa med att bo på hotell.

onsdag 25 december 2013

Lingonsill - snabbvariant

Hur har ni det så här dan efter dopparedan? Vi har det precis så lugnt och skönt som vi vill ha det på juldagen. Vi går i myskläder, barnen "leker" med sina julklappar, vi ser lite film och äter av alla goda rester. Till lunch blev det rester av det kalla - sill, ägghalvor, lax och lite annat. Till middag blir det omelett, köttbullar, prinskorv mm. Och däremellan hinner vi med lite fika och julgodis.

På julaftonsmorgonen kom jag på att jag hade glömt bort att göra en lingonsill, så istället för den planerade fick jag göra en snabbvariant.

Lingonsill - snabbvariant
2 små burkar eller 1 stor burk inlagd sill
2 dl lingon

Häll över sillen med lagen i en fin burk eller skål.
Blanda ner 1 dl lingon.
Mosa resten av lingonen och blanda ner med sillen.

Självklart blir det godare när man gör en egen inläggning, men det här blev ett fullgott alternativ av det vi hade hemma när tiden var knapp. Det blir en väldigt fin rödfärg och passar perfekt på julbordet. Men nästa år ska jag försöka komma ihåg att göra en lingonsill i tid.

tisdag 24 december 2013

Julbord 2013

Hoppas ni har haft en bra jul. Jag är såå nöjd med vår julafton, hoppas våra gäster är lika nöjda. Vi har ätit gott, haft besök av tomten, spelat lite spel, pratat och haft det riktigt mysigt. Klockan är nu rätt mycket men Ida har inga planer på att gå och sova. När vi påpekar att klockan är mycket och det är dags att gå o sova säger hon bara "Men på julafton ska man väl vara lycklig".

Julbord 2013
janssons frestelse
gravad lax
ägghalvor
löjrom

potatis
köttbullar, hemmagjorda o köpta
prinskorv
rotsakslåda

hårdbröd
tunnbröd
mjukbröd
smörgåsrån
havrekex

Norrgott
brieost och andra ostar

päronskivor
senap
rödbetsallad

julmust
mineralvatten
rabarbersaft


ris à la malta med tillbehör
julgodis
kaffe
te



Nu är det dags för te och en kvällsmacka (ska jag välja lax eller skinka?) och självklart måste vi se Tomten är far till alla barnen. God jul på er alla!

God jul

God jul alla fina!
Här har vi nyss vaknat och kollat strumporna där tomten hade lagt lite godis och annat smått o gott. Snart ska vi duka fram go-frukost, tända ljus och se sista avsnittet av kalender som är så spännande just nu. Hur ska det sluta?

Sån härlig bild med tre glada och förväntasfulla barn

Igår tjuvstartade vi julklappsutdelningen lite. Tomten hade så mycket att göra så han hann bara lämna in julklapparna i hallen. Där lämnade han två påsar med paket och en lapp där han bad barnen lägga alla klappar under granen. Som tack för hjälpen fick de en överraskning.

Överraskningen bestod av varsin julklappspåse med tomte-mugg, trisslott, dricka, chips, jul-värmeljus-hållare och en massa mjuka paket så nu är det bara hårda paket kvar tills i dag.

måndag 23 december 2013

Lingonkola

Da'n före dopparedan och jag känner mig ovanligt lugn. Få se om jag säger detsamma imorgon :) Men just nu sitter jag med familjen i soffan och bara myser. Snart ska jag kolla att-göra-listan, men jag tror det mesta är fixat redan. Jag och Leif var på stan strax efter öppning och det var nog tur det för våra ärenden gick hyfsat fort att fixa. Jag förmodar att det blev mer o mer folk på stan desto senare det blev.

Lingonkola stod på årets nyhetslista. Eftersom vi har mycket lingon i frysen blev jag sugen att prova lingonkola när jag såg receptet på det.


Lingonkola
2 dl lingon frysta
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk sirap, ljus

Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, invändigt med bakplåtspapper.
Låt lingonen tina och mixa dem med mixerstav eller i matberedare. 
Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull.
Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°. 
Kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. 
Rör regelbundet för den här kolan hade en tendens att bränna fast, till skillnad mot för t.ex. knäck. 
Häll upp i formen och låt stelna.
Klipp eller skär kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.

Godis som smakar lingon och kola! Det blir nog ingen ny favorit men den var helt ok i alla fall och fick en fin färg. Vanlig knäck/kola brukar jag låta stormkoka för sig själv men den här lingonkolan var man tvungen att röra i rätt ofta för att det inte skulle bränna fast. Eftersom man då rör ner kall-luft hela tiden tog det ganska länge att koka kolan.

söndag 22 december 2013

Elva timmar senare

Såå värt väntan...
Efter nästan 11 timmar var det äntligen dags att smaka årets skinka. Godaste skinkmackan är när skinkan är nygjord och fortfarande varm. Sååå gott! Knäckebröd och äppelmos är också ett måste.


Med tanke på att vår skinka vägde sex kilo lär det bli några skinkmackor i jul :)