Den här dan har gått alldeles för fort, jag som hade tänkt hinna såå mycket när jag fick en extradag hemma med Ida. Jag hann rensa lite bland barnens gamla kläder i alla fall, en kasta-hög, en spara-hög och en ge-bort-hög. Så skönt att jag hann med klädhögen som har legat liiite för länge, men det känns som ett evighetsjobb för barnen växer ju ur kläder hela tiden.
När Leif ville ha laxfylld cannelloni i söndags gjorde jag spenatfylld variant till mig. Det blir ett långt recept med många moment, men det är inte svårlagat. Gör en sås/röra i taget och "montera" sen ihop allt. När cannellonin väl står i ugnen så gör du en god sallad och dukar. Perfekt!
Spenatfylld cannelloni på tomatbädd
ca 15 cannellonirör
Tomatsås
1 zucchini
1 gul lök
1 bit vitkål
1 morot
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 förp krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk basilika
0,5 tsk sambal oelek
Skär grönsakerna och löken i mindre bitar. Fräs alltsammans i olja.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning och sambal, låt det puttra samman till en röra.
Smaka av med örtkryddor.
Spenatröra
500 g spenat
1 gul lök
250 g keso
2 klyftor vitlök
citronsaft från 0,5 citron
Tina spenaten. Hacka en gul lök fint.
Fräs löken, spenaten och de pressade vitlöksklyftorna tills löken är mjuk.
Låt svalna, krydda med salt, och peppar. Blanda ner keson och saften från citronen.
Ostsås
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl lagrad riven ost
salt och svartpeppar
Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och blanda ner mjölet. Tillsätt mjölken under vispning.
Låt puttra cirka 4 minuter.
Rör ner osten (koka inget mer) och krydda med salt och peppar.
Häll tomatsåsen i en ugnsform.
Fyll cannellonirullarna med spenatblandningen och lägg dem på tomatsåsen.
Häll ostsåsen över cannellonin och ställ in formen i ugnen.
Gratinera i 200° cirka 20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och cannellonin mjuk.
Servera med en god sallad.
Jag gjorde en lite matigare tomatsås med grönsaker, men om man vill går det bra att göra en "vanlig" tomatsås med krossade tomater och kryddor. Jag älskar spenat och det här smakar ordentligt med spenat - inte så konstigt eftersom det är huvudingrediensen. Jag använde hälften hackad och hälften bladspenat. Jag gjorde dubbelsats så nu har jag frysen full med matlådor - perfekt att ta fram och ta med till jobbet.
tisdag 12 november 2013
Långsam kyckling
Eftersom Ida har sån hemsk hosta som håller henne vaken på nätterna får hon vara hemma från skolan för nu vill vi att hon blir frisk! Det känns som hon har varit sjuk hela hösten. Men hon ligger inte på latsidan för det utan jobbar på i en mattebok som hon fick av mormor. Ska vi få en till matte-fantast i familjen? Isak älskar också matte medan Olivias favoritämne är SO och framför allt samhällskunskap.
Idag får min älskade Crock Pot tillaga maten på låg värme under hela dan. Sen har vi en smakrik, saftig och god kyckling lagom till middag. Så bekvämt! Trots att jag ska vara hemma i dag är det skönt att slippa tänka på maten. Är det nån mer som har en slow cooker?
Lite skivade morötter o lök och en skvätt vitt vin på botten, sen två välkryddade kycklingar på det och maten är klar om åtta timmar.
Idag får min älskade Crock Pot tillaga maten på låg värme under hela dan. Sen har vi en smakrik, saftig och god kyckling lagom till middag. Så bekvämt! Trots att jag ska vara hemma i dag är det skönt att slippa tänka på maten. Är det nån mer som har en slow cooker?
Lite skivade morötter o lök och en skvätt vitt vin på botten, sen två välkryddade kycklingar på det och maten är klar om åtta timmar.
måndag 11 november 2013
Laxfylld cannelloni i vitvinssås
Nu sitter vi mätta och nöjda i soffan, har precis kommit hem från mina föräldrar där vi blev bjudna på palt. Så gott...och det känns som evigheter sen jag åt det senast. Många propoints men så värt det, får gå en extra promenad i morgon.
I går önskade sig Leif laxfyllda cannelloni till middag. Eftersom jag istället åt spenatfyllda canelloni verkade jag ha fullt upp med mitt för jag glömde ta kort på de färdiga laxrullarna.
Laxfylld cannelloni i vitvinssås
Vitvinssås:
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl parmesanost, riven
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
Cannelloni:
1 st purjolök, liten
1 msk olivolja
I går önskade sig Leif laxfyllda cannelloni till middag. Eftersom jag istället åt spenatfyllda canelloni verkade jag ha fullt upp med mitt för jag glömde ta kort på de färdiga laxrullarna.
Laxfylld cannelloni i vitvinssås
Vitvinssås:
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl parmesanost, riven
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
Cannelloni:
1 st purjolök, liten
1 msk olivolja
400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör, i paket
parmesanost
Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min. Låt svalna.
Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på parmesan.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör, i paket
parmesanost
Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min. Låt svalna.
Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på parmesan.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.
Det går att förbereda rätten fram till gratinering. Perfekt att göra den på förmiddan och sen får den vila i kylskåpet tills det är dags att äta. En festlig laxrätt som alla (som tycker om rökt lax) tycker om. Tyvärr kan jag inte äta rökt lax och avstår därför denna festrätt som Leif tycker att han får äta alldeles för sällan.
söndag 10 november 2013
Fars dag och födelsedag
I dag är det inte bara fars dag utan det är även Leifs födelsedag. Till middag önskade han sig sin favorit, som han nästan aldrig får äta eftersom den innehåller rökt lax som jag inte tycker om. Men i år försäkrade han sig för länge sen om att han skulle få laxfylld cannelloni på sin födelsedag och självklart fixade jag det. Men jag gjorde även spenatfylld cannelloni.
Fars dag och födelsedag
Laxfylld cannelloni
Spenatfylld cannelloni på tomatbädd
Sallad med granatäppelkärnor
Kokosbollstårta
Grädde
Jordgubbar
Hjortron
Min pappa älskar kokosbollar och vad är då bättre att bjuda honom på till farsdag än kokosbollstårta, som verkligen påminde om kokosbollar. Jag blev positivt överraskad för den var godare än jag trodde.
Förberedelser
Hinner bara med ett snabbt hej mitt i alla förberedelser. Det är mycket som ska hinnas med i dag för inte nog med att det är fars dag det är även mina barns fars födelsedag. Vi fick inte tag i alla ingredienser till middagen igår när vi handlade, så förutom att laga mat, fixa tårta och panikstäda måste vi ut o handla. Jag hoppas vi får tag i den sista och viktiga ingrediensen eftersom jag har förberett allt för just den, eller rättare sagt de maträtterna.
Gissa middagen? |
fredag 8 november 2013
Räkor, vin och tidig kväll
Lugnet har lagt sig och vi njuter av att fredagkvällen är här och att alla är hemma. Det bästa som finns! Kvällens middag blev räkor, vin och annat gott. Perfekt med en snabbfixad middag när man kommer hem trött och hungrig från jobbet eller (som för mig) från stan efter en shoppingtur med tonårsdottern. Vinet jag provade var en lättdrucken riesling som passar till skaldjur och heter Stürz Mosel Riesling.
Jag tror det blir en tidig kväll för oss alla i kväll. Hela familjen verkar ovanligt trötta och vi har mycket roligt framför oss i helgen så det gäller att vara utvilade.
Kola-trifle med lingon
Åh vad jag älskar fredagar!
Har precis slutat jobbet och är hemma en snabb sväng för att äta lunch och slänga in en tvättmaskin. Sen ska jag skjutsa Ida till morfar medan jag och Olivia åker till stan för stor-(läs: dyr-) shopping, både hon och jag behöver nya vinterjackor och nya vinterskor. Inga billiga saker som står på måste-ha-listan. Idag håller all snö på att tina bort och det är såå slaskigt så stövlar är nog det bästa alternativet. Men det är snabbt övergående hoppas jag. Jag vill ju ha vitt och fint igen.
Tänkte komma med ett snabblagat efterrättstips så här inför helgen. Efter julbordet i lördags åt vi en julinspirerad söt-syrlig efterrätt med lingon, kesella, kola och digestive. Snabblagat och gott!
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl frysta lingon
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl frysta lingon
5 digestivekex
2,5 dl kesella
ev några hela lingon till garnering
Koka upp sirap, socker och grädde i en kastrull.
2,5 dl kesella
ev några hela lingon till garnering
Koka upp sirap, socker och grädde i en kastrull.
Låt koka ca 10 minuter till en simmig sås, rör då och då.
Blanda ner lingonen. Låt svalna något.
Smula digestivekexen.
Varva kolalingon, smulade kex och kesella i glas.
Blanda ner lingonen. Låt svalna något.
Smula digestivekexen.
Varva kolalingon, smulade kex och kesella i glas.
Toppa gärna med några hela lingon.
Servera genast.
Servera genast.
Vilken god efterrätt! Sött och surt i en perfekt kombination. Den här kommer jag göra fler gånger för den var jätte-enkel att göra, men nästa gång tar jag lite mer lingon för nu smakade det inte speciellt mycket lingon. Fast det kanske berodde på att jag inte garnerade med lingon.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)