fredag 25 oktober 2013

Fläskfilé i ädelostsås

Sitter ni bänkade framför Idol? Det gör vi! 
Eller rättare sagt så sitter vi i soffan och Idol är på, men ingen av oss är särskilt engagerade i det, utan vi alla pysslar med annat. Men allra mest njuter vi av att höstlovet är här och jag tänker lyxa till det med två dagar ledigt, så nu har jag en fyra-dagars-helg :) Perfekt med några extra dagar ledigt för nu vill ska jag bli frisk. Jag har inte varit på en enda promenad den här veckan...och jag saknar det!

Till dagens middag hade vi tagit fram en fläskytterfilé som vi tillagade med fransk ädelost som vi köpte på den internationella matmarknaden.


Fläskfilé i ädelostsås
1 fläsk(ytter)filé
50 g ädelost
2,5 dl mellangrädde
1-2 msk mango chutney

Putsa och skär filén i skivor.
Bryn skivorna, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Lägg i osten i stekpannan, häll på grädden och mango chutney.
Låt osten smälta på låg värme och låt sedan koka någon minut.
Häll såsen över köttet i formen.
Ställ in i ugnen och låt allt bli genomvarmt.
Servera med ugnsstekt potatis och sallad.


Det går lika bra att lägga tillbaka köttet i stekpannan med såsen och låta allt bli varmt. Men eftersom ugnen var på för att vi tillagade potatisen där så var det skönare och (klimat)smartare att ha maten i ugnen istället för på plattan. Ni vet ju att jag dessutom älskar när maten klarar sig själv i ugnen :)

Det blev en söt touch på såsen tack vare/pga mango chutneyn så smaka av så det blir bra för just dig. Ädelost finns ju i en massa olika styrkor, men för vår ädelost var det perfekt med 50 g. Man kände en ädelost-smak, men den tog inte över.

Lunch nu, pynt snart

Lunchen är framdukad framför tv:n och jag har sjunkit ner i soffan. 


Nu ska jag äta och vila innan det är dags att hämta Ida, med hon ville stanna lite längre idag eftersom det var dags för Halloween-fest på fritids. Sen ska vi städa klart det sista här hemma innan det är dags för Halloween-pyntning, dvs jag ska plocka fram en orange duk, två orange ljuslyktor med svarta dekorerade värmeljus och en dörrprydnad. That's it! Men fram ska det varje år.

torsdag 24 oktober 2013

Bullbagare

Har ni sett Hela Sverige Bakar? De bakade bullar i alla de smaker och former. 
Gissa om jag blev bull-bakar-sugen. Oj, oj, oj hur ska det här gå i helgen. 

Jag längtar efter både bullar och sol

Vilken är er favoritbulle? Det mesta med vetedeg blir gott enligt mig, eller hur? 
När jag var yngre älskade jag min kompis mammas bullar. De var stora och utan papper. 
Jag kommer ihåg att jag tyckte att de kändes lyxiga :)
Min kompis tyckte om min mammas chokladbullar så ibland bytte vi bullar med varann. Fiffigt va?

onsdag 23 oktober 2013

Pasta- och kycklinggratäng à la kylrens

Eftersom jag har känt mig förkyld (igen? fortfarande?) så trodde jag att det skulle bli en lååång och seeg vecka. Men så blev det inte! Tänk, det är redan onsdagkväll. Vart försvann de tre arbetsdagarna? Idag försvann då hela dan i föreläsningar och möten som bara avlöste varann, jag hann sitta på mitt rum några minuter bara och sen avslutades dagen med ett brandlarm. Men i morgon tror jag att jag kommer sitta på mitt rum vid datorn hela dan. Den ena dan är inte den andra lik.

I dag såg jag till att rensa lite i vårt kylskåp. Det som var mest akut att användas upp var en bit grillad kyckling, makaroner, crème fraiche, grädde, några baconbitar och lite krossade tomater. Vad hade ni hittat på med det? Jag gjorde en pastagratäng.


Pasta- och kycklinggratäng à la kylrens
kokt pasta
grillad kyckling
knaperstekt bacon
riven ost
gratängsås
1,5 dl crème fraiche
2 dl mellangrädde
1 dl krossade tomater
1 msk kycklingfond
1 msk curry
0,5 msk grillkrydda
salt och peppar

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp och låt koka ett tag.
Blanda pasta, kyckling och bacon i en smord ugnsform.
Häll såsen i formen.
Strö över osten.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter, tills allt är varmt och osten har fått färg.
Servera till en sallad.

Snabbt och enkelt är middagen fixad och kylskåpet rensat. Är ni bra på att ta hand om rester? Använder ni dem i så fall till nya maträtter eller värmer ni på samma maträtt igen. De få gånger vi får kvar rester efter midda'n och matlådor så försöker jag hitta på nå nytt med dem. Ibland blir det mer lyckat än andra gånger. I dag blev det lyckat...enligt dem som har smaklökar :)

tisdag 22 oktober 2013

Lugn kväll

Inga träningar, inga möten, inga tider att passa. 
Vilken lugn och skön kväll vi ska ha!

Efter jobbet åkte jag raka vägen till Olivias skola för utvecklingssamtal. Inga problem...som vanligt, så på 10 minuter var vi klara. Fort var det gjort. Olivia hade önskat Spagetti Carbonara till middag som jag snabbt slängde ihop, själv åt jag fil och en hårdbrödmacka (färre propoints än carbonara som innehåller alldeles för mycket propoints enligt min smak).


Nu ska jag göra en insats i tvättstugan innan tröttheten tar överhand. Just nu ser det mer ut som en lagerlokal än en ren och fin tvättstuga. Ha en skön kväll!

måndag 21 oktober 2013

Köttgryta med ingefära och kanel

Då var vi förkylda igen! Det känns som vi har varit sjuka hela hösten. Jag är såå less. Himla skönt att jag gjorde en köttgryta redan igår som jag bara behövde värma på idag samtidigt som jag kokade ris. För jag tror inte jag hade orkat laga nån mat idag. 

Köttgryta med ingefära och kanel
1 gul lök
3 morötter
600 g grytbitar av nöt, älg eller lamm
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
2 kanelstänger
2 lagerblad
2 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 burk körsbärstomater (à 400 g)

Skala och skär löken i bitar. Skala och skär morötterna i bitar.
Bryn köttet i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
Stek lök och ingefära tillsammans med spiskummin i olja i pannan 2–3 minuter. Flytta över till grytan.
Tillsätt kanelstänger, lagerblad, vatten, fond och tomater.
Låt grytan småkoka under lock ca 1 timme. 
Tillsätt morötterna och låt koka ytterligare en halvtimme.
Servera med bulgur eller ris.

Det äts alltid bra av köttgrytor här hemma, så även idag trots att jag inte hade några smaklökar att smaka av med. Det viktiga är att koka köttet tills det är riktigt mört. Stirra er inte blinda på tiden i receptet, för det beror ju på hur stora bitar man har och vilken typ av kött som används. Smaka och känn!

Nu ska jag ta en kopp värmande te och sjunka ner under en filt i väntan på att jag ska byta soffan mot sängen. Tyvärr orkar jag nog inte se Homeland idag. Men allvarligt...inte har den här säsongen börjat speciellt bra. Eller vad tycker ni?

söndag 20 oktober 2013

En dag i köket

Idag har jag haft en heldag i köket allt för att underlätta kommande vecka. 


Jag började med att göra en stor sats chili sin carne, den vegetariska grytan som vi hade på Olivia och Isaks kalas och som var så god. Perfekt att äta som den är till lunch eller som ett nyttigare tillbehör till middag. Visst passar ni på att äta rotsaker nu när de är billiga? Jag gjorde en sats råkostsallad och ställde i kylen (inte många kronor jag la på den salladen). Så bekvämt att bara ta fram salladen från kylskåpet istället för att ställa sig och göra ny varje dag.

På senaste tiden har vi, framför allt jag, ätit en hel del havregrynsgröt med lingonsylt därför kokade jag en ny omgång lingonsylt. Hälften hamnar i kylskåpet och hälften i frysboxen. Vi har otroligt mycket lingon i frysen. Har ni nå bra tips vad man kan göra med dem? Mat, kakor eller nå annat gott? Jag måste börja göra av med lite lingon nu.

Morgondagens köttgryta kokade jag redan i dag så behöver vi bara värma på den imorgon när vi kommer hem trötta från jobbet. Efter att ha förberett en massa till kommande vecka så var det dags att fixa dagens middag som blev röding i ugn.

Nu blir det soffa, tv och te resten av kvällen!