måndag 28 oktober 2013

Röding i ugn med kryddgrönt

Första höstlovsdagen är snart slut och det blev lite ändrade planer. Jag hade tänkt ha en shoppingdag på Storheden, men när jag kom ut till bilen så var det punktering. Det var inte mycket annat att göra en att hålla sig hemma hela dan och det var ju inte så dumt för då började jag städa och röja i en massa skåp i källaren istället. Välbehövligt!

Till middag åt vi fjällröding och vips kom Olivia och Isak på att de hade viktigare saker att göra. Tur att åtminstone Ida älskar fisk.

Röding i ugn med kryddgrönt
1-1,5 kg röding, hel och rensad
1,5-2 tsk salt
1 dl hackat kryddgrönt (dill och persilja t.ex.)
1 dl finstrimlad purjolök
smör
ev. 2-3 dl grädde

Salta och fyll fisken/fiskarna med purjolök och hälften av det kryddgröna.
Lägg fisken i en smord ugnsform. Täck med folie.
Koka i ugn ca 20 min i 200 grader.
Tag av folien.
Pensla fisken med smält fett och strö över resten av det kryddgröna.
Häll ev. i grädde.
Stek ca 10 min tills fisken är klart.
Servera med potatis eller ris.


Fjällröding eller öring som inte är så stora är enklast att tillaga hela och slippa filéa dem. På sommaren är det självklart grillen som gäller men annars tillagar vi dem i ugnen och ofta på det här enkla sättet.

Loppi blogbag

Godmorgon alla bloggvänner! I dag är det mycket snack om väder, och den väntade stormen, i tidningar och på tv. Hur är det hos er? Här är det kring sex grader varmt och regnet slår mot taket. Men det verkar ljusna lite så vi håller tummarna att regnet snart har dragit förbi.

I helgen hämtade jag ut ett paket från Loppi med lite smått och gott i.

Loppi blogbag

Croodarna kommer vi se senare i dag, perfekt med en ny film nu när regnet vräker ner ute och vi är höstlovslediga. Deo för känslig hud är alltid mina favoriter, så självklart kommer jag prova Barnängens nya Sensisitive Deo.

Santa Marias nya kryddblandning Coriander & Chili i kvarn låter som en spännande och användbar kombination. Nån som har hunnit prova? Reztart, ett mellanmål med lågt GI, som Olivia får ta med till skolan. Perfekt att fylla på med lite energi en lång skoldag. SweetDrops Stevia med chokladsmak från SweetLeaf är smaksatt flytande stevia för att smaksätta t.ex. glass, bubbelvatten eller yoghurt. Känns konstigt eller kanske praktiskt - Nån som har provat?

I samarbete med Loppi

söndag 27 oktober 2013

Tekakor till Halloween

Ni som följer mig på Instagram (där jag heter matro_sara) har fått följa mig på förmiddan när jag och Ida bakade Halloween-tekakor.


Jag har så fina Halloween-formar men som ni förstår så används de inte så ofta. Men idag var det dags igen. Istället för att baka fikabröd (som jag försöker undvika) så bakade jag Halloween-tekakor i form av pumpor, fladdermöss och spöken.


Tekakor till Halloween
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl crème fraiche eller gräddfil
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche/gräddfil, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. 
Kavla ut en del av degen i taget och ta ut tekakor med pepparkaksformar. Jag använde en fladdermus, en pumpa och ett spöke.
Lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Så populära dessa blev och jag blev nöjd själv också! Se till att ha ganska mycket mjöl i degen för att den ska vara enklare att hantera, dvs både att kavla och ta ut med mått. Är den för kladdig lär du bli tokig. Det blev jag i början :)

Ser ni att det är pumpa, fladdermus (Batman) och spöke?

Matro_Sara på Instagram

Äntligen finns Mat-ro på Instagram och där hittar ni mig som Matro_Sara. Följ mig gärna! 
Det tog sin lilla tid innan jag äntligen tog tag i saken. Men bättre sent än aldrig...



Än så länge finns där två kort, men jag hoppas att det kommer fyllas på i snabb takt.
I dag har jag planer på att baka Halloween-tekakor, vi får väl hoppas att jag kommer ihåg att lägga ut några bilder på vårt brödbak så ni kan följa oss under bakningens gång och inte bara få se resultatet.

Välkommen att följa Matro_Sara på Instagram!

lördag 26 oktober 2013

Kvällsväntan

Kom ihåg att ställa om klockorna i natt! Så underbart med en extratimme.

Som vanligt på lördagkvällar sitter jag småtrött i soffan och väntar på att Olivia ska komma hem. Men jag lär få vänta nån timme till. Klarar ni att gå o lägga er innan alla barnen har kommit hem? Det klarar inte jag! Jag känner mig inte trygg förrän alla barn är hemma. Jag lär ha några jobbiga år framför mig, eller vad tror ni?


Barnen hade önskat storfavoriten kycklingtortilla till middag idag och självklart lyssnade jag på dem eftersom jag inte hade något bättre förslag. Vi gjorde en ordentlig omgång så nu har vi flera matlådor i frysen. Perfekt!

Nej nu är det nog dags för en kopp te och fortsätta vänta :)

Två månader med viktväktarna

Jag är så glad att jag "hittade" ViktVäktarna för det här är verkligen min grej för en lyckad viktnedgång.
Första månaden åt jag inget fikabröd och var inte på restaurang för att jag skulle veta exakt hur mycket jag åt för att fylla i exakt rätt antal propoints.
Allt för att jag ville följa ViktVäktar-programmet till punkt och pricka och få en bra start.


Den här andra månaden har jag "fuskat" lite mer. Men vet ni vad det bästa är? 
Det går knappt att fuska med viktväktarna eftersom allt är tillåtet. 
Så det korrekta vore väl att säga att jag har ätit lite mer. 
Det är just det som är en av framgångsfaktorerna för mig - att man inte behöver känna sig misslyckad. 
Tidigare har jag lagt av med mina viktminskningsförsök om jag har ätit "fel" nån dag, 
knäppt tänkt kanske men jag vet att jag inte är ensam om att "ge upp" efter något felsteg.

Mycket sallad fyller jag min tallrik med.

Med mitt nya viktväktar-tänk så har det gått bra för mig trots att den här månaden har varit full med kalas och godsaker, men jag ser alltid till att fylla tallriken med sallad, frukt och grönsaker. Jag fortsätter min viktnedgång på ungefär 1 kg/vecka, mer vill jag inte gå ner för då sägs det att det inte är en hälsosam viktnedgång och risken för att gå upp ökar...och det vill jag ju inte.

Dessutom har jag fått in en bra rutin med lunchpromenader 3-4 gånger i veckan, då jag får motion, frisk luft och ljusterapi. Jag verkligen älskar mina lunchpromenader runt vattnet i Luleå, jag t.o.m väljer det framför gratis restauranglunch. Tyvärr har jag inte kunnat gå på en enda promenad den här senaste veckan pga förkylningen. Men jag hoppas jag är "back on track" snart igen.

En fin blomma är jag värd (tycker jag själv i alla fall) för att jag lyckas med detta. 























De största förändringarna jag gjort är att:
Jag väljer knäckebröd istället för mjukt bröd.
Jag undviker såser.
Jag har dragit ner på (inte slutat med) alkohol och fikabröd.
Jag äter inte godis, förutom mörk choklad.

Nu är jag redo för min tredje månad med ViktVäktarna!

fredag 25 oktober 2013

Fläskfilé i ädelostsås

Sitter ni bänkade framför Idol? Det gör vi! 
Eller rättare sagt så sitter vi i soffan och Idol är på, men ingen av oss är särskilt engagerade i det, utan vi alla pysslar med annat. Men allra mest njuter vi av att höstlovet är här och jag tänker lyxa till det med två dagar ledigt, så nu har jag en fyra-dagars-helg :) Perfekt med några extra dagar ledigt för nu vill ska jag bli frisk. Jag har inte varit på en enda promenad den här veckan...och jag saknar det!

Till dagens middag hade vi tagit fram en fläskytterfilé som vi tillagade med fransk ädelost som vi köpte på den internationella matmarknaden.


Fläskfilé i ädelostsås
1 fläsk(ytter)filé
50 g ädelost
2,5 dl mellangrädde
1-2 msk mango chutney

Putsa och skär filén i skivor.
Bryn skivorna, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Lägg i osten i stekpannan, häll på grädden och mango chutney.
Låt osten smälta på låg värme och låt sedan koka någon minut.
Häll såsen över köttet i formen.
Ställ in i ugnen och låt allt bli genomvarmt.
Servera med ugnsstekt potatis och sallad.


Det går lika bra att lägga tillbaka köttet i stekpannan med såsen och låta allt bli varmt. Men eftersom ugnen var på för att vi tillagade potatisen där så var det skönare och (klimat)smartare att ha maten i ugnen istället för på plattan. Ni vet ju att jag dessutom älskar när maten klarar sig själv i ugnen :)

Det blev en söt touch på såsen tack vare/pga mango chutneyn så smaka av så det blir bra för just dig. Ädelost finns ju i en massa olika styrkor, men för vår ädelost var det perfekt med 50 g. Man kände en ädelost-smak, men den tog inte över.