söndag 8 september 2013

Potatispaket med rå potatis

Gårdagens sol har bytts till regn och grå-väder. Perfekt eftersom jag ville ha en inne-o-pyssla-städa-och-fixa-dag. Jag har börjat försöka få till ett kontor i källaren, det går sakta men säkert framåt, jag har sparat alldeles för mycket papper och grejs som jag nu måste gå igenom för att veta om det ska vara kvar eller om det går att slänga. Är lite sugen på att baka också nu när det blev inne-väder och jag har två paket jäst som behöver användas upp (och för att få lämna städandet och sorterandet ett tag).

Igår använde vi rå potatis till våra potatispaket, tidigare har vi alltid använt färdigkokt potatis. Men det gick alldeles utmärkt med rå potatis också, man får bara se till att ha paketen längre på grillen så att potatisen mjuknar.


Potatispaket med rå potatis 4 paket (4 propoints/paket)
8 potatisar (ca 60 g/st)
8 tsk smör
1 lök
salt o peppar
grillfolie

Dela potatisen i ca 4 bitar/klyftor, skiva löken.
Fördela potatis och lök på bitar av folie.
Salta och peppra, lägg på en klick smör.
Vik ihop folien till små paket.
Lägg på grillen i ca 30 minuter.



Det här är en familjefavorit, hela familjen äter med god aptit trots löken. Det är så bekvämt att tillaga allt på grillen när man väl grillar, istället för att tillaga tillbehören på spisen eller i ugnen. Extra bekvämt är det för mig eftersom Leif sköter allt på grillen och jag sköter allt i köket :)


Snart ska jag sätta mig och försöka få ihop en matsedel för kommande vecka. Vad ska ni äta?

lördag 7 september 2013

Årets sista grillmiddag?

Vilket väder vi har haft i dag! Och hela Sverige verkar ha haft samma härliga sommarvärme. Så underbart att det kan vara så varmt trots att vi är en vecka in i September. Självklart passade vi på att grilla till middag. Kan det ha varit årets sista grillmiddag?


Passade perfekt med grillväder eftersom hällen inte har kommit på plats än i den nya bänkskivan. Vi struntar nog att göra ett hål (det tog sån tid) i den tillfälliga bänkskivan utan lägger hällen provisoriskt uppepå istället. Dumt att ödsla tid och energi på en tillfällig lösning.

Nu blir det sova i soffan familjemys och Körslaget resten av kvällen.

Väntan fortsätter...

Jag som trodde att vi skulle få alla bänkskivor på plats idag. Men så blev det inte. När vi öppnade längsta bänkskivan (så klart) så var den skadad. Typiskt! Så nu får vi fortsätta vänta på att de har tillverkat och levererat en ny. Men i väntan på den får vi i alla fall såga ut hål för diskhon och hällen så att den går att använda. Jag var lite rädd för att de ville ha tillbaka den oanvänd eller att vi inte ens skulle få en ny. Så det blev ju ganska bra trots allt.


Men det är ju ingen idé att sätta kakel, dra el och sätta upp fläkten innan den riktiga bänkskivan är på plats. Suck!

fredag 6 september 2013

Barbord med mat

Efter en effektiv dag då jag hann mycket av de jag ville hinna, bestämde vi att åka in till matmarknaden och köpa med oss lite mat hem. Många av mat-stånden hade lååånga köer trots att klockan var 18.30 och bara en halvtimme kvar till stängning.

Vi köpte mat från de ställen som hade de kortaste köerna och det var inget fel på den maten. Man blev ju lite misstänksam :) Sen dukade vi upp de olika maträtterna på vårt nya barbord (som Leif skruvade upp innan vi for till stan). Det blev lite spanskt, lite franskt och lite thailändskt.


Nu är första bänkskivan på plats som alltså blev ett barbord. Nu hoppas jag att de övriga två skivorna kommer upp i helgen, men det är lite mer jobb med de eftersom vi då måste skära ut hål för både diskhon och hällen.

Jobba-hemma-fredag

Härliga fredag!
I dag blir det en jobb-dag hemma. Ska bli skönt att hinna jobba undan lite mejl för min inkorg är överfull, ska även hinna med att helghandla och göra lite helgfint här hemma. Men det mest spännande i dag är att Ida och Isaks eventuella nötallergier ska utredas. Jag vill veta exakt vilka nötter de inte tål och inte behöva bli livrädd så fort jag ser en nöt. Isak kanske inte ens är nötallergiker men när han var liten och jätteallergisk mot ägg så sa läkaren att det inte är någon idé att testa mot nötter för han ska ändå inte äta det.

Banan på knäckebröd med lite Norrgott och en kopp te = 2 propoints

Men vi börjar med lite frukost! Nya favoritpålägget är banan - gott, mättande och noll propoints. Har ni provat? Jag äter det på knäckebröd men det är även supergott på rostad Lingongrova. Det har varit Olivias favoritmacka sen hon var liten. Det måste ni prova!

Nu ska jag paketera och leverera två långpannekakor - kaka med kanelhavreströssel och blåbärsrutor med kardemummakrisp.

Långpannekakor - snabb-bakat, enkelt och gott
Dags att sätta fart annars är det risk att jag fastnar här vid datorn hela da'n och det var inte riktigt det jag hade tänkt med en hemmafredag.

torsdag 5 september 2013

International Street Market i Luleå

Det är internationell matmarknad i Luleå just nu och alla pratar om den. En massa gott fyller marknadsstånden längs Storgatan och det luktar saluhall. Det finns Serranoskinka, salami av alla de sorter, fudge med alla möjliga smaker och färger, ostar, korvar, krokodilburgare, paella, nötter, oliver, olivolja och hur mycket mer som helst. Väl värt ett besök!


Fudge i olika smaker och härliga färger
Korv, skinka och salami
Parmesan, Manchego, Cheddar och en massa annan ost
Kakor, chokladtårta och godis

I dag fick serranoskinka och salami följa med mig hem, i morgon kommer nog en bit fin parmesan flytta in hos oss.

onsdag 4 september 2013

Tortillapizza med kantareller o zucchini

Dags för bästa stunden på dagen - nersjunken i tv-soffan tillsammans med en kopp te.

I kväll var det dags för första föräldramötet i Idas klass. Kul att träffa de nya föräldrarna, men tyvärr var det många som inte kom. Men det blir nog bra det här, det verkar vara ett bra föräldragäng. Jag hörde talas om fester :) Barngruppen verkar också vara hur bra som helst, varje morgon när vi kommer cyklande så är det nå'tt barn (olika varje dag) som kommer springande och ropar glatt efter Ida. Det värmer mammahjärtat. Kompisar kan man inte få för många av.

Lördagens tjejmiddag här hemma (killarna var på hockey) blev god tortillapizza med valfritt pålägg, jag valde kantareller och zucchini. Barnen valde skinka och ananas.


Tortillapizza med kantareller o zucchini (1 portion ca 8 propoints)
1 tortillabotten
tomatsås
kantareller
zucchini
lite olivolja
salt o peppar
riven ost

Skär zucchinin i bitar och stek dem i lite olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt kantarellerna och stek ytterligare ett tag. Salta och peppra.
Bred ut ett lager tomatsås på tortillabotten.
Strö över zucchini och kantareller.
Avsluta med lite riven ost.
Grädda i 225 grader 5-10 minuter.
Ät tillsammans med den goda råkostsalladen.


Så gott det här var! Trots att jag ofta har kantareller i frysen har jag aldrig använt det på pizza. Men det kommer det bli ändring på. Det var lite svårt att räkna ut exakt antal propoints eftersom det kan variera hur mycket man tar av både olivoljan och osten.