tisdag 19 november 2013

Skinksås till pasta VV

Idag var det återigen dags för hockeyträning mitt i middagstid, men med lite hemma-snabb-mat hann vi få maten på bordet i tid så Isak hann äta före träningen. (Han lär dock vara lika hungrig när han kommer hem efter träningen) Pasta med snabbfixad skinksås är perfekt dessa bråttom-dagar. Vad äter ni när det är bråttom?


Skinksås till pasta VV 
(5 portioner 2 propoints/portion)
200 g rökt skinka
1 bit purjolök
1 röd paprika
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
0,5 dl lätt crème fraiche
grillkrydda
svartpeppar

Skär skinka, purjolök och paprika i mindre bitar.
Bryn dem en aning (behövs inget smör eller olja).
Rör ner tomatpuré och mjöl.
Späd med mjölk och låt koka upp.
Koka några minuter.
Rör ner crème fraiche och koka upp.
Servera till pasta (lägg till propoints för pasta) och/eller broccoli.

Det här är en liknande pastasås som jag brukar göra men nu använde jag lättmjölk och lite mindre crème fraiche. Och vet ni vad?! Det blev exakt lika gott som vanligt. 2 propoints är dessutom väldigt lite för en middag, så nu kan jag ta en kvällsmacka till fotbollen :) Åh vad jag älskar detta räknande och planerande!

måndag 18 november 2013

Kyckling i currysås

Måndagkväll och veckan är i gång! Nu är det en kopp te i tv-soffan som gäller i väntan på Homeland. En tv-soffa som vi snart byter ut hoppas jag. Vi har varit en sväng på möbelaffärer ikväll och nu gäller det bara att komma på hur vi ska möblera på bästa sätt för att få in en så stor soffa som möjligt på den lilla ytan.

Jag hade kvar en halv kyckling från den helstekta kycklingen vi åt förra veckan. Så till middag i dag gjorde jag en currysås, satte i kycklingresterna och serverade till ris. Och helt plötsligt hade vi en "ny måltid" trots att det var rester.


Kyckling i currysås
0,5-1 grillad kyckling
Currysås:
1 äpple
rapsolja
smör
1,5 msk curry
1,5 msk vetemjöl
5 dl buljong (eller fond + vatten)
2 dl grädde
salt och peppar

Skala och grovriv äpplet. Fräs det i olja och smör med curryn. 
Rör ner mjöl och späd med buljongen, lite i taget, under vispning. 
Tillsätt grädde, rör om och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Hetta upp och servera med ris.

Barnen älskar curry så det här gick åt till sista droppen. Det är alltid lika kul när man lyckas med maten så att hela familjen tycker det är gott. Det känns som jag har flyt nu för det har varit många bra middagar i rad. 

Matsedel v.47 november 2013

Förra veckan hade vi ingen matsedel och det är såå jobbigt när man kommer hem trött och hungrig och inget är förberett så i veckan ska jag skärpa mig och göra en matsedel som vi kan utgå från. Trots att vi sällan aldrig följer den till punkt o pricka är det skönt att ha tänkt till lite i alla fall. Fast det känns lite konstigt att göra matsedel för hela veckan eftersom jag personligen ska äta på restaurang/fik tre eller fyra gånger den här veckan. Undra om ni kan gissa vilka av dagarna?


Matsedel v.47 november 2013
Må: Kyckling i currysås och ris
Ti: Pasta-, skink- o broccoligratäng
On: Korv o potatismos
To: Köttbullar o makaroner
Fr: Hemma-hamburgare
Lö: Hemma-pizza
Sö: Lasagne

söndag 17 november 2013

Älgstek med ingefära, honung och balsamvinäger

Vart försvann söndagen?! 
Nog brukar lördagar och söndagar gå alldeles för fort, men i dag gick det fortare än vanligt. Redan kväll och jag sitter o väntar på att "Bron" ska börja. Väskor är packade, logistiken fixad och middagarna är nästan färdigplanerade så vi är redo för en ny vecka.

Dagens middag blev en otroligt god söndagsstek med mina favoritsmaker - balsamvinäger och ingefära.

Älgstek med ingefära, honung och balsamvinäger
Ca 1 kg fransyska
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn. 
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. 
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.


Balsamvinäger och ingefära det kan inte bli fel! Alla barnen åt med god aptit, till slut var vi tvungna att gömma fyra skivor så att jag och Leif har till matlåda i morgon. Den goda morotsröran med stark ingefärasmak passar perfekt till köttet och blev en stor favorit för Olivia.

Dags för Serranosallad

Godmorgon denna blåsiga söndag! Fast nu verkar det ha lugnat ner sig lite, vaknade dock av att det ven runt huset och jag var rädd att våra pulkor och spadar skulle blåsa bort. Snart är det dags för lunch och det blir nog en repris från gårdagens middag - Serranosallad.


Det blev lite godsaker igår - det var ju trots allt lördag! Mamma kom över med en ljuvlig lingonmousse som jag åt till efterrätt. Såå god och perfekt framöver till advent och jul. Längtar till vi bakar våra egna pepparkakor då vi även gör små söta änglar, stjärnor och hjärtan som är perfekta att använda till efterrätter, t.ex. pepparkakspannacotta.


Sen gjorde jag lite minttryffel och var tvungen att provsmaka om det nya "receptet" blev lika gott som fjolårets....och det blev det. En självklarhets på julgodisbordet! Det blir så vackert att rulla tryfflar (eller chokladbollar) i råsocker. Glittrar så fint!



Återkommer senare med lite smarriga recept och vår veckomatsedel - förhoppningsvis - för det var lite dåligt med matinspiration när jag försökte komma på middagar till veckan.

lördag 16 november 2013

En dag att fira

I dag ska det firas! 


Jag har nått ett delmål på min viktresa. Varje lördagmorgon väger jag mig och i morse visade vågen på 10 kg mindre än den gjorde i slutet av augusti då jag bestämde mig för ViktVäktarna. Känns väldigt bra och det motiverar mig att fortsätta.


Och motivation lär jag behöva kommande månad med alla frestelser. Jag älskar ju, både att göra och äta, julgodis, julkakor och julmat. Lär bli många och långa promenader framöver.

Brukar ni fira saker? Jag tar varje tillfälle i akt att fira saker, namnsdagar, vädret, besked man fått, vinster, helgen, ja man kan hitta saker att fira nästan så ofta man vill.

Mumsiga cornflakes-godiskakor - utan ägg, mjölk, gluten och nötter

God morgon! 
Här har vi nyss vaknat och ska snart duka fram frukost. Det är såå skönt att (äntligen) ha barn som älskar sovmorgon lika mycket som jag. Tänk, när Olivia och Isak var små då var jag glad om jag fick sova till strax efter sex.

Är ni sugna på lördagsgodis? 
Dessa godiskakor passar perfekt en lördag och de är perfekta att bjuda allergiker på. Framför allt om man inte riktigt har koll på vilka allergier man ska ta hänsyn till, eftersom de är utan det mesta. Det låter ju inte så gott att de är utan det mesta, men de är underbart goda, en blandning av godis och kakor därav namnet.

Om man som jag är ovan att baka glutenfritt är detta ett bra alternativ eftersom man inte behöver "lära sig hantera" det glutenfria mjölet.

Mumsiga cornflakes-godiskakor - utan ägg, mjölk, gluten och nötter
100 g mjölkfritt margarin
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
3 dl glutenfria corn flakes
2 dl puffat ris

Smält margarinet i en ganska stor kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt blandningen koka i ca 2 minuter.
Sätt små högar av blandningen i småbrödsformar med hjälp av en sked.
Låt dem stelna innan ni avnjuter dem.
Om blandningen hinner bli för hård/seg innan allt är portionerat ut 
så är det bara att värma upp kastrullen med blandningen något igen.


Så enkla att göra och så goda att äta. Svårare behöver det inte vara. De här gör jag ofta när Astma- och Allergiföreningen har olika aktiviteter. 

Jag brukar köpa glutenfria cornflakes, dvs de står på "allergi-hyllan" och det står glutenfritt stort på paketet. Men nu berättade Idas kompis mamma att Änglamarks "vanliga" cornflakes är glutenfria och hon borde veta eftersom dottern är glutenintolerant och det är nolltolerans för gluten som gäller.

Självklart går det att använda "vanliga" cornflakes och smör om man vet att ingen allergiker ska äta av dessa, man kan i så fall även smaksätta med 1 dl kokos.