lördag 26 oktober 2013

Två månader med viktväktarna

Jag är så glad att jag "hittade" ViktVäktarna för det här är verkligen min grej för en lyckad viktnedgång.
Första månaden åt jag inget fikabröd och var inte på restaurang för att jag skulle veta exakt hur mycket jag åt för att fylla i exakt rätt antal propoints.
Allt för att jag ville följa ViktVäktar-programmet till punkt och pricka och få en bra start.


Den här andra månaden har jag "fuskat" lite mer. Men vet ni vad det bästa är? 
Det går knappt att fuska med viktväktarna eftersom allt är tillåtet. 
Så det korrekta vore väl att säga att jag har ätit lite mer. 
Det är just det som är en av framgångsfaktorerna för mig - att man inte behöver känna sig misslyckad. 
Tidigare har jag lagt av med mina viktminskningsförsök om jag har ätit "fel" nån dag, 
knäppt tänkt kanske men jag vet att jag inte är ensam om att "ge upp" efter något felsteg.

Mycket sallad fyller jag min tallrik med.

Med mitt nya viktväktar-tänk så har det gått bra för mig trots att den här månaden har varit full med kalas och godsaker, men jag ser alltid till att fylla tallriken med sallad, frukt och grönsaker. Jag fortsätter min viktnedgång på ungefär 1 kg/vecka, mer vill jag inte gå ner för då sägs det att det inte är en hälsosam viktnedgång och risken för att gå upp ökar...och det vill jag ju inte.

Dessutom har jag fått in en bra rutin med lunchpromenader 3-4 gånger i veckan, då jag får motion, frisk luft och ljusterapi. Jag verkligen älskar mina lunchpromenader runt vattnet i Luleå, jag t.o.m väljer det framför gratis restauranglunch. Tyvärr har jag inte kunnat gå på en enda promenad den här senaste veckan pga förkylningen. Men jag hoppas jag är "back on track" snart igen.

En fin blomma är jag värd (tycker jag själv i alla fall) för att jag lyckas med detta. 























De största förändringarna jag gjort är att:
Jag väljer knäckebröd istället för mjukt bröd.
Jag undviker såser.
Jag har dragit ner på (inte slutat med) alkohol och fikabröd.
Jag äter inte godis, förutom mörk choklad.

Nu är jag redo för min tredje månad med ViktVäktarna!

fredag 25 oktober 2013

Fläskfilé i ädelostsås

Sitter ni bänkade framför Idol? Det gör vi! 
Eller rättare sagt så sitter vi i soffan och Idol är på, men ingen av oss är särskilt engagerade i det, utan vi alla pysslar med annat. Men allra mest njuter vi av att höstlovet är här och jag tänker lyxa till det med två dagar ledigt, så nu har jag en fyra-dagars-helg :) Perfekt med några extra dagar ledigt för nu vill ska jag bli frisk. Jag har inte varit på en enda promenad den här veckan...och jag saknar det!

Till dagens middag hade vi tagit fram en fläskytterfilé som vi tillagade med fransk ädelost som vi köpte på den internationella matmarknaden.


Fläskfilé i ädelostsås
1 fläsk(ytter)filé
50 g ädelost
2,5 dl mellangrädde
1-2 msk mango chutney

Putsa och skär filén i skivor.
Bryn skivorna, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Lägg i osten i stekpannan, häll på grädden och mango chutney.
Låt osten smälta på låg värme och låt sedan koka någon minut.
Häll såsen över köttet i formen.
Ställ in i ugnen och låt allt bli genomvarmt.
Servera med ugnsstekt potatis och sallad.


Det går lika bra att lägga tillbaka köttet i stekpannan med såsen och låta allt bli varmt. Men eftersom ugnen var på för att vi tillagade potatisen där så var det skönare och (klimat)smartare att ha maten i ugnen istället för på plattan. Ni vet ju att jag dessutom älskar när maten klarar sig själv i ugnen :)

Det blev en söt touch på såsen tack vare/pga mango chutneyn så smaka av så det blir bra för just dig. Ädelost finns ju i en massa olika styrkor, men för vår ädelost var det perfekt med 50 g. Man kände en ädelost-smak, men den tog inte över.

Lunch nu, pynt snart

Lunchen är framdukad framför tv:n och jag har sjunkit ner i soffan. 


Nu ska jag äta och vila innan det är dags att hämta Ida, med hon ville stanna lite längre idag eftersom det var dags för Halloween-fest på fritids. Sen ska vi städa klart det sista här hemma innan det är dags för Halloween-pyntning, dvs jag ska plocka fram en orange duk, två orange ljuslyktor med svarta dekorerade värmeljus och en dörrprydnad. That's it! Men fram ska det varje år.

torsdag 24 oktober 2013

Bullbagare

Har ni sett Hela Sverige Bakar? De bakade bullar i alla de smaker och former. 
Gissa om jag blev bull-bakar-sugen. Oj, oj, oj hur ska det här gå i helgen. 

Jag längtar efter både bullar och sol

Vilken är er favoritbulle? Det mesta med vetedeg blir gott enligt mig, eller hur? 
När jag var yngre älskade jag min kompis mammas bullar. De var stora och utan papper. 
Jag kommer ihåg att jag tyckte att de kändes lyxiga :)
Min kompis tyckte om min mammas chokladbullar så ibland bytte vi bullar med varann. Fiffigt va?

onsdag 23 oktober 2013

Pasta- och kycklinggratäng à la kylrens

Eftersom jag har känt mig förkyld (igen? fortfarande?) så trodde jag att det skulle bli en lååång och seeg vecka. Men så blev det inte! Tänk, det är redan onsdagkväll. Vart försvann de tre arbetsdagarna? Idag försvann då hela dan i föreläsningar och möten som bara avlöste varann, jag hann sitta på mitt rum några minuter bara och sen avslutades dagen med ett brandlarm. Men i morgon tror jag att jag kommer sitta på mitt rum vid datorn hela dan. Den ena dan är inte den andra lik.

I dag såg jag till att rensa lite i vårt kylskåp. Det som var mest akut att användas upp var en bit grillad kyckling, makaroner, crème fraiche, grädde, några baconbitar och lite krossade tomater. Vad hade ni hittat på med det? Jag gjorde en pastagratäng.


Pasta- och kycklinggratäng à la kylrens
kokt pasta
grillad kyckling
knaperstekt bacon
riven ost
gratängsås
1,5 dl crème fraiche
2 dl mellangrädde
1 dl krossade tomater
1 msk kycklingfond
1 msk curry
0,5 msk grillkrydda
salt och peppar

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp och låt koka ett tag.
Blanda pasta, kyckling och bacon i en smord ugnsform.
Häll såsen i formen.
Strö över osten.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter, tills allt är varmt och osten har fått färg.
Servera till en sallad.

Snabbt och enkelt är middagen fixad och kylskåpet rensat. Är ni bra på att ta hand om rester? Använder ni dem i så fall till nya maträtter eller värmer ni på samma maträtt igen. De få gånger vi får kvar rester efter midda'n och matlådor så försöker jag hitta på nå nytt med dem. Ibland blir det mer lyckat än andra gånger. I dag blev det lyckat...enligt dem som har smaklökar :)

tisdag 22 oktober 2013

Lugn kväll

Inga träningar, inga möten, inga tider att passa. 
Vilken lugn och skön kväll vi ska ha!

Efter jobbet åkte jag raka vägen till Olivias skola för utvecklingssamtal. Inga problem...som vanligt, så på 10 minuter var vi klara. Fort var det gjort. Olivia hade önskat Spagetti Carbonara till middag som jag snabbt slängde ihop, själv åt jag fil och en hårdbrödmacka (färre propoints än carbonara som innehåller alldeles för mycket propoints enligt min smak).


Nu ska jag göra en insats i tvättstugan innan tröttheten tar överhand. Just nu ser det mer ut som en lagerlokal än en ren och fin tvättstuga. Ha en skön kväll!

måndag 21 oktober 2013

Köttgryta med ingefära och kanel

Då var vi förkylda igen! Det känns som vi har varit sjuka hela hösten. Jag är såå less. Himla skönt att jag gjorde en köttgryta redan igår som jag bara behövde värma på idag samtidigt som jag kokade ris. För jag tror inte jag hade orkat laga nån mat idag. 

Köttgryta med ingefära och kanel
1 gul lök
3 morötter
600 g grytbitar av nöt, älg eller lamm
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
2 kanelstänger
2 lagerblad
2 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 burk körsbärstomater (à 400 g)

Skala och skär löken i bitar. Skala och skär morötterna i bitar.
Bryn köttet i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
Stek lök och ingefära tillsammans med spiskummin i olja i pannan 2–3 minuter. Flytta över till grytan.
Tillsätt kanelstänger, lagerblad, vatten, fond och tomater.
Låt grytan småkoka under lock ca 1 timme. 
Tillsätt morötterna och låt koka ytterligare en halvtimme.
Servera med bulgur eller ris.

Det äts alltid bra av köttgrytor här hemma, så även idag trots att jag inte hade några smaklökar att smaka av med. Det viktiga är att koka köttet tills det är riktigt mört. Stirra er inte blinda på tiden i receptet, för det beror ju på hur stora bitar man har och vilken typ av kött som används. Smaka och känn!

Nu ska jag ta en kopp värmande te och sjunka ner under en filt i väntan på att jag ska byta soffan mot sängen. Tyvärr orkar jag nog inte se Homeland idag. Men allvarligt...inte har den här säsongen börjat speciellt bra. Eller vad tycker ni?