fredag 6 december 2013

I väntan på.....sill

Fredag igen! I dag vaknade vi upp till ett vintervitt landskap och helt plötsligt fick man julstämning de luxe så nu längtar jag tills arbetsdagen är slut och jag kan städa bort allt byggdamm från köket och fortsätta mitt julpyntande.

Igår var jag på julfest med jobbet och hann/orkade inte höra av mig till er. Men i väntan på ett nytt inlägg kan ni läsa det här gamla inlägget om mina favoritsillar som jag skrev inför en midsommar, men som passar lika bra inför jul.


Ni får gärna höra av er med era favoritsillar för jag brukar alltid prova minst ett nytt recept varje år.

onsdag 4 december 2013

Morgontoast

Oj vad jag skämmer bort mina barn just nu. Den här veckan har jag gjort färdigt varma mackor i mackjärnet och sen gått och väckt barnen så att de kan gå direkt till dukat bord, äta en god frukost och sen sätta sig för att se julkalendern. Vilken snäll mamma de har, eller hur? Sån lugn och skön start på dagen skulle inte jag heller tacka nej till.


Främsta anledningen till att jag är så snäll är inte för att det är december, utan för att vi håller på att måla klart det sista i köket och jag vill att vi är där så lite som möjligt.

Nu är köket färdigmålat, perfekt för då hann jag baka den ägg- och mjölkfria långpannekakan jag har lovat baka till skolans adventsfika imorgon. Morgondagen börjar med adventsjung och fika på skolan och avslutas med jobb-julfest. Helt ok dag :)

tisdag 3 december 2013

Delicato + Marianne

Jag fortsätter tjata om min favoritkombination - mint och choklad :) Om ni inte vill göra den goda minttryffeln så finns det nu en genväg att ta till vid nästa fika. Jag såg nämligen att delicatobollen finns i en ny smak. Gissa vilken?

Delicatobollen och Fazers Marianne (favoritgodis) blir tillsammans Marianne chokladboll. Den måste ju var god! Någon som har hunnit smaka? Jag måste komma ihåg att köpa den till Isak så han får smaka den, han älskar Delicatobollar och har nu även kommit på att bästa smakkombinationen är choklad och mint (det är min son det!)

Snart dags för julbaket

Trots att första advent har passerat har jag inte börjat med årets julbak. Känns konstigt för det är inte likt mig. Men jag tänkte vänta tills målaren är klar i köket innan jag drar igång julbaket på allvar. Det som står först på tur är lussekatter, saffransbullar och pepparkakor. Oj, vad jag längtar efter lussekatter. Jag höll nästan på att köpa med mig några i helgen, men jag avstod och väntar tills det finns nybakade hemma i mitt egna kök.


Sen har jag, så klart, även tänkt hinna med några andra favoriter innan julafton är här.
I dag är det exakt tre veckor kvar. Helt otroligt lite. Hinner ni med?!

(Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten)

En söt limpa som har blivit ett måste på julbordet för mig.

Dessa möra småkakor med en god klick mandelmassa med kanelsmak har jag bakat i många år
men endast till jul.

Även havrekexen har blivit ett måste för mig sen några år tillbaka. För något år sedan var det en del i den uppskattade julklappen till Idas pedagoger.

Pedagog-julklapp med havrekex, egengjord fikonmarmelad och brieost.

Dessa bakade jag för första gången i fjol, de var så goda och enkla att baka så det blir en omgång i år igen.

Pepparkaksliknande kaka med mycket ingefärasmak,
som är krispigare och mer smakrika än vanliga pepparkakor.

Sen har vi ju "Farmors kaka", en mjukkaka som jag har ätit på jularna sen jag var barn. 
Jag vågar dock inte lita på att jag kan baka dem själv, så jag måste först övertala mamma 
att vi ska ta en "bakeftermiddag" och hjälpas åt.

Vad "måste" ni baka till jul?

måndag 2 december 2013

Julgodis - favoriterna

Jag sitter och planerar vilket julgodis jag ska göra i år. Det finns ju så mycket gott men man kan ju inte göra allt. Här är några gamla godingar som står på årets att-göra-lista. (Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten)

Seg kola med god lakritssmak som blir en perfekt smakkombo med chokladen.

En stående favorit på vårt julgodisbord sedan evigheter.

Rocky road med jordnötter har alltid varit min absoluta favorit, jag älskar kombinationen salta jordnötter och mörk choklad. Men nu när Ida är så allergisk mot jordnötter vågar jag inte ha det i vårt hus nå mer så då använder jag salta solrosfrön istället.

Krämig kokosfyllning täckt med mörk choklad, har blivit en favorit även hos mig.


Trots att vi har många gamla favoriter måste vi prova minst en ny sort varje år och årets nyhet blir lingonkola. Någon som redan har provat?

söndag 1 december 2013

Matsedel v.49 december 2013

Nu börjar första advent att lida mot sitt slut och hela familjen är åter samlad efter att ha varit på olika håll mest hela dan. Barnen börjar lägga sig en efter en, men det lär dröja innan jag får dejta kudden för jag måste hjälpa tomten lite i kväll.

Kommande vecka är planerad och vi verkar få ihop logistiken även den här gången. Inte illa!


Matsedel v.49 december 2013
Må: Köttbullar och makaroner
Ti: Skinkwok
On: Fiskgratäng
To: Pytt i panna (jag är på julfest)
Fr: Pulled chicken
Lö: Älgstek
Sö: Vegetarisk lasagne 

Första ljuset är tänt

Har ni tänt första ljuset? 


I morse dukade vi upp frukosten framför tv:n för att se första avsnittet av årets julkalender. För att få extra mycket mysfaktor tände vi, förutom första ljuset, även en brasa också. Mysmånaden är här!


Jag var borta hela förmiddan och Leif o Isak är borta hela eftermiddan så vi har inte planerat nån speciell adventsmiddag. Vi hade vår adventsmiddag redan igår då vi åt den traditionsenliga julmustkyckling. Men nån middag måste jag komma på i alla fall, trots att all inspiration är bortblåst.