lördag 24 augusti 2013

3 månader med ViktVäktarna

Det här blir spännande! Jag, med världens sämsta karaktär, har nu tackat ja till att följa ViktVäktarnas online-program i 3 månader. Nu finns det ingen återvändo.


Jag har aldrig tidigare följt eller ens varit i närheten av att följa ViktVäktarnas program, men jag måste erkänna att all Shirley-reklam gjort mig nyfiken. Där har de lyckats! Så när detta erbjudande dök upp för mig kände jag mig ganska säker att nu var det dags. An offer I can't refuse....


Det verkar lite krångligt med alla propoints som ska räknas. Men jag hoppas att jag snart kommer in i det och andra har ju klarat det så då borde väl även jag lyckas (jag som alltid skryter om att matte är mitt starka ämne :) ). Dessutom finns det många bra verktyg till min hjälp på deras hemsida.

I samarbete med ViktVäktarna

Pestokyckling i ugn - god till sallad

Vilken solig och härlig dag det verkar bli i dag. Måste skynda mig att städa klart så jag får gå ut i solen och njuta. Har ett jobb-erbjudande eller rättare sagt ett samarbete jag måste ta ställning till också. Måste läsa på lite så jag vet vad det innebär, men läsa kan man ju göra ute i solen. Perfekt!

Igår åt vi en god kycklingsallad med pestokyckling som tillagades i ugn. Detta måste ni prova för det är både enkelt (slipper stå o steka all kyckling) och gott (med god pestosmak). Mycket godare att använda den här kycklingen till en kycklingsallad istället för färdiggrillad kyckling.

Pestokyckling i ugn - god till sallad
1 kg  kycklingfiléer
0,5-1 dl pesto
flingsalt
svartpeppar

Skär kycklingfileerna i 2-3sm stora bitar och lägg i en ugnsform. 
Häll över peston och blanda runt så att allt blandas väl.
Tillaga i 220 grader ca 15 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Strö över flingsalt och svartpeppar


Oj så gott det här var, men då älskar jag ju både pesto och kyckling. Jag serverade kycklingen tillsammans med skålar fulla med grönsaker, tacostyle, så fick var och en blanda ihop sin egna kycklingsallad. Alla var nöjda och glada och tyckte om middagen. Inte varje dag det är så :)

Jag använde, som vanligt, Icas röda pesto som har underbart god smak och är nötfri.
Kyckling och pesto i en ugnsform på väg in i ugn
Färdigstekt pestokyckling!

fredag 23 augusti 2013

Fredagskram

F-R-E-D-A-G-K-V-Ä-L-L! 
Visst är fredagkvällar nå speciellt? Alla är lite gladare, det är ofta en aktivitetsfri kväll för barnen, man vet att det är sovmorgon imorgon, man äter och dricker lite godare och det är bara så lugnt och skönt. 


Vinet är upphällt och snart ska jag sätta igång med middagen som i dag blir pestokycklingsallad med bulgur eller pasta. Jag har inte lyckats övertyga alla om hur gott bulgur är så för husfridens skull får man välja pasta om man är tråkig hellre vill det.

Rödavinbärsmarmelad med kardemumma

God morgon fredag! 

Jag som älskar fredagar och den härliga fredagskänslan får vänta ytterligare nån vecka på den känslan eftersom jag är hemma och vabbar idag går jag miste om fredagskänslan. Dagens sjukrapport är den att Ida mår bättre, jag mår sämre och Isak hostade oroväckande vid frukostbordet. Jag hade stora bakplaner i dag men de får jag skippa till förmån för soffan där jag nog kommer ligga stora delar av dan med täcke och kuddar för att försöka krya på mig så gott det går.

Innan jag blev krasslig passade jag på att plocka in lite av alla våra röda vinbär, som jag kokade en god marmelad av.
Rödavinbärsmarmelad med kardemumma
1,5 l röda vinbär
0,5 dl vatten
0,75-1 msk grovmalen kardemumma
0,3 kilo syltsocker, (strösocker med tillsatt pektin)

0,2 kilo strösocker

Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och syltsockret i en tjockbottnad kastrull.
Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme.
Rör ner strösockret och koka upp allt ordentligt i ytterligare 5 minuter.
Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter. Skumma av och låt stå kallt ca 1 dygn så stelnar det lite mer. Häll sedan upp i plastburkar och frys ner. 

Den här varianten när jag använder både vanligt socker och syltsocker blir lite rinnande - precis som jag vill ha den. Vill du ha en fast marmelad då kan du använda dig av bara syltsocker, som jag gjorde här. Ni som följt mig ett tag har nog inte kunnat missa att kardemumma är en av mina favoritkryddor och i en marmelad med röda vinbär passar den perfekt.

Godaste mackan att äta marmeladen på är Matro-limpan med hushållsost.

torsdag 22 augusti 2013

Långkokt kalops

Har ni haft en bra dag? Och imorgon är det fredag... 

Ida mår mycket bättre, tack o lov. Skönt att hon blev så mycket bättre på en dag, igårkväll lät hennes andning riktigt dålig och jag funderade på att åka till akuten för att hon skulle få inhalera. Men nu är andningen nästan normal och hon har bara kvar den hemska hostan. Men lyckan blev kortvarig för nu känner jag mig förkyld, men inget som inte lite te och en god natts sömn kan fixa, hoppas jag.

Idag kokade jag en kalops i min Crock Pot en slow cooker som fixar underbart god mat med minimal ansträngning från mitt håll.
Långkokt kalops
1 gul lök
3 morötter
1 kg grytbitar
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt
2 dl vatten
Senare
maizena
salt o peppar

Skala och skiva lök och morötter. Lägg de i Crock Poten.
Lägg grytbitarna över. Salta.
Lägg i kryddpepparkorn, lagerblad och vatten.
Sätt på locket och koka på låg värme i 7 timmar.
Vill du ha lite tjockare sås så reder du med maizena i slutet av kokningen.
Smaka av med salt och peppar. Servera till kokt potatis och rödbetor.

Innan jag serverade kalopsen plockade jag bort lite lök för att slippa alla protester från barnen :)
Har du ingen slow cooker har jag ett recept på kalops som tillagas i kastrull på spisen här. Jag hade ganska små grytbitar och de fick koka lite drygt 7 timmar så de var väldigt möra, nästan sönderkokta.

Alla ingredienser ligger i grytan för att sju timmar senare vara en god kalops.
Ida övervakar att vår CrockPot sköter sig

Mat på gång

Usch vilken hemsk hosta Ida har, inte trodde jag hon skulle bli hemma så här länge när förkylningen bröt ut. Nu däremot undrar jag om hon ens är frisk till nästa vecka. Trots all hosta och att det är tungt att andas så är hon hyfsat pigg. Nu ligger hon i soffan och ser på sina nya favoriter The Fooo och favoritlåten "Build a Girl". Länk till YouTube hittar du här, så kan även du höra och se låten och killarna.


Idag får min Crock Pot (slow cooker) fixa middagen. Jag har fyllt den med grytbitar, morötter, gul lök, kryddor och vatten, så nu hoppas jag att vi har en god kalops lagom till middagen. Så himla skönt att slippa tänka på maten, trots att jag ska vara hemma hela dan. Istället ska jag göra rödavinbärsmarmelad och müsli.

onsdag 21 augusti 2013

Fusilligratäng med köttfärs och curry

God morgon! Är in en snabb sväng innan jag ska cykla till jobbet för i dag är det Leifs tur att vara hemma med förkylda Ida. Tyvärr börjar jag känna av min hals. Vill inte bli sjuk, vill inte bli sjuk.... Nu ska det ätas c-vitamin och vilas mycket för att det inte ska bryta ut. Har ni några bra tips på att hålla förkylningar borta?

Idag är det Isaks skolmatsfavorit på skolan. Oturligt nog så har han friluftsdag och missar Fusilligratängen. Men för att göra honom lite gladare fixade jag likadan gratäng hemma till middag igår, för när Isak gick i trean såg han till att få receptet av skolmåltidspersonalen. Smart, eller hur?
Fusilligratäng med köttfärs och curry
5 hg köttfärs
5 hg pasta, fussili
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3+3 dl riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt 3 dl ost och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.


Det är faktiskt en riktig god gratäng och den är enkel att göra eftersom man blandar ihop allt, istället för som i lasagne där man gör en köttfärssås och en vitsås. Förra gången jag gjorde gratängen så gjorde vi den nästan mjölkfri eftersom Isak då precis hade börjat prova mjölkprodukter i mat, men igår gjorde jag som i receptet.

Olivia som inte är så förtjust i köttfärs tycker också om den här rätten mycket tack vare all smält ost, både i och på gratängen. Som alltid när man gör pastagratäng blir det så mycket godare om man inte kokar pastan helt klar för då slipper man överkokt sladdrig pasta efter en tid i ugnen.