onsdag 18 december 2013

Vintips i julstressen

Nu har julstämningen börjat infinna sig hos mig för ikväll har jag bakat havrekex, kokat fikonmarmelad och förberett degen till gammelstadskakorna. Julmys! Nu ska jag fortsätta mysa med ett glas vin. Visst stressar ni inte hela tiden utan kommer ihåg att njuta fram till jul också? Alltför många stressar nog bara på och glömmer bort att njuta och mysa under denna mysmånad.


Bosman Adama 2012 från Sydafrika är ett vin som tillverkas av 80 % Shiraz och 20 % Mourvedre. Vet ni vilka druvor ni tycker bäst om? Jag har inte koll på det när det gäller röda viner, men det kanske beror på att jag tycker om de flesta röda viner. (Men jag har lärt mig att bland vita viner tycker jag oftast bäst om Chardonnay) Smaken på det här vinet beskrivs som fyllig och lång med mogna frukttoner och balanserade tanniner med inslag av fat, mörka bär, kryddor och mörk choklad.

Vinet passar utmärkt att servera till lamm- och nötkött, liksom till lagrade ostar. Då borde den passa till Västerbottenspajen med kantareller, tänkte jag. Vilken tur att jag då hade kvar en bit av den goda pajen så blir det kvällsmys på hög nivå. Inte illa att det känns som helg mitt i veckan.


Bosman Adama 2012
Art. nr: 12768
Pris: 119 kr
Alk: 14,5 %
Vol: 750 ml

Sen måste jag ju smaka både havrekex och fikonmarmelad. Tillsammans med brieost är det såå gott.

tisdag 17 december 2013

Västerbottenspaj med kantareller

Även idag har jag och Leif varit i väg och gjort ärenden/lekt jultomtar. Det är så skönt när man kommer hem och får stryka saker på att-handla-listan. Men det är en hel del kvar på att-baka-listan och på att-göra-listan. Jag älskar att skriva listor och det är så härligt att få stryka saker när de är gjorda. Är ni list-skrivare eller hur håller ni reda på allt som ska göras?

Till vår kräftskiva i lördags gjorde jag en Västerbottenspaj, men inte den "vanliga" utan jag blandade ner lite kantareller också. Mums!

Västerbottenspaj med kantareller
pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3-4 msk kallt vatten
fyllning
100-200 g kantareller
0,5 gul lök
smör att steka i
2,5 dl matlagningsgrädde
3 ägg
150 g riven västerbottenost
salt o peppar

Blanda ingredienserna till pajskalet och arbeta till en deg. 
Tryck ut den i en pajform och låt stå kallt i 10 min. 
Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 min i 225 C.
*
Finhacka löken och skär svampen i mindre bitar. 
Stek i smör, krydda svampen med lite salt och peppar. 
Lägg svampfräset i pajskalet. 
Strö över osten.
Blanda grädde och ägg. Dra några varv med pepparkvarnen.
Häll äggsmeten i pajskalet och grädda ca 25 min i 200 grader.


Västerbottenspaj är nästan ett måste på en kräftskiva. Eftersom västerbottensost och kantareller passar så bra ihop blandade jag ner lite kantareller i den traditionella pajen och det blev riktigt bra.

Jag använder nästan alltid pajdeg med grahamsmjöl, men det går bra med vilken variant som helst. Visst kommer ni ihåg mitt inlägg med olika sorters pajdegar. Det hittar ni här.

måndag 16 december 2013

Chicken Tikka Masala

Å så skönt! Isak hade ingen hockeyträning idag och vi hade inget annat inplanerat heller så istället hann vi med en liten, men ack så nödvändig, julklappsrusch. Vi är inte klara på långa vägar, men jag känner mig lite lugnare nu när vi har en plan. Hur går det för er?

Förra veckan åt vi en god Chicken Tikka Masala som jag har glömt att ge er receptet på, så här kommer det. Bättre sent än aldrig.....

Chicken Tikka Masala
1 msk olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 kg kycklingfilé
1 msk riven ingefära
salt
400 g krossade tomater
1 påse tikka masala kryddmix (à 40 g)
1 dl matyoghurt (10%)
1,5 dl matlagningsgrädde

Skala och skiva lök, vitlök och morot. 
Bryn i en gryta eller stekpanna.
Tillsätt tomaterna och låt koka tills moroten har mjuknat.
Mixa såsen jämn med stavmixer eller i matberedare. 
Skär kycklingen i grova bitar. Skala och riv ingefäran.
Bryn kycklingen i stekpannan. Krydda med salt och ingefära.
Tillsätt sedan kryddmixen till kycklingen. 
Lägg över kycklingen till grytan med tomatsåsen.
Låt koka under lock ca 10 minuter.
Rör ner yoghurt och grädde och koka ytterligare ca 2 minuter.
Servera med ris och grönsaker.

Mmmm så gott och smakrikt. Det här kommer vi göra snart igen. Perfekt att äta med broccoli och andra stekta grönsaker om man vill undvika kolhydraterna. Om du steker kycklingen en dag i förväg går det fort att fixa middagen när du kommer hem trött och hungrig.

Nu blir det tv-soffan resten av kvällen med sista avsnitten av både Morden i Sandhamn och Homeland. Såå spännande!

Sponsrad video - Blossa

Dricker ni mycket glögg i jultider? Leif dricker nog en mugg mest varje kväll, medan jag väljer te oftare och oftare. Men några muggar glögg blir det varje år. Har ni provat dricka glögg kall? Fjolårets Blossa var jättegod att dricka med en isbit. Men är dessa nya smaker glögg egentligen? Får vad som helst heta glögg, eller? Det blev jag lite nyfiken på och började googla.



Detta hittade jag: Glöggtillverkningen släpptes fri 1996 innan dess fanns bara Vin och spritcentralens vinglögg. I generationer har vi svenskar lärt oss att det är så en glögg ska dofta och smaka. Receptet har sedan förts vidare till Blossa som blev det nya varumärket när monopolet försvann. I dag när marknaden åter är fri satsar producenterna antingen på att efterlikna Blossareceptet eller hitta på nya smaker.

Det finns två kategorier av människor - De som tycker att glögg ska smaka som klassisk Blossa och de som tycker att glögg kan få ha lite nya smaker. Det blir dock fler och fler som uppskattar de nya smak-kombinationerna. Personligen tycker jag att glögg ska smaka som det vi traditionellt kallar glögg, men jag tycker att alla nya smakkombinationer kan vara goda men jag vill inte kalla det glögg. Man kanske kan kalla det juldryck :-)
sponsrat inlägg

söndag 15 december 2013

Matsedel v.51 december 2013

Det blev en tidig middag eftersom Isak hade hockeymatch, så nu stundar snart lite te och kvällsmackor för hela familjen. Inte helt fel med lite familjemys till "Så ska det låta" som avslutning på helgen.

Nu är nästa vecka, sista veckan innan jullovet, färdigplanerad. Eftersom den stekta rödingen åts utan klagomål förra veckan blir det en repris imorgon. På fredag tänker vi göra en stor sats köttbullar till julafton så då passar vi på att äta några till middag också.


Matsedel v.51 december 2013
Må: Stekt krispig röding med potatis 
Ti: Korv o makaroner
On: Pizza
Fr: Köttbullar, potatis och sås
Lö: Djungelkyckling med tillbehör
Sö: Köttgryta och ris

Bakar, bakar och bakar

Idag har jag en riktig bakdag, men tyvärr är inget till oss själva. Vi får dock njuta av att det luktar underbart i huset. Nu när ytterligare en bulldeg jäser passar jag på att dricka en kopp te och ge ett livstecken till er.


Till lunch provade jag göra havregrynsgröt med blåbär. Jag trodde att Ida som älskar havregrynsgröt och blåbär skulle älska även detta men det gjorde hon inte. Havregrynsgröt är godast med lingonsylt.

Nej nu har degen jäst klart och det är dags att baka ut lussekatter. Jag återkommer senare med en veckomatsedel och sen har jag ju glömt ge er receptet på den goda indiska kycklinggrytan vi åt i början av veckan.

lördag 14 december 2013

Kräftskiva i december

Denna lördag innan tredje advent slog vi till med en kräftskiva. Vi åt inga kräftor i höstas så det kändes som det var dags för det nu. Bättre sent än aldrig.... Till kräftorna åt vi sallad, avokado, aioli, baguetter, brieost och en god västerbottenspaj med kantareller. Dessutom öppnade vi en flaska rosévin, som var riktigt gott men det är sällan jag blir besviken på rosévin. I dessa viktväktartider dricker jag vin väldigt sällan men idag blev det ett glas eller två.


Isak som inte är så förtjust i skaldjur fick tacos, som vi skulle ha ätit i går. Men mitt i allt lussekattsbak glömde jag bort att Isak hade hockeyträning så det blev lite bråttom med middag och vi hann inte med en tacofredag. 


Resten av kvällen ska tillbringas i vår nya mysiga, härliga soffa framför datorn för på tv:n verkar det inte vara nå speciellt ikväll.