lördag 28 september 2013

Favoritlax i repris

Jag tänkte att Isak skulle tycka att jag är världens bästa mamma, så jag planerade in en fisk-middag när han är borta. Visst är jag snäll? Vi passade på att äta Olivias absoluta favorit-lax. Det här receptet finns sedan tidigare minst två gånger här på bloggen men för att vara säker på att ingen av er missar den här godingen publicerar jag det igen. Lova att prova det här snart!


Lax på spenatbädd med parmesan
4 st portionsbitar av lax
200 g fryst bladspenat
100 g parmesanost, riven
2-3 dl grädde
salt och peppar

Smörj en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Tina spenaten och lägg den i botten av formen, salta och peppra.
Salta och peppra laxen och placera ovanpå spenaten.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti. 
Mums!

Det här är verkligen en favoritlax! Så enkel men såå god. Passar perfekt både till vardag och fest.

Ni kommer väl ihåg att det är Kanelbullens dag på fredag, 4 oktober. Årets viktigaste dag efter julafton och min födelsedag. Kanske inte riktigt, men kanelbullar är bland det godaste som finns så absolut är den värd att firas. Det var länge sedan jag bakade bullar så jag är lite sugen på att göra det i morgon faktiskt. 

Laga klart

I dag är det en jobba-hemma-dag, som så ofta på helger. Disk- och tvättmaskiner sätts igång, räkningar betalas, skräp slängs på återvinningen osv, dvs sånt som vi inte hinner med under våra fullbokade veckor. Igår skickade vi iväg Isak på hockey-läger över helgen så nu är det ytterligare några dagar med en för liten familj.

Till middag igår tog vi en genväg för att få en god och smakrik sås med minimal arbets- och tankekraft. Vi har ju tidigare provat Keldas middagspannor och blivit glatt överraskad båda gångerna. Nu var det dags att prova Rydbergs Laga klart. Jag var skeptisk till att det skulle bli lika gott som med Kelda. Men det blev det....


Laga klart finns i fyra olika smaker och passar till fyra olika saker; Chili San Antonio till köttfärs, Dijon och franska örter till fläskfilé, Spansk Pimentón till falukorv och Tikka Masala till kyckling. Basen i såserna är crème fraiche eller grädde och har en fetthalt på 5,3–8,8 procent. En förpackning är beräknad till cirka fyra portioner. 


För tillagning av Laga klart följ de enkla stegen:
· Fräs kyckling, korv, köttfärs eller fläskfilé.
· Tillsätt gärna en eller två sorters strimlade grönsaker.
· Häll över matlagningssåsen och låt bli genomvarmt.
· Servera och njut.

fredag 27 september 2013

Salong Icon

Är det fler än jag som alltid väntar för länge på att boka tid för klippning?

Jag är hopplös, jag väntar alltid för länge så när jag väl går till en salong så är jag så less mitt hår som har hunnit bli alldeles för långt och ohanterligt. Även den här gången var det så, därför njöt jag i tisdags när det äntligen var dags för klippning och jag dessutom fick nya slingor.

Före-bilder på ett långt slitet hår med hemsk utväxt.

Jag provade en nyöppnad salong i Luleå, Salong Icon, som håller till i underbara lokaler högst upp i ett gammalt trähus. Så långt från de vanliga (fyrkantiga) lokalerna som frisersalonger ofta håller till i. Jag fick en mysig och lugn stund där - riktig mammalyx! Alla ljus de hade tänt förhöjde mysfaktorn under min ego-stund.

Ser ni hur mysigt och fint de har det?!

För mig är det viktigt att ha en frisyr som är lätt att fixa, för jag prioriterar inte hår-fix på morgonen när vi ska iväg. Catrin lyckades med det! Hon fick dessutom helt fria händer i färgvalet och valde fyra snygga naturliga färger till mina slingor.

Trots att jag är riktigt nöjd med klippningen och slingorna så är det inte det jag framför allt kommer ihåg, utan det är den mysiga och lugna atmosfären där jag verkligen kunde koppla av och njuta av min stund. Sånt är så mycket värt för mig.

Efter-bilder på ett kortare och fräschare hår med snygga slingor som inte riktigt kommer fram i ett blixt-kort.

Lokalproducerad tävling

Norrmejerier kör nu en stor kampanj norrlandsmustaschen.norrmejerier.se/?src=bl för att vi ska ta ställning för lokalproducerade mejeriervaror. Lokalproducerat är viktigt! Gå in där och tävla om fina ”I Norrländskt”-t-shirt från Norrmejerier...eller så stannar ni kvar här och tävlar om samma fina t-shirt.


Jag glad att jag har lyckats få tag i fem ”I Norrländskt”-t-shirts från Norrmejerier 
för att ge till mina läsare. 

För att vara med och tävla 
vill jag att ni ger mig era bästa
 argument för att alltid välja lokalproducerat.

Lämna en kommentar med ditt/dina argument här, eller på Facebook.
Tävlingen pågår till söndag 6 oktober. Vinnarna presenteras 7 oktober.
Lycka till!



Mjölk är väldigt i fokus i Luleå just nu eftersom Barn- och utbildningsnämnden har bestämt att de ska upphöra med mellanmjölk och införa lättmjölk istället i Luleås skolor. Mina barn tycker att det är ett bra byte eftersom de tycker bättre om lättmjölk "För den smakar inte lika mycket mjölk". De har ju varit mjölkallergiska så länge så de är inte vana vid mjölksmaken. Jag tycker det kvittar eftersom båda sorterna finns hos Norrmejerier. Vad som är värre är att de tänker sluta med närproducerade Norrgott och börja med Lätta.


Detta beslut är taget eftersom de ska dra ner på fett för skolbarnen. Detta går många föräldrar i taket för, eftersom de vill att barnen ska få i sig fett. Jag följer diskussion från håll och tycker att nån fettprocent hit eller dit inte är så farligt. Jag är glad om mina barn överlever skoldagen utan att ha fått i sig något de är allergiska för. Nej riktigt så illa är det väl inte för oss, men det kan vara bra att få lite perspektiv på saker.
I samarbete med Norrmejerier

torsdag 26 september 2013

Olivias grahamsbullar

Vilken kvällslyx det blev i kväll.  Olivia ville baka grahamsbullar efter ett recept som de hade använt på hemkunskapen i skolan. Det tackar man inte nej till, speciellt inte när hon, som i dag, även diskar efter sig. Det passade ju väldigt bra att Olivia visar sina bak-kunskaper i dag när vi har bänkat oss framför "Hela Sverige bakar".


Medan bullarna gräddades matade vi in receptet i ViktVäktarnas receptskapare som då räknade ut propoints/bulle.

Olivias grahamsbullar (17 st, 3 propoints/st)
1 pkt jäst
40 g margarin
4 dl lättmjölk
1,5 tsk salt
4 tsk socker
2 dl grahamsmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, socker och grahamsmjöl.
Rör ner vetemjöl till en bra degkonsistens.
Låt jäsa i 30 minuter.
Rulla till 17 bullar. Lägg på en plåt.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda i 225 grader i 10 minuter.
Låt svalna på galler.



Jag tycker det ska vara mer hemkunskap i skolan :) Det är så underbart med allt de lär sig där. Olivia bakade dessa helt själv, hon kunde t.o.m receptet utantill. Nästa gång ska jag dock be henne strunta i sockret för det behövs inte. Ser ni vad runda och fina hon fick dem dessutom, det brukar inte ens jag lyckas med. Av mig får hon ett A i betyg för ett väl genomfört jobb från början till slut.

Nominera mera!

Nu är det åter igen dags att nominera till Folkets val i matbloggspriset! 
För att komma till nomineringssidan klickar ni här eller på bilden. Och vem ska ni rösta på? Jag tycker ju att ni ska rösta på bloggen som ni hittar här http://mat-ro.blogspot.se/  :)

onsdag 25 september 2013

Syskonkärlek

Nu är vi äntligen hela familjen igen. Det har varit väldigt lugnt och skönt i veckan, men till slut blev det nästan lugnt och tråkigt. När Ida och Leif väl hade kommit hem tog det inte många minutrar innan Ida och Isak började reta varandra - syskonkärlek - jag tror de har saknat varann :)

Ett efterlängtat busfrö är hemma igen

Nu har vi välfyllda frysar. Så härligt! Leif kom hem med bär, svamp, älgkött och mjukt tunnbröd så nu är frysarna fyllda till bredden igen. Men trots det blev det inte mycket till middag idag, det blev lite smått o gott. Det åts havregrynsgröt, varma mackor, mackor och hamburgare. Få se om vi lyckas bättre imorgon då det är dags för Idas dans igen.