lördag 21 september 2013

Min första månad med ViktVäktarna

Godis!

Nu har jag använt mig av ViktVäktarna Online i 4 veckor och det är dags för en utvärdering.
Jag är så nöjd att jag äntligen har hittat min grej.
Utan större ansträngning går jag sakta men säkert ner i vikt i en hälsosam takt.

Många blir avskräckta av att det ska räknas Propoints. Men det är riktigt roligt att väga, mäta och räkna propoints och man får så mycket hjälp av Viktväktarna Online och alla verktyg som finns där. Jag tror dessutom att det är väldigt bra att skriva ner allt man äter annars är det lätt att man tar en macka i väntan på maten, smakar en korvskiva innan man ska steka den, tar en extra ostskiva till mackan osv. Men när man skriver ner allt man äter synliggör man detta onödiga "dum-ätande".

Det här är min älskade Checklista där jag skriver in allt jag äter.

Det jag tycker är bäst med ViktVäktarna är att allt är tillåtet att äta. 
Men man kan inte äta allt alltid. Det gäller att prioritera. 
Nästan alltid prioriterar jag hårdbrödmackor istället för en bulle t.ex. Men nu har jag en tuff månad framför mig, en månad full av kalas och frestelser här hemma. Men jag tror att även det kommer gå bra för jag tänker på ett helt annat sätt numera när det gäller mat och godsaker. 

Jag behöver aldrig få dåligt samvete om jag råkar äta "fel" sak eftersom allt är tillåtet. 
Jag kan äta mina älskade mackor - men med måtta. 
Jag kan äta pasta - men bara nån deciliter. 
Jag kan äta sötsaker - fast det har jag knappt gjort. 


Många förknippar kanske ViktVäktarna med att man ska gå på möten och väga sig inför en massa folk. Men jag har inte varit på ett enda möte utan jag använder mig ViktVäktarna Online på internet där jag hittar alla verktyg och tips jag behöver för att nå önskat resultat.


Frukt och grönsaker kan man äta hur mycket som helst av eftersom det är noll propoints så nu frossar jag i allt gott som finns på frukt&grönt-avdelningen. Jag äter mycket sallad till maten, jag äter frukt till mellanmål och jag skivar en massa olika grönsaker som pålägg till mackorna.

fredag 20 september 2013

Grattis Olivia

Tänk att min stora fina tjej fyller 14 år i dag.


Imorgon ska hon ha tjejmiddag för sina kompisar och släktkalaset dröjer ytterligare ett par veckor (firar ihop med Isak), men självklart måste det firas lite på den riktiga födelsedagen också. Det började med traditionsenlig väckning med ett par paket och fin sång av familjen, som i dag var väldigt liten eftersom Leif och Ida är i Jämtland. Men jag och Isak sjöng så gott vi kunde. Sen blev det frukost tillsammans med tända ljus för att höja mysfaktorn, långt i från en vanlig vardagsfrukost.

Efter jobbet skyndade jag mig hem för att hinna baka en kladdkaka innan Olivia kom hem från skolan och mormor o morfar överraskade Olivia med att komma på födelsedagsfika. Klart de vill fira henne på riktiga da'n. Vi har som tradition att barnen öppnar ett eller ett par paket lite då och då under dagen istället för alla på en gång så hon har hunnit med att öppna några till paket sen hon kom hem från skolan.

Snart ska vi in till stan för att äta på restaurang, Olivia valde Pastabacken - ett bra val enligt mig. Sen blir det lite mer paketöppning innan hon går och lägger sig som en nybliven 14-åring.

Grattis Olivia, hoppas du har haft en bra dag!

torsdag 19 september 2013

Innis & Gunn Oloroso Cask

Jag älskar små historier om hur olika produkter har kommit till. De godaste och bästa sakerna verkar ofta ha kommit till av misstag eller av en ren tillfällighet. Vad ska vi lära oss av det? Att vi inte ska planera så mycket, eller? (Säger jag som älskar att planera och skriva listor)

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld. 
Årets snyggaste flaska och etikett?

I samband med 10-års jubiléet släpper Innis & Gunn en ny produkt på Systembolaget som lanseras den 1 oktober. Innis & Gunn Oloroso Cask är en ale lagrad på spanska sherryfat från Jerez. Olorosofat har använts länge inom whiskyindustrin och är mycket svåra att få tag i vilket gör dem eftertraktade, exklusiva och dyra. Olorosofaten skänker ölet en komplexitet och mustig smak. Ölet är mycket välbalanserat och man finner inslag av russin, en djupare sötma samt en härlig kryddighet. ”Alla som älskar Innis & Gunn kommer definitivt att känna igen sig men få lite extra av allt i smaken. En lyxigare smak om ni frågar mig vilket också var målet med Oloroso Cask”, berättar Dougal Sharp. 

Har ni smakat Innis & Gunn tidigare? Vi brukar ha köpa den lite då och då, så det ska bli spännande att smaka den här nyheten. På beskrivningen låter det ju som att det kan bli en ny favorit-öl (i alla fall för Leif). 

onsdag 18 september 2013

Nyklippt saknad älskling

Här hemma är det så tyst och lugnt. Känns väldigt ovanligt, nästan tråkigt. 

Till middag var det jag, Olivia och Isak men sen åkte Olivia till en kompis så nu är det bara jag och Isak hemma. Leif och Ida har åkt till Jämtland där Leif tänker jaga älg och Ida som inte har skolplikt än får träffa farmor, farfar och framför allt kusin Emelie. Ida har berättat för alla att hon ska åka till pappas hemland :) Det är ju klart att man tror att Jämt-l-a-n-d är ett eget land, dessutom pratar de ju nästan ett annat språk där.


Igår hann vi åka till frisören och klippa bort allt bad-och-sol-slitet hår på Ida. Vi tog av ganska mycket, det var mer än välbehövligt. Hon blev såå fin och håret känns så tjockt och fräscht nu.

tisdag 17 september 2013

Rödbetor i ugn

Go'kväll och ursäkta för min frånvaro igårkväll. Tiden räckte helt enkelt inte till, det var utvecklingssamtal, föräldramöte och mathandling som prioriterades före er. Men i kväll har det varit en hemmakväll och då hinner jag med er lite bättre. 

Jag fick en fråga om hur jag tillagar rödbetor i ugn. Tänkte att jag svarar i ett nytt inlägg för det är kanske fler som funderar på det nu i rödbetstider. (På Kvantum här i Luleå kostar de inte ens 2 kr/kg så passar på nu.) Jag tillagar dem i ugn på samma sätt som potatis och morötter. Inga konstigheter alltså. Som ni ser på bilden nedan blir rödbetorna mörkare när man tillagar dem i ugn än om man kokar dem. Nu gör ju ljuset, vid fotograferingstillfället, sitt också, så det är kanske inte så här stor skillnad, men...


Rödbetor i ugn
Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. 
Olja formen lite och häll i rödbetor och eventuellt andra rotsaker. 
Ugnsbaka i 200 grader i 30-60 minuter beroende på hur stora bitar du har.

Tänk på att de färgar av sig. Använder jag flera olika rotsaker brukar jag tillaga rödbetorna i en egen form för att slippa få rosa potatis. Rödbetor tar längre tid på sig att bli klara så gör dem i mindre bitar än t.ex. potatis eller sätt in dem en stund före potatisen.

Vill även tipsa om en god fetaostkräm som passar perfekt till rödbetor. Prova gärna!
Fetaostkräm
100 g fetaost
2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
flingsalt
peppar

Mosa fetaosten med en gaffel.
Blanda med crème fraiche eller turkisk yoghurt.
Smaka av med honung, salt och peppar.
Servera tillsammans med rödbetor

Just nu går jag bara o njuter över att jag börjar jobba lite senare imorgon än vad jag vanligtvis gör = sovmorgon. Dock har jag inte samma lång-sovmorgon som Olivia har varje onsdag då hon börjar halv elva.

måndag 16 september 2013

Koka och skala rödbetor

Åh vilka underbara rotsaker det finns nu. Det har ni väl inte missat?

Rödbetor är en storfavorit den här årstiden. Antingen ugnsteker jag dem eller så kokar jag dem för att sen avnjuta tillsammans med smör, ostsås eller smaksatt cream cheese. Nackdelen med rödbetor är ju att de färgar av sig på händerna när man försöker skala dem. Ett sätt att undvika att bli alldeles röd om händerna är att använda handskar ett annat (enklare) sätt är att använda hushållspapper.


Koka och skala rödbetor
Skär bort blasten från rödbetorna och skölj dem om de är jordiga.
Koka rödbetorna med skalet i osaltat vatten. Det tar ganska länge, ca 45 minuter.
När de är mjuka, häll bort vattnet.
Låt svalna något så att du inte bränner dig.
Ta rejält med hushållspapper och gnid rödbetorna i så försvinner skalet enkelt och all färg stannar i pappret.

När man kokar rödbetorna med skalet på så bibehåller man alla nyttigheter i rödbetan, om man skalar innan tillagning försvinner en del nyttigheter. Precis som med potatis.

I väg och köp billiga goda rödbetor nu....om ni inte har i ert trädgårdsland förstås :)

söndag 15 september 2013

Lyx-ägg

I dag har jag varit såå duktig (viktigt att berömma sig själv) för jag har tvättat fönster. I alla fall på utsidan. Jag kom på så sent att det var perfekt tvätta-fönster-väder så när utsidan var klar var det dags för middag och sen orkade jag inte fortsätta, för såå kul är det inte. Men eftersom man inte är lika väder-beroende för insidan kan jag göra det nån kväll i veckan. Trott den som vill.


En kompis kom hit med färska ägg från deras hönor, ägg från lyckliga hönor som inte har suttit instängda i en liten bur. Vilken lyx! Gissa om jag njöt när jag åt det?! Längtar redan till morgondagens frukost-ägg.