onsdag 9 oktober 2013

Chili sin carne

Som jag befarade redan igår så är Ida för sjuk för att gå till skolan idag. Man hör när hon pratar att hon är rejält svullen i halsen. Stackarn! Eftersom jag också är lite småhängig med halsont blev det jag som vabbade idag. Nu får vi hålla tummarna att det inte blir nå långvarigt. På lördag måste jag vara frisk för då är det invigning av Barnallergiåret och det vill jag inte missa.

På Olivia och Isaks chili-kalas bjöd jag även på en vegetarisk chili utan kött, dvs en chili sin carne.

Chili sin carne
1 lök, hackad
3-4 morötter
1 zucchini
300 g broccoli
200 g blomkål
1 paprika
1 msk finhackad ingefära
1 tsk sambal oelek eller chilipeppar
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipeppar (vanlig eller chipotle)
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 kanelstång
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning

Finhacka alla grönsaker.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs löken tills den är genomskinlig. 
Tillsätt morötterna och fräs ett tag. Tillsätt sedan de övriga.
Rör en stund och tillsätt sen ingefära, sambal, spiskummin, chilipeppar, koriander, paprikapulver och kanel. 
Tillsätt tomaterna och buljongtärning. 
Låt grytan puttra tills grönsakerna är mjuka, det behövs ofta inte så lång tid. 
Smaka av med mer salt eller andra kryddor om det behövs. 
Servera med ris, bröd i någon form (pitabröd, chapati, naan etc) och sallad.



Krydda efter egen smak, beroende på hur stark du vill ha grytan. Jag kryddade på lite då och då för att få en ganska stark chili, så ta inte så exakt på mina mått i receptet. Utan smaka dig fram, som du egentligen alltid ska göra. Den här kommer jag göra fler gånger för den blev otroligt god, Olivia älskade den, och bra bas till annan mat om man inte vill äta vegetariskt.

tisdag 8 oktober 2013

Limemarinerade bönor

Ljusen är tända, jag sitter i soffan med datorn i knäet och hockey på tv:n! Så mycket bättre än så kan det inte bli. Ja, det skulle vara en kopp te framför mig. Men den kommer snart dit, var så säker.

Det som inte är lika bra är det onda i halsen för både mig och Ida. Ida sa nyss "mamma, jag kan inte svälja mitt spott för det gör så ont". Riktigt så illa är det inte för mig, men det låter nästan som att det blir en vab-dag i morgon. Fast jag hoppas att lite sömn (än en gång) kan göra underverk med oss. Jag hoppas verkligen att Ida är frisk imorgon för hon har inne-idrott för första gången i skolan och hon längtar!

Till fredagens chili-middag serverade jag bönor som ett av flera tillbehör.

Limemarinerade bönor:
2 små burkar favorit-bönor, jag valde två blandförpackningar
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. Lägg över i en skål. 
Blanda bönorna med övriga ingredienser och låt stå minst 20 minuter.

Mums, det här var en riktigt god bönsallad. Kanske inte så konstigt eftersom jag älskar lime. Olivia och Isak har aldrig tyckt om bönor men Ida älskar dem. Trots hennes jordnötallergi kan hon, tack o lov, äta bönor utan problem. Sån tur har man inte alltid när man är allergisk mot jordnötter eftersom man ofta korsreagerar på bönor.

måndag 7 oktober 2013

T-shirt-vinnare

Vilken höstdag vi har haft idag! 
Strålande sol och härliga höstfärger - vilken tur att jag hade bestämt mig för en lunchpromenad längs med vattnet i stan. Min lunchrunda på 40 minuter (tidigare 45 minuter) går längs med vattnet nästan hela tiden. Nån minut i början och slutet är det enda som inte är alldeles vid vattnet. Det är sån härlig runda! Men nu är min ljudbok slut så nu måste jag komma ihåg att lägga in en ny tills imorgon.


Nu är det dags att presentera vinnarna i min tävling i samarbete med Norrmejerier.

De fem som vinner varsin t-shirt är:
Nanna
Ante
Birgitta
Sassa
Anne

Grattis till er!
Mejla era adresser till mat-ro@hotmail.se så kommer det snart en t-shirt med posten.

Matsedel v.41 oktober 2013

Måndagmorgon och en hel vecka ligger framför oss!
För mig lär den här veckan handla om att förbereda inför helgen som kommer bli en enda stor fest. På lördag är det kalas med massa aktiviteter på Teknikens hus där Barnallergiåret ska invigas och på söndag fyller älskade Isak 12 år.


Matsedel v.41 oktober 2013
Må: Älg-chili med tillbehör
Ti: Kasslergratäng
On: Röding
To: Köttfärsröra och pasta
Fr: Tikka Masala och ris
Lö: Skaldjurspaj
Sö: Pizza - Isaks födelsedagsval

söndag 6 oktober 2013

Ricossa Gavi - gott vitt vin

Söndagkvällen är här och som vanligt har helgen gått alldeles för fort. 
Ida har varit på kalas i dag och haft såå roligt men vilken ljudnivå det var! Direkt därifrån åkte vi hem och började med maten och jag lyxade till det med ett glas vin. På kalaset i fredags bjöd jag på ett gott vitt vin som jag aldrig smakade då eftersom jag valde rött istället. Men ikväll smakade jag ett glas och det var riktigt gott som apéritif så det här kommer jag köpa fler gånger.


Ricossa Gavi är ett torrt, vitt vin från det kända vindistriktet Gavi, tillverkat uteslutande av druvan Cortese. Vinet har en ungdomlig och frisk doft med inslag av citrus, grönt äpple, vanilj och viss mineralitet. Smaken är torr och frisk och har en aromatisk karaktär som påminner om vita blommor, citroner, gröna äpplen och honungsmelon. Det här är ett vin som lämpar sig utmärkt för en viss tids lagring.

Servera vinet som apéritif eller till fisk och skaldjur. Det är även ett fint komplement till ost och grönsaksrätter.
Pris: 76kr
Artikelnummer: 2872
Ursprungsland: Piemonte, Italien.
Producent: Mondo del Vino


Dagens middag blev en enkel och god chilikycklinggratäng som jag åt med färsk spenat och de övriga åt pasta till. Ni som har följt mig ett tag vet att jag inte tycker om stek-os, speciellt nu när vi inte har något köksfläkt installerad. Därför var den här kycklinggratängen perfekt eftersom jag la kycklingen rå i gratängformen och sen hällde jag på två olika såser som fick tillagas tillsammans i ugnen.

lördag 5 oktober 2013

Chili-kalas

Härliga lördag är här!
Det är så härligt att vakna upp efter en trevlig fest, när man känner sig nöjd med den mat man valt och glad över alla man har hunnit prata med (o lite ledsen att man inte hinner prata så mycket som man vill med alla). Barnen är så nöjda med sina presenter dessutom och när barnen är nöjda då är jag nöjd.

Här kommer gårdagens meny, dvs chili con och sin carne med tillbehör. Chili con carne är alltså inte köttfärs och bönor, utan kött som jag lät koka i många timmar så att köttet kokade sönder och blev helt ljuvligt gott och smakrikt.

Chili-kalas
Älg-chili con Carne (utan köttfärs och bönor)
Chili sin Carne (smakrik vegetarisk gryta)

tortillas
tacochips
smör
brieost

sallad (sallad, gurka, tomat, riven morot)
majs
limemarinerade bönor
limeklyftor

yoghurt
vitlöksdressing
salsa

Dryck
bubbelvatten med och utan smak
vatten
öl
vin (rött o vitt)
läsk
festis

Efterrätt
hjortron
grädde
vaniljsås
kaffe
te
festis
läsk

fredag 4 oktober 2013

Släktmiddagskalas

Oj vad den här da'n gick fort! Jag har tänkt höra av mig till er flera gånger men det blev visst aldrig av. Jag och Ida har haft en mysig hemmadag då jag i lugn och ro har förberett kvällens släktmiddag och en o annan kanelbulle hann vi med också. Det är ju trots allt bara en gång per år det är kanelbullens dag.

Ikväll har vi firat Olivias och Isaks födelsedagar, den ena 2 veckor i efterskott och den andra en vecka i förskott. Perfekt att slå ihop de två eftersom vi alltid har fullt upp på hösten och har svårt att hitta två lediga helger för kalas. Olivia är inte lika positiv som jag över ett dubbelkalas. Men jag tror vi gör detta till en tradition. Jag älskar traditioner!

Till varmrätt bjöd vi på en älgchili och en vegetarisk chili med tillbehör och till efterrätt bjöd vi på hjortronpaj och kladdkaka. Och Ida hann med en show också då hon sjöng (och dansade) till The Fooo.

En tallrik full med godsaker

Ett dukat bord.

...och från andra hållet.

Showartisten