fredag 28 juni 2013

Semesterfredag

Semesterfredag - den bästa av alla fredagar!

Åh vilken underbar känsla att veta att jag är ledig i flera dagar. Jag tjuvstartar semestern idag med en veckas ledighet. Jag jobbade till lunch, sen levererade jag nästan 100 kakor till en kund men efter det har jag haft SEMESTER och självklart började jag med en kopp chai-te.


Middagen kunde vi njuta av utomhus som man ska på semestern. Jag gjorde en enkel och god fläskfilégryta med mycket gott i, som vi åt tillsammans med matkorn, ris, sallad och ett glas (eller två) rosévin.

Imorgon är det fotboll för hela slanten. Isaks lag är med i Piteå Summer Games och det går riktigt bra för killarna. Kul! Så imorgon är det två matcher för Isak, dels på förmiddagen och dels på kvällen. Där emellan ska vi hem o äta tårta. Farmor och farfar ska få fira Ida lite i förskott innan de åker i väg söderut igen.

Kaffemaskin?

Har ni en kaffemaskin med kapslar? Det är inte det billigaste kaffet men nog är det himla smidigt att bara sätta i en kapsel och trycka på en knapp och sen ha rykande gott kaffe.


Vi har en Tassimo eftersom den kan brygga annat än bara kaffe (mängder av olika choklad- och tesorter) och det är ju en stor fördel i en familj där ingen dricker kaffe. Men hade jag gått på utseende hade jag definitivt valt en kaffemaskin från Nespresso. De har även de absolut snyggaste kapslarna som jag mer än gärna skulle ha framme i en skål, som en godisskål men med kaffe. Lägg några olika kapslar i en fin skål, slå in i cellofan och du har en perfekt present till en Nespresso-ägare.


Jag skulle gärna ha en Nespresso-bryggare hemma för att kunna bjuda på gott kaffe när vi får besök, för kaffet den brygger verkar vara otroligt gott om man ska tro de som kan kaffe. Eftersom jag inte dricker kaffe själv vet jag ju aldrig om jag brygger gott kaffe eller inte, men med Nespresso skulle jag kunna vara lugn. Men just nu finns det andra, mer nödvändiga, saker som står högre upp på vår att-köpa-lista.
I samarbete med Nespresso

onsdag 26 juni 2013

Makaronskruvar

Oj vad dagarna går i ett nu för tiden. Som ni kanske märker blir bloggen lite lidande, men på fredag får jag semester och det är många kalas på gång med massa nya smarriga recept åt er. Det är jobb, bakbeställningar, fotbollsmatcher, handling, köksrenovering osv. Det är kul men det blir inte mycket tid över till matlagning. Då är det tur att man kan ta till en barnfavorit som korv och makaroner. I dag provade vi Kungsörnens nya makaronskruvar som bara ska koka 5-6 minuter. Jättebra med kort koktid då det är stressigt kring middagen.


Jag är ganska kinkig med att rätt pasta ska serveras till rätt tillbehör, pasta penne och korv är inte gott t.ex. men till en skinksås måste det vara penne och absolut inte makaroner. Dessa makaronskruvar blir nog gott till lite av varje, de passade utmärkt till korv, är nog perfekta till min Vapianopasta och Fussiligratängen med köttfärs.


Svenska folket älskar makaroner; idag äter vi cirka 9,2 kilo makaroner och annan pasta per person och år enligt Jordbruksverket. Populariteten har ökat stadigt sedan 60-talet och konsumtionen har fördubblats sedan 90-talet. Den senaste tiden har makaronen även tagit sig in på finkrogarna. Trendsättande restauranger som Taverna Brillo och The Flying Elk i Stockholm har börjat servera makaroner på ett lyxigt och modernt sätt, som exempelvis The Flying Elks tryfferade Macaroni & Cheese.

Perfekt grillning

Grillar ni mycket på somrarna? Eller ni kanske grillar året om? Vi grillar mycket men under den kallaste och mörkaste tiden då är grillen bortställd, men vår grillpremiär verkar bli tidigare och tidigare för varje år så snart kanske vi grillar året om.

Ett tips för att få perfekt kolbrikett-bädd är att använda en skorstenständare.

En skorstenständare är utan tvekan det viktigaste redskapet för varje brikettentusiast. Man lägger briketterna i skorstenständaren och tänder på, sen får det stå så tills alla briketter är vita då häller man ut briketterna och börjar grilla med perfekt resultat. Den är enkel och säker att använda och man slipper oroa sig för om briketterna blivit tillräckligt varma.

Nu när svärföräldrarna är här har jag väldigt lugna och sköna morgnar. Jag tar lite sovmorgon sen gör jag mig i ordning innan jag tar lite frukost i lugn o ro framför datorn innan det är dags att cykla iväg till jobbet. Svärfar bygger kök och svärmor är med barnen, medan jag och Leif jobbar. Visst har vi det bra? Perfekt att Ida fick sommarlov en vecka tidigare för det började trappa av rejält med barn på förskolan den här veckan. Nej, nu ska jag trampa iväg till jobbet i solskenet (igen). Härliga sommar!

måndag 24 juni 2013

René Barbier Rosé

Solen sken även idag vid middagstid så självklart tände vi upp grillen för att tillaga den planerade middagslaxen. Svärföräldrarna har kommit hit idag, för att hjälpa till med köksrenoveringen och vara med Ida så att hon "slipper" vara på förskolan, så i väntan på middagen tog vi ett glas rosévin. René Barbiers rosévin var i min smak (som de flesta roséviner) och har en röd fin färg, lite rödare än många andra roséviner.


René Barbier har inlett ett samarbete med designern och stilexperten Camilla Thulin som fått designa en limiterad utgåva av René Barbiers klassiska rosévinsbox och den blev väldigt somrig och fin, tycker jag.
- Inspirationen till denna design har jag hämtat från min eviga vurm för den spanska flamencokulturens fantastiska dräkter och dans med dess kraftfulla uttryck. Solfjädrar med rosor och nejlikor, stora handbroderade sidensjalar med blommor i varma soliga färger. En konstform som uttrycker både passion, styrka och elegans; precis som ett fint rosévin, berättar Camilla Thulin.

René Barbier Rosado är ett torrt, fruktigt och aromatiskt rosévin med toner av röda bär, kryddor och örter. Det är ett utmärkt sällskapsvin och matvin som främst passar till grillat, tapas, kyckling- och fiskrätter. Priset är 199kr och artikelnumret 2751.

I samarbete med Pretto PR

Rabarbertider

Det här inlägget började jag skriva i slutet av maj, när rabarbern växte och blev till en mindre djungel. Jag hann dock aldrig publicera det då, så jag gör det nu istället för rabarbern är fortfarande en mindre djungel på gården vår.

Oj vad rabarbern växer, kanske inte så konstigt med kanonvädret vi har haft. Vad gör ni med rabarber? Här kommer några av mina favoriter. Klicka på (de blå/lila) namnen så kommer ni till recepten.

Pajer - kanske vanligaste sättet att använda rabarber till

Jordgubbs- och rabarbersmulpaj
Smulpajen blir lite godare och lite finare med jordgubbar.

Hallon- och rabarberpaj
En lite finare paj än en smulpaj eftersom man både har ett pajskal och en topping.

Rabarberpaj med kardemummakräm
Rabarber och kardemumma är en annan bra kombination och här samsas de i en krämig och god paj.

Rabarberpaj med mandeltäcke
En av mina favoritpajer med ett gott mandelmassetäcke.

Knäckig rabarberpaj
Ännu en klassisk paj som de flesta nog har provat. En söt paj som blir god till den syrliga rabarbern.

Rabarberpaj med krämig fyllning
Det här är en av mina gamla favoriter som jag inte gör så ofta nå mer eftersom den innehåller ägg och jag vill ju att även Isak ska kunna äta det jag bakar.

Kakor

Rabarbergrottor med mandelmassa
Smarriga kakor med mycket gott i.

Rabarber- och jordgubbsmuffins
Rabarber och jordgubbar i smaskiga muffins.

Till mat - mer än bara kräm

Rabarberkräm
En riktig sommarklassiker - rabarberkräm, mjölk och limpmacka (gärna med prickig korv)

Rabarberchutney
Ett gott grilltillbehör.

Rabarberkyckling
En god kycklingrätt som får en spännande smak med rabarbern.

Sylt, saft och marmelad

Jordgubbs- och rabarbersylt
Jordgubbssylten får en god smak om man blandar i rabarber. Dessutom är det rätt fiffigt att dryga ut jordgubbarna.

Rabarbersaft
Ett måste på sommaren...och hela vintern. Jag kokar flera liter rabarbersaft i flera omgångar på sommaren och fyller frysen med.

Rabarbermarmelad
Min favoritmarmelad på frukostmackan. Jag brukar frysa in lite skivad rabarber på hösten för att kunna koka en omgång marmelad under vintern.


Så mycket gott man kan göra med rabarber, blev lite sugen att prova några av recepten snart igen. Vad har ni för favoritrecept med rabarber? Dela gärna med er.

söndag 23 juni 2013

Godaste och roligaste kycklingen

Vilken tur med vädret vi har haft idag. När vi vaknade var det mulet, grått, blåsigt men inget regn. Perfekt för en städ- och tvättdag (hann inte klart med städningen igår). Sen när vi var klar med städandet sprack det upp och blev en solig skön kväll så vi kunde grilla och sitta ute.


Det var dags för godaste (och roligaste) kycklingen igen. För första, men inte sista, gången i sommar grillade vi en hel kyckling på ölburk. Visst har ni provat det? Om inte, så måste ni prova det snart. Kycklingen blir så saftig, krydddstark och god. Jag är verkligen nöjd med receptet som ni hittar här. Det vanligaste felet man gör när man ska tillaga hel kyckling, det är att man kryddar för lite. Använd starka kryddor och krydda mycket mer än du tror.


Till kycklingen åt vi ugnsstekt färskpotatis och broccoli och självklart gjorde vi godaste och enklaste kycklingsåsen också - yoghurt och thaichilisås.


Nu är vi redo för en ny arbetsvecka, som börjar med en liten sovmorgon i morgon eftersom Ida ska till tandläkaren. Efter den här helgen då vi alla har lyckats vända på dygnet en aning känns det perfekt att få sova en timme längre än vanligt,