söndag 10 november 2013

Fars dag och födelsedag

I dag är det inte bara fars dag utan det är även Leifs födelsedag. Till middag önskade han sig sin favorit, som han nästan aldrig får äta eftersom den innehåller rökt lax som jag inte tycker om. Men i år försäkrade han sig för länge sen om att han skulle få laxfylld cannelloni på sin födelsedag och självklart fixade jag det. Men jag gjorde även spenatfylld cannelloni.


Fars dag och födelsedag
Laxfylld cannelloni
Spenatfylld cannelloni på tomatbädd
Sallad med granatäppelkärnor

Kokosbollstårta
Grädde
Jordgubbar
Hjortron


Min pappa älskar kokosbollar och vad är då bättre att bjuda honom på till farsdag än kokosbollstårta, som verkligen påminde om kokosbollar. Jag blev positivt överraskad för den var godare än jag trodde. 

Förberedelser

Hinner bara med ett snabbt hej mitt i alla förberedelser. Det är mycket som ska hinnas med i dag för inte nog med att det är fars dag det är även mina barns fars födelsedag. Vi fick inte tag i alla ingredienser till middagen igår när vi handlade, så förutom att laga mat, fixa tårta och panikstäda måste vi ut o handla. Jag hoppas vi får tag i den sista och viktiga ingrediensen eftersom jag har förberett allt för just den, eller rättare sagt de maträtterna.
Gissa middagen?

fredag 8 november 2013

Räkor, vin och tidig kväll

Lugnet har lagt sig och vi njuter av att fredagkvällen är här och att alla är hemma. Det bästa som finns! Kvällens middag blev räkor, vin och annat gott. Perfekt med en snabbfixad middag när man kommer hem trött och hungrig från jobbet eller (som för mig) från stan efter en shoppingtur med tonårsdottern. Vinet jag provade var en lättdrucken riesling som passar till skaldjur och heter Stürz Mosel Riesling


Jag tror det blir en tidig kväll för oss alla i kväll. Hela familjen verkar ovanligt trötta och vi har mycket roligt framför oss i helgen så det gäller att vara utvilade.

Kola-trifle med lingon

Åh vad jag älskar fredagar!
Har precis slutat jobbet och är hemma en snabb sväng för att äta lunch och slänga in en tvättmaskin. Sen ska jag skjutsa Ida till morfar medan jag och Olivia åker till stan för stor-(läs: dyr-) shopping, både hon och jag behöver nya vinterjackor och nya vinterskor. Inga billiga saker som står på måste-ha-listan. Idag håller all snö på att tina bort och det är såå slaskigt så stövlar är nog det bästa alternativet. Men det är snabbt övergående hoppas jag. Jag vill ju ha vitt och fint igen.

Tänkte komma med ett snabblagat efterrättstips så här inför helgen. Efter julbordet i lördags åt vi en julinspirerad söt-syrlig efterrätt med lingon, kesella, kola och digestive. Snabblagat och gott!

Kola-trifle med lingon 4-6 portioner
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl frysta lingon
5 digestivekex
2,5 dl kesella
ev några hela lingon till garnering

Koka upp sirap, socker och grädde i en kastrull.
Låt koka ca 10 minuter till en simmig sås, rör då och då.
Blanda ner lingonen. Låt svalna något.
Smula digestivekexen.
Varva kolalingon, smulade kex och kesella i glas. 
Toppa gärna med några hela lingon.
Servera genast.

Vilken god efterrätt! Sött och surt i en perfekt kombination. Den här kommer jag göra fler gånger för den var jätte-enkel att göra, men nästa gång tar jag lite mer lingon för nu smakade det inte speciellt mycket lingon. Fast det kanske berodde på att jag inte garnerade med lingon. 

torsdag 7 november 2013

Vitt och fräscht

Det är såå härligt med snö i måttliga mängder. Vi har så vitt och fint utomhus just nu, men jag är rädd för att den snart tinar bort. Idag har det varit kring 7 minusgrader så då trodde jag att den blir kvar ett tag, men nu är det på väg mot noll. Vi får väl se vad som händer med all härlig snö under helgen.


Oj så många reaktioner jag har fått på gårdagens allergi-inlägg. Många allergi-föräldrar känner igen sig och många icke-allergiker blir oroliga om just de har gjort fel för det är ju inte lätt att tänka på allt. Det gör ju inte ens jag, jag kan mina barns allergier och tänker på det mesta kring dem. Men sen finns det andra sorters allergier som jag "glömmer" bort. Det var en som hade en liknelse om att det känns som man skickar ut sitt barn på ett minfält. Det kan gå bra men rätt vad det är så trampas det på en mina.

Visst kommer ni ihåg mitt inlägg om mjölk-, ägg- och nötfria tips inför barnkalaset, som ni hittar här.

onsdag 6 november 2013

Proteiner, träning och allergi

Efter träning ska man få i sig proteiner så fort som möjligt, har jag förstått. Jag kan ju inte säga att det är mitt bästa område. I dag när Isak packade hockey-trunken såg han till att få med sig lite proteiner, han tog nämligen med sig Arlas nyhet med dubbelt så mycket protein som i andra mjölkdrycker.


Jag har precis kommit hem från ishallen för jag var tvungen att prata med Isaks tränare som hade skickat ut ett recept som jag inte riktigt tycker om.  I all välmening har det skickats ut ett recept på hemmagjorda proteinbars. Jättebra med hemmagjort för de köpta varianterna innehåller ofta för mycket socker. Men det jag inte tycker om och som jag blev riktigt, riktigt orolig över var att detta recept innehåller jordnötssmör.

Vad händer om Isak får i sig en smula av misstag? Lätt hänt om alla lag-kompisar börjar äta detta till höger och vänster. Skulle Ida få i sig en smula av misstag då är det ambulansfärd som gäller.

Isak visar ett nötfritt alternativ
Åh vad jag känner mig ledsen just nu. Varför måste just mina barn drabbas av dessa allergier och all okunskap? Varför kan inte mina barn få äta allt? Varför måste mina barn känna sig utanför? Varför måste mina barn alltid tänka på vad de äter? Varför?

Och sen börjar jag tänka på alla jag känner som har värre/allvarligare allergier än oss och då blir jag ännu mer ledsen för allt de måste utstå och alla kamper de måste ta.

Två olika smaker som båda blev uppskattade här hemma.

Janssons frestelse VV

Jag har varit till läkaren med Isak som har ont i handleden efter en hockeytackling förra veckan, och när jag ändå var i krokarna så passade jag på att äta lunch hemma. Det blev lite rester från lördagens julbord, bl.a den goda och krämiga Janssons. Jag är positivt överraskad att den blev så krämig trots att jag använde matlagningsgrädde och lättmjölk. Känns ju helt onödigt att använda vispgrädde.


Janssons frestelse VV(6 portioner 6 propoints/portion)
ca 10 potatisar
1-2 gula lökar  

1 tsk flytande margarin
125 g ansjovisfilé
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl lättmjölk
2 msk ströbröd



Strimla löken och fräs den mjuk, utan att den tar färg, i margarin. 
Strimla potatisen i matberedaren. Dela ansjovisfiléerna.
Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsform. Börja och sluta med potatis. 
Blanda samman mjölk, grädde och ansjovisspad, häll det över potatisen. 
Strö över ströbröd och tillaga i ugn 200° ca 50 min.

När man äter detta på ett julbord så räcker det definitivt till fler än 6 portioner och då blir det färre propoints/portion också. Den blev inte det minsta vattning, utan otroligt krämig och god trots att jag använde matlagningsgrädde och lättmjölk. Vissa maträtter blir lite väl vattniga med lågfett-alternativen, men här passade det utmärkt med dem.

Dagens lunchtallrik och sen en kopp chai-te på det.

Nu är det dags att åka tillbaka till jobbet och jobba dagens sista timmar. Det var bara en kraftig stukning för Isak, så han ska ta det lite lugnt några dagar. Hur tar man det lugnt på hockeyträning och match? Jag tror inte Isak kommer ihåg de råden när det väl är dags att kliva in på isen.