måndag 25 november 2013

Saffranskaka

Det har varit en väääldigt lång måndag då jag vaknade tidigt efter för få timmars sömn och direkt efter jobbet gick jag till Astma- och Allergiföreningens kansli där vi paketerade julklappar och gjorde julgodis inför söndagens skyltsöndag. Men nu har jag kommit hem och sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te i väntan på Homeland. Sen kommer jag förmodligen slockna så fort jag lägger huvudet på kudden och förhoppningsvis får jag sova några fler timmar i natt.

I lördags provbakade jag en saffranskaka och den blev så god och jul-aktig som jag hoppades på.

Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (à 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering

Smörj och bröa formen
Smält matfettet, låt svalna.
Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. 
Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

Åh vad det är gott med saffranskakor. Det blir så mycket mer saffransmak i en sockerkaka istället för i lussekatter. Men snart är det dags för lussekattsbak för det är ju riktigt gott det med, eller hur?


Vad använder ni saffran till? I jultider använder jag det till lite allt möjligt - bullar, mjuka kakor, småkakor, mat och efterrätter.

Matsedel v.48 november 2013

En ny vecka är här som avslutas med första advent, så lördagens middag är självklar. Vi äter alltid julmustkyckling på första-advents-helgen. När jag läste upp veckans matsedel jublade barnen när jag sa julmustkyckling.Vet inte om det är själva kycklingen som är det viktiga eller traditionen och vetskapen om att julmånaden är här.


Matsedel v.48 november 2013
Må: Pytt i panna, ägg och rödbetor
Ti: Torskgratäng
On: Ugnspannkaka, sylt och råkostsallad
Fr: Fläskfilégryta och ugnsrostade rotsaker
Lö: Julmustkyckling och ris
Sö: Stekt röding, potatis, löjromsås

Hoppas ni får en bra start på veckan, vi ses ikväll med receptet på saffranskakan. Ni får gärna ge mig era veckomatsedlar. Så kul att läsa vad ni ska äta i veckan. Skriv en kommentar eller mejla mat-ro@hotmail.se 

söndag 24 november 2013

Var är mamma?

Den här bilden såg jag på Hannahs blogg och jag var tvungen att spara den. P-r-e-c-i-s så här är det hemma hos oss. Hur är det hos er?


Är det många av er som har skyltsöndag och julmarknad i dag? Vi får vänta en vecka till, så i dag är det en städdag här hemma. Det lär bli en hel städvecka för nästa helg vill jag ha fint i hela huset när vi ska adventspynta.

Basketkväll

Luleå har i flera år legat i toppen av både damernas och herrarnas basketligor. LF Basket (tidigare Plannja) har flera sm-guld på meritlistan, medan Northland Basket (tidigare Luleå basket) som bäst har några för många finalförluster.

Till årets säsong har vi fått en ny fin arena - Luleå Energi Arena och äntligen finns en restaurang i anslutning till sporthallen. På tiden! I fredags var det dags för mig att uppleva basket live igen, Northland-Telge och vi fick se en hemmavinst. En vinst för favoritlaget gör ju hela upplevelsen så mycket bättre, eller hur?


Vi hade en trevlig helkväll som började med en god buffé i nya restaurangen. Fräsch god mat med stort salladsbord och kött utan sås, älskar när man själv har chansen att välja om man ville ha sås eller inte. Det fanns flera röror och såser att välja bland för de som ville, men som vanligt (nu för tiden) avstår jag sås och tar lite mer grönsaker istället.

Restaurangbufféer kan lätt bli lite sunkiga och tråkiga men inte den här. De får topp-poäng av mig (men det kanske beror på att rostbiffen låg i en balsamvinägersky - mycket mer behövs inte för att imponera på mig #favoritsmaken)


Efterrätten såg riktigt smarrig ut, chokladkaka, glass, maränger och chokladsås. Men jag avstod och tog bara en kopp te. Men som vanligt i restaurangvärlden måste de bli bättre på te-fronten, t.ex ska man inte använda en gammal kaffetermos till tevattnet för då smakar teet bara kaffe.

När vi var mätta och belåtna var det dags att ta plats på läktaren för en dryg timmes basketunderhållning som slutade på bästa sätt med en 19-poängs-vinst för lulelaget Northland.


När matchen var slut var det dags för det nästan bästa på hela kvällen, för då dukades det upp ost och kex i restaurang som alla buffégäster bjöds på. Så istället för att alla rusar hem till sig efter matchen fick man en lugn stund tillsammans för att analysera matchen, prata lite mer eller bara ha en mysig stund innan hemgång.

Tack jobbgänget för en trevlig kväll!
Jag kan verkligen rekommendera en helkväll med basketen om ni vill göra något mer än "bara" äta. Perfekt julklapp till familjen, jobbet eller kompisgänget.

lördag 23 november 2013

Saffran och glögg

Visst är det en härlig rubrik - Saffran och glögg? 
Två underbara smaker och dofter som hör till julen!


Just nu luktar det gott av glögg för bredvid mig på bordet står en liten mugg av Blossas nya årgångsglögg. I köket står en nybakad saffranskaka och sprider underbar doft i huset och snart ska den provsmakas med en kopp chai-te som innehåller ytterligare en julsmak - kanel. 

Vilka smaker och dofter förknippar ni med jul?


Igår var jag på basket med jobbet, det blev en helkväll med god buffé, bra basketmatch och mysig ost- och kextallrik i Luleås nya basketarena. Mer om det i ett kommande inlägg för nu ska jag äta saffranskaka och fortsätta mysa denna lördagkväll med hela familjen hemma.

fredag 22 november 2013

Lingonmousse

Godmorgon tidiga fredagmorgon! Den i vanliga fall så morgontrötta Ida är redan vaken och har även hunnit med att äta frukost. Vad hände?! Hon får mysa i sängen med iPaden ett tag till innan vi ska ge oss iväg mot skola och jobb. Fredag innebär kort dag för oss både. Att jag bestämde mig för att ha korta jobb-fredagar är det bästa jag gjort, för helgen blir så mycket längre. Jag älskar det!

Förra helgen kom mamma över med en god efterrätt och nu har jag lyckats få tag i receptet. Tack!


Lingonmousse
2 dl lingon
0,5 dl strösocker
150 g vit choklad
0,75 dl vit glögg
2 dl vispgrädde
1 dl smetana
Till garnering
pepparkakor , mini eller i bitar
lingon

Koka lingon och socker i en kastrull 2–3 min tills sockret smält. 
Mixa nästan släta. 
Hacka chokladen, lägg i kastrullen och rör tills den smält. 
Tillsätt glögg. Vispa grädde och smetana luftigt. 
Rör försiktigt ner det i lingonblandningen. 
Fördela i 8 små glas. 
Låt stelna i kyl minst 5 tim. 
Stick ner en bit pepparkaka i varje glas. Garnera med lingon.

Istället för smetana användes crème fraiche, som kan vara något lättare att få tag i. Riktigt god efterrätt som passar perfekt nu i advents- och jultider. Tyvärr har vi inte hunnit baka egna pepparkakor än så jag hade inga små söta pepparkakor att garnera med, utan fick använda en köpesvariant.

Pepparkaka och lingon är en perfekt kombination som blir så gott ihop. Ni har väl inte missat lingonkrämen till pepparkakor som har blivit en favorit på våra glöggbord.

onsdag 20 november 2013

Minttryffel

I kväll har jag varit på ett fik med en kompis i fyra timmar. Det var alldeles för länge sedan vi sågs så vi hade mycket att surra om, tiden gick fort för det kändes inte som mycket mer än två timmar. När personalen började blåsa ut ljusen på borden insåg vi att de nog ville att vi skulle gå hem. Jag hade med mig några minttryfflar från lördagens experiment, som vi "tjuvsmakade" till efterrätt.


Minttryffel
100 g mintkrokant
50 g mörk choklad
0,75 dl grädde
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker. 


Jag har sagt det flera gånger förut men det kan upprepas - choklad och mint är bästa kombinationen! 

Marabou mintkrokant, som jag använde mig av, är egentligen för ljus för min smak därför tillsatte jag även lite mörk choklad. Men inte för mycket för det får inte ta bort mintsmaken. Vill man hellre rulla tryffeln i kakao så går det bra, men använd en kvalitetskakao för att få en god smak. Jag tycker det blir så glittrigt och fint att rulla tryfflarna i råsocker. Även chokladbollar blir underbart fina om man rullar dem i råsocker. Prova nästa gång!