Jag tror det blir en tidig kväll för oss alla i kväll. Hela familjen verkar ovanligt trötta och vi har mycket roligt framför oss i helgen så det gäller att vara utvilade.
fredag 8 november 2013
Räkor, vin och tidig kväll
Lugnet har lagt sig och vi njuter av att fredagkvällen är här och att alla är hemma. Det bästa som finns! Kvällens middag blev räkor, vin och annat gott. Perfekt med en snabbfixad middag när man kommer hem trött och hungrig från jobbet eller (som för mig) från stan efter en shoppingtur med tonårsdottern. Vinet jag provade var en lättdrucken riesling som passar till skaldjur och heter Stürz Mosel Riesling.
Kola-trifle med lingon
Åh vad jag älskar fredagar!
Har precis slutat jobbet och är hemma en snabb sväng för att äta lunch och slänga in en tvättmaskin. Sen ska jag skjutsa Ida till morfar medan jag och Olivia åker till stan för stor-(läs: dyr-) shopping, både hon och jag behöver nya vinterjackor och nya vinterskor. Inga billiga saker som står på måste-ha-listan. Idag håller all snö på att tina bort och det är såå slaskigt så stövlar är nog det bästa alternativet. Men det är snabbt övergående hoppas jag. Jag vill ju ha vitt och fint igen.
Tänkte komma med ett snabblagat efterrättstips så här inför helgen. Efter julbordet i lördags åt vi en julinspirerad söt-syrlig efterrätt med lingon, kesella, kola och digestive. Snabblagat och gott!
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl frysta lingon
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl frysta lingon
5 digestivekex
2,5 dl kesella
ev några hela lingon till garnering
Koka upp sirap, socker och grädde i en kastrull.
2,5 dl kesella
ev några hela lingon till garnering
Koka upp sirap, socker och grädde i en kastrull.
Låt koka ca 10 minuter till en simmig sås, rör då och då.
Blanda ner lingonen. Låt svalna något.
Smula digestivekexen.
Varva kolalingon, smulade kex och kesella i glas.
Blanda ner lingonen. Låt svalna något.
Smula digestivekexen.
Varva kolalingon, smulade kex och kesella i glas.
Toppa gärna med några hela lingon.
Servera genast.
Servera genast.
Vilken god efterrätt! Sött och surt i en perfekt kombination. Den här kommer jag göra fler gånger för den var jätte-enkel att göra, men nästa gång tar jag lite mer lingon för nu smakade det inte speciellt mycket lingon. Fast det kanske berodde på att jag inte garnerade med lingon.
torsdag 7 november 2013
Vitt och fräscht
Det är såå härligt med snö i måttliga mängder. Vi har så vitt och fint utomhus just nu, men jag är rädd för att den snart tinar bort. Idag har det varit kring 7 minusgrader så då trodde jag att den blir kvar ett tag, men nu är det på väg mot noll. Vi får väl se vad som händer med all härlig snö under helgen.
Oj så många reaktioner jag har fått på gårdagens allergi-inlägg. Många allergi-föräldrar känner igen sig och många icke-allergiker blir oroliga om just de har gjort fel för det är ju inte lätt att tänka på allt. Det gör ju inte ens jag, jag kan mina barns allergier och tänker på det mesta kring dem. Men sen finns det andra sorters allergier som jag "glömmer" bort. Det var en som hade en liknelse om att det känns som man skickar ut sitt barn på ett minfält. Det kan gå bra men rätt vad det är så trampas det på en mina.
Visst kommer ni ihåg mitt inlägg om mjölk-, ägg- och nötfria tips inför barnkalaset, som ni hittar här.
Visst kommer ni ihåg mitt inlägg om mjölk-, ägg- och nötfria tips inför barnkalaset, som ni hittar här.
onsdag 6 november 2013
Proteiner, träning och allergi
Efter träning ska man få i sig proteiner så fort som möjligt, har jag förstått. Jag kan ju inte säga att det är mitt bästa område. I dag när Isak packade hockey-trunken såg han till att få med sig lite proteiner, han tog nämligen med sig Arlas nyhet med dubbelt så mycket protein som i andra mjölkdrycker.
Jag har precis kommit hem från ishallen för jag var tvungen att prata med Isaks tränare som hade skickat ut ett recept som jag inte riktigt tycker om. I all välmening har det skickats ut ett recept på hemmagjorda proteinbars. Jättebra med hemmagjort för de köpta varianterna innehåller ofta för mycket socker. Men det jag inte tycker om och som jag blev riktigt, riktigt orolig över var att detta recept innehåller jordnötssmör.
Vad händer om Isak får i sig en smula av misstag? Lätt hänt om alla lag-kompisar börjar äta detta till höger och vänster. Skulle Ida få i sig en smula av misstag då är det ambulansfärd som gäller.
Åh vad jag känner mig ledsen just nu. Varför måste just mina barn drabbas av dessa allergier och all okunskap? Varför kan inte mina barn få äta allt? Varför måste mina barn känna sig utanför? Varför måste mina barn alltid tänka på vad de äter? Varför?
Och sen börjar jag tänka på alla jag känner som har värre/allvarligare allergier än oss och då blir jag ännu mer ledsen för allt de måste utstå och alla kamper de måste ta.
Jag har precis kommit hem från ishallen för jag var tvungen att prata med Isaks tränare som hade skickat ut ett recept som jag inte riktigt tycker om. I all välmening har det skickats ut ett recept på hemmagjorda proteinbars. Jättebra med hemmagjort för de köpta varianterna innehåller ofta för mycket socker. Men det jag inte tycker om och som jag blev riktigt, riktigt orolig över var att detta recept innehåller jordnötssmör.
Vad händer om Isak får i sig en smula av misstag? Lätt hänt om alla lag-kompisar börjar äta detta till höger och vänster. Skulle Ida få i sig en smula av misstag då är det ambulansfärd som gäller.
Isak visar ett nötfritt alternativ |
Och sen börjar jag tänka på alla jag känner som har värre/allvarligare allergier än oss och då blir jag ännu mer ledsen för allt de måste utstå och alla kamper de måste ta.
Två olika smaker som båda blev uppskattade här hemma. |
Janssons frestelse VV
Jag har varit till läkaren med Isak som har ont i handleden efter en hockeytackling förra veckan, och när jag ändå var i krokarna så passade jag på att äta lunch hemma. Det blev lite rester från lördagens julbord, bl.a den goda och krämiga Janssons. Jag är positivt överraskad att den blev så krämig trots att jag använde matlagningsgrädde och lättmjölk. Känns ju helt onödigt att använda vispgrädde.
Janssons frestelse VV(6 portioner 6 propoints/portion)
ca 10 potatisar
1-2 gula lökar
Janssons frestelse VV(6 portioner 6 propoints/portion)
ca 10 potatisar
1-2 gula lökar
1 tsk flytande margarin
125 g ansjovisfilé
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl lättmjölk
2 msk ströbröd
125 g ansjovisfilé
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl lättmjölk
2 msk ströbröd
Strimla löken och fräs den mjuk, utan att den tar färg, i margarin.
Strimla potatisen i matberedaren. Dela ansjovisfiléerna.
Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsform. Börja och sluta med potatis.
Blanda samman mjölk, grädde och ansjovisspad, häll det över potatisen.
Strö över ströbröd och tillaga i ugn 200° ca 50 min.
När man äter detta på ett julbord så räcker det definitivt till fler än 6 portioner och då blir det färre propoints/portion också. Den blev inte det minsta vattning, utan otroligt krämig och god trots att jag använde matlagningsgrädde och lättmjölk. Vissa maträtter blir lite väl vattniga med lågfett-alternativen, men här passade det utmärkt med dem.
Nu är det dags att åka tillbaka till jobbet och jobba dagens sista timmar. Det var bara en kraftig stukning för Isak, så han ska ta det lite lugnt några dagar. Hur tar man det lugnt på hockeyträning och match? Jag tror inte Isak kommer ihåg de råden när det väl är dags att kliva in på isen.
Dagens lunchtallrik och sen en kopp chai-te på det. |
Nu är det dags att åka tillbaka till jobbet och jobba dagens sista timmar. Det var bara en kraftig stukning för Isak, så han ska ta det lite lugnt några dagar. Hur tar man det lugnt på hockeyträning och match? Jag tror inte Isak kommer ihåg de råden när det väl är dags att kliva in på isen.
tisdag 5 november 2013
Pusselpyssel
Jag och Isak har roat oss med ett pussel de senaste dagarna. Det är ju såå roligt! När jag bodde hemma hos mina föräldrar la vi alltid pussel på jullovet, nu tror jag att det är dags att återuppta den traditionen. Måste kolla igenom mina lite enklare pussel om det finns nå roligt som skulle passa här hemma. Pusslet vi la nu var runt och det är nog första gången jag la ett runt pussel.
I morse vaknade vi till ett fint vinterlandskap men tyvärr var det nollgradigt så det blev en väldigt slaskig och blöt promenad till jobbet istället för en promenad med ett härligt knaster under skorna. Det får gärna komma lite mer snö för det är så skönt med snön som lyser upp den annars ganska grå och tråkiga november.
I morse vaknade vi till ett fint vinterlandskap men tyvärr var det nollgradigt så det blev en väldigt slaskig och blöt promenad till jobbet istället för en promenad med ett härligt knaster under skorna. Det får gärna komma lite mer snö för det är så skönt med snön som lyser upp den annars ganska grå och tråkiga november.
måndag 4 november 2013
Skinklasagne - pizzalasagne VV
Ibland är det snabba ryck! Före fem hade vi lagat mat, ätit klart, diskat undan och Isak var på väg till hockeyträningen. Men så fort kan det gå när det är korv, köttbullar och makaroner till middag. Igår åt vi lite godare, men det var inte så mycket svårare tillagning. Vi åt en skinklasagne men det smakade som pizza så vi funderade på att döpa om den till pizzalasagne.
Skinklasagne - pizzalasagne 4 portioner (6propoints/portion)
Tomatsås
1 zucchini
1 gul lök
1 paprika
1 bit vitkål
Skinklasagne - pizzalasagne 4 portioner (6propoints/portion)
Tomatsås
1 zucchini
1 gul lök
1 paprika
1 bit vitkål
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 förp krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk basilika
0,5 tsk sambal oelek
Lasagne
200 g rökt skinka
8 lasagneplattor
4 tomater
2 dl riven ost, max 17%
Skär grönsakerna och löken i mindre bitar. Fräs alltsammans i olja.
Krydda med salt och peppar.
1 tsk salt
1 krm peppar
1 förp krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk basilika
0,5 tsk sambal oelek
Lasagne
200 g rökt skinka
8 lasagneplattor
4 tomater
2 dl riven ost, max 17%
Skär grönsakerna och löken i mindre bitar. Fräs alltsammans i olja.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning och sambal, låt det puttra samman till en röra.
Smaka av med örtkryddor.
Skiva skinkan.
Varva grönsaksröra, lasagneplattor och skinka.
Avsluta med grönsaksröra, skivade tomater och riven ost.
Avsluta med grönsaksröra, skivade tomater och riven ost.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.
Överraskande gott! Jag var inte helt övertygad att det här skulle bli jättegott men eftersom vi hade mycket skinka som behövde ätas upp provade jag. Och vilken tur för det här kommer jag göra snart igen. Perfekt mat i matlåda också för den var lika god efter att ha blivit värmd i micron. Jag skulle nog säga att receptet räcker till 5-6 stycken istället för bara 4 portioner eftersom man förmodligen äter en god sallad till. (Om det räcker till 6 portioner så blir det istället 4 propoints/portion)
Överraskande gott! Jag var inte helt övertygad att det här skulle bli jättegott men eftersom vi hade mycket skinka som behövde ätas upp provade jag. Och vilken tur för det här kommer jag göra snart igen. Perfekt mat i matlåda också för den var lika god efter att ha blivit värmd i micron. Jag skulle nog säga att receptet räcker till 5-6 stycken istället för bara 4 portioner eftersom man förmodligen äter en god sallad till. (Om det räcker till 6 portioner så blir det istället 4 propoints/portion)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)